Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:03, 02 mar 2019

Teraz dopiero widać jak bardzo w ogrodzie potrzebne są zimozielone akcenty, choć czasem z zielonością niewiele mają wspólnego.

Dla zainteresowanych- puszczone luzem śliwy wiśniowe w wieku 6 lat- cięłam je tylko po pierwszym sezonie

Zakupiłam dzisiaj trawę na dosiewki po wertykulacji, ziemię do donic (już wkrótce sadzenie bratków i stokrotek i wysiewy), saletrzak wapniowy do nawożenia trawnika (po wertykulacji) i azofoskę do nawożenia rabat (po ustabilizowaniu temperatury powyżej 10 stopni ). Oparłam się daliom.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 17:32, 02 mar 2019

Bardzo ładna cisowa obwódka
Masz rację Haniu,że zimozielone są porzebne,szczególnie zimą i wiosną
Ja wlasnie będę dosadzać
W tle widzę smukłego świerka, jak malowany
U ciebie cięcie skończone,fajnie ja jeszcze w tyle ale zdążę jeszcze
Gruszka_na_w... 17:41, 02 mar 2019

Ten świerk jest z czasów, kiedy nie zdawałam sobie sprawy z tego, że świerki kłujące bardzo brzydko się starzeją. Kiedy się o tym dowiedziałam, zaczęłam go drastycznie ciąć w stożek. Ale ta cholera wciąż rośnie w górę. W sumie nie wiem, czy można takiemu uciąć przewodnik.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 17:55, 02 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten świerk jest z czasów, kiedy nie zdawałam sobie sprawy z tego, że świerki kłujące bardzo brzydko się starzeją. Kiedy się o tym dowiedziałam, zaczęłam go drastycznie ciąć w stożek. Ale ta cholera wciąż rośnie w górę. W sumie nie wiem, czy można takiemu uciąć przewodnik.

Wlaśnie przez to cięcie pięknie się zagęścił
Ja swojej jodle obcięłam w zeszłym roku czubek,to odbił znowu....będę musiała ciąć go co roku
Margerytka40 18:13, 02 mar 2019

U mnie trzy bukszpany się jakieś rude zrobiły. Żyją tylko takie przebarwione. Myślisz, że superfosfat? Jak go dawkujesz?
anbu 18:22, 02 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie padało! Na szczęście. Można było zakończyć etap cięcia. Teraz tylko pozostało rozdrobnić gałęzie i wysypać zrębki na rabaty.

Haniu Ty kończysz cięcie ja zaczynam
Mówisz, że sypiesz zrębki na rabaty? Ale tylko z gałązek czy też z traw?
Hm ... nie pomyślałam o tym, u mnie wszytko poszło na kompost.
Gruszka_na_w... 18:26, 02 mar 2019

Margerytka40 napisał(a)
U mnie trzy bukszpany się jakieś rude zrobiły. Żyją tylko takie przebarwione. Myślisz, że superfosfat? Jak go dawkujesz?

Garstkę pod każdy krzaczek i przegrabiam pazurkami.
Wendy79 18:27, 02 mar 2019

Haniu, do czego jeszcze używasz superfostatu? Z chęcią pozbędę się rudości na bukszpanach Gdzie go można dostać oprócz internetu?
KasiaLangier 18:30, 02 mar 2019

Zachwycona Twoim ogrodem zaczęłam czytać wątek, ale troszkę to potrwa dlatego chciałam się przywitać i zapytać, czym robisz dolistny oprysk sprzyjający budowaniu masy cisów ? czy możesz polecić jakiś rozdrabniacz do gałęzi, bo widzę, że to fajna sprawa..

Gruszka_na_w... 18:33, 02 mar 2019

anbu napisał(a)

Haniu Ty kończysz cięcie ja zaczynam
Mówisz, że sypiesz zrębki na rabaty? Ale tylko z gałązek czy też z traw?
Hm ... nie pomyślałam o tym, u mnie wszytko poszło na kompost.

Najgrubsze łodygi miskantów zachowałam. Posłużą jako paliki dla groszku.
Średnimi, po rozdrobnieniu wyściółkowałam truskawki i rozsypałam na grządki w warzywniku. Po przekopaniu służyć będą jako rozluźniacz gleby.

Na rabaty ozdobne sypię tylko zrębki z gałęzi drzew i krzewów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies