Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Alicja169 11:30, 31 sty 2017

Róże to Lemon Parody, angielskie, dorastają do 2 m, chociaż u mnie są niższe. Kwitną całe lato i poza okresowo mszycą, nic im nie dolega. Myślę, że dobrze się tu czują.
Myślę, że fajnie wyglądałoby coś zimozielonego pasującego do tego żóltego koloru róż.
Ale co?>>
zoja 11:48, 31 sty 2017

i u CIebie szykuje się rewolucja
przy planowaniu rabat nie pomogę bo brak mi doświadczenia
ja w pelargoniach rabatowych miałam 8-10 nasionek - to chyba taki standart
natomiast zaskoczyły mnie petunie - w zeszłym roku jak rzerzuchę siałam, a w tym 12 nasionek w opakowaniu było
Alicja169 11:56, 31 sty 2017

zoja napisał(a)
i u CIebie szykuje się rewolucja
przy planowaniu rabat nie pomogę bo brak mi doświadczenia
ja w pelargoniach rabatowych miałam 8-10 nasionek - to chyba taki standart
natomiast zaskoczyły mnie petunie - w zeszłym roku jak rzerzuchę siałam, a w tym 12 nasionek w opakowaniu było

Producenci nasion żerują na naszym hobby coraz mniej nasion za niby niewielką cenę, każdy się skusi, ale jak policzyłam 6 nasionek pelargonii za 12 zl, to naprawdę nieopłacalne, bo na wiosnę już za 3zl lub 4 można kupić ukorzenioną sadzonkę
GorAna 12:39, 31 sty 2017

Alicja169 napisał(a)
Żeby zająć się czymś pożytecznym , przejrzałam zdjęcia tych rabat, które wymagają rekonstrukcji.
W pierwszej kolejności rabata na stronie południowo-wschodniej, w pewnym sensie skarpa, przylegająca do budynku od strony ogrodu zimowego. Panuje tam nieład i wcale nie jest on artystyczny, wszystko co się przypadkowo tam znalazło musi zniknąć (z małymi wyjątkami)

Tak oto ona wyglądała latem

Alu, ja proponuję szpaler trzmieliny fortune'a Emerald Gold (po łuku), można ciąć w kulki, podsadzić ją żurawkami, albo na płasko niebiesko-kwitnącym żagwinem. Za trzmieliną perowskią, na przemian z jeżówkami. Juki dać w róg.
AgataBC 12:56, 31 sty 2017

Hmm.. dobra. No to powojniki zostają na aktinidii, pod nimi są Lemon Parody, a trawy? są już jakieś czy coś innego byś chciała kupić?

Co do zimozielonego czegoś, to raczej świerki czy sosny nawet karłowe dziwnie wyglądają z różami, inny klimat. Jałowce też z tego powodu odpadają. A dwa, że ciężko by miały na wschodnio południowej wystawie. Cisy mają mnóstwo odmian, nie muszą się bardzo rozrosnąć. Są też kolumnowe odmiany. Poza tym cisy można ciąć w różne figury-wtedy część nadziemna równa się podziemna-więc korzeń zależy od tego co robimy na wierzchu. Nie wiem jaki iglaczek masz na myśli. Nic mi do głowy nie przychodzi.
A może ostrokrzew? bo do wyboru zostają chyba tylko jakieś tuje.. ale nie wiem jaki masz do nich stosunek

Wysokie piętro na tej rabacie tworzą już te pnącza i róże. Skoro chcesz uporządkować tę rabatę i wysadzić stamtąd wiele innych roślin, to może dosadzić do niej więcej róż rabatowych lub okrywowych. Albo nie dosadzać już żadnych krzaczków tylko same trawy-trochę nawiązać do tego co jest po przeciwnej stronie? Ewentualnie dać o różnej wysokości pniach trzmieliny-będą zimozielone i nawiążą do trzmielin, które są z miskantami obok. I fajnie by wystawały znad traw.
Ile godzin słońca tam jest w ciągu dnia wiosną/latem?

GorAna 13:35, 31 sty 2017

Z iglaków można dać tuję, Danica, Golden Tuffet, Rheingold; cyprysik Nana, albo Filifera Aurea Nana....wszystkie można ciąć. Zależy jaką kolorystykę wybierzesz. Tak myślę, że jak tam rośnie bez, róża i powojniki, to bardziej pasują jakieś kulki liściaste. Jest też piękny bukszpan (mam go i nie pamiętam jaka to odmiana, może Latifolia Maculata), który ma większe liście i kremowe przyrosty....też by tu pasował
Piękny, złoty cis to Semperaurea, wolno rośnie.
Alicja169 13:46, 31 sty 2017

Podobają mi się trzy propozycje:
Agaty:
trzmieliny na pniu (ale jaka odmiana)
Ani:
bukszpan Latifolia Maculata
lub Golden Tuffet
Alicja169 13:51, 31 sty 2017

Chyba najbliżej mi do Golden Tuffet, ale jak on będzie się komponował z różą?
CA może te róże też przenieść?)
I co z tym miscantem Variegata - są dwie sztuki posadzone latem/2016?

Z kolei trzmielina chyba dobrze by wyglądała z różą i byłaby nawiązaniem do rosnących tam płożacych trzmielin. Variegata też chyba utrzymałaby się w tej konwencji?
GorAna 13:51, 31 sty 2017

Alicja169 napisał(a)
Podobają mi się trzy propozycje:
Agaty:
trzmieliny na pniu (ale jaka odmiana)
Ani:
bukszpan Latifolia Maculata
lub Golden Tuffet

W sprzedaży są silvery albo goldy. Zależy jaką chcesz mieć tonację, ciepłą, czy zimną.
Miskant dosyć wysoki rośnie, nie lepsza rozplenica jakaś?
Alicja169 13:54, 31 sty 2017

Cyprysik nana też niezły do tej kompozycji