Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:35, 05 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Śliczny masz ten ogród, oświetlenie też genialne . Nie myślałaś, aby z 10cm trawnika wyciąć przed żurawkami?

Dzięki Łukaszu! Plan jest taki żeby położyć tą kostkę granitową i wtedy będize ciut przestrzeni pomiędzy rabatkami a trawnikiem. Kostka to już ok 10cm i tak z 5-10 pogrubię rabaty.
Ale póki co to tylko cierpliwość ćwiczę bo najpierw kostki nie mogłam znaleźć, a jak już znalazłam to inne projekty opóźniają kostkę Ale kiedyś w końcu będzie
Metamorfozy ogrodowe 17:23, 05 wrz 2015

Do góry
Jesienią 2013 rozpoczeliśmy prace ogrodowe - najpierw trzeba było skopać ziemię, usunąć drzewa które ani ładne, ani pożyteczne nie były, dodaliśmy sporą ilość torfu, piachu oraz ziemi, a glina jak była tak jest, choć ciut lepiej niż było na wstępie. Prace utrudnia fakt, że do ogródka dostęp jest tylko przez garaż.

Wiosną miałam dużo cebulowych, potem pojawiały się byliny, kwitły hortki, które w kolejnym roku prezentują się dużo lepiej niż w pierwszym. Do ogródka zawitał też bujaczek, który jest super wygodny i kilkakrotnie na nim przysnełam. Ogródek nie jest jeszcze skończony, z niecierpliwością czekam aż pojawi się w nim kostka granitowa na obrzeżach, ale póki co głównie to czekam

Wiosna to czas cebul wszelakich, ale pokazuję tylko kilka zdjęć. Całe mnóstwo w moim wątku.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:40, 03 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

pomiedzy miskantem a silverem braknie przejścia/pietra. Wrzuć albo zawilce albo np. ciemierniki orientalne (one wysokie maja liście, wyższe od czarnych) albo co tam z kwitnacych uważasz, na wiosnę szafirki pomiędzy silvery (ich liście nie rażą w turzycach), czosnki główkowe.
Nie jestem absolutnie kwiatowa, ale wyjatkowo tam się prosi.

Toszka i to jest chyba to czego mi tam brakuje! Nie kwiatów ( bo ja też niekwiatowa) ale pośredniego piętra! Pewnie kiedyś bym to wymyśliła ale szczęście, że czuwasz

W "projekcie" miałam tam limkę i nawet miałam już ją tam posadzoną ale okazało się, że to nie limka tylko jakaś inna i była wyprowadzka. Kwiatowego raczej tam nic nie wprowadzę oprócz szafirków, które będą we wszystkich Silverach, które mam w ogrodzie. Ale zastanawiam się nad wyższą kostką bukszpanową...Tylko czy nie będzie zgrzytu bo trzy kostki, które mam w ogrodzie mają w środku graby a tu co...jedna kostka łysa...
Muszę to na spokojnie przemyśleć

Trudny teren - dużo pracy! 08:43, 03 wrz 2015

Do góry
Kasia, 2 kostki w jednym poziomie? Musiałabym to zobaczyć co tam kombinujecie, bo tak na teraz to nie widzę tego. Musicie połączyć ten ewentualny murek wzdłuż wejścia do domu po lewej z tym co idzie wzdłuż tarasu.
Pręty można dać, ale tam nie ma takiego naporu ziemi, duża kostka jest cholernie ciężka i nie robiliśmy takiego zbrojenia, a murek trzyma się już 8 lat
Trudny teren - dużo pracy! 00:08, 03 wrz 2015

Do góry
Kasia, 50 cm to nie jest wysoki murek. Tylko z jakiej wielkości kostki chcecie to robić, z nowej czy starej? Najlepsza przy takiej wysokości jest ta gruba kostka, mniej więcej 18-20 cm.
Musicie wykopać dół na podwójną szerokość kostki i głębokość ok. 40 cm, wysypać dno klińcem, jakieś 20 cm , ubić mechanicznie stopą , wysypać chudy beton-podsypkę cementowo -piaskową: 1 łopata cementu i 3 łopaty piasku-w takiej proporcji i na tym ułożyć 1 warstwę kostki.. Fugi zrobić na mokro. Można fugą epoksydową albo tradycyjnie piasek z cementem.
Aha, za murkiem powinniście umieścić sobie warstwę drenującą -ziemia wymieszana z tłuczniem albo rurę drenarską.
Dacie radę, jak coś to dzwoń.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:48, 02 wrz 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Poli, nie mogę wyjść z podziwu! Cudnie skomponowałaś rabaty. Nawet nie wiesz, jak mi miło, że mogłam dać Ci te trawy i że tak pięknie je zagospodarowałaś. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że ze szczerego serca .

U mnie zasuszone... Dziś spadła lekka mgiełka mżawki, chwilę ulica była mokra i kostka. Makabra!

Przepiękne te zielenie u Ciebie. Warto było się głowić .

Jagoo a ja co spoglądam na te trawki to myślę o Tobie
eM wczoraj podczas dzielenia też był zdziwiony, że tak się rozrosły a przecież codziennie na nie spogląda

W środku kępy było dużo zasuszonych żdziebeł a podczas wykopywania ziemia w dolnych korzeniach sucha! Zastanawiam się ile wody potrzebują rośliny? Przecież i tak dostają codziennie duże dawki wody!
Pod smaragdy chyba położę wąż i będzie przez cały dzień woda ciurkać a ja tylko wąż przestawiać.

Niestety wrzesień podobno też ma być suchy

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:39, 02 wrz 2015

Do góry
Poli, nie mogę wyjść z podziwu! Cudnie skomponowałaś rabaty. Nawet nie wiesz, jak mi miło, że mogłam dać Ci te trawy i że tak pięknie je zagospodarowałaś. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że ze szczerego serca .

U mnie zasuszone... Dziś spadła lekka mgiełka mżawki, chwilę ulica była mokra i kostka. Makabra!

Przepiękne te zielenie u Ciebie. Warto było się głowić .
Lawendowy zawrót głowy 11:24, 31 sie 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)

Jola rewelacja...jestem pełna podziwu ....niesamowita metamorfoza

dziekuje tez sie ciesze ze wokoł trawa i kostka i zielono jak sobie przypomne ten brud i kurz to wole nie wspominac ))
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 14:49, 28 sie 2015

Do góry
Choć ruch tu u mnie znikomy wstawie fotki może ktoś coś doradzi.
Ciągle nie możemy wystartować, bo już trzeci Pan przywozi nam ziemię i przywieźć nie może.
W między czasie ponownie postanowiliśmy wrócić do tematu nawodnienia, więc na początku czeka nas małe kopanie.

W związku z ograniczonymi możliwościami w tym roku chciałabym żeby powstał tylko zarys ogrodu gdzie w przyszłości będę mogła robić dosadzenia. Jednak ten zarys musi być przemyślany żeby później wszystkiego nie przesadzać.
Nie za bardzo mam pomysł na razie wymyśliłam takie coś

i tak:
zamazane to kostka
pomarańczowa rabata - chciałabym jakieś stipę i coś jeszcze np szałwię omszoną
na tej rabacie będzie też oświetlenie (myślałam o świecących kulach różnej wielkości.
różowe kółka to hortensje
przed nimi rozchodnik i jakaś trawa
lewa strona
kółka thuje szmaragd
gwiazdki thuje aurea
przed thujami rozplenice i inne trawki, żurawki
w rogu świerki serbskie (tam bym chciała kiedyś umieścić altanę)
od zachodu thuje
dalej niebieskie trójkąty to brzozy przed nimi kiedys stanie plac zabaw
po lewej od placu zabaw potrzebne jest jakieś drzewo żeby na placu trochę cienia było.
W rogu działki powstanie domek na narzędzia
po prawej skrzynie na warzywa
niżej skład na drewno.
Mam obecnie na dziąłce dwa drzewa
leszczynę i orzech włoski i nie chciałabym ich wywalać.
Ogólnie prawy dolny róg koło orzecha włoskiego to oddzielny temat i na razie przykryję wszystko jakąs matą szkółkarską na przeczekanie może perz i chrzan padną.
Marzy mi się też ścieżka z betonowych prostokątów i to na razie amen.

Dodam jeszcze że nasza działka jest odsłonięta od wschodu, południa i zachodu żadnego sąsiada, żadnych drzew, najbliższe zabudowania 300m więc wieje u nas na maxa, muszę koniecznie zasłonić się choć trochę od tego wiatru.
Szerokość działki około 33 m długość około 44m
Jeśli potrzeba zwymiaruję wszystko
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:57, 27 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Oj, ile rzeczy mi się marzy... Na razie chyba cały mój domowy budżet, jeszcze nie wiem czy starczy pochłonie wiata i podjazd. Masakra jakaś normalnie...

właśnie są rzeczy ważne i ważniejsze
ja też mam duuuużo innych wydatków jeżeli chodzi o dom, więc kostka w ogródku musi poczekać.

Ale marzenia trzeba mieć
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:55, 27 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
A kostka też mi sie marzy...taka granitowa

nooooooo
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:53, 27 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)

Oj, ile rzeczy mi się marzy... Na razie chyba cały mój domowy budżet, jeszcze nie wiem czy starczy pochłonie wiata i podjazd. Masakra jakaś normalnie...
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:51, 27 sie 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)

kosi syn , ale nie zaczepia, bo jeździ do granicy, a potem jest to dokaszane żyłkową lub taką małą ręczną i jakoś idzie

A te obrzeża na granicy kamienie - trawnik są tymczasowe dopóki mój mąż nie znajdzie czasu coby wykończyć te granice kostką, ale to jeszcze trochę czasu minie, więc jak na razie tak musi być, bo bym miała trawę pomieszaną z kamieniami i dopiero by było, a tak jest wszystko "w ryzach" i trzyma się razem

Dzięki za odpowiedz. Jednak musicie podkaszać... rozwiązanie kora-trawnik jeszcze muszę przemyśleć Na razie mam kancik. Ale masz rację, ekobord trzyma kamienie w ryzach.
Co z tym ogródeczkiem począć 08:33, 27 sie 2015

Do góry
beta napisał(a)
Hej Babo...co tam słychać?...Ewa co planujecie na podjazd?...a elewacja już się robi?

Beacia na podjeździe bedzie chyba kostka ,,jeszcze Emuś się zastanawia bo wiesz u nas ten ciężki sprzęt itp...
Ale musi się porządnie teren osuszyć ,pomimo że tony gruzu wysypane to i tak jeszcze ziemia miejscami pracuje .
Do następnego roku na pewno tak zostanie

Elewacja w tym roku na pewno nie . mam nadzieje że chociaż ten taras skończę .

Trudny teren - dużo pracy! 13:33, 26 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Kilka zdjęć do utrwalenia tegorocznych niektórych roślinek Upały dały się we znaki Hortensji Vanilia Fraise i nieco ja przypaliła Denerwuje mnie też to, że tak sie kładą i mam wielką nadzieję, że na przyszły rok będą sterczały do góry Doniczki w celu ustalenia nowej odległosci czyli o około metr jak nie 1,5 do przodu rabaty...

Witaj
Ja mam ten sam problem z hortkami ... wyglądają podobnie jak u Ciebie ... tylko ja mam limki
Masz fajną architekturę u siebie w ogrodzie - kostka bardzo mi się podoba
A to już dużo
Teraz są dłuższe wieczory więc postaram się zapoznać z wątkiem
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:27, 26 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Agatko w nocy solidnie u mnie polało to tej pory kostka brukowa mokra a jak u Ciebie ?

Olu u mnie odrobinkę popadało, po roślinach nic nie widać,
jedynie na barierkach były kropelki

Moje ukochane miejsce na ziemi 07:52, 26 sie 2015

Do góry
Agatko w nocy solidnie u mnie polało to tej pory kostka brukowa mokra a jak u Ciebie ?
Na Łowieckiej 22:50, 25 sie 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Ilonka a ty za hortensjami to masz tam jeszcze trzmieliny na pniu? mignęły mi się gdzieś i nie wiem czy to na tej rabacie? o i mam pytanie jakiej szerokości jest ta rabata?

Tak są tam trzmielony ale nie za hotensjami ale obok w jednej linii. Jutro mogę Ci zmierzyć dokładnie bo teraz nie pamiętam ale na pewno ta rabata jest za wąska Teraz zrobiłabym zdecydowanie szerszą. Niestety kostka kładziona była przed ogrodowiskiem i nie planowałam tam hortensji. Muszę pilnować hortek by nie wchodziły na tuje. Wycinam tylne gałązki żeby zapanować nad tym buszem
Malutki pod lasem 20:57, 24 sie 2015

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)

My Aniu we wrześniu będzie cztery lata jak mieszkamy teraz postawiliśmy garaż a jeszcze dużo przed nami kostka ogrodzenie itp.

Ja to ciągle mówię, że ta budowa to jest "Never Ending Story" Moja koleżanka mnie pocieszyła i mówiła, że jak się skończyła budować, to się zaczęła remontować
Malutki pod lasem 11:46, 24 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

No to ja tak właśnie czekałam, z takich samych względów z przedogródkiem, aż zrobimy jakiś podjazd i garaż lub wiatę. Poczekaj jeszcze trochę, my mieszkamy już jakiś czas i ciągle jak na budowie

My Aniu we wrześniu będzie cztery lata jak mieszkamy teraz postawiliśmy garaż a jeszcze dużo przed nami kostka ogrodzenie itp.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies