Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

pestka56 21:46, 01 paź 2016

Moje trzmieliny dopiero zaczynają czerwienieć, a u Ciebie taka feria barw.
Za to dziś na moich oczach – prawie – pożółkła część liści orzecha włoskiego. Dosłownie patrzyłam na niego około 14 i jeszcze był cały zielony. Po 17 wróciłam do domu i liście od południowej strony już wszystkie zżółkły
Poza tym zaczął sie przebarwiać miskant cukrowy. On zawsze najwcześniej. Na rabacie trawiastej zrobiło się kolorowo. A róże, szczególnie Cubana ciągle kwitną
anka_ 22:10, 01 paź 2016

Gosiu co to za roślinka (na dole, pośrodku) tak cudownie przebarwiona?

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 22:17, 01 paź 2016

Jakie piękne kolorki
Moja trzmielina jeszcze zielona.
Gruszka_na_w... 22:19, 01 paź 2016

Jejku, jakie piękne kolory.
Czy na pierwszym zdjęciu jest trzmielina oskrzydlona?

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:19, 01 paź 2016

dubelek
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 22:32, 01 paź 2016

pestka u mnie z dnia na dzień, a nie jak ten orzech z godziny na godzinę. Dziś sąsiadka przyniosła mi miseczkę wielkich orzechów włoskich i powiedziała, że cały deszcz orzechowy dziś z drzewa zaczął sypać

anka_ to któraś z tawuł, latem niczym specjalnym, się nie wyróżnia

Gruszka tak to trzmielina oskrzydlona, dostałam ją ubiegłej jesieni w prezencie
Gosiek33 22:36, 01 paź 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jakie piękne kolorki
Moja trzmielina jeszcze zielona.

za to u mnie wyjątkowo zielona jeszcze jest fotergilla, ale dziś zobaczyłam pierwszy czerwony obrzeżek na listku
Tess 16:32, 05 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Szkoda ze powołując sie na mnie piszesz nieprawdziwe rzeczy.Stosuję nawozy sztuczne doglebowe i nie widzę żadnych ujemnych skutków.Nie doradzam nikomu kto mnie o to nie poprosi , nie wchodze tam gdzie Ty doradzasz. Nie wiem która z nas ma większą i lepszą wiedzę na temat rododendronów. Moje wszyscy oglądaja o kazdej porze roku na zdjeciach a w maju co rok od pięciu lat w realu. Kazdy wie jak wygladają , chętnie zobaczyłabym Twoje.Nie mam ochoty na żadna rywalizację w poradach ale uczciwą rzeczą jest najpierw pokazanie jakie sie ma swoje rododendrony a dopiero potem doradzanie.Pokazesz nam swoje???????????????Bardzo ich jestem ciekawa i tego czy masz wykształcenie ogrodnicze czy tak jak ja opierasz sie na własnych doswiadczeniach?Pozdrawiam.

Hmmma także byłam przekonana, że Bogdzia doradza głównie nawożenie dolistne. Wielokrotnie pokazywała i doradzała nam - entyzjastom jej cudnego rododentrowego - nawozy dolistne, np. tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=4351
Ale pewnie i ja źle (dotychczas) to rozumiałam.
pestka56 01:19, 06 paź 2016

My w tym roku ubiegliśmy rude kradziejki i mamy ponad 3 kg orzechów Zeszłej jesieni zebraliśmy tylko to co poszło do nalewki. Resztę wyniosły ogoniaste spryciary. Tylko śmigały po szczycie wierzbowego płotu
Gosiek33 08:39, 06 paź 2016

Na razie pada od poniedziałku, sosny gubią igły na potęgę, aż żółto się zrobiło - zaczną powolutku zakwaszać rabaty i to co zgrabię jak zwykle z trawnika nasypię na rośliny.

pestka u mnie zastałam ostatnio rudą na balkonie, gdy mnie zobaczyła poszła pionowo po ścianie, potem na dach i w końcu zdesperowana skoczyła na ziemię. Skacząc rozpostarła łapy zupełnie jak te fruwające wiewiórki
Zgrabnie wylądowała i pognała na drzewo bo już zobaczyła ją moja suka i z wrzaskiem pogoniła