Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:27, 01 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)
Masz już odpowiednie temperatury do działania w ogrodzie?
Tak zaczęłam już drobne prace porządkowe. Troszkę grabię trawnik, a przy okazji wzmacniam moje słabe mięśnie rąk. Jedną rabatę przygotowałam już do wiosny, bo tam wszystko wcześnie rusza i później nie da się tam wejść, żeby nie narobić szkód. Porządki w ogródku to niezła gimnastyka, ciągłe przysiady i wyprosty, ruch rąk i nóg, to naprawdę świetna ogrodoterapia i tak właśnie traktuję swój ogródek. Tu i ówdzie zakwitają przebiśniegi, niektóre róże rwią się już z pączkowaniem a inne nie zdążyły zgubić zeszłorocznych liści. Trochę ozdobnych traw wycięłam i próbuję z nich zrobić maty ochronne na zimowe chłody dla róż.

Jak tylko stopniał śnieg taki widok ukazał się moim oczom. Naliczyłam w tym miejscu 37 kretowisk. Już posiałam tam trawę, mam nadzieję, że da radę wzejść bo u mnie już sucho w ogródku. Pod świerkami w okolicy altany już 2 razy podlewałam rh, hortensje i tuje. Czyli sezon ogrodowy u mnie już otwarty. Krety nie odpuszczają i dalej niszczą mi ogród.

Przedziwny Ogród 16:12, 01 mar 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Agatko widzę,że do Ciebie goście od razu z ciastem wpadają,nic dziwnego...bo w takich kolorowych,pięknych okolicznościach ogrodu i dekoracji ,którymi dodatkowo go przystrajasz to niesamowicie miło wypić kawkę

Karlos to prawdziwy gentelmen, z pustymi rękami w gościnę nie przychodzi Takie pyszności... , tylko które wybrać?
Czy Ty wiesz, że przez tyle lat, tylko kilka razy piłam herbatę ( kawy nie pijam) na zewnątrz. Nie miałam czasu. Ale bardzo często przesiaduję w różnych częściach ogrodu.

Sezon 2017 u Hanusi 15:59, 01 mar 2019

Do góry
Izabelko, te krokusy sa niezawodne, nawet między betonem wyrosną. Niżej odmiana szlachetna

Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 15:26, 01 mar 2019

Do góry

Witam.
Pomału za oknem wiosna a więc przegląd roślinek. W zeszłym roku posadziłem cisy i na jednej ścianie krzaki od dołu do mniej więcej połowy swojej wysokosci mają jaśniejsze igły. Sprawdzałem i na razie nie oblatuja. Krzaki te w zeszłym roku miały owoce które do chwili obecnej nie oblecialy. Zauważyłem że właśnie przeważnie tam gdzie są jeszcze owoce są te jaśniejsze igły. Czytałem posty w tym wątku i chciałem się upewnić u bardziej doświadczonych. Czy to też jest osutka i czy już można z nią walczyc. A być może to coś innego. Tak na marginesie krzaki były już na wiosnę pryskane promanalem
Prosze o poradzę
Pozdrawiam
Artur
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:50, 01 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozpoczęłam sezon warzywny, choć w namiocie niezły bałagan

Bez bałaganu nie ma sezonu rozpoczętego. Miły bałagan dla oka!
...uDany ogród 14:41, 01 mar 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
ale cudowne kolory bergenii ja mialam kiedys jasno rozowa ale cos mi przepadla

Kasiu widziałam ostatnio jakąś nową odmianę w necie o amarantowych kwiatach i zapisałam sobie żeby ją sprowadzić do ogrodu. To bezproblemowe, zimozielone rośliny które idealnie sprawdziły się u mnie w roli obwódek. Mam je dookoła stawu i cały tył ogrodu za mostem. Na początku M był przeciwny, ale jak nabrały ciała zrobiły robotę.
Jeszcze jakieś 300 sztuk i będzie całość obsadzona

Tu w pierwszym roku od posadzenia

te ciut starsze

są wszędzie

...uDany ogród 14:34, 01 mar 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Piękne te bergenie. Ja mam tylko 2 i na dodatek nie wiem jakie, bo przygarnęłam je z łapanki z ogrodu, który pomagałam doprowadzić do jakiegoś ładu. Jeszcze u mnie nie kwitły.

Jeśli będę kiedyś wybierać się w twoje okolice, to na pewno wproszę się na wizytę

Kasiu bardzo lubię bergenie, mam do nich sentyment. To rośliny, które zawsze były u Mamy w ogródku. Wszystkie sadzonki, które mam są dziećmi tych od Mamy. Cały czas je dzielę i rozmnażam
Oprócz tego zafascynowały mnie odmianowe, mają inny kształt i kolory liści. Część jeszcze nie kwitła, może na wiosnę zobaczę jakie mają kwiaty
Zapraszam serdecznie, ale znając życie prędzej ja pojadę w Twoje Już wkrótce wybieram na ojcowiznę mojego Taty Tęsknię za Wujkiem jest taki podobny do mojego Ojca, dodatkowo to mój Chrzestny. Nawet brakuje mu tego samego palca w dłoni co Tacie...
Chyba przy okazji odwiedzę całą stołeczną rodzinę

To berenie flirt

ta z dopiskiem Dragonfly

Obecnie mam jakieś 10 odmian, większość to mikro sadzonki, ale one szybko rosną więc jest szansa na ładne poletka bergeniowe

Lubię jak kwitną

Zakręcony ogród 14:09, 01 mar 2019

Do góry
DorKa napisał(a)
Ja sadziłam co ok metr ( nawet mniej ) i już jest za gęsto ale chciałam mieć efekt od razu i był

Dzięki DorKa za sprawdzenie gdzie kupowałaś sadzonki. Naprawdę te derenie robią wrażenie.
Ogród z wilkiem zamkn. 14:02, 01 mar 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Madziu ciekawa jestem twoich zmiennosci w ogrodzie co chwile u Ciebie nowa koncepcja jestes bardzo kreatywna

Kasiu narazie kreatywnie zdzieram darń
Tak jak już wcześniej pisałam ,nie pasował mi kształt trawnika i dzięki pomocy dziewczyn - zdecydowałam się na wersję Asi Makadamii - zmieniam .....
Tu widać zdartą darń i bałagan ,cześć już przerzuciłam za płot .....miałam nadzieję na jutrzejsze prace ,ale coś pogoda płata mi figle ,bo pada

Rdzawe liście poszły do przedogródka jako zasieki dla psa

I mój jedyny krokusik
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:59, 01 mar 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A w czwartkowym duchu - własnej roboty pączki Smacznego!

Powiem szczerze, że dziś żywię się chyba tylko pączkami (no poza śniadaniem ))

Wooow brawo. Ja sie jeszcze nie odważyłam na robienie pączków mniam
Ogród z wilkiem zamkn. 13:55, 01 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja mam
Mogę nasionka zebrać jesienią, w tym sezonie wysyłałam Wacławowi chyba

Za małe mam by podzielić bo sama dopiero trzeci sezon teraz, ale nasiona miałam to i w tym sezonie pewnie mieć będę tylko się upominać musicie jesienią

Moja ziemia gliniasta, zlewna, piachu nie mieszałam, rośnie i kwitnie, nasienniki też ozdobne są i jak się sieje też ładna

Sylwuś bardzo chętnie te nasionka wezmę
Trochę raportu z prac
Znowu pogoda się zepsuła ,a myślałam ,że jutro z darnią skończę .....

Tam ,gdzie patyki widać ,będzie zwężona rabata ....ale to na końcu ,jak będę mieć plan co i gdzie przesadzić

Mój ogrodowy pamiętnik 13:53, 01 mar 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Czyli, jeśli swoje IH sadziłam w ostatnim sezonie, to lepiej dać im jeszcze spokój? Tylko moje się pokładały dość mocno i kusi mnie, żeby je "postopniować" ...

Ja swoje 1- roczne ciachnęłam tak zeszłego roku
A w tym nie tnę

Moja działka na Dębowym Lesie 13:39, 01 mar 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Już odczytalam i odpusalam.
Jestem zdziwiona że tak szybko.
Szkoda ,że nie widzę tego naocznie.
Ale mąż już no przesłał zdjęcia.
I pyta co z tym zrobić ?
ładny zestaw
...uDany ogród 13:05, 01 mar 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
U nas Danusi na Dolnym Śląsku (ale bliżej Wielkopolski, bo do tego województwa mam 6km ) to jeszcze nie ma takiej wiosny jak u Ciebie . Kwitną przebiśniegi, zaczęły krokusy, dwa ranniki (zamiast mi ich przybywać, to jest coraz mniej a przylaszczek to nawet nie widać.

Danusiu, a jaką Ty masz odmianę bergenii? Twoja jest taka dorodna a moja jest taka marna i słabo mi kwitnie

Aldonko u nas szybciej w tym roku, zwykle Dolny Śląsk nas przeganiał. Ale przyroda wkrótce wyrówna i wiosna rozgości się na dobre. Podobno marzec ma byc w kratkę raz deszcz raz słońce, a nawet śnieg czy li prawdziwe przedwiośnie zgodne z przysłowiem. Będzie jak w garncu
Ja nie mam ranników, bo są żółte Przylaszczki mam tylko dwie kępki, ale powoli się rozrastają. Jedną trochę zmasakrował kret. Zobaczymy co z nią będzie.
Bergenii mam kilka gatunków, najwięcej jest Roseum.

Bardzo lubię też Angel kiss

Baby doll

Ogród w remoncie 12:31, 01 mar 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

jeszcze chwila

Dobra, no to czekam
U mnie za to już się robi

Ogrodowo zakręcona. 11:42, 01 mar 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
A teraz jeszcze na szybko strona od ulicy:

Jeżeli tak byłoby dobrze, to chyba rozplenice hameln, bo Little bunny będą za niskie?

I jeszcze pewnie banalne dla Was pytanie. Czy ja gdzieś między te trawy będę mogła wsadzić jeżówki, albo jakieś inne byliny jeszcze? Zmieszczą mi się? Nie będzie strasznej nędzy wiosną na przodzie?

Traw nie będzie, hortensji też? Derenia bym chciała, fajny by kolor miał zimą. Przed nim może takie malutkie cysrysiki filifera aurea nana. Ładne berberysy tez takie malutkie bagatelle?

Madziu - zasadniczo wydaje mi się ok.
Co prawda tych hortensji chyba za dużo - one trochę większe urosną ale to drobiazg.
Tak jak Asia napisała - posadź na razie to co zaplanowałaś i zacznij się przyglądać. I samo Ci wyjdzie, czy dodać jeżówki, cyprysiki czy cokolwiek innego, czy posadzić inaczej.
Ale przychodzi taki moment, kiedy po prostu trzeba skoczyć na tą głęboką wodę i zacząć sadzić. I myślę, że właśnie to jest ten moment.

Napisz, co tam z tyłu ogródka się dzieje
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 11:22, 01 mar 2019

Do góry
Pola napisał(a)
Taki prezent dostałam na walentynki

I jak ta książka Pearsona?? ciekawa jestem czy warto kupić...
Ogród tkany marzeniami 11:02, 01 mar 2019

Do góry
I tulipki w doniczkach. Różnią się wielkością bo są rożne odmiany.

Ogród tkany marzeniami 11:01, 01 mar 2019

Do góry
No to wstawiam. Zdjęcia z ostatniej środy 27 lutego. Robione w biegu. Niestety dzień był pochmurny.

Pierwsze krokusy i przebiśniegi. Żonkile nie chcą być gorsze i tez już wychodzą

Ogród Cioci cz. 3 10:43, 01 mar 2019

Do góry

Gosieńko jak pięknie u Ciebie tak wiosennie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies