Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Johanka77 22:56, 26 mar 2021

O! Wiosna radosna!
Gosiek33 06:44, 27 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Od wczoraj wreszcie można naprawdę cieszyć się wiosną. Wreszcie rozwinęły się przebiśniegi.Cały marzec były skulone.

Wiesz, że lubię Twój ogród?

To połączenie mi się podoba, przebiśniegi w półcieniu też będą kwitnąć?
Roocika 08:29, 27 mar 2021

Dużo szybsza u Ciebie ta wiosna
U mnie piwonia jeszcze nic nie wystawiła
Gruszka_na_w... 16:02, 27 mar 2021

Johanka77 napisał(a)
O! Wiosna radosna!

Wczoraj była radosna. Dzisiaj kaprysi. Zmienia się jak w kalejdoskopie. Na zmianę słońce, deszcz i wiatr, a po niebie maszerują burzowe chmury.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 16:06, 27 mar 2021

u nas do 14 slonce a teraz wiatr nawial burzowych chmur i pada. ale zdazylam wszystko porobic na dzis i moge leczyc zakwasy
Gruszka_na_w... 16:06, 27 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Wiesz, że lubię Twój ogród?

To połączenie mi się podoba, przebiśniegi w półcieniu też będą kwitnąć?

Wydaje mi się, że przebiśniegi mają leśny rodowód. U mnie rosną na garażowej. Słońce jest tam dopiero w godzinach popołudniowych (wystawa zachodnia). Gdyby rosły w słońcu, to najprawdopodobniej szybko by przekwitały, a półcieniu cieszą oko dłużej.

Odwzajemniam uczucia ogrodowe. U Ciebie plusem są rarytasiki roślinne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:07, 27 mar 2021

Roocika napisał(a)
Dużo szybsza u Ciebie ta wiosna
U mnie piwonia jeszcze nic nie wystawiła

Lokalizacja ogrodu ma niezaprzeczalne plusy.
Gruszka_na_w... 16:12, 27 mar 2021

TAR napisał(a)
u nas do 14 slonce a teraz wiatr nawial burzowych chmur i pada. ale zdazylam wszystko porobic na dzis i moge leczyc zakwasy

To tak jak ja. Odczuwam nadwyrężenia niektórych mięśni.
Udało mi się trochę pokopać i pograbić w warzywniku. Z tym drugim było ciężko, bo ziemia jeszcze mocno nawodniona, a glinę trudno rozbrylić na drobniejsze cząstki. Wysiałam dwie odmiany pietruszki naciowej, zielony groszek, szpinak i bób. Bób już siałam w deszczu. Uciekłam do domu na gorącą herbatkę. Może jutro uda się dokończyć siew marchewki, kopru, sałaty i rzodkiewki. Do połowy kwietnia miałabym już spokój z warzywnikiem.
TAR 16:20, 27 mar 2021

w tym roku nie sieje warzyw, tylko zielone: szczypior, pietruszke i ziolka. truskawki 2 sezon beda pewnie ładnie owocowac, wysypalam im dzis obornik granulat pada to rozpusci, krzaczki ładnie przezimowaly, sa bez plesni, listki zielone juz przyrastaja.

z przebisniegami masz racje, rosna w bardziej mokrych i zacienionych miejscach wtedy dobrze sie rozkrzewiaja, w sloncu marnie.

wykopalam dzis 1 azalie, derenia kousa i 2 enkianty, balam sie ze jutro chlopaki by mi stratowali przy wykopywaniu brzozy. A enkianty pieknie przezimowaly, za chwile liscie wypuszcza sa tak nabuzowane. tylko styrak udechł po zimie ale on slaby byl od poczatku, nie mialam do niego sentymentu.
Gruszka_na_w... 16:31, 27 mar 2021

Warzywnik daje mi tyle radości, że już nie wyobrażam sobie, iż mogłoby go nie być.
Te polecane przez Ciebie sadzonki truskawek pięknie przezimowały. Mam nadzieję, że dadzą ładne plony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies