Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Gruszka_na_w... 13:23, 09 lis 2024

Ambrowiec idealnie się sprawdzi w miejscu, w którym go planujesz. Bardzo ładny okaz Ci się trafił. Mój wciąż jeszcze ma mnóstwo liści.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 13:45, 09 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, jak rozpakujesz, to o razu pokaż go w całej okazałości.

Bez doniczki ma 240 cm.

AgaBoso 13:57, 09 lis 2024

Pięknie rozkrzewiony. Coś czuję, że każdego ranka będziesz go doglądać z każdej strony trzymając w ręce kubek herbaty.
Jak wysoki urośnie?
Patrycja_KG_Lu 14:45, 09 lis 2024

AgaBoso napisał(a)
Pięknie rozkrzewiony. Coś czuję, że każdego ranka będziesz go doglądać z każdej strony trzymając w ręce kubek herbaty.
Jak wysoki urośnie?

W katalogach podają wysokość w Polsce jako 10-20 m i 6-8 m szerokości. To spore drzewo jak na moją wąską działkę, dlatego powędrowało na przedpłocie. Są też odmiany kuliste (Gumaball) czy rosnące dość wąsko Slender Silhouette, ja wybrałam jak to Justyna nazywa - roztrzepany, czyli czysty gatunek bez odmiany. Danusia w pobliżu stawu kąpielowego posadziła Worplesdon.

Trafiłaś ze swoim wnioskiem, bo akurat przy tym oknie mam ekspres do kawy i mogę go oglądać bez wychodzenia z domu

MagdaLenka 15:12, 09 lis 2024

Kusi mnie teraz, żeby pojechać i też posadzić już w tym sezonie. Tylko wtedy glebogryzarka musiałaby lawirować dookoła niego, kiedy będzie przygotowywana moja rabata wschodnia...
Z drugiej strony może nie ma sensu jechać, skoro już wykupiłaś najładniejszy egzemplarz
Marcin89 15:25, 09 lis 2024

Bardzo ładny okaz trafiłaś Przy takiej wysokości ma naprawdę gruby pień. Może drzewko jest starsze akurat.

A co to za różowy kwiat pod oknem kuchennym?
Marcin89 15:27, 09 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)
Kusi mnie teraz, żeby pojechać i też posadzić już w tym sezonie. Tylko wtedy glebogryzarka musiałaby lawirować dookoła niego, kiedy będzie przygotowywana moja rabata wschodnia...
Z drugiej strony może nie ma sensu jechać, skoro już wykupiłaś najładniejszy egzemplarz
A nie można szpadlem wzruszyć większy kawałek wokół drzewa, posadzić je, a reszta na wiosnę glebogryzarką? Nie wiem jaka jest cena, ale drzewa bardzo ładne
Juzia 15:40, 09 lis 2024

To mój miał taki pień jak miał grubo ponad 3m wysokości

Fajna miejscówka! Będziesz zadowolona
Tylko płotem sobie go nie zasłaniaj
MagdaLenka 15:46, 09 lis 2024

Marcin89 napisał(a)
A nie można szpadlem wzruszyć większy kawałek wokół drzewa, posadzić je, a reszta na wiosnę glebogryzarką? Nie wiem jaka jest cena, ale drzewa bardzo ładne

Właśnie tak mogłabym zrobić, dlatego mnie kusi...
Cena raczej dobra. 190 zł.
Marcin89 16:12, 09 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)

Właśnie tak mogłabym zrobić, dlatego mnie kusi...
Cena raczej dobra. 190 zł.
Mój tyle kosztował, a ma 280 cm, za to pokrój wąski i pień chudziutki. Więc dobra cena za takie rozgałęzione drzewo