tak więc oto stan teraźniejszy, zapraszam do zwiedzania: (uwaga tylko dla ludzi o mocnych nerwach

)
Rabata przy wejściu (ona będzie robiona ostatnia bo po elewacji)
oczyma wyobraźni widzimy tu 3 miskanty zebrinus (pod wąskim oknem) i na rogu brzozę pendulę youngii plus kosodrzewiny... wrzosy do wyrzucenia
po drugiej stronie bocznych schodów mamy taką zbieraninkę
i teraz rabata wzdłuż prawego ogrodzenia na froncie klon globosum a pod nim.. kamienie z parkingu

efekt odśnieżania - mam plan zaciągnąć moje dzieci (6 i 2,5 latka) i im zapłacić za wybieranie tych kamieni - teoretycznie są chętni ale jakoś się nie garną
tu wg projektu ma iść tylko jedna kosodrzewina i jakoś mi to za pusto się wydaje..
druga strona drewutni i mój piękny powojnik. którego w lato fotografowałam ale nie umiem znaleźć zdjęcia. Myślę, że spróbuję go przesadzić na tą frontową część. Problemem okazało się, że on się nie łapie tych moich desek na drewutni

i go jakoś sznurkami wiązałam

macie lepsze pomysły jak go namówić żeby się tam trzymał?
obok powojnika dostałam od teściowej rozchodnik, narazie pomnik przyrody ale coś puszcza od dołu, nic nie ścinałam na jesień bo się bałam że przemarznie albo coś
ah wzdłuż parkingu bergenie, które myślałam, że są sercolistne a tu takie małe wypierdki, trzeba je gdzieś przesadzić a tu dam rozplenice. Na końcu bergenii żurawki od sąsiadki

i następne morze kamieni
płynnie możemy przejść do prawego rogu, gdzie następna rabata żyje własnym życiem
narazie panuje tu piaskownica plus moja radosna twórczość czyli dwie tuje, które posadziłam w ziemi, żeby nie zdechły w doniczkach i tak są dwie bez sensu, w projekcie tu gdzie te dwie tuje są 3 miskanty

, posadzona też jest magnolia, świerk srebrny i stanie tu też buk purple fountain lub śliwa Pissardi (a buk wtedy na front między rozplenice a bukszpany)
Rabata pod lasem to mój warzywnik, za którym są maliny (próbują być) a w projekcie cisy kolumnowe i dalej póki co 1 świerk a będą 3 a między nimi hortensje bukietowe limelight a przed nimi miały być azalie natomiast zmienione zostały na kosodrzewiny - tylko czy kosodrzewina urośnie w cieniu?
za warzywnikiem 3 kocimiętki niestety nie kwitły latem (chyba przez cień)