Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:11, 07 paź 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Doniu,
u mnie zimował miskanty ML, Adagio, Hermann Mussel, Zebrinus Strictus, turzyca ICe Dance, rozplenica Hamlen i Noudry.
Pozostałe to nowe nabytki i mam nadzieję że sobie poradzą.
Na zimę związuje je w snopki i podsypuję kopczyki z kory.

Joasiu, jak będziesz to robić, to koniecznie zrób fotki, co będę wiedzieć, kiedy i jak ?
ja mam miskanty pierwszy rok, więc jeszcze nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:45, 07 paź 2014

Do góry
A już chciałam szukać Danusi po innych wątkach. Znalazła się.
Pozdrawiam Danusiu pięknie. Fotki tym nowym aparatem takie wyraziste, każdy szczegół widać
Ogród na glinie 20:27, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, skąd zaczerpnęłaś pomysł na takie nasadzenie? Wszystko masz poukładane w głowie, jakbyś się projektowaniem zajmowała na co dzień Jestem pełna podziwu. Ja tak nie umiem. Muszę najpierw zobaczyć, i albo mi sie podoba, albo nie. A teraz nie mogę sobie na to pozwolić, bo zobaczenie jest zbyt kosztowne. A w projektach typu puzzle jestem kiepska

Iwonko, bo ja sobie zrobiłam projekcik narożnika ze śliwą wiśniową.

Dotyczy on tego narożnika:

tu gdzie niebieska metrówka zaczyna się już żwirek pod wyniesione rabaty warzywne

A tutaj projekcik:

1. Hortensje Limelight. Czy nie za dużo? Odległość od korony do żwirku 1,8 m. Chciałam by śliwa wiśniowa rosła wśród hortensji, ale może dać ją bliżej trawnika i hortensje tylko z tyłu? I jeszcze może skrócić rządek tych hortek?
2. Śliwa wiśniowa do przesunięcia
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółta bażyna
6. turzyca evergold
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. Beregenie

Najszerzej jak widać 2,8 m
Najwęziej 0,9 m
Zakątek ma słońce do południa, wymaga rozjaśnienia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:17, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie nie dość, że ciemno, to jeszcze dziś tak wieje, że ja też się nie odważyłam sadzić cebul. A w weekend na szkolenie jadę, to kiedy mam sadzić ?
Madżen, obiecuję sobie cały twój wątek od deski do deski przeczytać w te chłodne dni. A gdzie masz poprzedni wątek, jak zakładałaś ogród? Byłby bardzo instruktażowy, bo teraz to tylko szlify robisz.

Ha to masz trzy wątki do przeczytania. Wpisz w wyszukiwarke mój nick i zaznacz "wątki" i wszystko co do tej pory spreparaowalm Ci sie wyświetli Masz kilka tysięcy stron do przeczytania hi hi to już trylogia u mnie

Nie pomyl i nie zaznacz "posty ." .... Bo Ci czasu do wiosny zabraknie z czytaniem
Matyldowo 20:06, 07 paź 2014

Do góry
Witaj Matyldo na Ogrodowisku. czekamy na dalsze fotki, klony piekne i zdrowe
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:23, 07 paź 2014

Do góry
U mnie nie dość, że ciemno, to jeszcze dziś tak wieje, że ja też się nie odważyłam sadzić cebul. A w weekend na szkolenie jadę, to kiedy mam sadzić ?
Madżen, obiecuję sobie cały twój wątek od deski do deski przeczytać w te chłodne dni. A gdzie masz poprzedni wątek, jak zakładałaś ogród? Byłby bardzo instruktażowy, bo teraz to tylko szlify robisz.
Ogród na glinie 16:50, 07 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
dostałam info od firmy kurierskiej że rośliny w drodze
może jutro dotrą?
drzewo przesadzone, nie wiem czy przeżyje tak się bryła obsypała
idę kończyć
widłami idzie szybciej, ale ręce mi się chyba wydłużą po tej robocie

Jeśli rośliny z gołym korzeniem się teraz sadzi, to drzewko też powinno się przyjąć. Czekam wieczorem na fotki.
Ogród na glinie 16:48, 07 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Ja mam w projekciku przed Silver Dollar turzycę buchanana, więc będzie różowo/brązowo, potem fioletowo-różowe wrzośce i białe z żółtymi igiełkami, dalej carex evergold i berberys admiration, więc nie będzie mdło.
Miskant miał iść dalej, z boku. Teraz będą tam jeszcze Rh jak przeżyją. A mam nadzieję że tak.

Małgosiu, skąd zaczerpnęłaś pomysł na takie nasadzenie? Wszystko masz poukładane w głowie, jakbyś się projektowaniem zajmowała na co dzień Jestem pełna podziwu. Ja tak nie umiem. Muszę najpierw zobaczyć, i albo mi sie podoba, albo nie. A teraz nie mogę sobie na to pozwolić, bo zobaczenie jest zbyt kosztowne. A w projektach typu puzzle jestem kiepska
Ogródek Iwony 16:36, 07 paź 2014

Do góry
Janina napisał(a)
Iwonko przyszłam się przywitać jak otworzyłam Twój wątek to okazało się że ja u Ciebie już byłam ale nie zostawiłam śladu. Pozdrawiam serdecznie.

Witam Janinko w moim ogrodzie i zapraszam częściej
Ogródek Iwony 16:35, 07 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Iwonko masz tu dużo miejsca na parking. Wygodnie by było zaparkować pod ścianą domu i wykręcić tyłem w stronę garażu. Najlepiej jakbyś zrobiła rzut.
Na moim parkingu zmieści się 9 samochodów
Nie musisz mieć takiego dużego, ale możesz im przygotować takie miejsce, placyk na wpół ażurowy, niekoniecznie wykostkowany.

Małgosiu, na dzień dzisiejszy potrzebuję wygodny dojazd do garażu, a właściwie wyjazd, bo wtedy trzeba wycofać, aby z posesji wyjechać przodem i do tego jedno - dwa miejsca parkingowe. Najlepiej zrobię plan z wymiarami, ale to troszkę potrwa. Nie chciałabym się zabetonować, bo tam wychodzą dwa okna z jadalni i kuchni. Jak siedzę w salonie, to patrzę przez okno w jadalni. Wprawdzie widzę korony drzew, ale lubię to.
Ogródek Iwony 16:25, 07 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

to u mnie chyba przychodnia
ale jak się rodzina zjeżdża to mam z moimi przynajmniej 6 aut na parkingu, a droga dojazdowa jest wąska
jest gdzie wykręcić i dobrze nam z tym
taki parking już gotowy kupiliśmy i na rękę nam to

Małgosiu, to ty musisz mieć dużą działkę. Moja ma zaledwie 862 metry kwadratowe. W tym dom i garaż i niewiele zostaje. Musze jeszcze wygospodarować miejsce na podjazd, bo trawa mi nigdy nie urośnie, jak będzie często ujeżdżana i do tego latem susza. A o połaciach trawnikowych mogę zapomnieć.
Ogródek Iwony 16:22, 07 paź 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Cześć Iwonko. Wpadam z rewizytą. Wierzby nie żałuj i wytnij. Może posadź świerka w to miejsce albo inne ozdobne liściaste. Piękny u Ciebie Morning Light. Każda trawa pasuje do hortensji np. zebrinus jest też niezły, rozplenica japońska. Wielkiego parkingu nie musisz robić bo to nie przychodnia jest. Ale wygodny manewr musi być zapewniony. Pozdrówka.

Miło mi Ciebie Zbyszku gościć w moim ogródku. Trafiłeś na problem typu: wyciąć - nie wyciąć i pomagasz mi w decyzji. Zawsze będzie miejsce na coś lepszego. Dekalog Danusi:

punkt 6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

Przychodni wprawdzie nie mam, ale podwórko wcale nie jest takie duże. Jak przyjeżdża syn, stawia samochód pod domem, a Monż wtedy ma utrudniony wyjazd z garażu.
Głupie przepisy budowlane zmusiły nas, aby tak bezsensownie postawić ten garaż. Chcieliśmy przy granicy działki i nie dało się ...
Musze dobrze to przemyśleć, bo chciałabym trochę na nasadzenia ukraść.
Ogródek Iwony 07:50, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tylko hortensje Silver Dolar są białe i żeby z tym miskantem nie było za mdło. Może lepiej jakiś zielony miskant? A ten, co jest u ciebie?
Gdzieś na wątkach ktoś pisał , jakie trawy do jakich hortensji pasują, ale za dużo tych informacji i nie zapamiętałam.

Ja mam w projekciku przed Silver Dollar turzycę buchanana, więc będzie różowo/brązowo, potem fioletowo-różowe wrzośce i białe z żółtymi igiełkami, dalej carex evergold i berberys admiration, więc nie będzie mdło.
Miskant miał iść dalej, z boku. Teraz będą tam jeszcze Rh jak przeżyją. A mam nadzieję że tak.
Ogród na glinie 07:44, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosia zmęczona poszła chyba spać. Dobranoc.

Tak, już spałam
Zwykle pracuję oszczędnie w ogrodzie, by mi jeszcze sił zostało choćby na odrabianie lekcji z dziećmi. Ale wczoraj się nie przyoszczędziłam.
Może uda się dziś drzewo przesadzić. Zobaczę jaką ma bryłę, najwyżej podetnę korzenie.
Ogród na glinie 07:42, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Napisałam u mnie.

Ale jak ja widzę, ile ty masz pracy przy twoich rabatach, to mi aż żal, że twój pomocnik taki mały jest. Ja miałam do pomocy tęgiego chłopa, a ty biedna musisz sama ( No prawie, żeby pomocnik się nie obraził i sobie nie poszedł, pochwal go pięknie )
Małgosiu, czy nie powinnaś przy swoich Rh na czas przekopywania okryć czymś korzenie, aby się nie przesuszyły?

powinnam
ale nawet jak przykryję to zaraz znowu przesuwam i tak marnieją
może przeżyją
nie nadążam
ze względu na nie wzięłam się za ten kawałek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:42, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Właścicielki nie ma, a zwiedzających sporo. Chyba bilety będę sprzedawać do ogrodu Any

chyba nie grozi Iwonko
Zakątek z fioletową ławeczką 23:49, 06 paź 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dzisiaj część cebulek wsadziłam. Reszta jutro

W moim zakątku też jesiennieKwitną marcinki.

Piękne twoje łany Marcinków. U mnie mała kępka broniona przed moim M, bo chciał się ich pozbyć
Pozdrawiam
Ogród na glinie 23:47, 06 paź 2014

Do góry
Małgosia zmęczona poszła chyba spać. Dobranoc.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:45, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Kilka dzisiejszych zdjęć.

Łukasz, to zdjęcie zapisałam sobie w moich inspiracjach. Rabatka pełna kolorów. To by się podobało mojemu M A dla mnie te wystające trawki. Jakie to miskanty?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:38, 06 paź 2014

Do góry
Właścicielki nie ma, a zwiedzających sporo. Chyba bilety będę sprzedawać do ogrodu Any
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies