Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 10:12, 17 sie 2024

Polon napisał(a)
Twoja fasolka to potwierdzenie, że uprawy jadalne mogą też wyglądać ten kolor strąków i liści wyjątkowy.
A masz jeszcze ogórki? Bo ja końcówkę, ale codziennie te 2-3 do zjedzenia są. Wydaje mi się, że to długo, ale może się mylę.
Tulipany takie, właśnie zobaczyłam, że w tych kupionych wysyłkowo jedna odmiana (Candy Prince) się powtarza , te z biedry tańsze

Strąki po ugotowaniu robią się ciemnozielone. Ale na płocie wyglądają ciekawie
Moje ogórki były wysiewane koło 20 czerwca, więc owocują od niedawna. I jak u wszystkich widać oznaki choroby grzybowej, wysychaja liście. Ale coś tam rośnie. To moje wczorajsze zbiory, (kilka większych ogórków poszło na kanapkę):

A z tulipanów mam te Candy Prince z biedry w duecie z Purple Prince kupionymi przez neta. Wg mnie one się mnożą, te Purple miały od razu dużo cebulek przybyszowych.
Polon 11:30, 17 sie 2024

Czyli ja już nie mam ogórków
No właśnie pamiętam u Ciebie to połączenie blady róż z ciemnym, bardzo mi się podobało, dlatego zamówiłam. Cieszę się, że dobrze trafiłam
U sąsiadów też widziałam piękne połączenie takiego bardzo głębokiego bordo z kremowo-białym, piękne. Sąsiedzi pomieszkują tylko, więc nie bardzo mam jak zapytać o odmiany. O ile wiedzą, bo ogród mają raczej robiony przez firmę. W ogóle to mają jakiś zaczarowany ogród, bo nie widzę tam jakichś prac, a ogród prawie pokazowy.
Patrycja_KG_Lu 12:13, 17 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Candy prince śliczne ale po roku było ich mniej.

Dolls minuet i exotic mi sie mnożą.

Bede szukała tych postrzępionych jeszcze. Znowu mi nazwa uciekła.

Kupiłaś jako EE, a okazały się być tulipanem strzępiastym pełnym Snow Crystal.

Do wszystkich - napiszcie mi proszę co robicie teraz z cebulkami? Jak je przechować do momentu sadzenia, żeby nie zmarniały?
anuska2507 12:17, 17 sie 2024

Ja trzymałam po prostu w domku narzędziowym.
anuska2507 12:29, 17 sie 2024

Polon napisał(a)
Czyli ja już nie mam ogórków
No właśnie pamiętam u Ciebie to połączenie blady róż z ciemnym, bardzo mi się podobało, dlatego zamówiłam. Cieszę się, że dobrze trafiłam
U sąsiadów też widziałam piękne połączenie takiego bardzo głębokiego bordo z kremowo-białym, piękne. Sąsiedzi pomieszkują tylko, więc nie bardzo mam jak zapytać o odmiany. O ile wiedzą, bo ogród mają raczej robiony przez firmę. W ogóle to mają jakiś zaczarowany ogród, bo nie widzę tam jakichś prac, a ogród prawie pokazowy.

Ale że u mnie dużo ogórków?
Bordowe z białymi też bardzo ładnie wyglądają, ale nie znam żadnych polecanych bordowych. Jeśli kupiłaś, to jestem ciekawa efektu wiosną
Polon 13:25, 17 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Do wszystkich - napiszcie mi proszę co robicie teraz z cebulkami? Jak je przechować do momentu sadzenia, żeby nie zmarniały?

Ja robię „nic”
Nie wykopuję, ale na razie mam je 3-4 lata, więc relatywnie krótko
W ziemi mam może ze 30, ale teraz kupiłam łącznie dobrze ponad 100, jeśli miałabym je co roku wykopywać, to wolę co kilka lat kupić nowe
Polon 13:28, 17 sie 2024

anuska2507 napisał(a)

Ale że u mnie dużo ogórków?
Bordowe z białymi też bardzo ładnie wyglądają, ale nie znam żadnych polecanych bordowych. Jeśli kupiłaś, to jestem ciekawa efektu wiosną

No jeśli masz ich 100 sadzonek, to nie dużo
Tulipany - No ja też
Edit: właśnie przyłapałam moją na wyjadaniu ogórków, tak więc ten … może miałabym więcej
anuska2507 18:09, 17 sie 2024

100 raczej nie mam, ale kilkadziesiąt... siałam na gęsto, bo nie byłoby już czasu na dosiewki, gdyby nie wzeszły.

Czyli znowu winna twoja miłośniczka warzyw
Polon 21:19, 19 sie 2024

Moją miłośniczkę warzyw tym razem przyłapałam na rozgryzaniu orzechów laskowych

Popadało nareszcie, akurat jak w końcu rozłożyliśmy linie kropkujące do rodków i hortensji

Do tulipanów dokupiłam jeszcze dzisiaj białe krokusy, z jakimś rabatem wyszło chyba 3 zeta za paczkę, nic tylko brać
anuska2507 16:22, 22 sie 2024

U mnie też solidnie popadało ostatnio

Gdzie te krokusy kupujesz? U mnie w B. na razie pojawiły się tylko czosnki.