Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choinka żywa po świętach, postępowanie 18:59, 05 lut 2016

Do góry
zbychu napisał(a)
Witam. W grudniu wyciąłem na choinkę jeden z moich świerków. Obciąłem go dobry metr nad ziemią i pozostawiłem wszystkie gałęzie poniżej cięcia. Pytanie jest: czy ten swierk odrośnie samodzielnie czy muszę coś zrobić, by mu w tym pomóc. Zgóry dziękuję za odpowiedź.
Kalina - Viburnum 18:47, 05 lut 2016

Do góry
Adela napisał(a)
W ubiegłym roku kupiłam krzew na allegro jako kalinę watanbe. Rośnie ładnie, ma około 80 cm, w tym roku miała duże przyrosty, ale nie kwitnie. Znajomi posiadacze takiego krzewu twierdzą, że już powinna obsypać się kwiatami, a ona nic. Chcę ją wiosną przenieść w bardziej reprezentacyjne miejsce. A może to nie jest kalina watanabe?
Anna i Ogród 13:23, 05 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę podać link co moderator ma usunąć, to usuniemy. Na pw proszę

Dziękuję Danusiu
Anna i Ogród 13:22, 05 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No widzisz Kama. Jest rozwiązanie.

Danusia trzyma rękę na pulsie. A szczerze mówiąc zastanawiam się jak ona to robi?? Podziwiam

Jak to mówi Mord w Pingwinach z Madagaskaru "Święty Mikołaj widzi wszystkoo".

Anna i Ogród 13:16, 05 lut 2016

Do góry
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 13:06, 05 lut 2016

Do góry
Rozchodniki to chyba najłatwiejsze wuprawie byliny. Po prostu rosną jak na drożdżach i się przyjmują.

Możesz wykopać całą kępę i ją [podzielić na kilka. Szybko odrośnie.

Wiosną jak obetniesz stare pędy, które chroniły roślinę zimą, to w środku widzisz takie małe "kapiustki". Jedna kapustka to jeden pęd. Kępa kapustek to kępa rozchodnika. Nic się nie stanie jak co którąś obetniesz, przesuszysz i posadzonkujesz.

To co zostanie nawet się rozgałęzi.

Gdy utniesz dłuższy pęd, pozostawiając nieco, też będzie z tego dwa pędy To niesamowite. W sezonie ucinasz pędy, przecinasz na pół i masz dwie sadzonki.

Można także późnym latem sadzonkować liście Jeśli jakimś trafem opadną na ziemię, mogą same wypuścić bez ziemi korzenie i zacząć rosnąć. Jesienią zrobiłam sobie taką oto szkółkę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:45, 05 lut 2016

Do góry
Na pewno, problem tylko jaki dostaniesz materiał i ile lat będzie to trwało. Przy dobrej pielęgnacji w 5 lat wyrobisz się" Powodzenia. Uda się na pewno.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:43, 05 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, to prawda, nie pokazuje, bo gdy jest wiosną jeszcze zimno, on wygląda jakby normalnie, dopiero gdy robi się ciepło, słońce przygrzeje, soki nie krążą i roślina zaczyna się robić sucha, blednie, jakby papierowa w dotyku i wtedy wiesz, że to już nic z tego.

Najlepiej kupować w maju, wtedy widać że rosną, czyli mają zawiązki liści albo już wręcz świeże listeczki

Dziękuje bardzo Tak też zrobię.
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 12:42, 05 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odbiją i będą miały po 3 razy więcej pędów w każdej kępie. Możesz je nawet pooddzielać i posadzonkować, w szybkim tempie będzie dziesięć razy więcej.

Jak będą kwitły możesz nawet uciąć parę pędów z kwiatem i posadzić. Ja takie z wody (kwiaty z bukietu) posadziłam.

Danusiu, jak dzielić te rozchodniki? Sama mam sporo terenu do obsadzenia ta rosliną, gdzie sucho i słonecznie. Tylko nie wiem jak mnożyć rozchodniki.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:22, 05 lut 2016

Do góry
Tak, to prawda, nie pokazuje, bo gdy jest wiosną jeszcze zimno, on wygląda jakby normalnie, dopiero gdy robi się ciepło, słońce przygrzeje, soki nie krążą i roślina zaczyna się robić sucha, blednie, jakby papierowa w dotyku i wtedy wiesz, że to już nic z tego.

Najlepiej kupować w maju, wtedy widać że rosną, czyli mają zawiązki liści albo już wręcz świeże listeczki
Dereń biały - Cornus alba 12:20, 05 lut 2016

Do góry
Możesz te patyki poobcinać i ukorzenić, posadzić potem pomiędzy, wtedy taki szczelny żywopłot będzie lepiej wyglądał.
Handmade by Elka 07:57, 05 lut 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)
Zajrzyj Elu do wątku Przemka. On w swoim wątku zamieszcza sporo topiarów włącznie nawet z narzędziami potrzebnymi do ich cięcia.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny

A ja zaproponuję swoje artykuły na temat topiarów i bogate galerie zdjęciowe, włącznie z narzędziami

https://www.ogrodowisko.pl/tag/topiary

Potrzebujesz kilku nożyc szpalerowych, spalinowych nożyc do cięcia żywopłotów, najlepiej na wysięgniku, nozyc owczarskich. Jednymi nożycami nie da rady, w tej sztuce trzeba mieć spory zestaw narzędzi do cięcia. Muszą być ostre, bo tępa gniotą liście i potem bukszpan źle wygląda.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:53, 05 lut 2016

Do góry
U nas nie szukaj, szukaj po szkółkach. Na stronie Związku Szkółkarzy Polskich masz spis wszystkich szkółek w Polsce, wpisz w wyszukiwarce swoje województwo i dzwoń, wtedy znajdziesz. Musisz się postarać, Mariken sam nie przyjdzie
Dereń biały - Cornus alba 07:47, 05 lut 2016

Do góry
Bardzo ładnie posadzone.

Zostaw tak 20 cm od ziemi, a resztę zetnij.
Kosaćce, irysy (Iris) 22:52, 04 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No tak, nawysilałam się, napisałam, naszukałam zdjęć, a ludziska linkują na 5 zdjęć do Pinteresta a ja wkleiłam mnóstwo. Przykro mi czasem, że się napracowąłam a robi się reklamę Pintowi.

Danusiu! a ja właśnie obejrzałam wszystkie Twoje wstawione linki.
W tym roku muszę przesadzać irysy i takie przypomnienie potrzebne.
Dziękuję!

Wiesz, jakie mamy skrzywienie oglądania, zawsze mało.
(Pinty) też oglądam i często widać Ogrodowisko na nich, nie ma mowy by nie kliknąć do swoich znajomych z O.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:02, 04 lut 2016

Do góry
Byłam na odnowionej stronie internetowej gardenarium. I znalazłam inspiracje dotyczące jeszcze innego zagospodarowania wolnych przestrzeni między bukszpanami.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-tarasowy-w-stylu-chelsea-flower-show

Jest to powrót do moich poprzednich inspiracji - kwietną łąką pomiędzy kulami buksów- pięknie
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 20:45, 04 lut 2016

Do góry
Nie zasila się roślin tak wcześnie, kiedy nawet nie wiadomo czy żyją.
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 20:37, 04 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na pewno, co roku jeździmy

oo..jak miło
Testowe dodawanie zdjęć 19:26, 04 lut 2016

Do góry
Jeszcze spróbuj z tekstem czy robisz ENTER pomiędzy tekstem a zdjęciami. Napisz byle co.
Dereń biały - Cornus alba 19:22, 04 lut 2016

Do góry
Jeśli chcesz prowadzić wysoko, to może tak nisko nie ścinaj, pokaż zdjęcie.Powiem jak ciąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies