Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Stwórz ze mną mój ogród 21:58, 26 lut 2019

Do góry
tak więc oto stan teraźniejszy, zapraszam do zwiedzania: (uwaga tylko dla ludzi o mocnych nerwach)

Rabata przy wejściu (ona będzie robiona ostatnia bo po elewacji)

oczyma wyobraźni widzimy tu 3 miskanty zebrinus (pod wąskim oknem) i na rogu brzozę pendulę youngii plus kosodrzewiny... wrzosy do wyrzucenia

po drugiej stronie bocznych schodów mamy taką zbieraninkę

i teraz rabata wzdłuż prawego ogrodzenia na froncie klon globosum a pod nim.. kamienie z parkingu efekt odśnieżania - mam plan zaciągnąć moje dzieci (6 i 2,5 latka) i im zapłacić za wybieranie tych kamieni - teoretycznie są chętni ale jakoś się nie garną

tu wg projektu ma iść tylko jedna kosodrzewina i jakoś mi to za pusto się wydaje..

druga strona drewutni i mój piękny powojnik. którego w lato fotografowałam ale nie umiem znaleźć zdjęcia. Myślę, że spróbuję go przesadzić na tą frontową część. Problemem okazało się, że on się nie łapie tych moich desek na drewutni i go jakoś sznurkami wiązałam macie lepsze pomysły jak go namówić żeby się tam trzymał?

obok powojnika dostałam od teściowej rozchodnik, narazie pomnik przyrody ale coś puszcza od dołu, nic nie ścinałam na jesień bo się bałam że przemarznie albo coś

ah wzdłuż parkingu bergenie, które myślałam, że są sercolistne a tu takie małe wypierdki, trzeba je gdzieś przesadzić a tu dam rozplenice. Na końcu bergenii żurawki od sąsiadki i następne morze kamieni

płynnie możemy przejść do prawego rogu, gdzie następna rabata żyje własnym życiem

narazie panuje tu piaskownica plus moja radosna twórczość czyli dwie tuje, które posadziłam w ziemi, żeby nie zdechły w doniczkach i tak są dwie bez sensu, w projekcie tu gdzie te dwie tuje są 3 miskanty , posadzona też jest magnolia, świerk srebrny i stanie tu też buk purple fountain lub śliwa Pissardi (a buk wtedy na front między rozplenice a bukszpany)

Rabata pod lasem to mój warzywnik, za którym są maliny (próbują być) a w projekcie cisy kolumnowe i dalej póki co 1 świerk a będą 3 a między nimi hortensje bukietowe limelight a przed nimi miały być azalie natomiast zmienione zostały na kosodrzewiny - tylko czy kosodrzewina urośnie w cieniu?

za warzywnikiem 3 kocimiętki niestety nie kwitły latem (chyba przez cień)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:55, 26 lut 2019

Do góry
kolejna podkowa zmieniła miejsce, a na jej wskoczyła lampa

i rojniki w woreczkach zmieniły miejscówkę

te w koszyczkach też
Samotnia pod lasem 21:51, 26 lut 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Masz piękne rabaty, ale ta trawiasta..... po prostu rozwala po system !

Mówisz i masz

Teraz troszkę ją poszerzyłem, rozsadziłem red barona, żeby poszerzyć czerwony łan i dosadzę na jesień cebulowych, bo wiosna troszkę łyso ...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:50, 26 lut 2019

Do góry

bałam się, że typowy czerwony zrobi mi kącik patriotyczny, a nie ogrodniczy
szafka też ma takie szuflady od dzisiaj

wiciokrzew startuje
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:46, 26 lut 2019

Do góry
teraz widzę, że pod kolor bratków

to ten ze skrytka w środku

stół dostał nowy kolor blatu bo po umyciu okazało się, że eM ubrudził go jakąś farbą olejną

i już z szufladą

Ogrodowe przygody 21:44, 26 lut 2019

Do góry
Agata doskonale to rozumiem i choć mąż zakazał mi dokupywania róż, ciągle kilka chodzi mi po głowie
A Tobie co wpadło w oko?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:43, 26 lut 2019

Do góry

potem poszalałam z kolorami w sprayu
Samotnia pod lasem 21:42, 26 lut 2019

Do góry
Tarasowo

O wschodzie ...

czasami trzeba odpocząć

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:40, 26 lut 2019

Do góry
wawrzynki na starcie

a te cuda będą kwitły przed domkiem w pojemnikach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:36, 26 lut 2019

Do góry

dalej nie wiem co mi to zakwitnie

ciemierniki kolejne pączkują

runianka w pączkach cała
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:33, 26 lut 2019

Do góry

narcyzy coraz wyższe, ciekawe czy zakwitną w tym roku, sadzone jesienią.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:31, 26 lut 2019

Do góry

i lepiężniki już kwitną więc wiosna pewna i na stałe

na wierzbach coraz więcej kotków
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:25, 26 lut 2019

Do góry
Do słoja wstawiłam bazie, a potem cos jeszcze

tu wyladowały czosnki z gospody

zakwitają kolejne przebiśniegi

Ogrodowe przygody 21:24, 26 lut 2019

Do góry
Dziewczyny witam już prawie wiosennie, fajnie że o mnie pamiętacie
Dziś podziałałam troszkę w ogrodzie, pocięłam hortki bukietowe. Wczoraj polałam roślinki miedzianem i o zgrozo zauważyłam chordy mszyc na kilku pędach zatem szybko muszę pociąć wiosennie róże i opryskać czymś na mszyce.
Z podsumowań widzę, że wypadł klon palmowy, hortka na pniu, azalia homebush szkoda, bo je lubiłam. Za to mogę kupić coś nowego, marzą mi się hortensje ogrodowe i patrząc na inne ogrody zastanawiam się czemu przy kilu próbach u mnie cały czas jakoś słabo z nimi Nie poddaję się i zamówię kilka sztuk takich maga wytrzymałych. Do tego napaliłam się na dąb błotny szczepiony Green dwarf. Troszkę kosztuje, ale myśle, że będzie to dobra inwestycja
Na Gardenii kupiłam trochę lilii i dalii, posiałam troszkę nasionek. Kupiłam też dużo odmian słonecznika

Życzę miłego wieczoru
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:23, 26 lut 2019

Do góry

nie mogę się nacieszyć tą tabliczką
Samotnia pod lasem 21:23, 26 lut 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:20, 26 lut 2019

Do góry
Na parapecie zamieszkały dzisiaj takie oto kurki, zamiast jajek w środku mają kamyczki więc dlatego ciut nieforemne

pocykałam dziś przy świetle dziennym

Igielnik 21:18, 26 lut 2019

Do góry
Porządki w ogrodzie czas zacząć. Szkoda ze ziemia nadal zamarznięta. Na razie trawy i byliny idą pod sekator. Składuję resztki w torbie bigbag. Nazbierałam już ponad 1 m3 odpadów, udeptanych. Mam plan rozrzucić kompost jak tylko rozmarznie (czyli w maju). Wtedy wiosenny urobek trafi do kompostownika. Mam dwa i w obu brak miejsca.
Trawnik wyglada paskudnie. Trzeba go będzie dobrze wygrabić ze smieci. Pełno igieł i obgryzionych przez wiewiórki szyszek

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:14, 26 lut 2019

Do góry
oliwka napisał(a)
Witaj Janko, twój ogród tak dostojnie i spokojnie wygląda na zdjęciach. Gratulacje z okazji pojawienia się małej księżniczki
Janko, czy możesz napisać co to za płaczące zdjęcia na pierwszym planie na tym zdjęciu.
Myślałam że na cięcie róż jeszcze jest za wcześnie, ale faktycznie we Wrocławiu wiosna przyszła już chyba na dobre.
Pozdrawiam wiosennie

Oliwko dziękuję za komplementy i gratulacje
Płaczące drzewa tu są wiśnie Kiku-Shidare Sakura (zdjecie z zeszłego roku):

Ja patrze na prognozę - u nas zapowiada się już dosyć wiosennie. Nie bedę czekać na forsycje z cieciem róż.
Igielnik 21:14, 26 lut 2019

Do góry
fasola napisał(a)
Smutno mi bez kotów, na szczęscie już niedługo. Muszę poczekać kilka tygodni i moja mała pociecha będzie u nas w domu. Kolejny norweg.

Śliczny kotuś. Strasznie przykre to co napisałaś o swoich kotkach .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies