Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

bql3 21:43, 06 paź 2014

Witaj Iwonko,

Chciałem podziękować za Twój spacer po herbaciarni i przybyłem z rewizytą aby napatrzeć się na Twoje rabaty. No i najbardziej podobało mi się miejsce w Twoim ogrodzie z ławeczką - jest super. Ogród księżycowy Danusi oglądałem pełen podziwu-no jest perfect a aranżacja z klonem jest the best! - ale u mnie chyba nie bardzo wypali. No i wiesz z drugiej strony nie chciałbym też tak w ordynarny sposób dublować czyjegoś pomysłu choć warto też się zastanowić nad modyfikacją tej koncepcji u siebie w ogrodzie ale to w przyszłości. Iwonko wiesz, ja u siebie w ogrodzie to teraz jestem na etapie ukończonego drewnianego patio a jeszcze mam w planie ścieżki-pomosty ale klon już zamówiłem i dokonuję pierwsze zasadzenia odpowiednich roślinek na rabatach. A ostatnio walczyłem z aranżacją (czytaj: reanimacją) zeschłej jabłoni i jak skończę te swoje "wygłupy ogrodowe" to wrzucę jakieś fotki, na razie jest brak czasu aby latać i pstrykać zdjęcia.

Miło, że Ci się podobało w moim skromnym Chashitsu,
pozdrawiam
Jan
Iwk4 22:16, 06 paź 2014

Luki napisał(a)
Iwonko specjalistą nie jestem, ale twoje hortensje to raczej nie Vanilki, a Limlight. Vanila Frise ma czerwone/bordowe gałązki i na pewno w ten sposób się nie przebarwia. Mam obydwie i tak przebarwiała się moja Limlight no i na dodatek twoje też mają taki limonkowy kolor zanim zrobiły się białe
Pewny nie jestem, ale pisze co wiem i widze... warto zapytać kogoś kto ma dłużej hortensje

Malgosik napisał(a)
mi też przyszło do głowy że to inna odmiana hortensji

Łukaszu, Małgosiu, mi też coraz bardziej się wydaje, ze zaszła jakaś dziwna pomyłka w szkółce. Ale to chyba też nie jest Limelight, bo jedną kupiłam jesienią i wygląda trochę inaczej i się nie kładzie, stoi pieknie na baczność:

A tutaj jeszcze znalazłam zbliżenie niby Vanilek z delikatnym przebarwieniem i gałązki wydają się brązowo- bordowe. Ale może być tak, że inna hortensja też tak ma:
Malgosik 22:17, 06 paź 2014

Iwonko wstawiłam u siebie trochę ambrowca, a miłorzęba to już chyba widziałaś ostatnio?
Malgosik 22:19, 06 paź 2014

czyli to jeszcze inna odmiana hortensji
Iwk4 22:20, 06 paź 2014

bql3 napisał(a)
Witaj Iwonko,

Chciałem podziękować za Twój spacer po herbaciarni i przybyłem z rewizytą aby napatrzeć się na Twoje rabaty. No i najbardziej podobało mi się miejsce w Twoim ogrodzie z ławeczką - jest super. Ogród księżycowy Danusi oglądałem pełen podziwu-no jest perfect a aranżacja z klonem jest the best! - ale u mnie chyba nie bardzo wypali. No i wiesz z drugiej strony nie chciałbym też tak w ordynarny sposób dublować czyjegoś pomysłu choć warto też się zastanowić nad modyfikacją tej koncepcji u siebie w ogrodzie ale to w przyszłości. Iwonko wiesz, ja u siebie w ogrodzie to teraz jestem na etapie ukończonego drewnianego patio a jeszcze mam w planie ścieżki-pomosty ale klon już zamówiłem i dokonuję pierwsze zasadzenia odpowiednich roślinek na rabatach. A ostatnio walczyłem z aranżacją (czytaj: reanimacją) zeschłej jabłoni i jak skończę te swoje "wygłupy ogrodowe" to wrzucę jakieś fotki, na razie jest brak czasu aby latać i pstrykać zdjęcia.

Miło, że Ci się podobało w moim skromnym Chashitsu,
pozdrawiam
Jan

Witaj Janie, dziękuję za wizytę. Nie trzeba wszystkiego kopiować od Danusi. Czasem to inspiruje do własnych przemyśleń i odkryć. Chwyciłeś już pomysł Klona, znajdziesz dla niego dobre miejsce.
Ja też bardzo je lubię, ale trochę z nimi kłopot. Miałam dwa razy i za każdym razem przemarzały mi zimą. Za trzecim razem będę musiała dobrze go okryć.
Iwk4 22:40, 06 paź 2014

Malgosik napisał(a)
czyli to jeszcze inna odmiana hortensji

No chyba tak. A najbardziej jestem zła, że w szkółce były dwa rodzaje: jedne takie mizerne po 20 zł i te: piękne, sterczące do góry, ciemnozielone, zdrowe okazy po 35 zł. Mój M zdecydował, ze chce te ładniejsze I mam piękne okazy
Zrobię jeszcze wiosną eksperyment i jedną z czterech przesadzę na słońce. Zobaczę, jak się wtedy zachowa.
Lecę do ciebie zobaczyć.

Iwk4 22:55, 06 paź 2014

Dla Małgosi Miskant Morning Light:

Tylko hortensje Silver Dolar są białe i żeby z tym miskantem nie było za mdło. Może lepiej jakiś zielony miskant? A ten, co jest u ciebie?
Gdzieś na wątkach ktoś pisał , jakie trawy do jakich hortensji pasują, ale za dużo tych informacji i nie zapamiętałam.
Iwk4 23:33, 06 paź 2014

Cały dzień się męczę z jednym problemem.
Mój wjazd na podwórko zostaje w tym miejscu, co jest i trochę to się kłóci z moją koncepcją dalszych nasadzeń i drogi wjazdowej do garażu. Mam całą zimę do planowania.
Ale pytanie, czy zostawić wierzbę, czy wyciąć - pobiera dużo wody, której i tak u mnie jest w gruncie mało. Przyznam, ze podoba mi się takie dorosłe drzewo, choć mogłoby być bardziej gęste. Trochę mi tej wierzby szkoda.
Ale może lepiej zaplanować inaczej, na nowo. A wierzbę wyciąć?
Na pewno wytnę jałowiec, który rośnie za wierzbą.
Nie mam pomysłu ani na wjazd, bo samochód musi przecież wymanewrować na posesji, jak chce wyjechać, ani na nasadzenia. Musi też być miejsce na parking dla gości choćby na 1 samochód. Czarna dziura, czarna magia :

Tutaj z innej perspektywy:

I ostatnie zdjęcie z dziś bardzo robocze, ale najbardziej poglądowe, jak się dało:
Malgosik 07:50, 07 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Tylko hortensje Silver Dolar są białe i żeby z tym miskantem nie było za mdło. Może lepiej jakiś zielony miskant? A ten, co jest u ciebie?
Gdzieś na wątkach ktoś pisał , jakie trawy do jakich hortensji pasują, ale za dużo tych informacji i nie zapamiętałam.

Ja mam w projekciku przed Silver Dollar turzycę buchanana, więc będzie różowo/brązowo, potem fioletowo-różowe wrzośce i białe z żółtymi igiełkami, dalej carex evergold i berberys admiration, więc nie będzie mdło.
Miskant miał iść dalej, z boku. Teraz będą tam jeszcze Rh jak przeżyją. A mam nadzieję że tak.
Malgosik 07:54, 07 paź 2014

Iwonko masz tu dużo miejsca na parking. Wygodnie by było zaparkować pod ścianą domu i wykręcić tyłem w stronę garażu. Najlepiej jakbyś zrobiła rzut.
Na moim parkingu zmieści się 9 samochodów
Nie musisz mieć takiego dużego, ale możesz im przygotować takie miejsce, placyk na wpół ażurowy, niekoniecznie wykostkowany.