Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 21:18, 28 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z warzywami się nie spieszę, nie ma takiej potrzeby. Wszystko w swoim czasie.
Kolejny tydzień ma być u nas ciepły, ale deszczowy. Zostało mi już niewiele do wycinania. Rozdrabniacz już naprawiony, to zacznę sobie ciąć gałęzie na ściółkę i doczekam w ten sposób do połowy marca.
O bratkach myślę i stokrotkach.

Podobno gdzieś koło Irenki Miłki jest producent bratków, ale to chyba daleko masz
Gruszka_na_w... 21:21, 28 lut 2019

mira napisał(a)

Podobno gdzieś koło Irenki Miłki jest producent bratków, ale to chyba daleko masz

200 metrów ode mnie mam ogrodnictwo z kwiatami (najpierw bratki, potem pelargonie). Kupowałam tam w zeszłym roku chyba po 1,50 za doniczkę z bratkami. Cena znośna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 21:45, 28 lut 2019

Ja mam też niedaleko takie ogrodnictwo lokalne ze szklarniami ale oni się specjalizują w pelargoniach i bratków niestety nie mają . Otwierają dopiero jak kwitną pelargonie ale mają tego ilości hurtowe.
Makusia 11:55, 01 mar 2019

HAniu a powiedz mi, Ty masz jakieś specjalne pomieszczenie na trzymanie rozdrabniacza, kosiarki wszelkiej maści sprzętów ogrodowych? Ja chętnie bym sobie taki "podręczny" rozdrabniacz sprawiła tylko już nie mam gdzie gromadzić tych sprzętów. Mam tylko garaż, a w nim wszelakie dobro już się nie mieści.

Druga kwestia- co ile lat "wymieniasz" truskawki?
Gruszka_na_w... 15:44, 01 mar 2019

Makusia napisał(a)
HAniu a powiedz mi, Ty masz jakieś specjalne pomieszczenie na trzymanie rozdrabniacza, kosiarki wszelkiej maści sprzętów ogrodowych? Ja chętnie bym sobie taki "podręczny" rozdrabniacz sprawiła tylko już nie mam gdzie gromadzić tych sprzętów. Mam tylko garaż, a w nim wszelakie dobro już się nie mieści.

Druga kwestia- co ile lat "wymieniasz" truskawki?

Truskawki owocują 4 sezony, potem trzeba założyć plantację na nowo.
Mam standardowej szerokości garaż jednostanowiskowy o długości ok. 8 m. ścianką działową wydzielone jest z niego pomieszczenie gospodarcze, w którym mam regały na przetwory, nawozy, farby, taczkę, narzędzia ogrodowe ręczne.
Sprzęty mechaniczne ustawione są w rzędzie wzdłuż bocznej ściany części garażowej. Na szerokość zajmują ok. 50-60cm. Stoją tam dwie kosiarki, wertykulator, rozdrabniacz, myjka. Przy drugiej ścianie stoi wędzarnia, stojak na opony, stojak na węże ogrodowe. Wsiadam i wysiadam z samochodu swobodnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:29, 02 mar 2019

Nie padało! Na szczęście. Można było zakończyć etap cięcia. Teraz tylko pozostało rozdrobnić gałęzie i wysypać zrębki na rabaty.

Sprawdziłam prognozy pogody. Nie było w nich drastycznych turbulencji, więc pod nóż poszła drobnica: stipy, turzyce, wrzosy i Mary Rose.

przedpłocie ze ściętymi turzycami Silver Sceptre

Garażowa z pionizowaną świdośliwą Lamarca

Gruszka_na_w... 16:34, 02 mar 2019

Wrzosowisko na jednym z półksiężyców- sporo wrzosów niestety wypadło z powodu braku słońca. Zimozielone rośliny się rozrosły i dla wrzosów zaczyna brakować miejsca.

Rzeczka krokusowa wreszcie jest widoczna w całej krasie.

Gruszka_na_w... 16:37, 02 mar 2019

Kolejne krokusy szykują się do startu.

Narcyzy

Czosnki

Gruszka_na_w... 16:45, 02 mar 2019

Od zeszłego roku zaczęłam formować z trzmieliny Galiety obwódkę

Sadzonki były różnej wielkości, więc na docelową równość w poziomie trzeba będzie jeszcze poczekać.

Z innej sadzonki udało się uformować kulkę.

W tym tygodniu nawiozę bukszpany superfosfatem. Ubiegłoroczne nawożenie szybko zlikwidowało problem rudych przebarwień na liściach. W tym roku tego problemu nie było.

Gruszka_na_w... 16:51, 02 mar 2019

Cisy prezentują się dobrze. Im ponownie zrobię na wiosnę dolistny oprysk sprzyjający budowaniu masy.

żywopłot na zapłociu

obwódka przy studni

obwódka na skarpie

Tego za kosodrzewiną zaczęłam przycinać dopiero w zeszłym roku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies