Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Przerwa na kawę... 00:12, 22 wrz 2016

Do góry
Moja lista róż - kolejność jak rosną i kolorystycznie subiektywna:

Jasne różowe pudrowe:
1. James Galway
2. Royal Copenhagen
3. Giardina

Różowe + róż z morelą, brzoskwinią
4. Sister Elizabeth
5. Princess Alexandra of Kent
6. Boscobel (z morelą)
7. Augusta Luise
8. Leonardo da Vinci
9. Stadt Storm

Fiolet i lila:
10 Lavender Ice
11. Minerva
12. Heidi Klum

Magenta:
13. Young Lycidas
14. J.W. von Goethe

Malina z bordo:
15. Munstead Wood
16. Isabell Renaissane (u mnie nie jest czerwona)
17. Heatcliff
18. Ascot
19. Tess of the d'Urbervilles
20. Tradescant
21. Gospel

Kremowe:
22. Waltz
23. White New Dawn
24. Jan Paweł II
25. Swany
26. Claire Austin

Cytrynowo kremowe:
27. Nina Renaissance
28. Pilgrim

Żółte, morelowe, pomarańczowe:
29. Bernstain
30. Eze Palace
31. Teasing Georgia
32. Crown Princess Margareta
33. Port Sunlight
34. Capri
35. Lady of Shallot

Ceglaste:
36. Summer Song
37. Benjamin Britten

To tyle markowych plus 3x Fairy różne, 2 razy NN od mojej mamy najstarsze 4 letnie, 1x NN cytrynowa od szwagierki, 3x NN z B, 3x niskie NN na pniu doniczkowe, 2x na pniu pomarańczowe, 1x niska biała i 1x jabłkowa na przetwory

Razem 56 sztuk, z tego dużo jak widać nn z darów i nie tylko, zanim zaczęłam czytać o różach. Jest co wymienić w razie czego.

EDIT - po zastanowieniu Goethe powędrowała do magent a Gospel bardziej do malinowego bordo choć tu mam obiekcje, muszę poczekać na inne kwiaty bo na razie Gospel nie uraczyła mnie zbyt mocno Goethe i Young Lycidas bardzo podobne w kolorystyce u mnie jak zaczęłam porównywać na zdjęciach
Szarobiałego ogrodowe początki. 22:07, 21 wrz 2016

Do góry
Szarobialy napisał(a)

Może być w doniczkach, czy lepiej w ziemi bezpośrednio ?

Moim zdaniem - w ziemi. Ładniej będzie wyglądać i lepiej rosnąć.
Szarobiałego ogrodowe początki. 22:05, 21 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Lawenda uwielbia słońce. U mnie rośnie na patelni.

Może być w doniczkach, czy lepiej w ziemi bezpośrednio ?
Szarobiałego ogrodowe początki. 21:26, 21 wrz 2016

Do góry
Lawenda uwielbia słońce. U mnie rośnie na patelni.
Szarobiałego ogrodowe początki. 21:02, 21 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Cześć Jolu
Nie doczytałam, czy ktoś odpowiedział na pytanie o liście szafirków, więc odpowiem - szafirki tak mają. Jesienią wyrastają im liście.

Wzdłuż podjazdu - moim zdaniem - świetnie wyglądałby szpaler traw. Trzcinnika ma Gusiarz, rewelacyjnie to wygląda. A ma pasek chyba węższy niż Ty.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=576
I Malkul ma szpaler traw zdłuż podjazdu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=1972

Opaska z wokół domu z otoczaków polnych bardzo mi się podoba, ale słusznie myslisz, że przydałoby się tam coś zimozielonego. Może lawendę? Jest zimozielona, wody nie potrzebuje wiele. Takie cudne poduchy lawendowe, jak u Malkul.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=570

Witam Tereso i dziękuję za pomoc. Bałam się, że szafirki mi zmarzną, bo je źle, za płytko posadziłam.
Szpaler traw wzdłuż podjazdu bardzo mi się podoba. Tylko, że za tym szpalerem miałabym odkrytą przestrzeń i to od północy. Chyba lepiej jeśli zasłonię podjazd nie tyle przed xzyimś wzrokiem, co przed wiatrem.
Kuszą mnie cisy na ten wąski pasek. Dziś zaszłam do szkółki przejeżdźajac obok. Są całkiem fajne, zdrowe, około metrowe cisy w gruncie. Cena 25 i 35 zł chyba dobra.
Jeśli chodzi o tą kamienną opaskę wokół domu, to myślałam też o czymś w doniczkach, wstawionych w otoczaki. Czy lawenda tak będzie rosła? Słońce tam operuje caly dzień.
Moja codzienność - ogród Oli 20:06, 21 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Olu, żeby uzyskać taki łan jeżówek, "co kwitną na całego", to jak je trzeba posadzić (rozstawa, ilość rzędów)?

posadzone mam w jednym rzędzie co metr ale one u mnie wyjątkowo rosną jak głupie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:00, 21 wrz 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)

Gosia mi na drugie miskant gracimullus
Trzcinnika ma Aga z kwadratowego

Aaaa, dziękuję, Gosiu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:58, 21 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Gosia, jakie masz trawy w tym szpalerze wzdłuż wjazdu? Bom myślała, że trzcinnik Karl, ale to chyba nie on.

Gosia mi na drugie miskant gracimullus
Trzcinnika ma Aga z kwadratowego
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:56, 21 wrz 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
A poroża mojego eM nie chcesz? Jakiś ostatnio rogaty się zrobił Hahah

Gosia, jakie masz trawy w tym szpalerze wzdłuż wjazdu? Bom myślała, że trzcinnik Karl, ale to chyba nie on.
Moja codzienność - ogród Oli 16:53, 21 wrz 2016

Do góry
Olu, żeby uzyskać taki łan jeżówek, "co kwitną na całego", to jak je trzeba posadzić (rozstawa, ilość rzędów)?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:57, 21 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Nie mam Mam w domku letniskowym żyrandol z poroża, podobny do tego, tylko nie bielony, naturalny.
http://dobreprojekty-blog.blogspot.com/2013/08/bardzo-w-moim-stylu.html
ale nie dam, eM by mnie zabił. Pamiątka po przodkach.

hihih ładnie mu w bieli
zapędy męża oznaczają że jesteś na przegranej w tej kwestii
ale to faktycznei musi pasowac do całości a podejrzewam ze w domku letnikskowym do reszty ci pasuje Sauté
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:53, 21 wrz 2016

Do góry
Nie mam Mam w domku letniskowym żyrandol z poroża, podobny do tego, tylko nie bielony, naturalny.
http://dobreprojekty-blog.blogspot.com/2013/08/bardzo-w-moim-stylu.html
ale nie dam, eM by mnie zabił. Pamiątka po przodkach.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:40, 21 wrz 2016

Do góry
malkul napisał(a)

dumam jeszcze

Nie wierzę Idę o zakład, że masz już wszystko przemyślane i poukładane, po Malkowemu
Pokażesz, jak zrobisz? Plisss.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:25, 21 wrz 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Poroże mnie zaintrygowąło. Będziesz je malowac, czy w nature idziesz?[/

dumam jeszcze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:20, 21 wrz 2016

Do góry
Poroże mnie zaintrygowąło. Będziesz je malowac, czy w nature idziesz?
Metamorfozy ogrodowe 13:11, 21 wrz 2016

Do góry
Olusia, to jest wątek, w którym pokazujmy charakterystyczne miejsca w swoim ogrodzie "przed" i "po". Jak się zmieniały.
Załóż swój wątek, albo zadaj pytania w wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow?page=42
Szarobiałego ogrodowe początki. 12:36, 21 wrz 2016

Do góry
Cześć Jolu
Nie doczytałam, czy ktoś odpowiedział na pytanie o liście szafirków, więc odpowiem - szafirki tak mają. Jesienią wyrastają im liście.

Wzdłuż podjazdu - moim zdaniem - świetnie wyglądałby szpaler traw. Trzcinnika ma Gusiarz, rewelacyjnie to wygląda. A ma pasek chyba węższy niż Ty.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=576
I Malkul ma szpaler traw zdłuż podjazdu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=1972

Opaska z wokół domu z otoczaków polnych bardzo mi się podoba, ale słusznie myslisz, że przydałoby się tam coś zimozielonego. Może lawendę? Jest zimozielona, wody nie potrzebuje wiele. Takie cudne poduchy lawendowe, jak u Malkul.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=570
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 00:36, 21 wrz 2016

Do góry
Karola, podpisuję się obiema rękami pod słowami Malkul.
Brawo Ty!

Podmiejski ogródek 18:47, 18 wrz 2016

Do góry
Widzę, że ile ludzi tyle doświadczeń.
Ja kupiłam polecany przez Tess siarczan potasu, zapodałam i czekam na efekty. Chociaż z tego co pamiętam z nauk Toszki, to siarka zaczyna działać dopiero po pół roku.
Przerwa na kawę... 19:36, 17 wrz 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Janko - Tess rzadko kto ma co może dobrze o niej nie świadczy ale potrzebny mi był średni, szczupły climber pachnący w kolorze bordo. W teorii taka powinna być. Zobaczymy za rok, dwa w praktyce co pokaże.

Hmm, z tym zapachem obyś się nie zawiodła, bo czytam w netach, że pachnie słabo...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies