Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogródek vesper - pomożecie? 12:41, 05 wrz 2011

Do góry
Weekend upłynął mi pracowicie. Walczyłam w ogródku i oto, co udało mi się zrobić. Wykopałam dwa krzaki aronii i była to prawdziwa męczarnia. Niektóre korzenie były bardzo grube i długie, część z nich ciągęła się aż po granice działki (pewnie po stronie sąsiada również). Miejsce gdzie rosła aronia wygląda teraz jakby grasowały tam nornice

Zlikwidowałam też 'skalniak'. Rośliny przesadziałam na tymczasową rabatę, solidnie je podlałam i mam nadzieję, że z sukcesem przetrwają do wiosny.

Uploaded with ImageShack.us

Podczas przesadzania odkryłam niestety, że kosodrzewinę zaatakowała osnuja sadzonkowa.

Zdjęliśmy agrowłókninę, która jak sądziliśmy uchroni nas przed chwastami. Niestety trawa przebiła się w niektórych miejscach przez matę, a biedne szmaragdy dusiły się, korzenie prosiły o powierze i wodę. Zatem nigdy więcej maty przeciw chwastom! I to dzięki Ogrodowisku

Ogród Haiki 23:55, 04 wrz 2011

Do góry
Oczyściłam miejsce po moim skromnym warzywniaku i zastanawiam się co tu zrobić. Jak widac na zdjęciach jest tam mały skalniak i zielnik, który był podniesiony, ale jakimś dziwnym sposobem się zapadł
Chciałabym to miejsce odmienić. Moje myśli ida w kierunku większego skalniaka lub róż połączonych z powojnikami.Czy robić żywopłot ze szmaragdów pod ogrodzeniem? Jest to właściwie jedyne miejsce w moim ogrodzie stale nasłonecznione.

Zastanawiam się.....

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 18:10, 03 wrz 2011

Do góry
Później jeszcze sporo wyzwań w rodzaju- podłączenie kanalizacji, wywiezienie kilkunastu ton gruzu, usunięcie obłędnego kurniczka z ogródka i takie tam.
Próbowałam ratować roślinki wszystkie, które nie rosły przed samym wejściem albo na środku posesji, albo nie zasłaniały wszystkich okien. Skalniak był jednym wielkim gruzowiskiem, zresztą drugi też, więc naprawdę było ciężko uzyskać taki efekt:
Ogród Sylwii od początku :) 21:28, 01 wrz 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Sylwio piękne wrzosowisko zrobiłaś, jestem pod ogromnym wrażeniem.
Wiesz tak się zastanawiam na ile trzymasz się projektu Danusi, a co z tego to Twoja twórczość, projektu za bardzo nie widać, dlatego tak łatwo to "skontrolować"
Jesteś bardzo pracowita, ciekawe jakie masz jeszcze na ten rok plany, jeszcze trochę czasu pozostało...

Witaj Kasiu ..... na ten rok to już bym zaplanowała sobie wypoczynek .... Właściwie nie ma części ciała która by była nieobolała Ale w planach mam jeszcze do przerobienia skalniak ..... znalazłam w głowie miejsce na przesadzenie miłorzębów ..... niewielkie zmiany nasadzeniowe . A tak to jeszcze żwirek na placyk żwirkowy i żwirek pod bonsaia , założenie ekobordów . To już taka estetyka. Jeśli pytasz o jakieś nowe nasadzenia to nic już w tym roku nie kupuję .... choćby nie wiem co !!! ...... A co do projektu .... to i tak już się naraziłam swoim poczynaniem raz robię tak za chwilę siak ...... no sama do siebie już tracę cierpliwość

Sylwio jestem ciekawa tego placyku żwirowego, sama u siebie zrobiłam coś co tak nazywam
Jaki kształt będzie miał Twój i jak planujesz go wykończyć ?

Powiedz mi tylko, czym się tak naraziłaś , co zmieniłaś ? Co jest całkowicie Twoim pomysłem.
A fontanna jaka będzie?, bo pamiętam ze też miała być, w Praktikerze były dobre przeceny na wiele modeli ciurkadełek w zestawach kompletnych do podłączenia.

Kilka stron wcześniej wstawione są zdjęcia tego miejsca z klonem czerwonym , parawanem cisowym oraz żywopłocikami bukszpanowymi. Dzisiaj oddzieliłam placyki ekobordami ponieważ wysypię dwoma kolorami żwirku, który przyjedzie w przyszłym tygodniu /zgodnie z projektem/
Co do fontanny to pewnie znajdę jakiś fajny duży kamień ale nie wiem czy zdążę w tym roku zamontować.... pewnie poczeka do wiosny....

A co do moich matactw w ogrodzie to widać jak na dłoni
Ogród Sylwii od początku :) 20:39, 01 wrz 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Wiesz tak się zastanawiam na ile trzymasz się projektu Danusi, a co z tego to Twoja twórczość, projektu za bardzo nie widać, dlatego tak łatwo to "skontrolować"
Jesteś bardzo pracowita, ciekawe jakie masz jeszcze na ten rok plany, jeszcze trochę czasu pozostało...

Witaj Kasiu ..... na ten rok to już bym zaplanowała sobie wypoczynek .... Właściwie nie ma części ciała która by była nieobolała Ale w planach mam jeszcze do przerobienia skalniak ..... znalazłam w głowie miejsce na przesadzenie miłorzębów ..... niewielkie zmiany nasadzeniowe . A tak to jeszcze żwirek na placyk żwirkowy i żwirek pod bonsaia , założenie ekobordów . To już taka estetyka. Jeśli pytasz o jakieś nowe nasadzenia to nic już w tym roku nie kupuję .... choćby nie wiem co !!! ...... A co do projektu .... to i tak już się naraziłam swoim poczynaniem raz robię tak za chwilę siak ...... no sama do siebie już tracę cierpliwość

Sylwio jestem ciekawa tego placyku żwirowego, sama u siebie zrobiłam coś co tak nazywam

Powiedz mi tylko, czym się tak naraziłaś , co zmieniłaś ? Co jest całkowicie Twoim pomysłem.
A fontanna jaka będzie?, bo pamiętam ze też miała być, w Praktikerze były dobre przeceny na wiele modeli ciurkadełek w zestawach kompletnych do podłączenia.

Kasiu - wróć się tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=12
, a będziesz wszyściutko wiedzieć. Sylwia miała projekt robiony przez Danusię i robi rabatka po rabatce, ale czasem niekoniecznie według narysowanego projektu. O takie narażenie chodzi
Ogród Sylwii od początku :) 20:29, 01 wrz 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Ogród Sylwii od początku :) 21:25, 31 sie 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Ogród Sylwii od początku :) 11:07, 29 sie 2011

Do góry
shrekol napisał(a)
Sylwia a co będzie za poletkiem lawendowym? Wydaje mi się, że czytałem coś o różach ale w ilości wątków mogłem coś pomieszać.

Jeszcze nie wiem ..... mieszam myśli ...... to i tak jeszcze nie problem , co posadzić...... cała zima przede mną.
Nie będę już w tym roku inwestować w rośliny ..... muszę zadbać o to co już mam . Aby chwasty nie rosły w miejscach nie obsadzonych, pokryję geowłókniną .
Przede mną jeszcze skalniak , który został do tej pory odsunięty na plan dalszy , także koniec z kupowaniem
Ogród moich marzeń 21:19, 27 sie 2011

Do góry
Danusiu oczko rzeczywiście jest obłożone kamieniami na stałe ale odległość od ściany do oczka jest spora. Jak rozwalę skalniak to blisko 1.5 m. Ścianka na której ma być lustro jest wysokości 1,10 m - czy to nie wystarczy? A dlaczego twierdzisz, że kamienie przy oczku będą przeszkodą?
Ogród moich marzeń 14:28, 27 sie 2011

Do góry
Ja bym radziła rozwalić skalniak, tylko, że jest oczko obłożone kamieniami, nie wiem czy lustro tam pasuje, ale proponowane rośliny tak

Ja bym jednak lustra nie robiła, bo nisko jest ten murek tarasowy.

Proponuję jak monteverde miskant Cabaret, kupiłam go sobie. Gracillimus też będzie dobry.
Ogród moich marzeń 14:27, 27 sie 2011

Do góry
aniusiatr napisał(a)
Powiedzcie co z tym zrobić? Mam ochotę rozebrać skalniak na ścianę dać duże lustro a obok posadzić duże trawy i hortensje, która już czeka w doniczce. Przed tym wszystkim może jakieś kule z bukszpanu

i to jest dobra myśl lustro fajnie tu się wkomponuje i będzie odbijać cały ogród

Ogród moich marzeń 14:16, 26 sie 2011

Do góry
Powiedzcie co z tym zrobić? Mam ochotę rozebrać skalniak na ścianę dać duże lustro a obok posadzić duże trawy i hortensje, która już czeka w doniczce. Przed tym wszystkim może jakieś kule z bukszpanu

Ogród moich marzeń 21:34, 25 sie 2011

Do góry
Dziewczyny Pomysł z miskantami jest fantastyczny ale żeby zasłonić niedorobiony tynk, gdy zlikwiduję skalniak mam już pomysł. No chyba, że Wam też coś się nasuwa? Chętnie wysłucham pomysłów

Beatko te pompony to moja własna robota - może trochę za dużo ich zostawiłam ale teraz mi żal je przerzedzać. Pokażę Ci jak powstawały
Zdjęcia co prawda sprzed 3 lat ( wtedy ogród za bardzo ogrodu nie przypominał )

Może zbyt dokładnie nie widać ale nie mam innych zdjęć z tamtych czasów. Te dwa krzaczki obok dużego świerka to właśnie teraźniejsze pomponiki

I tu na tle bordowych śliw

W 2010 jeden z nich po przycięciu i nadaniu mu nowej formy wyglądał tak

A drugi tego samego roku już trochę podrośnięty

Na dzień dzisiejszy czyli po 3 latach moje chmurki wyglądają tak

jeden

drugi

i oba razem

Ogród Margoth 14:51, 25 sie 2011

Do góry
To może dla lepszej czytelności, zaznacz to co już jest wsadzone na planie działki. Ten skalniak - moim zdaniem lepiej nie, chyba że jesteś pasjonatem roślin skalnych.
Ogród Margoth 14:00, 25 sie 2011

Do góry
Gabrielo, to ma być skalniak, ale w związku z tym, że projektantka nie uwzględniła rosnącej tam jodły, to skalniaka chyba nie będzie.

Witam nowych gości! Przedstawiam moje nabytki, niektóre już siedzą w ziemi.

Chyba wystarczy, nie wiem, ile zdjęć można wstawić do jednego postu.
Ogród moich marzeń 00:25, 25 sie 2011

Do góry
Tak, Tak oczywiście ten skalniak do maksymalnej poprawki - tylko nie mam pomysłu póki co na niego. Musi być w tym miejscu coś wysokiego bo w tym miejscu gdzie jest skalniak nie ma tynku wie c głupio by wyglądało teraz go zlikwidować całkowicie.
A może jakieś duże lustro a po bokach hortensje albo coś w tym rodzaju?
Ogród moich marzeń 00:05, 25 sie 2011

Do góry
mnie się oczko bardzo podoba, ale nie ten skalniak, musisz go zmienić zapomniałam napisać o rabatkach i o kostce i w o ładnych bonsai ładnie u Ciebie
Ogród moich marzeń 23:41, 24 sie 2011

Do góry
Zamęczę Was tymi zdjęciami ale co tam:

widok na ogród i oczko

zakątek hostowy

przejście między klombem a rabatą przy ogrodzeniu

miniaturowe jabłuszka

mój mały tarasik z tyłu domu - miejsce na szybką kawkę

drewutnia i winogronko z owocami oczywiście

filar z powojnikiem

mój drugi skalniak - marzy mi się jego przeróbka

oczko wodne z rybami i rechoczącymi żabami

i może już dzisiaj wystarczy?
Ogród moich marzeń 23:09, 24 sie 2011

Do góry
Pięknie, żwirowa rabatka rzeczywiście super! Skalniak piękny.
Taki ogród docenią i dorośli i dzieci - te nie będą się nudzić, a to ważne.
Cały rok w ogrodzie 21:56, 19 sie 2011

Do góry
badara napisał(a)

Kamieniak,nie skalniak,nie ma tam typowych roślin skalnych

Są i trawy,posadzone w tym roku

Jak zwał, tak zwał Ale mi się baaaaaardzo podoba.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies