Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

TAR 13:49, 30 sie 2024

Ewa. U ciebie podejrzewam glebe. Masz gline nieprzepuszczalna. A klony tego nie lubia. Lubia ziemie wilgotna ale przepuszczalna.
Ja specjalnie przygotowuje dolki klonikom tam gdzie jest mokry grunt i glina. Daje ze 20 cm keramzytu ze zwirem. Potem mieszm zwirek, ziemie rodzima, obornik konski lub owczy i przekompostowana drobnomielona kore.
Efekt schnacych lisci niekoniecznie musi oznaczac chorobe moze to byc skutek niewlasciwie przygotowanej miejscowki.
Kila razy mialam takie zabiedzone klony, po znalezieniu dobrej miejscowki i dobrym zaprawieniu dolka po 2 tygodniach widac jak puszczaja swieze listeczki. W tym roku w szpitaliku mialam 5 klonikow takich dostanych ze szkolki. Tylko jeden sie zbuntowal i poszedl do klonowego nieba reszta pieknie rosnie.

Tak czy inaczej powodzenia z mlodziakami. Czasem takie sie lepiej przyjmuja. Twoje to juz sadzonki rodzime nie z uprawy szklarniowej masowej.
Wafel 16:38, 30 sie 2024

Tak jest, powodzenia w uprawie. Christiana jest śliczniutka a hortensja Diana ma niespotykany kwiatostany dzieje się u ciebie jeszcze duuuużooo!
anabuko1 18:18, 30 sie 2024

Ewa777 napisał(a)
Jeżówki Sunseekers Sweet Fuchsia na rabacie z hortensjami.

Przekwitająca różowa hortensja nn.

I te hortensje i te trawy i te śliczne jeżówki wygladają przepięknie.
A te jeżówki to one takie niskie ?
Fairy cudnie ukwiecona
Ewa777 11:06, 31 sie 2024

TAR napisał(a)
Ewa. U ciebie podejrzewam glebe. Masz gline nieprzepuszczalna. A klony tego nie lubia. Lubia ziemie wilgotna ale przepuszczalna.
Ja specjalnie przygotowuje dolki klonikom tam gdzie jest mokry grunt i glina. Daje ze 20 cm keramzytu ze zwirem. Potem mieszm zwirek, ziemie rodzima, obornik konski lub owczy i przekompostowana drobnomielona kore.
Efekt schnacych lisci niekoniecznie musi oznaczac chorobe moze to byc skutek niewlasciwie przygotowanej miejscowki.
Kila razy mialam takie zabiedzone klony, po znalezieniu dobrej miejscowki i dobrym zaprawieniu dolka po 2 tygodniach widac jak puszczaja swieze listeczki. W tym roku w szpitaliku mialam 5 klonikow takich dostanych ze szkolki. Tylko jeden sie zbuntowal i poszedl do klonowego nieba reszta pieknie rosnie.

Tak czy inaczej powodzenia z mlodziakami. Czasem takie sie lepiej przyjmuja. Twoje to juz sadzonki rodzime nie z uprawy szklarniowej masowej.

Tym razem przygotujemy lepiej ziemię dla klonów. Dzięki za wszystkie rady.
Ewa777 11:09, 31 sie 2024

Wafel napisał(a)
Tak jest, powodzenia w uprawie. Christiana jest śliczniutka a hortensja Diana ma niespotykany kwiatostany dzieje się u ciebie jeszcze duuuużooo!

Już zaczynają pojawiać się jesienne barwy. Zwłaszcza w przekwitających hortensjach.
Dobrze, ze jeszcze kwitną róże, jeżówki i zawilce
Teraz zaczynają się u mnie kolejne prace na tarasie. Dziś był eletryk, a od środy zainstalują nam 2 pregole
Ewa777 11:11, 31 sie 2024

anabuko1 napisał(a)

I te hortensje i te trawy i te śliczne jeżówki wygladają przepięknie.
A te jeżówki to one takie niskie ?
Fairy cudnie ukwiecona

Te jeżówki docelowo mogą osiągnąć 40-60cm. Tak podają na stronach internetowych. U mnie na razie takie niskie. Myślę, ze w przyszłym roku pójdą w górę o ile przetrwają zimę.
Wafel 23:54, 31 sie 2024

A co, montujesz jakieś oświetlenie taeasu? Ja mam bajzel chwilowo w ogrodzie - drugi etap remontu dachu i stawianie nowej wiaty na drewno, przez ten tydzień albo dwa nie będzie relaksu w ogrodzie... Pokaż później gotowe pergole
Kordina 09:12, 01 wrz 2024

Ewa777 napisał(a)
...

Ewa, jaki śliczny ten klonik docelowo zostawiasz go w donicy, czy do gruntu?
U mnie 3 rok w kastrach budowlanych ale owocowe kolumnowe, mają się dobrze, poza jednym drzewkiem, które zima wchłonęła
Ewa777 11:48, 01 wrz 2024

Wafel napisał(a)
A co, montujesz jakieś oświetlenie taeasu? Ja mam bajzel chwilowo w ogrodzie - drugi etap remontu dachu i stawianie nowej wiaty na drewno, przez ten tydzień albo dwa nie będzie relaksu w ogrodzie... Pokaż później gotowe pergole

Przed montażem pergoli trzeba było zrobić doprowadzenie prądu. Będzie do oświetlenia i ogrzewania.
To u Ciebie też niezły remont. Również liczę na zdjęcia.
Ewa777 11:49, 01 wrz 2024

Kordina napisał(a)

Ewa, jaki śliczny ten klonik docelowo zostawiasz go w donicy, czy do gruntu?
U mnie 3 rok w kastrach budowlanych ale owocowe kolumnowe, mają się dobrze, poza jednym drzewkiem, które zima wchłonęła

U mnie będzie on w donicy. Za jakiś czas pewnie w mniejszej, bo mój mąż robi drzewka bonsai.