Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe wariacje 13:17, 22 mar 2024

Do góry
Będzie sadzenie, pierwszy raz kupiłam drobnokwiatowe bratki, nawet w sprzedaży było zdecydowanie mniej dużych, moda taka? Kupowałam na giełdzie kwiatowej gdzie zawsze było tego zastrzęsienie, a tym razem słaby wybór, chciałam takie fuksjowe, w zeszłym roku były, a tym razem mały wybór. Zostałam zatem wierna fioletowym, słodziaki

Anna i Ogród 2 13:16, 22 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)
A to bratki których miałam nie kupować ale nie dałam rady

Ojejku ale śliczne

Ten różowy piękny ❤️♥️
Ogrodowe wariacje 13:12, 22 mar 2024

Do góry
mrokasia napisał(a)
Aneta, narobiłaś apetytu tymi fotkami na tę bujność!
Jak Ci się sprawuje ta różowa odętka?

Kasia ja już chcę tej bujności Odętka zaskoczyła mnie, tak dosłownie swoją wysokością, kwitła w ubiegłym sezonie bardzo obficie, na szczęście posadziłam ją w plastikowej donicy bez dna, bo inaczej zdominowałaby całą rabatę. Przezimowała i już ma dużo liści, takie kółko puste w środku, pewnie chciałaby się rozpanoszyć na boki

Anna i Ogród 2 12:31, 22 mar 2024

Do góry
Ania, ja z tej hodowli kupuję od paru lat. W zasadzie zawsze te same odmiany. Starałam się wycelować, żeby owocowały długo, ale one tak mniej więcej w tym samym czasie zawsze u mnie zaczynały niemal równo. Za to ostatnie w niektore lata zjadałam wrzesień/październik. Poletko mam w płn narożniku ogrodu. Słońce jest tam krótko wcześnie rano, a potem od około 13 do zachodu z tym, że im później tym bardziej połcień. Natomiast jest super osłonięte od wiatrów, więc ciepło im.
Za pierwszym razem kupiłam klasę A oczywiście frigo, potem zaczęłam kupować A+. Prawdę mówiąc może jedyna różnica, że troszkę wolniej ruszyły te A i ciut mniej owoców w pierwszym roku.
Na pewno trzeba odcinać i usuwać wąsy, wtedy dłużej owocują i nie ma bałaganu w truskawkowisku.
Tak wygląda tuż po posadzeniu 60 sztuk na początku maja. Trochę powinny być luźniejsze rzędy. Tu jest co 35 cm. Lepiej byłoby co 50 cm.
Wyłożyłam matą, ale to pomyłka. Krzaczki rozrosły się wszerz i muszę pracowicie tę szmatę powycinać spomiędzy pędów. Fakt, że chroni przed ukorzenianiem wąsów. No, i owoce nie są upaprane ziemią, ale wcześniej wysypywałam trocinami i było okey. Na zdjęciu nie ma jeszcze rozłożonej taśmy kroplującej. Podlewanie jest ważne, żeby owoce były dorodniejsze i soczystsze

Mam jeszcze przy płn-zach elewacji podwyższoną rabatę-skrzynię i tam najdłużej owocują. W sumie jest na obu miejscach 100 krzaczków.
Odmiany u mnie: Selva, Honeoye, Kent, Elkat, Polka, Senga Sengana.
Senga owocuje najdłużej. Najbardziej smakuje mi Honeoyne.
Anna i Ogród 2 09:29, 22 mar 2024

Do góry
A to bratki których miałam nie kupować ale nie dałam rady
Anna i Ogród 2 09:28, 22 mar 2024

Do góry
Ostnica / stipa wykiełkowała.

Dalie jeszcze nie wszystkie
Za drzwiami do ogrodu... 09:21, 22 mar 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Ale wypasiona kępa
Pachnący różami, malowany bylinami 08:50, 22 mar 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Ja też postawiłam na truskawki zwisające frigo . Jaką odmianę nabyłaś?
Taką tuję miałam w poprzednim ogrodzie. Podmarzała mi co roku, w końcu ją wywaliłam bo zaczęła mnie wkurzać. Ale wtedy zimy były ostrzejsze.

Jolu zamówiłam : Albion, San Andreans i Monterey.

Średnio jestem zadowolona z sadzonek. Są różnej wielkości, sporo raczej marnych. Odmiana Albion po wyjęciu z woreczka okazała się zapleśniała, a część zgniła. Reklamowałam i czekam na odpowiedź.
Ja zamawiałam razem z koleżankami. Sobie zostawiłam po trzy sztuki z odmiany. Wczoraj dostałam przesyłkę z Astvitem, więc już posadziłam do donic.
Stosuję ten preparat już kilka lat i widzę, że truskawki i pomidory mniej chorują, albo wcale.

Zacisze Alicji 08:44, 22 mar 2024

Do góry
Alija napisał(a)
U nas dziś takie poranne obrazki.

Alicja u mnie był podobny widok ze śniegiem ale szybko stopniał
Za drzwiami do ogrodu... 08:42, 22 mar 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Zachęcona dyskusjami truskawkowymi skusiłam się i zamówiłam różne. Oczywiście lutowe ocieplenie zmyliło i ustaliłam termin dostawy na dzisiaj. I przyszły truskaweczki Niewczas, to znaczy na czas, ale zupełnie nie w czas, bo poletko do sadzenia nie przygotowane, doniczki nie kupione i pogoda nie sprzyjająca. Dzisiejsza temp.+3 ( odczuwalna chyba 0!) nie zachęca do grzebania w ziemi. Liczę na sobotę!

Aniu, napisz mi proszę gdzie zamawiałaś truskawki. Ja z moich jestem średnio zadowolona i u tego sprzedawcy już nie kupię. sadzonki mam średniej wielkości, a jedna odmiana po wyjęciu z woreczka okazała się zgniła lub zapleśniała. Reklamowałam i czekam na decyzję.

Moje dwie odmiany już posadziłam do donic.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:37, 22 mar 2024

Do góry
Dwa różne egzemplarze ciemiernika Double Pink Spotted.
Wzgórze chaosu 08:30, 22 mar 2024

Do góry
Działamy
Hitem jest kosz z Lidla, zapomniałam o nim, a jest super, zaoszczędza kilka przejazdów na kompostownik.

Wycinka trwa, jak ja to lubię jeszcze przy takiej pogodzie.

Do góry
Górka bez betonowych donic przetrwała zimę, ziemia nie zjechała. Czekamy na łany.
Wiem, że turzyce byłyby tu lepsze, ale u mnie sprawdziły się tylko na kilka lat.
Na razie będzie bałaganiarska nieco o tej porze hakonka.

Duża rabata wygląda całkiem dobrze. Ile materiału na kompost

Do góry
Na tyłach całkiem przyzwoicie, jakby posprzątane Miskanty wycięłam.

Do góry
Wiosennie już witam się z Wami
Pisałam w grudniu do zobaczenia niedługo ... takie tam 3 miesiące minęły

Co roku myślę, jak dobrze, że mamy tę zimę, kominek, kocyk, książki, filmy, zaległe spotkania.
I inne takie tamy jak pisze Hania.
Ciało odpoczywa od ogrodu, głowa też. Coś tam przeglądam czy oglądam w temacie, ale rzadko.

I nagle przychodzi to coś
Tegoroczna data to 3 lutego, 10 stopni. Powietrze pachnie jakoś inaczej i woła!!!

Kilka godzin w ogrodzie i mamy to
Mimo bajzlu jestem szczęśliwa.

Ostatnia góra lodowa, z odśnieżania.

Liście buka to terminatory, ale fajnie ochroniły nowe paprocie.

Miskanty naśmieciły bo nie były związane. Za to ładnie przez kilka miesięcy falowały.

Hakone uwielbiam choć w lutym zaczyna śmiecić. Gdyby nie było tyle śniegu przetrwałaby dłużej.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:21, 22 mar 2024

Do góry
Młodziak wschodni White Spotted.

I trzy podobne egzemplarze do siebie ciemiernika o białych pełnych kwiatach z kropeczkami
Double Crown White Spotted.
.
Double Ellen White Spotted.

Double White Spotted.

Double Elllen White

Ogród długi 08:20, 22 mar 2024

Do góry
Rabatka posunęła się o krok dalej. Te plyty położone dalej są pod znakiem zapytania, bo nie wiem, czy poszerzać dalej czy zrobić wąskie połączenie. Nasadzenia mają wchodzić aż do tuj, sesleria będzie się ciągnęła dalej. Stip tu nie będzie. Roze chce poprzelatac z cisami. Jeszcze myślę o pasku z berberysów, a a za nimi red baron. Chcę pozbyć się czerwieni albo dać jej jeszcze jedną szansę i zrobić pasek z berberysów i red baronów w tym nowym miejscu.

Wszystkiego po trochu 08:08, 22 mar 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
siewki ciemierników, niektóre ciekawsze od rośliny matecznej

to sieweczka od Ewy, wielkie dzięki Ewuniu

Piękne ciemierniki, ten na drugim zdj to w życiu bym nie pomyślała że to jest siewka a raczej że to odmianowy, jest śliczny!❤
Ogród prawie wymarzony … 08:06, 22 mar 2024

Do góry
No za chwilę będą takie

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:00, 22 mar 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

No śliczna wiosna, porządek - bez komentarza skrzynie też fajne małe zgrabne -
Wiola czy ty masz szałwię caradonna ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies