Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

Kordina 14:11, 16 sie 2024

I najważniejsze - w jakim stylu marzy Ci się ogród? Współczesnym, wiejskim, rustykalnym, romantycznym, eleganckim, naturalnym, z zakolami, kątami prostymi, geometryczny?
Magdic 14:42, 16 sie 2024

Naturalny, zakola. Porządek pod pozorem chaosu. Rośliny rozmieszczone nie pod linijkę.
To tak w szybkim skrócie.

Plany robię na przyszłość, będę je realizować powoli, na ile inne obowiązki pozwolą. Perspektywę mam kilku- lub nawet kilkunastoletnią.
Anda 17:33, 16 sie 2024

Hej Magdo, a w samym górnym rogu, po lewej na rysunku, nie dałoby się zrobić miejsca na szopkę, rozmnazalnik itp. Ja to tam widzę Zaslonilabym to rabatą pociągniętą w poprzek ogrodu aż do linii piaskownicy. Od strony piaskownicy bok rabaty byłby prosty, od strony domu zaokrąglony. Najszersze miejsce przy tujach, rabata zbiegałaby się w kierunku piaskownicy.
Sorry, ale nie mam akurat teraz możliwości rysowania tego co widzę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magdic 17:37, 16 sie 2024

Anda napisał(a)
Hej Magdo, a w samym górnym rogu, po lewej na rysunku, nie dałoby się zrobić miejsca na szopkę, rozmnazalnik itp. Ja to tam widzę Zaslonilabym to rabatą pociągniętą w poprzek ogrodu aż do linii piaskownicy. Od strony piaskownicy bok rabaty byłby prosty, od strony domu zaokrąglony. Najszersze miejsce przy tujach, rabata zbiegałaby się w kierunku piaskownicy.
Sorry, ale nie mam akurat teraz możliwości rysowania tego co widzę.

Dzięki! W którymś z licznych pomysłów, które miałam była taka rabata w poprzek. Rozumiem, o co Ci mniej więcej chodzi i spróbuję to narysować.

Aaa... My tam mamy teraz furtkę do lasu - kiedyś jej nie było i dlatego tak planowałam. Rabata nie może kolidować z wyjściem do lasu, musiałaby być przybliżona do tarasu, żeby za nią było przejście. Trochę to komplikuje sprawę, ale da się zrobić.
Magdic 17:42, 16 sie 2024

LIDKA napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10862-ogrod-dlugi

Tu Asia ma mały ogród za bliźniakiem.

Popatrz jak go fajnie podzieliła na strefy. Zgubiła jego wielkość i kształt.

Tak jeszcze popatrzyłam że tam na końcu przy lesie masz już niejako strefę dla dzieci. Dodałabum tam drabinkę i huśtawkę. Żeby sosna odzyskała spokój a Ty spokojną rabatę pod nią.

Od ogrodu oddzieliłabym te strefe niskim żywoplotem np z tawuły japońskiej. Miałabyś dzieciaki na oku bo żywopłot do kolan mie zasłoni mocno.

Powiedziałam co myślę. Ty masz robić tak jak Ci pasuje.

Zajrzałam na ten wątek. Ciekawie to wyszło, tylko Asia ma ogród prostokątny, a u mnie de facto jest kwadrat licząc od frontu tarasu. Niemal idealny. A że taras jest dość wysoko to z tarasu widać ogród jako całość. Układam sobie to powoli w głowie.
Judith 18:43, 16 sie 2024

Magdo, taką koncepcję mam

Legenda
1. Zielone bezładne krechy - trawnik
2. Zielonożółte: rabaty

Założenia:
- skuty beton pod sypialnią,
- ograniczona kostka (beton?) przy schodach na taras i przy wejściu do piwnicy - zostawione tylko tyle, by było na zejście do piwnicy i z tarasu oraz na przejazd kosiarka.
- przeniesienie piaskownicy na plac zabaw zorganizowany w cieniu
- z podjazdu na trawnik przejście przez płyty w rabacie
- z trawnika do domku narzędziowego o do furtki / jak wyżej: przejście wydzielone w rabacie.
- istniejące owoce wkomponowane w dużą rabatę
- dodatkowe drzewo przy placu zabaw (gwiazdka w kółku)
- Thuje pociągnięte do ściany budynku

To pomysł wyłącznie na zagospodarowanie przestrzeni, bez propozycji roślinnych - na to na obecnym etapie za wcześnie.

LIDKA 20:23, 16 sie 2024

Tu przy piwnicy żadnej szopki nie rób. Za dużo tu bedzie naćkane. Judit Ci fajny plan narysowała.

Teraz możesz obsadzić rabate pod sosną i posadzić drzewko tu przy placu zabaw a reszte realizować etapami.

Może jakiś mały schowek pod tarasem na wiadrobi taczkę?

Plan Judith jest Wart przeanalizowania.
Magdic 20:43, 16 sie 2024

Lidka, Judith każdy pomysł otwiera mi oczy na nowe możliwości, dzięki za zaangażowanie.
W proporcjach to jest trochę inaczej, taras to 1/3 szerokości ogrodu. Taras ma 4x4m, a cały ogród przed tarasem 12x12 po zaokrągleniu.

Mam nowe koncepcje, będę je rysować i prosić o komentarze. Dzisiaj mi mąż oczyścił tę część podjazdu co jest do skucia i widzę, że chętny, żeby już realizować ten plan. Ale ja bardziej realistycznie oceniam nasze możliwości, niedługo wrzesień i czas wolny się skurczy jak balonik, z którego uszło powietrze.
Magdic 11:21, 17 sie 2024

Podsyłam zdjęcie z tarasu. Wiem, że nie jest mikroskopijny ogródeczek, ale duży też nie jest. Chciałabym go podzielić na strefy, ale nie mogą to być typowo strefy w poprzek, bo mi wyjdą szerokie wąskie prostokąty.
No i za płotem mam krajobraz zapożyczony jak widzicie. Nie chcę go zasłaniać.

Magdic 11:23, 17 sie 2024

Za piaskownicą planuję niskie nasadzenia, żeby utrzymać widok na to skupisko brzóz.