Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 19:52, 23 mar 2024

Do góry
Przyszła paczka z liliami i daliami. Tak się zastrzegałam, ze nigdy nie kupię dalii i to jest prawda "nigdy nie mów nigdy"

Lilie w ilości 14 sztuk posadzone. W tym roku w dużej mierze postawiłam na drzewiaste. Sadziłam też lilie jesienią, ale nie poznaczyłam miejsc i teraz chodzę i szukam. Dobrze, ze zaczynają wychodzić z ziemi. Teraz byłam mądrzejsza i umieściłam znaczniki. Patyczek do szaszłyków z nazwą lilii.

Ale co ja mam zrobić z daliami. Dla mnie to nowość. Otworzyłam woreczki, żeby bulwy miały powietrze i co dalej ? zostawiłam je w tej ziemi, która była w worku.

co dalej ?

Pachnący różami, malowany bylinami 19:40, 23 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Ewa a to skąd zamówiłaś te sadzonki truskawek że takie paskudne przyszły? Ja od Niewczasów o teraz mnie zestresowałaś. Jeśli oni taką lipę wysyłają to szkoda kasy.

Aniu, muszę sie uderzyć w pierś i przyznać, że mocno spanikowałam. Przyjrzałam się bliżej sadzonkom, które pokazała Ania z Ogrodu za drzwiami. Moje wyglądały podobnie. Korzeniska długie i obfite, a ta góra bez liści.
Trochę mnie to przeraziło, pierwszy raz widziałam sadzonki frigo. Najbardziej przeraziły mnie te zgniłe. Reklamowałam i przysłali nowe. Tak wyglądają sadzonki ze sklepu Sadowniczy. Chyba nie są najgorsze.

A tak po wsadzeniu.

Jak widać są różnej wielkości.
Pachnący różami, malowany bylinami 19:29, 23 mar 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Mirko w poradniku ze szkółki Niewczas , tym który dołączono do truskawek, też jest informacja że lubią kwaśną glebę. I że ziemia ma być stale wilgotna.

Obornik też dam. Raczej im nie zaszkodzi. Moje bedą w donicach. Mieszam moją ziemię z korą i kompostem plus obornik.

Lidziu, ja zawsze pilnuję wilgotności roślin owocujących. Owoce powinny być soczyste. Moje też są w donicach.

Zastanawiam się, czy bym dawała obornik jak masz kompost. Ja bym radziła dodać dolomitu. Ale to jest moje zdanie.

Ja ściółkowałam korą.

Ogród w malinówkach 19:24, 23 mar 2024

Do góry
Z jednej strony głębokość szpadla to nie tak mało. Wtedy ta rabata była by jak donica z dnem.

A z drugiej strony mam ochotę wybrać betony. Żeby rośliny miały grunt, nie beton...

Co myślicie?

To wykopałem na rabacie.

Takie całe kawały betonu się wykruszają.
Pachnący różami, malowany bylinami 19:06, 23 mar 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)

Hmmmm.......

Ula, zobacz jaka jest czysta woda w oczku. Widziałam pływające larwy ważek, które wyglądają jak małe rybki

dzisiaj pan kos zażywał w nim kąpieli aż dwa razy. Takie małe, a tak cieszy
Ogrodowe wariacje 18:25, 23 mar 2024

Do góry
Tak obcięłam lawendę różową, nie wiem czy nie za mało, ale ścięłam ponad połowę, ona jest taka zwarta i rośnie wysoka.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:04, 23 mar 2024

Do góry
No! Stoi!
Wzgórze chaosu 17:39, 23 mar 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)

Cześć Ula, zaczynamy sezon, pozdrawiam cieplutko
Wszystkie najważniejsze prace zrobiłam, perspektywa zabiegu na kardio działa mobilizująco
Teraz uprawiam spacerki, testuję wszystkie siedziska

Czyściec Hummelo powinien mieć choć liść zielony, on całą zimę je trzyma, podobnie jak żeleźniak.
Na tej fotce zaznaczyłam go na czerwono. Na żółto rdest Golden Arrow - ma takie kolce, może to on. Zrób fotkę. Może rozszyfruję

Jutro zrobię fotkę bo mnie deszcz z wichurą wypędził z ogrodu. Raczej czyściec humelo się nie ukorzenił z gałązek
Blaski i cienie nowego życia 17:36, 23 mar 2024

Do góry
Podagrycznik wyplewiony z tej strony, jeszcze muszę pójść na drugą stronę tui. Musiałam wykopać czosnki , trawy.

italic text

A w domu zakwitł zamiokulkas, podobno rzadkością jest jego kwitnienie, kwitnie w naturalnych warunkach, hmmm.....
Podwórkowa rehabilitacja 16:58, 23 mar 2024

Do góry
"Fajny klimat" mi się skończył akurat jak przyszła ulewa. Jutro dokończę malowanie. Mam już donicę, powojniki, ziemię, nową farbę tylko pogody potrzeba

Ten kolor to taki brudny biały. Wcześniej był groszkowy zielony.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:51, 23 mar 2024

Do góry

Zieleń, drewno i antracyt 14:58, 23 mar 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Justyna dalie siedzą sobie w domu w donicach, ale na święta przeprowadzą się do szklarni. Niektóre już teraz powinny, bo wystartowały szybciej niż się spodziewałam.

No to ja dziś już część posadzę do gryntu
Myślę że Mrozów nie będzie a posadzę je tak na głębokość ok 30 cm

Ps Ty chyba faktycznie dogrzewasz ogród .wiosna w pelni
Zieleń, drewno i antracyt 14:53, 23 mar 2024

Do góry
Justyna dalie siedzą sobie w domu w donicach, ale na święta przeprowadzą się do szklarni. Niektóre już teraz powinny, bo wystartowały szybciej niż się spodziewałam.

Ogród w malinówkach 14:39, 23 mar 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Udało się dokończyć przekopywanie na froncie. Miejscami był chwast na chwaście wrr. Przekopane z resztkami poplonu. Przez minimum 2 miesiące nie będzie nic sadzone.
Nakryć wszystko czarną folią, czy agrowłókniną?

Nakryj tym co tańsze. jak masz gdzieś jakiś sklep to pod folię/agro możesz dać kartony bez taśm i naklejek. uszczelnią i potem możesz je zostawic już pod ściółką.
Ogród w malinówkach 14:36, 23 mar 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Tak wygląda ta mata cieniująca. Prześwituje dosyć mocno. Trochę żałuję, że nie kupiłem grubszej

Marcin nie jest żle. rośliny porosną o będzie dobrze.
Albo jak cię mocno razi dodaj drugą taką samą jeśli koszt nieduży.

Wg mnie wygląda dobrze.
Ogród w malinówkach 14:22, 23 mar 2024

Do góry
Między tarasami zrobił się zbity "kożuch" z chwastów. Jest też sporo kamieni. Tu działam metodą zrywkową A przy okazji uzyskam odpowiedni poziom, by dosypać ściółkę. Deszcz przegonił w trakcie.
Glina i zielsko 14:21, 23 mar 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Lubię ten spokój na rabatach tuż przed eksplozją wiosny a jest już tuż tuż.

lepiej.

Jakby co to jestem w pracy

Ja pitole ani paprocha ani listka ani kurzu nie widać

Ogród w malinówkach 14:20, 23 mar 2024

Do góry
Udało się dokończyć przekopywanie na froncie. Miejscami był chwast na chwaście wrr. Przekopane z resztkami poplonu. Przez minimum 2 miesiące nie będzie nic sadzone.
Nakryć wszystko czarną folią, czy agrowłókniną?
Ogród w malinówkach 14:17, 23 mar 2024

Do góry
Tak wygląda ta mata cieniująca. Prześwituje dosyć mocno. Trochę żałuję, że nie kupiłem grubszej

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:02, 23 mar 2024

Do góry
Judith napisał(a)

Szopka rewelka . Z dachem azbestowym .
A tak przyodziany małżonek rzeczony dach usuwał (zdjęcie zamieszczam za zgodą małżonka ):

O Matko myslałam że dziesiąta fala covid u Was
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies