Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Trudny teren - dużo pracy! 11:07, 16 wrz 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Anita tak to będzie robione mniej więcej... na razie wersja demo z lotu ptaka, cegła na płasko, szczelina wypełniona i granit. Jak widać to jedna kostka leży na cegle aby mniej więcej to zobrazowac. Na górze będzie miejsce pod rząd kostek

Ok, tylko cegła musi być normalnie na zaprawie murowana, nie musi być do klinkieru, bo i tak jej nie będzie widać.
Potem starajcie się tak dopasować kostki z góry, żeby pasowały wielkością do tego pierwszego rzędu. Jak będzie cegła wystawać, to ją się zasypie ziemią do wysokości drugiego rzędu kostki. I jak usuniecie deski, to zanim zasypiecie szczelinę za murkiem możecie puścić drenaż w dół działki , tj. w stronę płotu najkrótszą drogą.
Trudny teren - dużo pracy! 10:47, 16 wrz 2015

Do góry
Anita tak to będzie robione mniej więcej... na razie wersja demo z lotu ptaka, cegła na płasko, szczelina wypełniona i granit. Jak widać to jedna kostka leży na cegle aby mniej więcej to zobrazowac. Na górze będzie miejsce pod rząd kostek

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:03, 15 wrz 2015

Do góry
Moi Drodzy, mam do Was ogromną prośbę. Potrzebuje Waszej pomocy gdyż mam problem z trawnikiem.
Mój trawnik ma ok. 3 miesiące. Moja gleba to w zasadzie nie gleba tylko piasek-6 klasy. Pod siew dałam ok 10cm dobrej jakości czarnoziemu. Po siewie trawa zaczęła wschodzić po ok 7 dniach i rosła bardzo ładnie, aż do czasu...
Z początkiem sierpnia wyjechaliśmy z rodziną na 10-cio dniowy urlop i po powrocie zastaliśmy jeden wielki pożółkły placek. Był to czas gdy zaczęły się te upały i dlatego pomyśleliśmy z mężem że słoneczko popaliło trawę lub trawnik miał za sucho.
Nawadnianie przez cały ten okres ustawione było na dwa, trzydziestominutowe podlewania, więc postanowiliśmy przedłużyć czas podlewania do 40 minut.
Trawnik jednak z dnia na dzień wyglądał gorzej. 2 tygodnie temu wykonaliśmy nawozenie nawozem Yara do trawników jesienny, trawnik został oczywiście solidnie podlany. Poprawy żadnej.
Bardzo Was proszę, jeśli cokolwiek przychodzi Wam do głowy co mogłoby być przyczyną tego stanu rzeczy to będe bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

Aha, trawnik nie był niczym jeszcze pryskany i jest koszony 1x w tygodniu. Jedna rzecz która mnie martwi to woda ze studni głębinowej którą podlewamy trawnik, a jest ona bardzo żółta, nawet do tego stopnia że na kostce brukowej, w miejscach gdzie tworzą się drobne zastoje kostka pozostaje pożółkła. A może to jest przyczyną tego klapsa
Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego trawnika.
Ogród Loczka 16:12, 15 wrz 2015

Do góry
Prace ogrodowe przy firmie. Nareszcie powoli mogę zacząć działać. Kostka brukowa się jeszcze układa ale ja już lecę z rabatkami

Biało różowy ogród za płotem. 22:38, 14 wrz 2015

Do góry
Paweł plan jest taki aby zakończyć akcje kostka, posadzić żywopłoty i część drzew oraz zakopać nawadnianie w pokazywanej części. Przedogródek na razie będzie nietknięty. Chciałbym wysiać jeszcze trawnik, ale prace elewacyjne się opóźniają i nie wiem czy październik to już nie będzie za późno.
Możliwe, że ja posadzę jeszcze rośliny które już mam lub są w trakcie produkcji a już kilkadziesiąt ich jest, turzyce, runianka, trzmielina, bukszpanów też kilka mam i dwa różaneczniki również mam. Możliwe, że już w przyszłym tygodniu będą sadzone pierwsze rośliny
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:12, 14 wrz 2015

Do góry
malkul napisał(a)

świetna ta kostka. a lirpoe mnei sie bardzo podobuje[/quotetak kostka się fajnie zagęszczanie tak ze trudno pokrzywy z niej wyszarpac
Liriope ma przytulic się do Grabowej kostki o ile jej doczekam
Czym wyłożyć taras i balkon? 20:07, 14 wrz 2015

Do góry
Bardziej praktyczna i trwałą jest kostka granitowa, drewno płowiej, pęka, odkształca się i trzeba go ciągle konserwować. kostkę umyjesz i po robocie, albo zamieciesz.
Czym wyłożyć taras i balkon? 19:46, 14 wrz 2015

Do góry
Lila napisał(a)
A ja mam takie pytanie - co lepiej sprawdza się na tarasie: deski czy kostka brukowa? Z jeden strony podobaja mi się naturalnośc drewna, ale kostka wydaje się trwalszym materiałem...

Lila, tak, to zależy od ekspozycji, ja mam taras od strony północnej i deskę (planowałam modrzew) odradził mi... sam właściciel firmy układającej w tarasy drewnie. Taras mam z płyt betonowych i jestem zadowolona. Ale gdyby był od południa lub zachodu, wybrałabym drewno, mimo niemałych wymagań pielęgnacyjnych.

MagdaW, twój taras bardzo ładny, takie zestawienie jasnego drewna z antracytem lubię.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:54, 14 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Podzieliłam liriope i posadzilam mam nadzieję że przeżyje bo potraktowała je ostrym nożem

świetna ta kostka. a lirpoe mnei sie bardzo podobuje
Malutki pod lasem 08:39, 14 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Aniu ale pięknie i czusciutko u Ciebie Masz już tak ładnie,a tak rzadko pokazujesz wszystko a mi uwagę przykul Twoj chłodniczek do domu,czy to płyty chodnikowe połączone z kostka? Mogę prosić bliżej

Paulina, dziękuję bardzo. Rzadko pokazuję, bo mi się wydaje, że u mnie nie jest tak ładnie jak u Was Jakoś tak u innych mi się bardziej podoba, choć jak patrzę na zdjęcia z wiosny, jak nic nie było, a teraz, to dostrzegam ogromną różnice i zadowolona jestem.
Co do chodnika to tak, to są płyty połączone z kostką. Wyszło tak dlatego, że udało nam się bardzo tanio kupić płyty chodnikowe, które miały być tylko tymczasowym rozwiązaniem. Po przemyśleniu stwierdziliśmy, że prowizorki są najtrwalsze, a do tego układać takie ciężkie płyty, żeby potem je zdejmować to bez sensu... Wymyśliłam sobie takie połączenie, dokupiliśmy kostkę i mój tata powoli robi te chodniczki i obwódki
Zdjęcie bliżej zrobię Ci jak wrócę do domu po południu
Malutki pod lasem 07:16, 14 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Rabata robiona wiosną ładnie się rozrasta

Trawnik powoli dochodzi do siebie Nie patrzcie na porozwalane konewki - Jasio tu był

Vanilka pięknie przebarwiona

Aniu ale pięknie i czusciutko u Ciebie Masz już tak ładnie,a tak rzadko pokazujesz wszystko a mi uwagę przykul Twoj chłodniczek do domu,czy to płyty chodnikowe połączone z kostka? Mogę prosić bliżej
W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:25, 11 wrz 2015

Do góry
Ależ cudnie kostka super, fajnie że wróciłaś
Na Łowieckiej 21:06, 09 wrz 2015

Do góry
inag napisał(a)

Tak, to ma być taka kostka rozdzielająca tą rabatę ale po sile wzrostu tej trzmieliny mam poważne wątpliwości czy dożyję czasu kiedy ona będzie przypominała kostkę...

hi hi hi ... a czytałam ,że stosujesz różne metody typu mączka ... pewnie uda Ci się ja popędzić Zresztą u Ciebie wszystko takie dorodne, że chyba się jednak droczysz

PS A o co chodzi z ta mączką?
Na Łowieckiej 20:50, 09 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Śliczne zdjęcia pokazałaś
A z trzmieliny planujesz żywopłocik?

Tak, to ma być taka kostka rozdzielająca tą rabatę ale po sile wzrostu tej trzmieliny mam poważne wątpliwości czy dożyję czasu kiedy ona będzie przypominała kostkę...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:36, 09 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Toszka i to jest chyba to czego mi tam brakuje! Nie kwiatów ( bo ja też niekwiatowa) ale pośredniego piętra! Pewnie kiedyś bym to wymyśliła ale szczęście, że czuwasz

W "projekcie" miałam tam limkę i nawet miałam już ją tam posadzoną ale okazało się, że to nie limka tylko jakaś inna i była wyprowadzka. Kwiatowego raczej tam nic nie wprowadzę oprócz szafirków, które będą we wszystkich Silverach, które mam w ogrodzie. Ale zastanawiam się nad wyższą kostką bukszpanową...Tylko czy nie będzie zgrzytu bo trzy kostki, które mam w ogrodzie mają w środku graby a tu co...jedna kostka łysa...
Muszę to na spokojnie przemyśleć

A może berberysy?
Pozdrawiam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:26, 06 wrz 2015

Do góry
Ktoś coś wie nt giełdy kwiatowej pod Halą Sportową na Al. Politechniki w Łodzi? Powinna być cały wrzesień w weekendy, a tu guzik, remont, jakaś kostka na połowie placu rozwalona, zero wystawców/kupujących, pocałowałam klamkę dzisiaj z Młodą się wybrałyśmy
w necie szukałam, nie umiem szukać??
Mostki i kładki - mostek 21:43, 05 wrz 2015

Do góry
Właśnie przedwczoraj skończyłem taki mały zakątek z mostkiem w moim ogrodzie, więc zamieszczam fotki, może ktoś się zainspiruje.

Mostek i huśtawka kupione w sklepie (no wiadomo, że oświetlenie, kamienie, kostka czy pompa również), ale generalnie cała reszta wykonana przez mnie osobiście (szczegóły poniżej).

Pomysł pozbycia się trawnika z tego miejsca zrodził się z tego powodu, że jest ono pod dębem, nic nie rośnie, trawa również słabo, źle się kosiło, itp.

Najpierw powstała sucha "rzeczka" (biały żwirek, dookoła ułożyłem kostkę granitową), potem reszta.

Na początek pierwsze prace:

Tutaj płyty kamienne już ułożone, a mostek został pomalowany na zielono:

Zabieram się za kopanie dołu na fontannę:

Następnie folia i osprzęt oraz staje kamień. Kamień kosztował 50zł (niedaleko mnie można kupić różne żwirki i kamienie) a następnie znajomy kamieniarz wywiercił w nim dziurę, do której trafił wąż połączony z pompą:

A tu miejsce, gdzie pompa łączy się z panelem słonecznym (panel umieściłem na kantówce, którą wbiłem do ziemi). Kantówka będzie pomalowana, następnie owije ją jakaś roślina a ponadto będzie częścią pergoli, która tam stanie. Oczywiście białe krzesełko jest robocze, gdyż stoi na nim sterowanie pompą, które przykręcę do pergoli

Od 2 dni fontanna działa i mniej więcej od południa do wieczora działa na baterii słonecznej, która jednocześnie ładuje mały akumulator, który działa w nocy.

Oto efekt finalny (za mostkiem widać jak z kamienia tryska sobie woda, akurat w momencie robienia zdjęcia napędzana słońcem):

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:35, 05 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Śliczny masz ten ogród, oświetlenie też genialne . Nie myślałaś, aby z 10cm trawnika wyciąć przed żurawkami?

Dzięki Łukaszu! Plan jest taki żeby położyć tą kostkę granitową i wtedy będize ciut przestrzeni pomiędzy rabatkami a trawnikiem. Kostka to już ok 10cm i tak z 5-10 pogrubię rabaty.
Ale póki co to tylko cierpliwość ćwiczę bo najpierw kostki nie mogłam znaleźć, a jak już znalazłam to inne projekty opóźniają kostkę Ale kiedyś w końcu będzie
Metamorfozy ogrodowe 17:23, 05 wrz 2015

Do góry
Jesienią 2013 rozpoczeliśmy prace ogrodowe - najpierw trzeba było skopać ziemię, usunąć drzewa które ani ładne, ani pożyteczne nie były, dodaliśmy sporą ilość torfu, piachu oraz ziemi, a glina jak była tak jest, choć ciut lepiej niż było na wstępie. Prace utrudnia fakt, że do ogródka dostęp jest tylko przez garaż.

Wiosną miałam dużo cebulowych, potem pojawiały się byliny, kwitły hortki, które w kolejnym roku prezentują się dużo lepiej niż w pierwszym. Do ogródka zawitał też bujaczek, który jest super wygodny i kilkakrotnie na nim przysnełam. Ogródek nie jest jeszcze skończony, z niecierpliwością czekam aż pojawi się w nim kostka granitowa na obrzeżach, ale póki co głównie to czekam

Wiosna to czas cebul wszelakich, ale pokazuję tylko kilka zdjęć. Całe mnóstwo w moim wątku.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:40, 03 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

pomiedzy miskantem a silverem braknie przejścia/pietra. Wrzuć albo zawilce albo np. ciemierniki orientalne (one wysokie maja liście, wyższe od czarnych) albo co tam z kwitnacych uważasz, na wiosnę szafirki pomiędzy silvery (ich liście nie rażą w turzycach), czosnki główkowe.
Nie jestem absolutnie kwiatowa, ale wyjatkowo tam się prosi.

Toszka i to jest chyba to czego mi tam brakuje! Nie kwiatów ( bo ja też niekwiatowa) ale pośredniego piętra! Pewnie kiedyś bym to wymyśliła ale szczęście, że czuwasz

W "projekcie" miałam tam limkę i nawet miałam już ją tam posadzoną ale okazało się, że to nie limka tylko jakaś inna i była wyprowadzka. Kwiatowego raczej tam nic nie wprowadzę oprócz szafirków, które będą we wszystkich Silverach, które mam w ogrodzie. Ale zastanawiam się nad wyższą kostką bukszpanową...Tylko czy nie będzie zgrzytu bo trzy kostki, które mam w ogrodzie mają w środku graby a tu co...jedna kostka łysa...
Muszę to na spokojnie przemyśleć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies