Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 16:55, 08 lis 2024

Przetłumaczyłam fragment tekstu o tych pomidorach z tej strony: https://merakiseeds.com/longkeeper-tomatoes-blogpost

„Pomidory zimowe. Pomidory do przechowywania. Pomidory Piennolo. Pomidory wieczności. Znajdujemy wiele nazw dla tych, których kochamy. Istnieje wiele różnych rodzajów odmian o długim okresie przechowywania z różnych części świata. Ogólne cechy tych odmian to jędrniejszy miąższ i grubsza skórka, cechy, które pozwalają na ich długie przechowywanie. Jako zbiorczą nazwę, zacząłem je nazywać „pomidorami długowiecznymi”.

ODMIANY WŁOSKIE

Istnieją dwie duże grupy pomidorów długowiecznych: włoskie „pienno tomatos” i hiszpańskie „tomates de colgar” – „wiszące pomidory”. Zasada jest taka sama, pomidory o dobrych właściwościach przechowywania są wieszane do przechowywania, do spożycia w późniejszym okresie roku. Oprócz nich istnieją również odmiany z Rosji, USA i inne o nieznanym pochodzeniu.

Włoskie odmiany nazywamy „pomidorami piennol” ze względu na sposób ich przechowywania, czyli wieszanie w „piennolo”. Piennolo to nazwa, którą Włosi nazywają dużą kiść pomidorów wieszanych do przechowywania. Piennolo oznacza po prostu „wiszący” w dialekcie neapolitańskim. Istnieje pięć odmian chronionych ze względu na pochodzenie – DOP. DOP oznacza „Denominazione d 'Origine Protetta”, „Chroniona Nazwa Pochodzenia” – PDO. Odmiany te to „Fiaschella”, „Lampadina”, „Patanara”, „Principe Borghese” i „Re Umbero”.

Pomidor Patanara

DOP/PDO to termin używany w UE od 1992 r. Jego celem jest zachowanie pochodzenia produktów spożywczych. Produkty muszą być produkowane, przetwarzane i rozwijane na określonym obszarze geograficznym przez lokalnych producentów o uznanej wiedzy i składnikach z danego regionu. Tak samo jest z tymi pięcioma odmianami pomidorów, jak na przykład z parmezanem i szampanem. Nie wszystkie wina musujące można nazwać szampanem, tylko wina musujące z francuskiego okręgu Szampanii można nazwać szampanem.

Te pięć odmian zostało zatwierdzonych w 2009 roku. W prowincji Kampania, ze stolicą Neapolem, jest w sumie 18 gmin, w których pomidory muszą być uprawiane i pakowane, aby móc używać oznaczenia DOP / PDO. Zasady tego etykietowania są bardzo rygorystyczne. Na przykład waga każdego pomidora użytego w piennolo może wynosić maksymalnie 25 gramów. Owoce muszą być czerwone o zwartej konsystencji. Zawartość cukru musi wynosić co najmniej 6,5 stopnia Brixa. Całe piennolo musi ważyć od 1 do 5 kg, gdy jest gotowe po przechowywaniu przez określony czas.

Oprócz tych pięciu odmian istnieje również kilka innych włoskich pomidorów piennolo. Na przykład „Piennolo de Vesuvio Casas Barones”, „Spugnillo dei Monti Lattari” i „Napoletana Galatino”. Wspólne dla większości odmian jest to, że są czerwone, podłużno-owalne z zaostrzonym końcem, rozmiar może się nieznacznie różnić w zależności od odmiany. Wyjątkiem od czerwonego koloru owoców jest fantastycznie piękny 'Vesuviano Giallo' o złocistożółtych owocach. Pomidory pienno pozostają świeże przez długi czas dzięki grubej skórce, wysokiej zawartości cukru i soli mineralnych, a także niskiej zawartości wody i bardzo jędrnemu miąższowi owoców. Inną wspólną cechą tych odmian jest to, że wszystkie mają nieokreślony wzrost.

Jednak niektóre włoskie odmiany są niskie. 'Grappoli d'Invierno' jest półokreślony i rośnie do około 1 m wysokości. Owoce są owalne i nie mają spiczastego końca. Nazwa oznacza po włosku „zimowe pęczki”. Również 'Fiaschetto' ma tylko 1 metr wysokości, również ma czerwone, bardziej owalne owoce z małym czubkiem. Te dwie odmiany są łatwe w uprawie, ponieważ nie potrzebują tak dużego wsparcia pod względem wysokości. Jednak zajmują dość dużo miejsca pod względem szerokości. Wsparcie w postaci klatek pomidorowych może być odpowiednie.

Inną włoską odmianą jest klasyczny 'Pomodoro Ponderosa'. W przeciwieństwie do pomidorów pienno o czerwonym kolorze, owalnym kształcie i spiczastym końcu, Ponderosa jest okrągła i złocisto-żółto-pomarańczowa, wielkości piłeczki pingpongowej. Odmiana ta ma zdecydowanie najlepszą zdolność przechowywania, do 12 miesięcy. Jednak smak jest dość mdły do ​​bezpośredniego spożycia i najlepiej nadaje się do gotowania.

ODMIANY HISZPAŃSKIE

Hiszpańskie odmiany pochodzą głównie z regionu Katalonii, którego stolicą jest Barcelona, ​​gdzie pomidory są ważną częścią kultury kulinarnej. Również Baleary i Majorka mają długą tradycję pomidorów długowiecznych. W południowych częściach Hiszpanii klimat umożliwia uprawę pomidorów przez większą część roku. W północnej Hiszpanii zimy są jednak zbyt zimne, aby uprawiać pomidory. W ten sposób opracowano najprostszą możliwą metodę konserwacji, po prostu wieszano pomidory, czekając na późniejsze spożycie. W różnych regionach nazwa tych pomidorów jest nieco inna, ale zasada jest taka sama - „wiszące pomidory”, co oznacza, że ​​owoce są wieszane w celu przechowywania. W języku hiszpańskim termin ten brzmi „Tomates de colgar”, „colgar” oznacza po hiszpańsku „powiesić”. W języku katalońskim, używanym w regionie Katalonii/Barcelony, odmiany te nazywane są „Tomàquets de penjar”. Na Majorce nazwa brzmi „Tomate de rammallet" / "Tomàtiga de ramallet", co w przybliżeniu oznacza "gałązka pomidora".

Różnorodność odmian jest większa w regionie Katalonii niż na Balearach. Na przykład odmiana "Bombeta" z Franqueses del Vallès w Katalonii jest podobna do włoskich pomidorów piennolo, z czerwonym kolorem i owalnym kształtem z zaostrzonym końcem. Jednak owoce są rozmieszczone inaczej i bardziej nieregularnie na gałązce niż pomidory piennolo.

Ale istnieją również odmiany o większych owocach z okrągłymi i spłaszczonymi pomidorami, takie jak "Mas Calceran", "St Jaume de Sesoliveres" z St. Jaume de Sesoliveres, Anoia, Catalonia i "Mala Cara" z Torà w Katalonii. "Mala Cara" w przybliżeniu oznacza "Zła twarz" po hiszpańsku. Nazwa pochodzi od faktu, że owoce są różowo-błyszczące, ponieważ a także bladorumieniący się, jak bladorumieniąca się twarz.

Występują także inne kształty i rozmiary. „Pequeño del Ramallet” z Can Bosc del Baró, Foixà, Baix Empordà w Katalonii ma bardzo małe owoce z małym, spiczastym końcem. Owoce „Can Bogunyà” z Castellar del Vallès, „Largo de Gironella” z Gironella i „Montgrì” z Can Bosc del Baró, Foixà i Baix Empordà mają większe owoce. „Mallorquìn” z Solsony przypomina włoskie piennolo, ale ma bardziej pulchne owoce.

Na Balearach i Majorce najpopularniejszym typem wydaje się być tak zwany „Ramallet”, „Tomate Ramallet” lub „Rama de Mallorca”. Tutaj pomidory długowieczne nazywane są również „tomàtiga d'enfilar”. „Enfilar” oznacza „ustawić w szeregu”. Nazwa pochodzi od techniki stosowanej tutaj do jak najlepszego przechowywania pomidorów. Każdy pomidor jest zszywany w gruby sznurek, w długim rzędzie. Chociaż te pomidory są nieco większe, owoce są mocno przytwierdzone do łodygi i dobrze trzymają się sznurka. Istnieją również inne lokalne odmiany o mniejszych owocach, niektóre z ostrym końcem.

Hiszpańskie odmiany pomidorów długowiecznych są wynikiem kilku pokoleń uprawy, w której dziedziczono nasiona i wiedzę. Każdego roku wybierano owoce o najlepszym smaku i najlepszych właściwościach przechowywania, a nasiona były zachowywane. Powodem, dla którego te pomidory różnią się od „zwykłych” pomidorów pod względem trwałości, jest to, że są one zazwyczaj małe, mają grubą skórkę i miąższ z niewielką ilością soku. Zawierają również naturalną mutację zwaną alcobaca. Mutacja ta powoduje, że te odmiany dojrzewają bardzo wolno, częściowo dlatego, że zawierają mniejsze ilości etylenu.

Odmiana z największymi owocami, jakie kiedykolwiek spotkaliśmy, nazywa się „Espalda Verde”, co po hiszpańsku oznacza „Zielona Szyja”. Odmiana nie jest sama w sobie „Longkeeper Tomato”, ale biorąc pod uwagę jej długi okres przydatności do spożycia, należy o niej wspomnieć. Owoce to lekko żebrowane, małe pomidory mięsiste o wadze do 200 gramów. Czerwone owoce z czerwonym miąższem i zieloną szyjką. Można przechowywać leżące na tackach lub w ten sposób do 3-4 miesięcy. Grubościenne owoce o tradycyjnym pomidorowym smaku, niezbyt słodkie. Pochodzi z Sadurní Playà, Manresa w Hiszpanii.

INNE ODMIANY

Oprócz odmian włoskich i hiszpańskich istnieje wiele innych odmian, między innymi z USA, Rosji i innych krajów. Wszystkie te odmiany są bardzo jędrne w miąższu, grube ścianki z grubą skórką. Kolor jest zwykle złocisto-żółto-pomarańczowy lub zielono-żółty. Owoce są nieco większe, a kształt jest często okrągły do ​​spłaszczonego. Smak jest zwykle mniej słodki niż w odmianach hiszpańskich i włoskich. Przykładami zielonych odmian są „szwedzka” odmiana „Peter the Durable”, „Green Winter” i „True Love / Vernaya Ljubov”. „True Love” jednak łamie normę i jest zamiast tego okrągła – pięknie sercowata.

Spośród odmian złoto-żółto-pomarańczowych jest wiele różnych do wyboru. Być może niektóre są tą samą odmianą, która na przestrzeni lat otrzymała różne nazwy, gdy odmiana się rozpowszechniła. Przykładami są „Christmassy”, „Longkeeper”, „Pink Grapefruit”, „Reverend Morrows Longkeeper” i „Yellow Out Red In”.

Istnieją również odmiany o bardzo małych owocach. „Date Fruit Yellow” to małe, dość cienkie pomidorki koktajlowe w dużych kiściach. Grona można wieszać w całości do przechowywania. Owoce są bardzo trwałe, lekko zasychają podczas przechowywania, trochę przypominając winogrona suszące się na rodzynki. Inną odmianą jest 'Serendipity', która również otrzymuje żółte pomidorki koktajlowe. Te owoce są bardzo twarde i grubościenne.
pestka56 17:02, 08 lis 2024

A może zróbcie specjalny wątek o pomidorach Jest o szparagach, to powinien być też o pomidorach.
Nie będzie wiedza tonąć w wątku.
Patrycja_KG_Lu 17:31, 08 lis 2024

pestka56 napisał(a)
A może zróbcie specjalny wątek o pomidorach Jest o szparagach, to powinien być też o pomidorach.
Nie będzie wiedza tonąć w wątku.

Sprawdzę w wolnej chwili czy już takiego nie ma i jak coś to założę, a potem tu dam linka.

Tu też zakładaj wątek, bo Twoja obszerna wiedza też jest rozproszona po innych wątkach
MagdaLenka 18:12, 08 lis 2024

Obstawiam, że nie ma jeszcze wątku o pomidorach tego typu...
Makao 18:27, 08 lis 2024

Rok to bardzo długo. Kasi in udało się utrzymać pomidory do świąt Bożego Narodzenia to już myślałam że długo ale rok??
Ja mam Philovity jeszcze zielone i po woli dojrzewają.
Ja wiem tyle że ważne żeby pomidorki zrywać zdrowe i ucinać z łodyżką oraz dobrze osuszyć. Nie wolno myć. Potem układa się je na ręczniku papierowym a jeśli nie są koktailowe to każdy osobno owijać tym ręcznikiem i układać w pudełkach, przykryć i schować w ciemne miejsce. Codziennie trzeba przeglądać i wyjmować te co już są dobre. Philovity są koktailowe więc ułożyłam na ręczniku całe łodygi. Pewnie do końca listopada nie zdążą dojrzeć bo wolo im to idzie. Podobno jak włoży się jabłko do zielonych pomidorków to szybciej dojrzewają

Tyle wiem. Fajnie by było w lutym jeść swoje pomidory a nie sklepowe o papierowym smaku
Patrycja_KG_Lu 12:08, 09 lis 2024

„Mój ci on”

Makao 12:08, 09 lis 2024

Ambrowce?
Juzia 12:18, 09 lis 2024

Ile ma wysokości?
Bo pień dosyć gruby, a jakiś niski się wydaje
Patrycja_KG_Lu 12:24, 09 lis 2024

Makao napisał(a)
Ambrowce?

Tak kupiłam jedną sztukę na przedpłocie. Hania Gruszka ma u siebie już sporą sztukę na przedpłociu, a w przedogródku u Olcimanolci i u Marcina rosną po dwie sztuki.
Stare zdjęcie z okna kuchennego, ale plan jest by wsadzić tutaj gdzie to bordowe narysowane. Przesłoni widok na bliźniaka. Te dwa zaznaczone na zielono to świdośliwy w przedogródku.
MagdaLenka 12:51, 09 lis 2024

Patrycja, jak rozpakujesz, to o razu pokaż go w całej okazałości.