Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:38, 12 sty 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
drzewa, jakiekolwiek, po twojej stronie muszą tu być. Zwariujesz jak cię znam z takim widokiem.

Muszę pomyśleć co z tym zrobić, jakie są moje potrzeby i jakie ograniczenia ma to miejsce. Na spokojnie. Dobrze, że zrobili to teraz a nie np. w czerwcu. Mam czas. Zrobię zdjęcia, wstawię a Wy mi pomożecie coś wymyślić .

Agatorek napisał(a)

Marzenia czasami się spełniają .

I też uważam, że powinnaś pomyśleć o czymś, co Ci zasłoni ten „widok”. Sąsiedzi być może coś posadzą, być może nie, a jak coś posadzą, to może zaraz wytną?

Każdy ma swój gust i swoje pomysły, ale wszystko ma swoje granice. W życiu bym zdrowego drzewa nie wycięła. Albo tak okaleczyła (dla mnie ta morela jest okaleczona).

Taaak, marzenia się spełniają czasem. Szkoda tylko, że zazwyczaj trzeba na to najpierw zarobić . Ale masz rację - przykładem jest przecież ta moja nowa część, o której posiadaniu myśleliśmy kilka dobrych lat .

Gosiek33 napisał(a)
Skoro o grabach mowa to polecam absolutnie, i to wcale niekoniecznie kolumnowe. Mam kilka starych ponad 40 letnich rosnących przy ogrodzeniu. Świetna zasłona o każdej porze roku.

Gosiu, dużych drzew tu nie posadzę. Myślę o czymś maks do 5, może 6 metrów. A jak duże są te Twoje graby? Pokażesz?
BKosimkArt napisał(a)
No to trudny temat, ja też się wściekam na ogromny dąb sąsiadów, zwłaszcza jak potem wszystkie liście z niego są u mnie, ale to przecież piękne drzewo, daje dużo cienia kiedy go potrzebujemy, ja nie mam jeszcze aż tak dużych drzew, no i latem obserwujemy na nim mnóstwo dzięciołów, nie takich zwykłych, przylatuja tu zielone i ogromne czarne, które są rzadkością... a i dudka raz widzieliśmy, szkoda by bylo to stracić.

Niestety Basiu, nie wszyscy tak myślą. Mam kilku sąsiadów, którzy obcięli swoje brzozy o połowę, bo za dużo liści mieli... Tylko po co takie działki kupowali? Kilometr dalej mogli kupić działkę wytyczoną w szczerym polu...
Ptasi gaj 18:35, 11 sty 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Elu! Masz piękny ogród, są brzozy, sosny, hortensje i woda, wszystko, co lubię. Podziwiam i pozdrawiam.

Dziękuję że zajrzałam.

U nas tyle śniegu.

Ptasi gaj 16:03, 11 sty 2021

Do góry
Elu! Masz piękny ogród, są brzozy, sosny, hortensje i woda, wszystko, co lubię. Podziwiam i pozdrawiam.
Ogród w remoncie 10:19, 11 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Rozmyślam właśnie nad tym jakby małym kosztem zrobić przesłonę części warzywnej. Mam tam cisowy żywopłot ale ma póki co 30,40 cm a to co za nim mocno mnie uwiera , koniecznie bym chciała zakryć. To spory kawałek, pewnie ze 30 m.. Coś wolnostojącego. Myślałam o siatce tak jak na froncie ale nie mam do czego jej przypiąć.
Jakby słupki postawić i górą i dołem na drucie zbrojonym mocować tę siatkę? Pięknie nie będzie ale chyba lepiej niż teraz
Siatka jest tania ale na płocie masz przed nią wyższe rośliny, aż tak bardzo jej nie widać. Jak cisy mają 30 cm to siatka będzie w całości wyeksponowana. Obawiam się, że to będzie gorsze rozwiązanie. A może zrobić tymczasowy płotek z palet? To musi być mega wysokie? Jak nie to stawiasz palety na sztorc, mocujesz do podłoża wbijając paliki w ich środek po obu stronach. Na górze możesz wstawić doniczki z roślinami. palety możesz ustawić jedna na drugiej jak chcesz wyższe przesłony. Palety używane możesz kupić po 5-10 zł za sztukę, w firmach często oddają za darmo takie, które już do transportu nie do końca się nadają. Widziałam jeszcze ciekawie robione płoty z ciętych gałęzi. U ciebie duży ogród, pewnie się tego zbiera. Tylko to trochę rustykalne klimaty. Nie do końca twoje ale może też takie rozwiązanie jak to ma być tymczasowe. Tu jest wierzbowe ale widziałam z brzozy, na wiosnę są cięte drzewa w lasach, może można się dogadać z leśniczym i za grosze korony dostać.
Pokażesz to miejsce do zasłonięcia?
Ogród w dolinie 21:13, 10 sty 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Wow u Ciebie śnieg u mnie słońce i ciepło. Śmiałki mam u siebie pokazałem.

Grzesiek, dziękuję serdecznie, byłam, widziałam. Jakiś plan na nie mam. Czekam aż śnieg stopnieje, żeby pomierzyć gdzie brzozy rosną i nanieść na plan
Pamiętajcie o ogrodach 14:36, 10 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Myślę nad nimi pod brzozy m.in.

Pod brzosy sadź seslerie jesienne. Nie dość, że wytrzymałe na suszę (co ważne pod brzozami), to są zimozielone częściowo.
Wietrzny ogród 14:07, 10 sty 2021

Do góry
Mysza napisał(a)

Fajnie, że te tuje dobrze się mają w donicach.
Wiosną będę dosadzała pewnie brzozy Doorenbos, bo je lubię ale ile to jeszcze nie wiem, bo będę sadziła etapami.

Wątek zamknięty, bo sprzedaliśmy dom.

To gdzie będziesz dosadzała brzozy? Nowa działka?
Ogród wśród pól i wiatrów 11:44, 10 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Przycupnę bo też chcemy posadzić brzozy

Asia, no to będę Ci kibicować, bo ja brzozy bardzo lubię.
Na początku wiązałam do patyków, żeby ich wiatr nie wywrócił, podlewałam żeby szybciej rosły, a teraz tylko chodzę i myślę, gdzie tu przyciąć... żeby nie zeszpecić, ale też dać sobie miejsce na przejście a roślinom poniżej trochę światła i powietrza

Białe pnie fajnie się komponują z białymi czosnkami
Jak zadbać o odwodniony lasek brzozowy 19:14, 09 sty 2021

Do góry
Trudne pytania
Z liśćmi możesz tak zrobić lub możesz je dawać do kompostownika tylko napisz jak było zrobione odwodnienie? brzozom takie stanowisko podmokle nie przeszkadza u mnie brzozy rosną też na dość wilgotnym podłożu a u sąsiada rosną w wodzie prawie
Teraz tylko czekaj do wiosny nie ma sensu zasypywać tego miejsca ziemia korzenie mogą ulec podduszeniu . Trzeba w
Zrobić przecinkę niektórych brzózek podobnie bym zrobił z dolnymi galazkami ale wszystko z rozwagą bo podcinać możesz zawsze a wyciąć możesz tylko raz a potem będzie szkoda .
Nie podsypujemy nawozami bo brzozie nie jest to potrzebne wcale
Ciężko jest doradzić
Pamiętajcie o ogrodach 17:31, 09 sty 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Asiu mam ale one jeszcze są młode, dopiero rok mają

Dziękuję
Fajne te kłoski są takie lekkie się wydają. Pamiętasz jaka to odmiana?
A z przodu co masz posadzone?
Myślę nad nimi pod brzozy m.in.
Ogród wśród pól i wiatrów 15:00, 09 sty 2021

Do góry
A_gawa napisał(a)
Droga Jolu, czy masz automatyczne podlewanie? Interesuje mnie rabata brzozowa. Mam u siebie hortensje pod brzozami, ale słabo rosną i zastanawiam się co robię źle. Czy zechcesz podpowiedzieć co można posadzić przy brzozach?

Witaj Droga Koleżanko Nie mam automatycznego podlewania, ale mamy w kilku miejscach rozciągnięte linie kroplujące, do których po prostu wpinam wąż ogrodowy, jeśli trzeba. Pod brzozami też, więc przy długotrwałych upałach podłączam tam czasem wodę.

Co posadzić pod brzozą.. kurczę, nie wiem...
Ja mam pod brzozami hortensję anabell, białą drobną róże Meidiland i miskanty Vareiegatusy. W sumie wszystko dosyć dobrze rośnie, choć w tym roku zauważyłam, że miskanty się lekko pokładają z powodu dużego zacienienia (tak myślę, że to jest powód). Brzozy mi się też kojarzą z wrzosami, ale pomimo kilku podejść nie udało mi się utrzymać wrzosów w ogrodzie Ale chyba będę znów próbować, hehe

Wspomniane brzozy zostawiam i pozdrowienia oczywiście

Jak zadbać o odwodniony lasek brzozowy 12:58, 09 sty 2021

Do góry
Witam,

Na naszej działce położony jest lasek brzozowy (około 500m²).

Około połowa lasku (młode brzózki) była przez pare miesięcy pod 10-20cm wody, która gromadziła się z braku odpływu.

Lasek został odwodniony i na obecna chwilę wygląda następująco:

Podłoże jest torfowe. Jest też dużo trzciny (wysoki poziom wód gruntowych).

Moje pytania:

- Co zrobić z liśćmi (zostawić? użyć jako kompost na gliniastą część działki? )

- Czy warto wysypać około 10cm ziemi aby wyrównać nierówności i posiać dobrej jakości trawę?

- Czym mogę zabezpieczyć (odżywić) przed obumarciem brzozy po tym jak były tak długo pod woda?

Z góry dziękuję za każda poradę.

Maciej
Wietrzny ogród 23:00, 08 sty 2021

Do góry
Mago22 napisał(a)
Moje Youngi będą rosły w donicach, mam nadzieję że dadzą radę. W starym ogrodzie mam Szmaragdy kule na pniu w donicach już z 15 lat (w moim avatarze jest jedna widoczna) i żyją
Koleżanka nie ma sosen, a pył jest
W tym roku będziesz dosadzała brzozy? Ile sztuk?

Byłam u Ciebie, ale wątek zamknięty i mogłam pomachać

Fajnie, że te tuje dobrze się mają w donicach.
Wiosną będę dosadzała pewnie brzozy Doorenbos, bo je lubię ale ile to jeszcze nie wiem, bo będę sadziła etapami.

Wątek zamknięty, bo sprzedaliśmy dom.
Brzozowy raj 21:48, 08 sty 2021

Do góry
Brzozy takie smutne bez liści. Rosną u mnie pierwszy sezon

Wietrzny ogród 21:36, 08 sty 2021

Do góry
Moje Youngi będą rosły w donicach, mam nadzieję że dadzą radę. W starym ogrodzie mam Szmaragdy kule na pniu w donicach już z 15 lat (w moim avatarze jest jedna widoczna) i żyją
Koleżanka nie ma sosen, a pył jest
W tym roku będziesz dosadzała brzozy? Ile sztuk?

Byłam u Ciebie, ale wątek zamknięty i mogłam pomachać
Ogród w dolinie 20:47, 08 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Zdjęcia z wczoraj, bo dziś jakoś cieplej... Nie wiadomo ile śnieg poleży...
Przepraszam za taczki, czekają na dalszą dalszą pracę hahaha
Przez brzozy od strony wjazdu (rowki odprowadzają nadmiar wody)

Z drogi gruntowej

Irga w śniegu ładnie wyglada

Okolica za płotem

Ale fajniutko

Pięknie to wszystko wygląda ,
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 20:28, 08 sty 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Gosia wiem jak lubisz brzozy, wszędzie byś je sadziła hi hi Mi też się podobają, ale najchętniej bym zrobiła rabatę z brzozami na którą w tym ogrodzie nie ma miejsca. Może kiedyś trawniczek mini zaadoptuję na drzewa, albo na trawniku coś wykombinuję

Agnieszka Dako w hortensjach zawsze wychodzi świetnie na zdjęciach

Sylwia ja mam z nią pozytywne doświadczenia. Kwitła ładnie, obficie, nie nic krócej niż inne magnolie. Liśćmi też nie straszyła po przekwitnięciu

To dobre wiadomości bo już się martwiłam, że to taka królowa jednej nocyA niesamowicie mi się jej kwiat podoba i jego zapach
Wietrzny ogród 11:26, 08 sty 2021

Do góry
U mnie w starym ogrodzie Youngi rosły w przed ogródku.I....niezłe potwory wyrosły, ale ja takie chciałam
Gdzie planujesz swoje posadzić??
Jedną miałam w donicy przy furtce, dawała radę ale strasznie się męczyła i wolniej rosła.
Ja będę dosadzała brzozy. Mam wrażenie, że wiosną ten pył żółty to jest od sosny, one bardzo pylą.
Wietrzny ogród 09:00, 08 sty 2021

Do góry
Przed drzwiami w donicach są Youngii z netu. A 4 duże Brzozy to Doorenbos, kupione w Kaliszu u Kulasa. Też lubię brzozy, choć moja koleżanka ma je posadzone wzdłuż ogrodzenia, gęstym szpalerem i szczerze je nienawidzi. Okna nie może otworzyć, na tarasie kawy wypić, bo wszędzie żółty pył i inne fruwające śmieci. Odradzała mi, ale się nie dałam, zobaczymy czy nie bedę żałować
Mały podmiejski 19:17, 07 sty 2021

Do góry
sylwia też tak właśnie myślalam żeby tej wiśni nie zasłaniać i "ukraść" ją sąsiadowi skoro mam ją tuż za płotem, ale chciałabym jeszcze gdzieś posadzić u siebie jakieś drzewo (nalepiej drugą drugą brzozę, ale sie nie upieram). Xały czas mam wrażenie że moja brzoza nie zrównoważy bryły budynku. Tylko gdzie? Z lilakami przemyślę, choć mam je już posadzone, ale mogę przesadzić albo nawet oddać (mam komu). Te kilka roślin które zaznaczyłam na planie mam zasadzone i właściwie tylko brzozy nie chciałabym ruszać. A co do zielonej przesłony - chciałabym jednak coś zimozielonego, aby zasłaniało mnie również w zimie,dlatego pomyślalam o żywotnikach.
inka74 na razie nie mam co pokazywać, bo nie wielkiego tam nie ma. Na razie posadzona trawa, wytyczona jest tylko rabata przy dłuższym boku (tam gdzie posadzony jest dereń i lilak) oraz kółko po lewej stronie (tam gdzie hortensje i laurowiśnie - docelowo w tym kółku ma być miejsce na odpoczynkowy kącik, np. na leżaki). Zatem ścieżki i kształty rabat mogę zmienić tym bardziej, że ścieżki chciałabym trawiaste więc nie ma problemu z brukiem czy inną powierzchnią. Jeśli scieżek za dużo to z których zrezygnować Twoim zdaniem?
Danusiu Plan obejmuje tylko tylnią część ogrodu (od południa) i część boków, a wejście i podjazd jest od północy (postaram się wrzucić tę drugą część planu). Może mylić furtka którą zaznaczyłam na planie na czerwono, ale to nie jest furtka główna tylko taka wewnętrzna pomiędzy mmną a sąsiadem 1, aby nasi synowie mieli do siebie bliżej i my dorośli też . I faktycznie dopiero teraz zauważyłam że od tej furtki nie jest narysowany kwałek ścieżki prowadzący do tej najbliższej, ale w rzeczywistości on tam jest.
I nie mogę doczekać się wiosny aby ruszyć z jakąś robotą
Dodałam jeszcze na planie wyjscia na taras oraz info o pnączach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies