Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 19:04, 04 lut 2016

Do góry
MoniqueLaPetite napisał(a)
Witajcie
Na jesieni zakupiłam i posadziłam dwie borówki odmiana Sierra i Elizabeth.
Przezimowały na balkonie opatulone.
Sierra ta zpąkami rośnie jak burza...

Natomiast elizabeth ma same patyki....

Różnica między nimi jest dosyć duża...

W przyszłym tygodniu wsadzę je do gruntu obok innych borówek.
Tylko obawiam się o tą Elizabeth czy zacznie puszczać pąki ?
Może powinnam ją czymś zasilić?
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 19:01, 04 lut 2016

Do góry
Nie tylko opryski istnieją w ogrodnictwie, istnieje też właściwa uprawa i zapewnienie roślinom odpowiednich, dobrych warunków. Teren odchwaszcony powinien być, ziemia uzyźniona i systematyczne podlewanie. W dobrych warunkach, dobrze rosną rośliny i raczej nie chorują.

Borówki lubią kwaśną glebę, czy taką im zapewniłaś? Sa mocno zachwaszczone jakby rosły na jakimś ugorze
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 18:58, 04 lut 2016

Do góry
Daga66 napisał(a)
Witam w zeszłym roku na wiosne kupiłam borówkę obecnie ma ponad 2metry wysokosci ,ale nie było u niej żadnego kwicia tylko bazie i owoców tez nie ma zastanawiam się czy dokonałam własciwego zakupu może ktoś opisze mi jak kwitnie barówka i po ilu latach od wsadzenia owocuje.
Z góry dziękuje
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 18:48, 04 lut 2016

Do góry
Na pewno, co roku jeździmy
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 18:45, 04 lut 2016

Do góry
Odbiją i będą miały po 3 razy więcej pędów w każdej kępie. Możesz je nawet pooddzielać i posadzonkować, w szybkim tempie będzie dziesięć razy więcej.

Jak będą kwitły możesz nawet uciąć parę pędów z kwiatem i posadzić. Ja takie z wody (kwiaty z bukietu) posadziłam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:41, 04 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie zamieniaj miskanta na trzcinnika, będziesz żałowała, wygląda jakby ciągle był połamany. Chyba że w wielkiej gęstwinie rośnie, wtedy tego tak nie widać. Ja w każdym razie wywalałam.
a masz może Danusiu jeieś zdjęcie tego stanu trzcinnika o którym piszesz ?
sama sie zaciekawiłam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:32, 04 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie zamieniaj miskanta na trzcinnika, będziesz żałowała, wygląda jakby ciągle był połamany. Chyba że w wielkiej gęstwinie rośnie, wtedy tego tak nie widać. Ja w każdym razie wywalałam.

o prosze, jak sie ciesze, ze glos rozsadku sie odzywa

wlasnie z powodu scisku przemysliwam - miejsce za duzymi kulami bukszpana a zywoplotem z cisa... miskanthus rottsilber rozpycha mi sie na buksy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:26, 04 lut 2016

Do góry
Phlox - floks 15:59, 04 lut 2016

Do góry
Jest problematyczny, bo jest cudaczny.

Nie można z Morning Light, dlatego że oba są pstrokate, no może miskant nie pstrokaty całkiem, ale jasny - a dwie pstrokacizny obok siebie to już przegięcie

Pasuje ciemny miskant np. Gracillimus, posadzone z tyłu, bo są dużo wyższe.
Z czym sadzić floksy?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/303-floksy-kwiaty-nieco-zapomniane

Floksy pięknie wyglądają na bylinowych rabatach, w ogrodach zapachów i motyli, w stylu wiejskim. Są idealne na kwiat cięty. W ogrodzie zestawiamy je z czyśćcami, penstemonami, monardami, ostróżkami, jeżówkami, pysznogłówkami i trawami. Także z krzewami o ozdobnych liściach w kontrastowych barwach.

Jednak ten floks jest takim odmieńcem że trudno cokolwiek dopasować. W tle ciemny cis. kępa tego floksa a na dole mięsiste zielone liście bergenii. tylko takie spokojne towarzystwo widzę.
Agawa - pielęgnacja i przesadzanie 15:57, 04 lut 2016

Do góry
Tutaj można obejrzeć nawet film z przesadzania

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2159-agawa-pielegnacja-i-przesadzanie

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,4,0/cztery-pory-roku-w-geometrycznym-ogrodzie-odc-354,61846.html
Agawa - pielęgnacja i przesadzanie 15:54, 04 lut 2016

Do góry
Uprawiałam agawę amerykańską przez prawie 40 lat. Nie te co pod spodem, ale zwykłą.

Agawa - pielęgnacja i przesadzanie 15:49, 04 lut 2016

Do góry
Sposobem na wytwarzanie nowych liści jest gorące lato Tylko wiosną nie poparz tej wydelikaconej agawy. Najpierw cieniuj albo od wschodu postaw. Lubi stać na zewnatrz - tego nie musze przypominać? Widocznie zimą masz za ciepło i za ciemno. Powinna mieć 3-5 stopni i bardzo jasno. Jeśli rośnie zimą, to znaczy że ma za ciepło. Nie podlewać zimą gdy chłodno.

Pożółknięte liście wiosną się obcina i z reguły w jednym sezonie wypuszcza od 5 do 7 nowych liści. Jest w stanie ładnie się zabudować nawet z 3 liści. Tylko musi mieć warunki takie, jak lubi, czyli słoneczko.
Link w podpisie 14:40, 04 lut 2016

Do góry
Oczywiście.
Dereń biały - Cornus alba 14:22, 04 lut 2016

Do góry
Co roku ścinać nisko, podlewać, zasilić np. wiadrem rozłożonego kompostu, będzie "jedzenie" i ściółka chroniąca przed słońcem i parowaniem wody.

Można Azofoską podsypać, rozmieszać z glebą, podlać. Magiczna ? niekoniecznie. Magiczna do bardziej wymagających krzewów. Szkoda kasy na derenie

Co kilka lat usuwać najstarsze gałęzie całkowicie, a odmładzać z tych młodych. Derenie bardzo się rozrastają i starzeją, stare pędy nie mają ładnego zabarwienia, co kiepsko wygląda, stąd ich usuwanie co jakiś czas. Oceniamy wygląd krzewu i decydujemy co wycinać.
Link w podpisie 14:11, 04 lut 2016

Do góry
Opisane jest. Inaczej już i lepiej nie umiemy pokazać
Kosaćce, irysy (Iris) 14:08, 04 lut 2016

Do góry
No tak, nawysilałam się, napisałam, naszukałam zdjęć, a ludziska linkują na 5 zdjęć do Pinteresta a ja wkleiłam mnóstwo. Przykro mi czasem, że się napracowąłam a robi się reklamę Pintowi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies