Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:18, 17 sie 2024

Próbowałam się dzisiaj dostać do fasolki, ale niezbyt dobrze mi szło
Jest gdzieś pod gąszczem kwiatowym tak jak cukinie i por... Fenkuł dobił do 2,5m!

Cudne jest to połączenie, wybaczam mu pożarcie warzyw
antracyt 12:38, 17 sie 2024

Przeczytałam u Judith o suszy, wyjazdach, podlewaniu i mam podobne rozterki ogrodowe. Tym razem nie było mnie trochę ponad tydzień w domu, szklarnię, donice, warzywa i skrzynię kwiatową regularnie podlewali sąsiedzi. Te części całkiem nieźle zniosły upały, niestety spora część prezentuje się dużo gorzej.
Grujecznik, śś, część drzew owocowych i kilka rabat dosłownie pogubiło liście lub uschło. Mężaty niepotrzebnie przed wyjazdem skosił trawę na starej części. Tam gdze jest koniczyna nadal jest zielono, ale w innych miejscach mam ściernisko.

Na nowej części, o dziwo, murawa bez cięcia sobie poradziła i nawet koloru nabrała

Od wczoraj lałam prosto z węża pod wszystkie drzewa. Na ile to starczy?

antracyt 12:48, 17 sie 2024

Zacieniona część rabaty hamakowej o dziwo całkiem dobrze zniosła upały i brak wody. Im dalej od cienia, tym gorzej, ale i tak jestem zadowolona z tych nasadzeń.

antracyt 13:03, 17 sie 2024

Jeszcze kilka kadrów zostawiam i ruszam na odgruzowywanie domu po wakacjach, bo na ogród zdecydowanie za gorąco.

Gruszka_na_w... 16:57, 17 sie 2024

Ależ cudowne letnie klimaty, nawet mimo suszy. W warzywniku rzeczywiście trudno dojrzeć fasolkę.
Moja fasolka owocuje w dwóch rzutach. Pierwszy zbiór był do połowy lipca. Zostawiłam krzaczki, bo nie chciało mi się ich wyrywać, a ona skubana zakwitła ponownie i ma teraz śliczne nowe strączki.
Ostatnie zdjęcie robione w szklarni to jak widok na świetlaną przyszłość.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 08:00, 18 sie 2024

Muszę sąsiadce informację o fasolce przekazać, bo chciała wyrywać pierwszą partię, która skończyła owocować.
Świetlana przyszłość? - to ja poproszę deszczu odpowiednią dawkę zamiast konewki

PS. Okazało się że jednak znalazłam cukinie Uwielbiam czas, kiedy mogę zjadać potrawy prawie w całości przygotowane z ogrodowych składników Tu dodałam jedynie "nie moje" oliwki i ser
Helen 08:04, 18 sie 2024

Zuza, a co tam jeszcze dodałaś? Cukinie były podsmażone?
Gosialuk 09:35, 18 sie 2024

Trawniczek na nowej części bardzo radosny. Ogólnie to i tak ogród bardzo dobrze wygląda, przy takich upałach i suszy.
U nas też temperatury powyżej 30 stopni, więc byczymy się nad wodą szukając ochłody. Na szczęście od przyszłego tygodnia ma być już trochę chłodniej.
Danie wygląda smakowicie.
Agatorek 11:24, 18 sie 2024

Prawie nie widać oznak suszy. Widać piękną dżunglę .

Ale wiem, że z bliska to inaczej wygląda. Mam tak samo u siebie.
U nas też pustynia. Wczoraj i dziś masakryczny upał.
antracyt 14:10, 18 sie 2024

Helen napisał(a)
Zuza, a co tam jeszcze dodałaś? Cukinie były podsmażone?

Nie lubię za bardzo w kuchni siedzieć, dlatego wszystko co wychodzi spod mojej ręki jest szybkie do przygotowania i nieskomplikowane
Podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem. Dodałam cukinię, paprykę słodką, cayenne, pomidory. Smażyłam chwilę, potem przykryłam żeby się poddusiło i warzywa puściły soki. Jak uzyskały odpowiednią konsystencję (jaką kto lubi, ja wolę raczej twardsze niż rozpaćkane) dodałam świeży tymianek cytrynowy i sól. Na koniec świeżą bazylię(cytrynową, tajską i cynamonową) ale w wiekszych kawałkach, oliwki i parmezan(może być też feta). Przykryłam na chwilę, tak by bazylia i oliwki ciepła nabrały. To wszystko Można podawać z makaronem, albo grzankami czosnkowymi. Ja akurat miałam pod ręką bagietkę i białe chłodne wino