Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 08:36, 28 mar 2019

Gosiek33 napisał(a)
To wielka umiejętność tak wpasować się w zastany krajobraz by go wzbogacić i nic z niego nie stracić

Patrzę na Twoje nieskazitelne bergenie - wycinasz najstarsze liście?

Gosiu dziękuję za uznanie. Z jednej strony starodrzew to wielki skarb z drugiej wielka trudność. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba mój ogród

W tym roku bergenie są bardzo obniszczone, ale już się zbierają. Jak dostana słońca deszczu i odżywki będą jak nowe
Póki co nic nie wycinam zawsze daję im czas , bo dużo się zregeneruje

1 marca

Tu wczorajsze

za dwa tygodnie będą w super stanie
Agania 08:44, 28 mar 2019

dana1s napisał(a)

Aguś Balerina warta uwagi. Na Cubanę też patrzę łaskawym okiem

Pomponellę tez bardzo lubię

Pomponellę uwielbiam już ją kupiłam w tamtym roku i okazała się
inną różą, taki pech.... w między czasie nabyłam Ascot też pomponową
pestka56 10:09, 28 mar 2019

Gosiek wspaniale wyraziła to co także i ja myślę. Super komponujesz przestrzeń ogrodu, wpasowujesz rośliny w zastany krajobraz. Ale wiem po swoim ogrodzie, że dopiero gdy drzewa i krzewy są dość duże, widać szkielet ogrodu. A dopiero teraz po latach oczekiwania widzę co posadziłam w miarę dobrze i wokół czego mogę sadzić najniższe piętro, a co zawadza. Dlatego ten rok to u nas wycinanie i przesadzanie, wymiana roślin, ale w niektórych miejscach, co bardzo mnie cieszy, dosadzanie Nie mam niestety oka, jak ty i popełniłam dużo błędów.

Cubanę naprawdę polecam.
dana1s 13:49, 28 mar 2019

Agania napisał(a)

Pomponellę uwielbiam już ją kupiłam w tamtym roku i okazała się
inną różą, taki pech.... w między czasie nabyłam Ascot też pomponową

No niestety pomyłki się zdarzają, miałam kilka i dlatego nie lubię kupować kota w worku w internecie. Miałam na all pełny koszyk i nic nie zamówiłam, bo przypomniałam sobie poprzednie lata...
Pomponella jest cudowna, uwielbiam ją. Ascot tez mi siedzi w głowie, ale pisą że jest czerwony. Na zdjęciach wygląda na amarantowy, może Ty mi napiszesz jaki ona ma faktycznie kolor?
dana1s 14:06, 28 mar 2019

pestka56 napisał(a)
Gosiek wspaniale wyraziła to co także i ja myślę. Super komponujesz przestrzeń ogrodu, wpasowujesz rośliny w zastany krajobraz. Ale wiem po swoim ogrodzie, że dopiero gdy drzewa i krzewy są dość duże, widać szkielet ogrodu. A dopiero teraz po latach oczekiwania widzę co posadziłam w miarę dobrze i wokół czego mogę sadzić najniższe piętro, a co zawadza. Dlatego ten rok to u nas wycinanie i przesadzanie, wymiana roślin, ale w niektórych miejscach, co bardzo mnie cieszy, dosadzanie Nie mam niestety oka, jak ty i popełniłam dużo błędów.

Cubanę naprawdę polecam.

Kasiu staram się Często mi nie wychodzi, ale zdarza się, że całkiem ciekawie wygląda na rabacie
Bardzo dziękuję za miły komentarz!
Masz rację, szkielet to podstawa ale jak już istnieje to jest o tyle trudno, że w korzeniach nie wszystko można wsadzić i niekoniecznie chce rosnąć. No i zmorą jest cień...wtedy ciężko o bujne kwiecie.
Ja tez stale przesadzam i zmieniam, wyobrażam sobie coś za 10 lat i komponuję
Mój Teść twierdzi, że za kilka lat nie wejdę do ogrodu bez maczety... może, ale uwielbiam mój busz
Cubanę zapisałam, jak trafię to kupię
Dasz radę, lubię metamorfozy. Czasami warto po kilku latach tchnąć do domu, czy ogrodu nowego ducha Trzymam kciuki!
dana1s 14:10, 28 mar 2019

U nas pada od rana z krótkimi przerwami, niebo jest ołowiane ale deszcz ciepły i z przyjemnością pobiegałam po ogrodzie

Bergenie sie obudziły, w sobotę im dam jeść to szybciutko wrócą do formy. One działają zupełnie odwrotnie jak ja... mi trzeba zabrać jedzenie, żebym wróciła do formy...hahahhaa
dana1s 14:12, 28 mar 2019

o tutaj widać moje okna, które czekają żeby zrobić z nich szklarnię. Mam o tyle szczęścia, że były malowane bejcą, a nie olejną

AniazUroczyska 14:15, 28 mar 2019

dana1s napisał(a)

Bergenie sie obudziły, w sobotę im dam jeść to szybciutko wrócą do formy. One działają zupełnie odwrotnie jak, ja mi trzeba zabrać jedzenie żebym wróciła do formy...hahahhaa

Czym je karmisz Danusiu?
dana1s 14:29, 28 mar 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Czym je karmisz Danusiu?

Aniu moje bergenie uwielbiają gnojówkę z kurzaka. W dużym rozcieńczeniu. W tym roku będzie nawóz koński, bo dostałam sporą ilość.
Człowiek dostał wiadro qupy i się cieszy jak małe dziecko

Całokształt spod bramy, której jeszcze nie ma

Pszczelarnia 14:32, 28 mar 2019

dana1s napisał(a)

o tutaj widać moje okna, które czekają żeby zrobić z nich szklarnię. Mam o tyle szczęścia, że były malowane bejcą, a nie olejną

Już ją widzę oczami. Gdzie będzie stała - koło skrzyń? Tylko chyba trzeba będzie je na biało pomalować albo dojść do naturalnej warstwy?