Hmm.. dobra. No to powojniki zostają na aktinidii, pod nimi są Lemon Parody, a trawy? są już jakieś czy coś innego byś chciała kupić?
Co do zimozielonego czegoś, to raczej świerki czy sosny nawet karłowe dziwnie wyglądają z różami, inny klimat. Jałowce też z tego powodu odpadają. A dwa, że ciężko by miały na wschodnio południowej wystawie. Cisy mają mnóstwo odmian, nie muszą się bardzo rozrosnąć. Są też kolumnowe odmiany. Poza tym cisy można ciąć w różne figury-wtedy część nadziemna równa się podziemna-więc korzeń zależy od tego co robimy na wierzchu. Nie wiem jaki iglaczek masz na myśli. Nic mi do głowy nie przychodzi.
A może ostrokrzew? bo do wyboru zostają chyba tylko jakieś tuje.. ale nie wiem jaki masz do nich stosunek
Wysokie piętro na tej rabacie tworzą już te pnącza i róże. Skoro chcesz uporządkować tę rabatę i wysadzić stamtąd wiele innych roślin, to może dosadzić do niej więcej róż rabatowych lub okrywowych. Albo nie dosadzać już żadnych krzaczków tylko same trawy-trochę nawiązać do tego co jest po przeciwnej stronie? Ewentualnie dać o różnej wysokości pniach trzmieliny-będą zimozielone i nawiążą do trzmielin, które są z miskantami obok. I fajnie by wystawały znad traw.
Ile godzin słońca tam jest w ciągu dnia wiosną/latem?