Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Słoneczny Ogród 16:52, 28 mar 2019

Do góry
Forsycja już prawie prawie, więc zrobiłam wczoraj wertykulację trawników.

Słoneczny Ogród 16:49, 28 mar 2019

Do góry
Kamcia napisał(a)
Wracam do Ciebie po bardzo dlugiej przerwie ...

...i z utesknieniem czekam na zdjecia Twojego skalniaka, ktory tak uwielbiam

No witaj, ale musiałam zobaczyc o co chodzi skąd ta pauza, teraz juz wiem.
Czasem pauza pomaga, czasem kopniak, czasem ciężka praca w ogrodzie, cokolwiek co daje dystans...

Skalniak jeszcze śpi, ale ptaszony tam przy oczku urzędują że hej!
Moje ukochane miejsce na ziemi 16:38, 28 mar 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Agatko odnośnie malowania płotu napisałam na stronie 287.Tylko nie wiwwiem dlaczego napisałam" Gosiu" a nie Agatko?Czyżby słownik w telefonie przerobił Już nie ma możliwości edycji
Do Ciebie przy iegłam zobaczyć Rh z biedry Zdjęcia brak?
Ale piękne dekoracje doniczkowe porobiłaś,fajnie skomponowałaś wszystko.

Ja w rabaty sypałam korę do tej pory i co roku uzupełniałam.W tym wyściółkowałam podłożem popieczarkowym Niby ma być wolne od nasion chwastów,zobaczymy kiedy się nowe zasieją i w jakiej ilości,ale sądzę roślinki gęsto,więc może nie będą miały gdzie?
Agatko życzę wielu sił wiary i nadziei,które powalają zwyciężać wiele przeciwności losu .Ściskam

Aniu byłam u Ciebie i doczytałam. Notatki porobiłam. Teraz tylko na słoneczko czekam. Emuś obiecałwszystko przemalować
Rodki wybrałam takie

Ja już mam około 25 sztuk plus te 6 nowe...
kupiłam po dwa. zależało mi na mocnych akcentach w ogrodzie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:29, 28 mar 2019

Do góry
Witam. Mam rabatę przy domu ,na której rosną tuje. Chciałabym je usunąć, ponieważ są już duże ,co roku muszę je sporo przycinać i wytrzepywać z suszu .Jest to kłopotliwe ,bo na rabacie rośnie lawenda,róża ,berberysy i ciężko jest to zrobić,żeby ich nie podeptać. Ponadto mam wrażenie ,że tuje są wizualnie za ciężkie do tego miejsca. Jest to strona południowa. Proszę o podpowiedź ,co by tam pasowało . Pomyślałam o dereniach Elegantissima albo Ivory Halo. Danusiu i inni forumowicze doradźcie.

Wśród brzóz i dębów 15:51, 28 mar 2019

Do góry
Grzesiu, u mnie też wciąż więcej do zrobienia, niż tego co zrobione.

Asiu, Ewo, sprawdziłam w necie, to chyba rzeczywiście sesleria. Tyle tego dosadzam, a później nie pamiętam co to było. Na oznaczenia nie starcza mi już czasu.

Basieńko, to rzeczywiście rozchodnik biały, też lubię go w porze kwitnienia, gdy bordowe dywaniki pokrywają się białym kwieciem.

Dorotko, dziękuję za życzenia, więcej czasu bardzo by się przydało.

Gosiu, gratuluję udanych wysiewów.

Coś mi tu wyrosło, mam nadzieję, że to jakiś mak.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:50, 28 mar 2019

Do góry
Telefon też daje radę jak się chce pobawić ustawieniami...
...uDany ogród 14:43, 28 mar 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Już ją widzę oczami. Gdzie będzie stała - koło skrzyń? Tylko chyba trzeba będzie je na biało pomalować albo dojść do naturalnej warstwy?

Ewciu dokładnie koło skrzyń i obok nowego warzywnika. Marzę o takim prawdziwym z abisynką pośrodku. Plan mam co z tego wyjdzie czas pokaże
Całość będzie biała i warzywnik, i szklarnia. M dorobi szprosy i inspekty Już się nie mogę doczekać, le najpierw brama i most

Taki chcę warzywnik ale z abisynką pośrodku i biały

Ogród Muszelki 14:33, 28 mar 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)

Cieszę się Bo pod koniec zimy wyglądał już jak obraz nędzy i rozpaczy.

Ale ma pazurki!
...uDany ogród 14:32, 28 mar 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

o tutaj widać moje okna, które czekają żeby zrobić z nich szklarnię. Mam o tyle szczęścia, że były malowane bejcą, a nie olejną

Już ją widzę oczami. Gdzie będzie stała - koło skrzyń? Tylko chyba trzeba będzie je na biało pomalować albo dojść do naturalnej warstwy?

...uDany ogród 14:29, 28 mar 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Czym je karmisz Danusiu?

Aniu moje bergenie uwielbiają gnojówkę z kurzaka. W dużym rozcieńczeniu. W tym roku będzie nawóz koński, bo dostałam sporą ilość.
Człowiek dostał wiadro qupy i się cieszy jak małe dziecko

Całokształt spod bramy, której jeszcze nie ma

System automatycznego nawadniania 14:16, 28 mar 2019

Do góry
PiterSas napisał(a)

Odnośnie projektu.
Zraszacze nie nachodzą na siebie w 50% - czyli brak wody na krańcach okręgów. W lewym górnym rogu i w prawym będzie posucha. Brak zraszaczy w rogach działki.

Popraw go

Poprawiony, dodałem 2 zraszacze, po jednym po lewej i na dole.

...uDany ogród 14:12, 28 mar 2019

Do góry

o tutaj widać moje okna, które czekają żeby zrobić z nich szklarnię. Mam o tyle szczęścia, że były malowane bejcą, a nie olejną

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 14:11, 28 mar 2019

Do góry
Hurra. Właśnie przyjechały moje róże. Jak się cieszę.
To znaczy że mam już co robić w weekend
...uDany ogród 14:10, 28 mar 2019

Do góry
U nas pada od rana z krótkimi przerwami, niebo jest ołowiane ale deszcz ciepły i z przyjemnością pobiegałam po ogrodzie

Bergenie sie obudziły, w sobotę im dam jeść to szybciutko wrócą do formy. One działają zupełnie odwrotnie jak ja... mi trzeba zabrać jedzenie, żebym wróciła do formy...hahahhaa
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:09, 28 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Ja też twoje na tłuściutkie wyglądają mnie najlepiej kwitną te, co kupuję wiosną do domu, a potem pakuję po przekwitnięciu w grunt

Irenko wiosną też kupuję cebulowe a potem do ogrodu wszystkie.
W ubiegłym roku dostały nawozu do cebulowych. Może to zasługa ?

Moje ukochane miejsce na ziemi 14:06, 28 mar 2019

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:05, 28 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Matko, ale długi podjazd, ile tuj po prawej. Porządek jest. Nowe kaliny dadzą wiosną kolor i zapach, dobry pomysł

Irenko z trzech stron ogród mam obsadzony tujami szmaragdy i aurescens.
Porządek był przez chwilkę

Wczoraj miałam ludzi do przycięcia ogromnych grabów rosnących wzdłuż ogrodzenia. Tylko trochę zrobili bo szybko się ściemnia.

Ogród do odnowy 14:04, 28 mar 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

i ciemierniki teraz oczy cieszą

ooo takie dzis kupilam
Zielony zakątek z Antonówką 13:46, 28 mar 2019

Do góry
"A w mym ogrodzie przyćmione światło
pajęcze sieci w liściach zieleni ..."

Witam Was serdecznie, Panią Danusię i wszystkich na tym forum. Jesteście super
Obiecałam że założę swój wątek więc jestem, z takim malutkim poślizgiem ale w końcu się udało.
Długo zastanawiałam się nad tytułem, bo jak tu określić w kilku słowach ten mały zacieniony skrawek ogródka jeszcze nieukończony, choć upłynęło sporo czasu od jego założenia? A czas nas goni...
Dla tych co lubią opowiastki - krótka historia działeczki do roku 2000, ci co lubią fotki muszą troszkę poczekać

Ogródek powstał na dawnym warzywniaku dziadków - babci Jasi i dziadka Józefa.
Tuż przy drodze wyjeżdżonej przez furmanki a potem przez ciągniki rosły ziemniaki lub buraki pastewne, a za nimi ciągnęły się grządki warzywne obsadzone nagietkami i maciejką. Rabaty dopełniał aromatyczny koper samosiejka. W kilku miejscach na stałe zagościł chrzan dodawany przez babcię Jasię do ogórków małosolnych i kiszonych, a na każde Święta Wielkanocne obowiązkowo tarty przez mojego dziadka Józefa.
Warzywniak ciągnął się do gąszczu malinowego w którym to małe ptaszyny wiły sobie gniazdka - i w tym miejscu obecnie jest granica ogródka.
Przy maliniaku stały ule buczące przez całe lato. Nad tymi ulami w upalne dni unosił się przepiękny zapach miodu i wosku pszczelego. Nad nimi rozpostarła swoje gałęzie wielka czereśnia każdej wiosny obsypana białymi pięknie pachnącymi kwiatami. Szpaki uwielbiały to drzewko
Dalej ciągnęły się pola uprawne dziadka, a potem sąsiada podzielone ukwieconymi miedzami (fioletowe dzwonki, żółte lwie paszcze, rumianki, kremowo-białe baldachy dzikiej marchewki...) aż do samego stawku obsadzonego z jednej strony dużymi topolami, w którym to można było się ochłodzić latem, poobserwować życie wodne, a zimą pojeździć na łyżwach.

To jest zdjęcie domu moich dziadków zrobione z drogi. Tu gdzie rosły ziemniaki, teraz jest wjazd na działeczkę. Wzdłuż ogrodzenia rosną brzozy i kilka dekoracyjnych bylinek.
Bok działki widoczny na zdjęciu był ciekawostką kompozycyjną - nasadzenia w tamtych czasach były przeważnie praktyczne czyli coś do zjedzenia i coś do flakonu na wiosnę i jesień. (oprócz tych nasadzeń babcia miała piękny kolorowy ukwiecony ogródek przydomowy o który dbała razem z córkami, wtedy były modne przeważnie kwiaty siane, np. cynie, czarnuszki, nagietki, dużo też było bylin: maki, floksy, obowiązkowo róże, szparag i tzw. kaszka do bukietów, na środku ogródka pod forsycją zwaną złotym deszczem było oczko wodne zrobione z metalowej misy, obsadzonej kolorowymi bylinkami, udekorowane polnymi kamieniami, przy wejściu panoszyła się różowa rosa rugosa i przepięknie pachnący jaśmin).
Wracając do tego nasadzenia wzdłuż domu /bo o tamtych czasach można pisać w nieskończoność/ - w rzędzie rosły: topola, świerk, bez lilak o białych pachnących kwiatach, dalej kilka wiśni, po środku chyba dwie czeresienki. Między drzewkami posadzone były porzeczki białe, czerwone i czarne. Wszystko to dopełniały irysy o jasnych barwach-żółte i fioletowe oraz dalie bordowe i łososiowe.
Dziś nie ma już stawku - pozostała zarośnięta niecka, czereśni, wiśni, porzeczek, ukwieconych miedz, uli ... Została tylko jedna jabłoń Antonówka - jedyne drzewko z mini sadku posadzonego na początku lat 90-tych przez moją mamę Halinę.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:38, 28 mar 2019

Do góry

rabarbar rosnie z nia na dzien doslownie w oczach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies