Faktycznie mało bywam na forum, nie mam o czym pisac ale czytam co u Was i u wielu osób jestem na bieżąco.Ptakom zdjęc w tym roku wogóle nie robie bo stale by się powtarzały, nic nowego się nie dzieje. Ostatnio czytałam ze badania wykazały że drastycznie ptaków ubywa , w ostatnich latach w Polsce , Niemczech i okolicznych państwach ubyło az 40-60%. To juz alarm. U Ciebie ich ciągle dużo ale u mnie zauwazalny jest brak wielu gatunków które kiedys bywały.
Znalazłam tez w starej prasie taki artykulik o przepisywaniu obcowania z przyroda na recepte , zobaczcie.
Fantastyczne widoczki.
I wiosna,
I ogród i warzywnik.
A wiesz,że już mam stary ul.
Na wiosnę będzie pomalowany i też będzie stał w moim nowym warzywniku, jako ozdobny.
To dzięki tobie
Kasiu rana wyglądała okropnie, ale obeszło się bez szycia. Dobił w samochodzie do zamka z drzwi na suficie i rozciął głowę na jakieś 4cm.
Ja też mam plany na sezon, nie chcę za dużo bo później mam poczucie porażki, ale kilka dużych jest.
Musimy skończyć mur w biesiadnym, wymienić most na nowy, dokończyć bramę furtkę i murki je otaczające. Z mniejszych założeń chcę wymienić deski w ławkach betonowych i w metalowej od Mamy M, która stoi nad stawem.
O porządkowaniu i ujednolicaniu rabat nie wspomnę, bo to robię na bieżąco. Musimy jednak zrobić jakieś efektowne podpory dla powojników i wszystkie przenieść do słońca, słabo kwitną pod drzewami, a mam takie ładne odmiany i ochotę na kolejne
Pochyłości nie mam / moje marzenie nie do zrobienia /, ale rojniki i rozchodniki będą rosły w każdych warunkach.
A jeśli jest tam cień to polecam skalnicę cienistą variegata.
Na słońcu ją przypalało, w cieniu jest piękna.
U mnie tak wygląda, rośnie w dwóch różnych miejscach, potem usunę zdjęcia.
Kosmosy dość wysokie ,ale słonecznik z tych niższych,jakiś ozdobny.Ale nie pamiętam czy się sam wysiał,czy ja siałam bo akurat ta fotka a poprzednich lat z jakiejś mojej "nieformalnej "jednorocznej rabatki
Kupiliśmy ja w 2015r.Ale w 2017 była przesadzana ,bo jak postawiliśmy murek,to wcześniej obrane jej miejsce okazało się nietrafionym
Przy przesadzaniu podcieliśmy jej gałązki możliwie jak najwyżej,skracajac też te co zostały,by była na wyższym pniu,a przy okazji,by mniej wysilała się przy przesadzeniu.Jakby nie to ciecie i przesadzanie to w tym roku już miałaby o wiele większą koronę Ale ciesze się że dobrze zniosła przesadzanie i pięknie kwitnie i owocuje bardzo obficie
Teraz jest tutaj,przy białym płotkuTo zdjęcie z maja 2018.
Ja też miałam one bardziej w kolorze kremowym niż białym.
Kupiłam niby niską odmianę, wysiałam a wyrosły na ok 1m.
Dla mnie były za wysokie więc poszły na kompost.
Tak,ta z żółtymi owocami Malus Golden Hornet jest warta uwagi
W przyszłym roku muszę też jakoś zebrać jabłuszka z mojej właśnie żeby zrobić je syropie.Jak w tym roku się obejrzałam to już były za bardzo podsuszone,nadawały się tylko do dekoracji np. w wiankuTaki robiłam któregoś roku,właśnie je wykorzystującŻółte też fajnie by wyglądały w dekoracjach jesiennych