Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie

nebel 19:00, 04 lut 2016

Agnieszko dziękuję, to bardzo cenne i pomocne informacje.

Niby wszystko, można znaleźć w interniecie , ale chyba fajnie, jeżeli tego typu informacje pojawiają się na naszym forum
agnieszka_ba... 19:00, 04 lut 2016

No problem . Jak coś ktoś wie to na pewno powie . To jest najprzyjaźniejsze forum z jakim się spotkałam
zigosia 19:01, 04 lut 2016

Witam czy ktoś może wie co stało się z moimi borówkami amerykańskimi i drzewami owocowymi jestem załamana chciałam mieć piękne drzewka owocowe ale widzę,

że to nie takie proste jak mi się wydawało.
Grazyna88 19:01, 04 lut 2016

Kurczę kiepsa sprawa. U mnie było podobnie z brzoskwiniami i choć przyznam się, że do dziś nie wiem, co to było, środki ochrony roślin doradzone mi w hurtowni dały temu radę i nawet część owoców udało się uratować.
Mazan 19:01, 04 lut 2016

Zigosia

Jeśli liście nie są czerwone to możliwa jest szara pleśń, lecz trudno zobaczyć szczegóły choroby. Zwalcz chorobę opryskując również podłoże wokół gdyż grzyb ten może doprowadzić do zamierania pędów.

Pozdrawiam
zigosia 19:01, 04 lut 2016

No niestety liście czereśni i wiśni i borówki są czerwone ale mam zamiar opryskać wszystko środkiem, który się nazywa SUMIN środek grzybobójczy i zobaczę może jeszcze się da coś uratować. W ogóle to moja działka jest nie ogrodzona i myślę sobie czy może jakiś pies mi obsikał te drzewka. Nie wspomnę już, że warzywa są takie same beznadziejne wszystkie schną pomidory bym opryskała ale nie wiem czym.
Gardenarium 19:01, 04 lut 2016

Nie tylko opryski istnieją w ogrodnictwie, istnieje też właściwa uprawa i zapewnienie roślinom odpowiednich, dobrych warunków. Teren odchwaszcony powinien być, ziemia uzyźniona i systematyczne podlewanie. W dobrych warunkach, dobrze rosną rośliny i raczej nie chorują.

Borówki lubią kwaśną glebę, czy taką im zapewniłaś? Sa mocno zachwaszczone jakby rosły na jakimś ugorze

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:04, 04 lut 2016

MoniqueLaPetite napisał(a)
Witajcie
Na jesieni zakupiłam i posadziłam dwie borówki odmiana Sierra i Elizabeth.
Przezimowały na balkonie opatulone.
Sierra ta zpąkami rośnie jak burza...

Natomiast elizabeth ma same patyki....

Różnica między nimi jest dosyć duża...

W przyszłym tygodniu wsadzę je do gruntu obok innych borówek.
Tylko obawiam się o tą Elizabeth czy zacznie puszczać pąki ?
Może powinnam ją czymś zasilić?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:45, 04 lut 2016

Nie zasila się roślin tak wcześnie, kiedy nawet nie wiadomo czy żyją.

Instagram Ogrodowiska
Malgosik 21:21, 01 kwi 2016

Daga66 napisał(a)
Dziękuje za porady postaram się z nich skorzystac pozdrawiam

Daga, moja borówka też ma kotki.
Tylko że to nie borówka, a zasiana wierzba.
Niestety zasiały mi się 2 wierzby w 1 krzaczku mojej borówki. One pourastały na ponad 2 m w ciągu 1 sezonu letniego. Borówka ma krótsze odcinki między węzłami, czyli od liścia do liścia. Wierzba ma gładką korę, długi pęd. Przyjrzyj się.