Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:46, 12 mar 2024

Do góry
Patyczkowo mi wyglądam jak bezdomny ale zimno było jak sadziłam kilka rzędów to 3 różne derenie - w ziemi od jesieni I juz puszczają nowe liście 3 rodzaje hortek I 2 rodzaje fig. Zobaczymy ile się przyjmie

Szarobiałego ogrodowe początki. 08:25, 12 mar 2024

Do góry
Że świeżych nasion kiełkuje pięknie
Rodowe różyce i inne byliny... to co kocham:) 07:37, 12 mar 2024

Do góry
Kocham wszystkie rośliny, ale moja miłość zaczęła się od róż.
Nie udało mi się przenieść Edenki z poprzedniej działki. Kilka róż przyjechało ze mną np. Lady of Schalot, Olivia Rose, Leonardo da vinci i Batscheba. Lokal zmieniła także Rosarium Uetersen i Princesse Anna.
Kilka dni temu zamówiłam jeszcze angielki Strawberry Rose oraz Desdemona.

Irysy od pewnego czasu uwielbiam, mają zgrabne sukienki

Rodowe różyce i inne byliny... to co kocham:) 07:24, 12 mar 2024

Do góry
Dębowe zakątki 07:23, 12 mar 2024

Do góry
Aniu o ten zaznaczony obraz mi chodziło

Buziaczki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:18, 12 mar 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bonica to jedna z najstarszych moich róż. Kiedyś była cięta niżej. Z wiekiem zmężniała, więc tnę ją wyżej.
Kwitnie tak (po takim cięciu, jakie pokazywałam wcześniej)

O ściereczkach było multum postów w grudniu.
Używam dwóch.
Różową moczę w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i myję ramy oraz szyby z brudu.
Żółtą moczę w czystej wodzie, wykręcam i przecieram szybę. Można to robić w różnych kierunkach. Zostawia się mokrą szybę, a po wyschnięciu nie ma żadnych smug.

Ściereczki wydają się drogie, ale materiał, z którego są wykonane jest bardzo trwały. Nie trzeba kupować płynu do szyb i ręczników papierowych.
Ta różowa/fioletowa ściereczka jest idealna do przecierania blatów, frontów mebli kuchennych, luster, płytek, baterii. Podczas sprzątania używam tylko wody z niewielką ilością octu. Od grudnia nie mam potrzeby używania żadnych środków czyszczących.

Gdy pewnego słonecznego dnia promienie wiosennego niskiego słońca padły na moje południowe okna, czar magicznej żółtej ściereczki prysł. Koliste ruchy, którymi wycierałam okno mocno wykręconą żółtą ściereczką były wyraźnie widoczne.
Magary Dramaty z Rabaty 00:41, 12 mar 2024

Do góry
Ale jak się ma hobby - to się je ma
I trzeba w nie inwestować

Przedstawiam Nową Najlepszą Przyjaciółkę Mojego Małżonka:

Dyskusje o nowej kosiarce trwały u nas co najmniej od roku. Stara - pierwsza - była kupowana z biegu. Bo kupiliśmy działkę i okazało się, że kosiarka jest niezbędna Kupiliśmy no name, do której nie dało się dokupić żadnej części zamiennej. Wielki błąd. Ale kilka lat wytrzymała, jakim cudem nie wiem Ostatni sezon w stanie agonalnym, trzy razy w naprawie. Czas było na nową.
Założyliśmy, że się szarpniemy i kupimy markowy sprzęt. Głównie z uwagi na dostęp do części zamiennych. Miał być stihl albo husqvarna. W sumie stihl już był wybrany. Ale jakoś nie do końca nam ta kosiarka leżała. Dziś ruszyliśmy tyłki do większego miasta powiatowego niż nasze, gdzie większy wybór. I stiga wygrała zdecydowanie Może i marka mniej znana, ale mamy kosiarkę na wypasie, w cenie innej, bardziej markowej, gdzie płaci się za napis na bębnie Jest z napędem, z opcją mulczowania - no żyć nie umierać
Pokusiłam się o ten wpis, bo może moje wynurzenia doświadczalne się komuś przydadzą
Do tego trafiliśmy na super sprzedawcę - miły pan poświęcił nam dobre dwie godziny - wyciągając kolejne kosiarki do porównania Dla Dziewczyn Pomorskich - punkt sprzedaży polecam, jakby co podzielę się na priv
Ogródek Gosi 22:59, 11 mar 2024

Do góry
Gruszka w skrzyni już chce chyba kwitnąc. Kwitła w zeszłym roku po raz pierwszy, ale nie zawiązała owoców. Ciekawe, czy w tym roku to się uda

Ogródek Gosi 22:57, 11 mar 2024

Do góry
vita napisał(a)

Dadzą radę w tej fazie, u mnie kiedyś przy dużym przymrozku, może nawet -7, wszystkie pędy zwisły. Do południa się jednak podniosły. Były nerwy. Swoich teraz nawet nie przykrywam.
Znasz odmianę, czy kwitła wcześniej?

Kiedys kwitła, ale potem przestała. Przesadziłam i po roku znowu bedzie kwitła. Na razie nie umiem jej doprowadzić, do wielkiego krzaczka.
To była bida ratowana z marketu. Nie pamiętam nazwy

Rumianka napisał(a)
Twoja wiosna rozgościła się na całego. Piwonie w takiej rozwiniętej postaci...
A jak kotek...wyczytałam gdzieś na wątku, że jechałaś do weta...

Eliso to jest piwonia drzewiasta, która szybciej kwitnie niż chińska.
Kot był faktycznie u weta.
Całe szczęście już wszystko ok.

April napisał(a)

Bodziszki takie jak Raven czy Fay Anna mam już spore, tak więc kiedy startują, to zależy od odmiany. Ten który ci odradzałam to Dark Eyes. Patricię też chyba kupiłam ale sobie nie zapisałam więc nie pamiętam czy mam i ewentualnie gdzie posadziłam. Pamięć jednak zawodna. Może poszukam w wątku jak będę miała czas, więc pewnie nigdy. Będzie, jak wyjdzie z ziemi
Patricia i Dark Eyes są zupełnie różne od Rozanne. Różowe i z mniejszymi kwiatkami. Może po prostu wolisz róż

U mnie bodziszki w większości dopiero wychodzą. Na razie widze znaku życia ani u Dark Eyes, ani u Patricji. Bo masz rację to był Dark Eyes. Bardzo mi się podobał, właśnie przez ten róż z ciemnymi akcentami.
Ja w ogóle mam marnie z bodziszkami. Nie lubią mnie. Bardzo dużo straciłam.
Tylko, przez to, że jestem uparta, w ogóle mam cokolwiek.
I tu warto podkreślić, że trzeba być cierpliwym i wytrwałym, nie poddawać się za pierwszym, ani za drugim razem jesli cos nie rośnie.
Dlatego ja kupuję najczęściej po jednym egzemplarzu, żeby sprawdzić jak sobie u mnie poradzi.

Jola to ciemiernik od Ciebie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:02, 11 mar 2024

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Dziękuję Haniu za fotkę Boniki . Widzę ,że zostawiasz ją dość wysoką. Zawsze ją tak tniesz? Swoją już przycięłam podobnie. Wydaje mi się ,że kiedyś pisałaś o cięciu swoich róż. Muszę odnaleźć te wpisy.

I jeszcze pytanie o magiczną żółtą ściereczkę do mycia. Co to takiego? Właśnie będę jutro zaczynała mycie okien.

Bonica to jedna z najstarszych moich róż. Kiedyś była cięta niżej. Z wiekiem zmężniała, więc tnę ją wyżej.
Kwitnie tak (po takim cięciu, jakie pokazywałam wcześniej)

O ściereczkach było multum postów w grudniu.
Używam dwóch.
Różową moczę w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i myję ramy oraz szyby z brudu.
Żółtą moczę w czystej wodzie, wykręcam i przecieram szybę. Można to robić w różnych kierunkach. Zostawia się mokrą szybę, a po wyschnięciu nie ma żadnych smug.

Ściereczki wydają się drogie, ale materiał, z którego są wykonane jest bardzo trwały. Nie trzeba kupować płynu do szyb i ręczników papierowych.
Ta różowa/fioletowa ściereczka jest idealna do przecierania blatów, frontów mebli kuchennych, luster, płytek, baterii. Podczas sprzątania używam tylko wody z niewielką ilością octu. Od grudnia nie mam potrzeby używania żadnych środków czyszczących.
Ogród Basi 21:49, 11 mar 2024

Do góry
basia3012 napisał(a)
Rozdzieliłam patyczki hortensji do 5 doniczek. Nie widziałam jeszcze żadnego korzonka. Tak więc chyba w porę je rozsadziłam. Z resztą zobaczymy wkrótce.

Basia super. Ja bym jeszcze odcięła to co za dużo wystaje. Zostawiłabym po 1 oczku żeby patyk nie żywił nadmiaru listków bo mu siły na korzonek nie starczy.

Trzymam kciuki.
Wilczy ogród 21:07, 11 mar 2024

Do góry

skończyłam wszystkie ciężkie prace
zostało mi umycie bruku ,wyplewienie w owocowym i na rabatach i chyba tyle ...w tym sezonie więcej ciężkich prac nie będzie niestety ...
nadal oświetlenie mam nie naprawione ...przydałoby się wszystkie lampy powymieniać ,ale sama tego nie umiem zrobić niestety

Miłego wieczoru
Wilczy ogród 21:01, 11 mar 2024

Do góry
Wilczy ogród 21:00, 11 mar 2024

Do góry
Wilczy ogród 20:58, 11 mar 2024

Do góry
Wilczy ogród 20:57, 11 mar 2024

Do góry
Wilczy ogród 20:56, 11 mar 2024

Do góry
Wilczy ogród 20:55, 11 mar 2024

Do góry
i jeszcze kilka fotek z każdej strony
Wilczy ogród 20:54, 11 mar 2024

Do góry
Parę fotek z postępów prac-skończyłam przeróbki w przedogródku -rośliny będę dosadzać w trakcie sezonu ,coby cały rok coś się w nim działo
pozbyłam się przede wszystkim wszystkich kamyczków ,zeżartych bukszpanów i trochę runianki

dosadziłam 9 ciemierników zwykłych Niger ,magnolia gwiazdzista( przesadzona z rabaty koło domku ogrodnika ) ,kalina Charles lamont,7 mikro-kulek cisowych ( urosną ), podzielone moje trzcinniki Brachytriki, podzieliłam 1 molinie na 3 części , podzieliłam też pierwiosnki Uli ,mam tam wsadzone jesienią świecznice białe ,jakieś paprocie ,kilka brunerek i chyba też jakieś hosty tam sadziłam jesienią ....

z serii było w zeszłym sezonie

jest...
w miejscu ,gdzie został pień po platanie dałam poidełko-może kiedyś dam tam dużą misę cortenową

Wilczy ogród 20:39, 11 mar 2024

Do góry
Lidka wszystkie nowe listeczki cieszą coraz bardziej

ja dziś zaczęłam podpędzać dalie -narazie spędzą jakiś czas w garażu -a pewnie w kwietniu wyniosę do szklarni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies