Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Wszystkiego po trochu 14:35, 30 paź 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Piękna kolekcja w doniczkach Takich energetycznych kolorów nam teraz trzeba w domu gdy za oknem plucha
Widzę że rozplenica ode mnie nie zawiodła i obsypała się kłosami Choć jednoroczna to jednak warta zachodu
Pozytywną energię przesyłam i pozdrawiam

Przemku, zebrałam już sobie nasionka rozplenic na przyszły rok. Uważam że są one fajniejsze niż te wieloletnie bo zawsze można łatwo z nich zrezygnować, natomiast te wieloletnie trzeba się namęczyć żeby taką wielką karpę wykopać.
Rok ogrodnika 13:19, 30 paź 2016

Do góry
Działa, działa, witaj piękny miscant i rozplenica, ale widzę szron na berberysie, rozchodniku i róży
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 13:08, 30 paź 2016

Do góry
Porady na temat czosnku muszę zapamietać, a najlepiej jak je zaraz zanotuję.
Rozplenica cudowna. Ja mam taki mały tasak do dzielenia większych egzemplarzy roślin. Polecam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:46, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, ja tylko złamałam schemat.
Ty narysowałaś fajne koło żwirowe.
Tylko Reniu, czy to nie jest podobne do kompozycji przy ściance?
Tak chcesz na pewno?
Rozplenice- fajny pomysł. Można by wkomponować. Tak, by dałoby radę. Niekoniecznie po całości.
Ja też planuję rozplenice przed hortkami. Tylko u mnie chcę sprawdzić takie połączenie: werbena, limki, rozplenica, szałwia, obwódka. Nie wiem, czy będzie ok... Zawsze można zmienić, jak nie wypali

Nie bardzo widzisz to powtórzone koło ... hmmm ... a ja myślałam, ze to będzie dobre A jeśli rozplenice przed hortensje to muszę poszerzyć rabatę ... trawnik wtedy stanie się jeszcze węższy i dysproporcja większa ... kurczę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:33, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślałam o trawach ale za wysokich nie mogę tam dać ... rozplenice są niegłupie ale musiałabym poszeszyć rabatę hortensjową i wówczas ten wąski pas trawnikaza evergoldami będzie jeszcze węższy ...
I w którym miejscu dałabyś ten żwirek? tak jak na moim rysunku? czy według koncepcji Iwonki? tylko u mnie się ta "dupka" nie sprawdziła

Reniu, ja tylko złamałam schemat.
Ty narysowałaś fajne koło żwirowe.
Tylko Reniu, czy to nie jest podobne do kompozycji przy ściance?
Tak chcesz na pewno?
Rozplenice- fajny pomysł. Można by wkomponować. Tak, by dałoby radę. Niekoniecznie po całości.
Ja też planuję rozplenice przed hortkami. Tylko u mnie chcę sprawdzić takie połączenie: werbena, limki, rozplenica, szałwia, obwódka. Nie wiem, czy będzie ok... Zawsze można zmienić, jak nie wypali
Wszystkiego po trochu 22:09, 29 paź 2016

Do góry
Piękna kolekcja w doniczkach Takich energetycznych kolorów nam teraz trzeba w domu gdy za oknem plucha
Widzę że rozplenica ode mnie nie zawiodła i obsypała się kłosami Choć jednoroczna to jednak warta zachodu
Pozytywną energię przesyłam i pozdrawiam
Wszystkiego po trochu 12:20, 29 paź 2016

Do góry
UlaB napisał(a)

ach, jakie piekne portrety, cudowne!
jakie to rozplenice na poczatku i koncu cytatu? i jakie imiona róż?
hortensja oczywiscie wspaniała

Ta pierwsza to Rozplenica japońska Moudry, natomiast na ostatnim zdjęciu rozplenica jednoroczna od Przemka. Zbierać trzeba nasionka i na wiosnę wysiać do pojemniczków a potem w maju przesadzić do gruntu. Bardzo szybko kiełkuje i pięknie rośnie.

Różyczka różowa to Pastella a burgundowa kupowana jako Munstead, ale nie ma takich tylko o takiej nazwie więc myślę że to Munstead Wood.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 23:11, 28 paź 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kasiu, dziękuję, i znów mnie uziemia pogoda. Kolejne dwa dni mają być z deszczem. No i moje plany na koniec sezonu ostatniego października diabli biorą.

Wygląda na to, że czosnek sadzić będę w listopadzie.

Mam nadzieję, że udało się już odgonić jesienne smutki. Październik okropny w tym roku, to i nic się nie chce, a Ty sporo pracy masz za sobą. Piękna rozplenica. Muszę i ja pomyśleć, by posadzić ją w przyszłym roku
Ogródek Iwony II 20:32, 28 paź 2016

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko rozplenica ta duża u mnie to kupowana jako rozplenica. Jest u mnie od poczatku mojego ogrodu, ale ją dziele i z dwóch sadzonek mam zrobionych chyba na dzień dzisiejszy chyba z 10 szt. Ta tez jest z podziału, posadzona tam wiosną zeszłego roku

Żeby u mnie chciała zamieszkać, to byłoby fajnie
Zeszłoroczne niemal wszystkie zmarzły - te z siewu...
Miałam od Ewy, ale wypuściła kawałek, reszta martwa... Czyli zaczynam od małej sadzonki.
Teraz mam z siewu Moundry i sadzonki od Hogaty Hameln. Jak przeżyją, będzie super. Jak nie, zamówię wiosną ostatni raz. Tym razem ze szkółki
I spróbuję jeszcze raz z wysiewem. Ale wiem, ze nasionka trzeba przemrozić

Aaaa, doczytałam, by po nastaniu przymrozków związać rozplenice i lekko zakopczykować korą. Musze korę zakupić ...
Ogródek Iwony II 12:35, 28 paź 2016

Do góry
Iwonko rozplenica ta duża u mnie to kupowana jako rozplenica. Jest u mnie od poczatku mojego ogrodu, ale ją dziele i z dwóch sadzonek mam zrobionych chyba na dzień dzisiejszy chyba z 10 szt. Ta tez jest z podziału, posadzona tam wiosną zeszłego roku
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 06:40, 27 paź 2016

Do góry
Haniu rozplenica piekna wiec sie nie dziwie, ze sasiadow przyciaga

Fajnie, ze robota ku koncowie sie ma
Ogród z uśmiechem 20:04, 26 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Jolu, jako specjalistkę od róż chciałabym Cię prosić o radę. Chciałabym pomiędzy rozplenice Hameln posadzić białą różę. Myślałam o Artemisie. Czy Twoim zdaniem będzie pasowała (rozplenica jej nie zakryje)? Czy polecałabyś inną białą lub bardzo jasną różę?

Anetko, specjalistka to ja nie jestem, tylko różany pierwszaczek
Artemisa znam ze zdjęć i opisów dziewczyn - wydaje się, że sama róża razem z rozplenicą będzie pasowała ale na pewno nie możesz jej posadzić blisko, bo Hameln ją zakryje z czasem. Czytałam, że można sadzić ją nie pojedynczo ale razem np. 2 krzaczki. Jeśli jako tło to OK.
Ja posadziłam przy tej rozplenicy Winchester Cathedral a niedaleko od nich Chopin.
Ogród Nety- moje marzenie 12:42, 26 paź 2016

Do góry
Odętka to niby lubi słonce ale u mnie rosnie w miejscu gdzie słonce ma do ok 11, potem ciemnica. Hortensje - jak najbardziej, U Ciebie ogrodowe pewnei dadzą rade, u mnie niestety trzeba je chowac na zime. Miej tylko na uwadze ze po kilku latach to tez są duze krzaki.
Rozważ może świecznicę. Trzebaby tylko pomyslec z czym ją połaczyc, bo pozno dosyc kwitnie.
A, i w takim ocienionym miejscu zastanowiłabym sie równiez czy rozplenica jest dobrym pomysłem. O ile wiem to roslina raczej swiatłolubna, na wystawe południową, zachodnią. Teraz pewnie jeszcze nie, ale za kilka lat za tymi tujami bedziesz miała dosyc ciemno, zwłaszcza gdy dodasz tam umbry.
Wszystkiego po trochu 07:03, 26 paź 2016

Do góry
OlgaKol napisał(a)
Witaj Mirko,
No Ty jak pokażesz zdjęcia to pełen odlot
Piękna hortensja i trawy
Pozdrawiam

Witaj Olga, ta hortensja jest wyjątkowo piękna. Rozplenica Moudry pierwszy rok tak wypasiona
Wszystkiego po trochu 08:58, 25 paź 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Witaj Iwonko, mam ją drugi rok ale zakwitła mi pierwszy raz. To rozplenica japońska Moudry.

Mirko, ja w marcu siałam Moundry z nasionek.
Dwie sztuki są bardzo ładne i już w tym roku zakwitły. Nie mają jeszcze tyle kotków, ale radość wielka
Tu ma być ogród :) 15:14, 24 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Artemis to duża róża, w 2 - 3 roku na pewno będzie widoczna pomiędzy tymi rozplenicami.
Zresztą na poparcie tej tezy zdjęcie, tylko, że ta moja rozplenica to Autumn Magic - i róza i rozplenica rosną u mnie od lata ubiegłego roku.

Ja mam te róże posadzone 65 cm od ogrodzenia, ogrodzenie jest od wschodu, więc do południa płot przesłania im słońce, a od południa do końca dnia już są w słońcu.
Kwitnie z przerwami, najintensywniej w drugiej połowie czerwca, potem solidnie przycinam i drugi raz zaczyna kwitnąć po połowie lipca, kwiatów jest już mniej.
Z wad - bardzo śmieci, trzeba ją podpierać, w tym roku wypuściła długie baty.
Zalety - bardzo obfite kwitnienie, ładny, delikatny zapach, zdrowa, piękny, byłyszczący kolor liści, kwitnie do przymrozków.

Bardzo bardzo dziękuję. A myślisz, że w ogóle to dobry pomysł dać róże pomiędzy rozplenice? Czy jednak lepsze byłyby jeżówki?
Wszystkiego po trochu 14:39, 24 paź 2016

Do góry
Witaj Iwonko, mam ją drugi rok ale zakwitła mi pierwszy raz. To rozplenica japońska Moudry.
Tu ma być ogród :) 14:38, 24 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Edytko chciałam Cię podpytac o różę Artemis. Czy Twoim zdaniem pasowałaby pomiedzy rozplenicę Hameln? Czy rozplenica jej nie zdominuje? Czy jedna sztuka wystarczy, czy musiałoby być więcej?
I jeśli mogłabyś się podzielić swoją opinią o tej róży- czy osłonięta przez płot sobie poradzi, kiedy startuje, czy kwitnie cały czas, czy raczej z przerwami. Jak z chorobami itp.
Z góry bardzo dziękuję

Artemis to duża róża, w 2 - 3 roku na pewno będzie widoczna pomiędzy tymi rozplenicami.
Zresztą na poparcie tej tezy zdjęcie, tylko, że ta moja rozplenica to Autumn Magic - i róza i rozplenica rosną u mnie od lata ubiegłego roku.

Ja mam te róże posadzone 65 cm od ogrodzenia, ogrodzenie jest od wschodu, więc do południa płot przesłania im słońce, a od południa do końca dnia już są w słońcu.
Kwitnie z przerwami, najintensywniej w drugiej połowie czerwca, potem solidnie przycinam i drugi raz zaczyna kwitnąć po połowie lipca, kwiatów jest już mniej.
Z wad - bardzo śmieci, trzeba ją podpierać, w tym roku wypuściła długie baty.
Zalety - bardzo obfite kwitnienie, ładny, delikatny zapach, zdrowa, piękny, byłyszczący kolor liści, kwitnie do przymrozków.

Wszystkiego po trochu 14:28, 24 paź 2016

Do góry
Witaj Mireczko po przerwie.
Życzę wszystkiego dobrego. Oby wszystko się ułożyło.
Piękna jest rozplenica na pierwszym zdjęciu.
Ma takie śliczne kotki. I wita przy ścieżce
W Gąszczu u Tess 08:45, 24 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

No to już jestem pewna, że nie mam Green Jevel. Moje mają szerokaśne liście.
Cudowny jest ten wasz małżeński układ ogrodowy Mój eM już się wtrąca, ale jeszcze za uprawę kwiatów się nie bierze.
To po ilu latach przychodzi?

Magnolio, co to za rozplenica z jeżówką?

My generalnie sporo robimy razem.
EM albo się nie angażuje wcale, albo na 100 %. Inaczej nie umie.
A w kwestię ogrodu wkręcił się zaraz po kupieniu działki.
W czasie budowy posadził maliny na środku działki, potem ze 2 sezony straciłam na argumentowanie dlaczego one nie mogą tu rosnąć.
Teraz mówi że lubi nasz ogród i to jaki jest, ale musi mieć miejsce na swoje eksperymenty, próby mieszania nieoczywistych kolorów ( np 2 odcienie różu z czerwienią) bo to go cieszy.
Na szczęście zwykle dobiera gatunki z roślin które juz mamy w ogrodzie i lubi nawiązywać do nasadzeń w okolicy .Poza kolorami z grubsza mamy podobny gust.

To rozplenica hameln- fota z 2015.W tym roku szybciej zrobiła się beżowa ( tan kotki jej)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies