Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Tajemniczy Ogród 12:28, 13 wrz 2019

Do góry
Kaśka

Agata, na słonecznej jeżówki, krwiściągi (BOSKIE!), szałwia, Miss Kim (kocham), kocimiętka Purrsation (extra kolor), parę śmiałków, molinie, lilie, to bordowe co Kwartet ma, szlag, zawsze zapomnę...w każdym razie odmiana Pocahontas, była waleriana, ale teraz na zapłociu, bodziszki Pink Pouffe (super) i Max Frei, krwawnica, koralowy ostrogowiec od Gosi i w takim samym kolorze monarda, też od Gosi, jaśminowiec truskawkowy... Aaaaa no i król - miskant Rosi na samym środku. I to był doskonały pomysł Kwarteta, jak tak krążyłyśmy z nim w zeszłym roku. Widzę go z salonu i cieszy oko niesamowicie Kurczę no, minimalistką to ja nie jestem Wysiała się tam jeszcze brązowa trawka. Pewnie to nie wszystko

Patrzę na foty Anuli ode mnie i widzę jeszcze floksa Butonik, moją ostatnią miłość;D
Tajemniczy Ogród 12:00, 13 wrz 2019

Do góry
Dawaj potem znaka jak obejrzysz to wywalę. Nie wiem jak u Ciebie ze światłem, u mnie część nieco bardziej cienista (tam mam derenia Cloud Nine, jarzmianki, lilie i sabińską), a reszta lampa (oczywiście na miarę moich możliwości heh) - tam jest strzępek, krwiściągi, jeżówki, molinie, szałwia moja ulubiona błękitna...eh czego tam nie ma

Mój mały ogródeczek :) 18:00, 12 wrz 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękne masz lilie Jeżeli masz nadwyżkę, to chętnie przyjmę.
Ciekawa jestem nowej rabaty. Jakie hortensje na pniu posadzisz? Masz już kupione, czy będziesz polować?

Jak będę przekopywac będę pamiętać

Hortensje mam swoje a jakie odmiany to nie wiem:/
Tej zimy ukorzenialam
Liliowo i kolorowo:) 13:23, 12 wrz 2019

Do góry
Basiu u ciebie zawsze tak urzekająco i kolorowo
Lilie nieprzerwalnie kwitną i kwitną u Ciebie...zapach pewnie przyjemnie odurza
Mój mały ogródeczek :) 09:28, 12 wrz 2019

Do góry
Piękne masz lilie Jeżeli masz nadwyżkę, to chętnie przyjmę.
Ciekawa jestem nowej rabaty. Jakie hortensje na pniu posadzisz? Masz już kupione, czy będziesz polować?
Ogród Małej Mi 2017 19:27, 08 wrz 2019

Do góry
mira napisał(a)
Jak Ci lilie zgniją jak one w wodzie rosną a teraz dostaną najlepsza wodę - spoko oziębiło się, podlewa jeszcze miesiąc cudności a potem już coraz mniej - trzymaj się.

Lilie do życia potrzebują nie tylko wody a ziemi. W dodatku moje kojaki obgryzają wszystkie korzenie do zera.
a mi też przyjemnej się wchodzi do oczka jak temperatura wody jest bardziej przyzwoita niż później jak już będzie nieprzyzwoita. Poza tym jak każda roślina musi się przed zimą ukorzenić.
I moja demolka. Jarzębiną do wyrzucenia ale nie ma kto i nie ma kiedy. Za to zrobiło się przejście ze skalniakiem. Podcięłam ile dałam radę

Zdjęcia po już nie zrobiłam bo było ciemno.
Teraz chłopcy mogą spokojnie jeździć swoim samochodem wokół oczka..... Jeszcze kielichowca muszę przyciąć.

Widziałam że miałaś super gości i porobili kupę ładnych zdjęć. Troszkę mi się aż przykro zrobiło bo u mnie byli i ani słowa ani zdjęcia ani nic. Bo nie chcą się afiszować na forum.... Wniosek prosty przepaść mojego ogrodu do twojego jest tak wielka że można przełamać nawet niechęć do forum.
Może za rok będzie więcej czasu by to ogarnąć... ale cieszy nawet to co jest i jak na kilka dni w sezonie które spędziłam w ogrodzie to i tak się trzyma zajebiście .
Ogród bez reguł 19:25, 08 wrz 2019

Do góry
Potem pozbyłam się przegorzanów i zrobiło się dziwnie pusto na rabacie. Przy okazji przycięłam przetacznikowca wirginijskiego, zastanawiając się, czy na pewno warto go trzymać. Kwitnie toto kilka tygodni (ale nie więcej niż 2-3), kolorem nie powala (a ktoś z bujną wyobraźnią nazwał go Red Arrow - ani czerwonego. ani fioletowego tam nie widziałam, najwyżej sprana lawenda ). Potem wykopałam lilie i jedną stipę, przekopałam ziemię i wsadziłam klonika ściętolistnego.

Przy okazji zobaczyłam, jaki obraz nędzy rozpaczy przedstawia sobą limka - ma zupełnie wyłysiałe nóżki . Nie wykluczam, ze miała za sucho . No nie jestem z siebie dumna...
Przede mną reorganizacja tej rabaty, więc skoro już zaczęłam, to będę ją ciągnęła. Koniec niestety dopiero w październiku, bo muszę przesadzić różę MW - ginie w stipowych chaszczach... I zastanawiam się nad perowskią - mam dużą Blue Spire i ona niestety standardowo się pokłada. A w okolicznym ogrodniczym są Little Spire - mogłabym dołożyć do dużej i ją tym samym podeprzeć, albo wymienić.
Ogród Małej Mi 2017 18:54, 08 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Moje lilie rosną w donicach z dziurkami sporych ok 10 litrów są 2 posadzone. Mieszankę ziemi zrobiłam sama najwięcej gliny ponad połowa reszta ziemia rodzima i jakaś ogrodnicza. Przyklepalam donice glina, 2 lata temu wiosna poskładałem koreczki substrala i rosną jak widać.
Liście po gradobiciu już prawie wszystkie usunęłam i wyrósł znowu ogromny parasol nowych.

Anka kup na wiosnę i zrób tak jak napisałam będą rosly. Jednak co dużo mówić trzeba żółte liście obrywać w ciągu sezonu bo gniją to samo z kwiatami. Niektóre liście lilii mają po 1,5 metra długości.

Po oberwaniu liście znowu szybko wyrastają. Najgorszy pierwszy rok a później już pięknie rosną.
Masz wiele innych roślin w oczku które bym chciała mieć nawet nie wiem jak się nazywają chyba strzałka.
Nasadzilan parę doniczek żółtego irysa więc w przyszłym roku powinna woda lepiej wyglądać. Sam nie wiem dlaczego tak w tym roku zielono mam.
Pewnie wszystko przez te upaly zieleni on to odpowiada.

Jeżeli chodzi o porządki nikt nie ma idealnie w ogrodzie każdy ma swój bajzel którego nie pokazuje nie można się stresować. Szkoda zdrowia patrz interesu z którego żyjesz a oko nacieszysz ty co masz w ogrodzie bajzel omijaj.

U nas tez w nocy padało nie było burz ale najzwyklejszy opad całonocny i tym się cieszę.

Miłego i tlustego dnia życzę

Ela twoje posty zawsze są takie długie wyczerpujące i widać że dokładnie czytasz i oglądasz.
W tym roku też walczę z zieloną wodą. słaba zima wczesna i zimna wiosna spowodowały że rośliny nie mogły zastartować a potem upały zrobiły swoje. To taka moja teoria. w tym roku aby walczyć z zieloną wodą kupiłam lampę UV i ona robi taką dobrą robotę. Oczywiście pilnuje czystej pompy (bo się lubi zatkać) i minimum raz dziennie czyszczę filtry. Ale z filtrami tak mam ponieważ mam za mały zbiornik filtracyjny. Jak będzie czas to go powiększymy nawet już beczkę z tej okazji kupiliśmy.
Moje wszystkie lilie niszczą karpie koi. Od 3 lat grasowała szarynka a resztę zniszczyłam ja. kolega likwidowało oczko i dał mi sporo linii musiałam je posadzić leżały półtora miesiąca na płyciźnie.
Tym razem postanowiłam przechytrzyć mojego kojaki i założyłam na kosze siatkę z dużym oczkiem. Dzięki temu na wiesz też mogłam dać kamień i woda po włożeniu koszy nie zrobiła się od razu w kolorze gliniastym.
Także niedziela była dzisiaj pod hasłem sadzimy lilie wodne. I kończymy bałagan pod jarzębiną...
Wodę wymieszałam i zrobiła się chwilowo brudna. Ale do jutra znów będzie ładna. A rybki nie mają jak już wywalać ziemię z doniczek. Zawsze po włożeniu woda była od razu brudna ponieważ cała ziemia w ciągu godziny była wywalowana

Żółte irysy jak się rosną to zajmą ci dużo miejsca. Ale faktem jest że ruszają bardzo szybko i czyszczą wodę. Natomiast najładniejszą roślinę w boczku jaką mam jest potenderia i Marsylia.
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:01, 08 wrz 2019

Do góry
dominika_ napisał(a)
100 latek i dużo zdrówka

Dominiko dzięki lubię swój nowy wiek

wspaniałe lilie, o tej porze w Izraelu kwitną, susza totalna, 50+ i rosną, nie udało się wykopać
Moja działka na Dębowym Lesie 21:07, 07 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu bo te dalie tak się nazywają kołnierzykowe. Ale ona na dworze przezimowała w tej donicy chyba nie. Inna sprawa, że zima byle jaka była.
Bischop kupowałam już nie pamiętam w necie 5 szt tych czerwonych wczesniej zamawiałam. Potem zobaczyłam w obi, że są i jeszcze dokupiłam różna kolory. Posadziłam do doniczek ale bo bez sensu. Te które posadziłam bezpośrednio do stałego gruntu lepiej się trzymają.
Te z donic już były wyrośnięte i się trochę powyginały więc nie ma sensu sadzić do donic.

Jeżeli chodzi o kołnierzykowe to wysiewałam bezpośrednio do gruntu pod koniec kwietnie i bardzo ładnie wyrosły dosyć szybko wschodzą. Trzeba tak siać, aby zimna Zośka ich nie załatwiła. Możesz też zasiać do donicy i wyrosnie nie będziesz musiała wysadzać do donicy.
Ja wysiałam w rządku i za gęsto i przerywałam i wsadzałam gdzie popadnie i dopiero są w pączkach a te które zostały nie przerwane ładnie kwitną.
Więc lepiej siać bezpośrednio do gruntu.
W przyszłym roku sporo posieję bo nie za wysokie nie łamią się a bardzo ładnie kwitną.
Jak wszystko wyrasta to trzeba wszystko wiązać już mam tego dosyć. Jeżówki, dalie, lilie, mieczyki, trawy prosa i nie tylko bo rozrośnięte - wszystko wiązać.

Pozdrawiam

O popatrz, nawet nie wiedziałam,że te dalie tak się one nazywają kołnierzykowe.Fajnie
Ja raz jedną zostawiałam dalie w gruncie na zimę. I niestety zmarzła.Ale te Dalie Bishop są bardzo ciekawe. I spróbuje je wysiać i tak jak piszesz do gruntu lepiej.
Ja jeszcze nie mam tak uzo roślin do wiązania.
Także jest ok.Mogę dalie wiązać.

Pani Hortensja Limelight

Hortensja Vanille Fraise już w jesiennych barwach.
Jedna z 3 jakie mam.

Moja działka na Dębowym Lesie 23:35, 06 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Fajnie je nazszywa Elu- dalie kołnierzykiem .Ja ta mam kupioną w ubiegłym roku w doniczce.Dobrze przezimowała.I jest.
Ale fajne te dalijki bischop .A te z brązowymi liśćmi to mi się marzą.Swoje wysiewałaś ??Ja nigdy ich nie siałam.A kiedy je siałaś ??
Do doniczek ? Do gruntu ?? Może i ja spróbuję .
Ja w sumie lubię dalie różne.i te wysokie.( poodwiązuję je ) i średnie i małe

Aniu bo te dalie tak się nazywają kołnierzykowe. Ale ona na dworze przezimowała w tej donicy chyba nie. Inna sprawa, że zima byle jaka była.
Bischop kupowałam już nie pamiętam w necie 5 szt tych czerwonych wczesniej zamawiałam. Potem zobaczyłam w obi, że są i jeszcze dokupiłam różna kolory. Posadziłam do doniczek ale bo bez sensu. Te które posadziłam bezpośrednio do stałego gruntu lepiej się trzymają.
Te z donic już były wyrośnięte i się trochę powyginały więc nie ma sensu sadzić do donic.

Jeżeli chodzi o kołnierzykowe to wysiewałam bezpośrednio do gruntu pod koniec kwietnie i bardzo ładnie wyrosły dosyć szybko wschodzą. Trzeba tak siać, aby zimna Zośka ich nie załatwiła. Możesz też zasiać do donicy i wyrosnie nie będziesz musiała wysadzać do donicy.
Ja wysiałam w rządku i za gęsto i przerywałam i wsadzałam gdzie popadnie i dopiero są w pączkach a te które zostały nie przerwane ładnie kwitną.
Więc lepiej siać bezpośrednio do gruntu.
W przyszłym roku sporo posieję bo nie za wysokie nie łamią się a bardzo ładnie kwitną.
Jak wszystko wyrasta to trzeba wszystko wiązać już mam tego dosyć. Jeżówki, dalie, lilie, mieczyki, trawy prosa i nie tylko bo rozrośnięte - wszystko wiązać.

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 10:24, 03 wrz 2019

Do góry
Moje lilie rosną w donicach z dziurkami sporych ok 10 litrów są 2 posadzone. Mieszankę ziemi zrobiłam sama najwięcej gliny ponad połowa reszta ziemia rodzima i jakaś ogrodnicza. Przyklepalam donice glina, 2 lata temu wiosna poskładałem koreczki substrala i rosną jak widać.
Liście po gradobiciu już prawie wszystkie usunęłam i wyrósł znowu ogromny parasol nowych.

Anka kup na wiosnę i zrób tak jak napisałam będą rosly. Jednak co dużo mówić trzeba żółte liście obrywać w ciągu sezonu bo gniją to samo z kwiatami. Niektóre liście lilii mają po 1,5 metra długości.

Po oberwaniu liście znowu szybko wyrastają. Najgorszy pierwszy rok a później już pięknie rosną.
Masz wiele innych roślin w oczku które bym chciała mieć nawet nie wiem jak się nazywają chyba strzałka.
Nasadzilan parę doniczek żółtego irysa więc w przyszłym roku powinna woda lepiej wyglądać. Sam nie wiem dlaczego tak w tym roku zielono mam.
Pewnie wszystko przez te upaly zieleni on to odpowiada.

Jeżeli chodzi o porządki nikt nie ma idealnie w ogrodzie każdy ma swój bajzel którego nie pokazuje nie można się stresować. Szkoda zdrowia patrz interesu z którego żyjesz a oko nacieszysz ty co masz w ogrodzie bajzel omijaj.

U nas tez w nocy padało nie było burz ale najzwyklejszy opad całonocny i tym się cieszę.

Miłego i tlustego dnia życzę
Ogród Małej Mi 2017 06:56, 03 wrz 2019

Do góry
mira napisał(a)
Jak Ci lilie zgniją jak one w wodzie rosną a teraz dostaną najlepsza wodę - spoko oziębiło się, podlewa jeszcze miesiąc cudności a potem już coraz mniej - trzymaj się.

Normalnie. Lilie do rośnięcia potrzebują ziemi. A tak tylko ryby się nad resztą korzeni pastwią i ogryzają.
Ogród Małej Mi 2017 23:14, 02 wrz 2019

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 20:40, 02 wrz 2019

Do góry
mira napisał(a)

Ten widoczek jest bajkowy bez względu na okoliczności i ograniczone pielenie, tak ogród wymaga sporo czasu. My jesteśmy całkiem skażeni i widzimy za dużo w ogrodzie do roboty niż sie powinno - no ale to taka pasja i już.
te kastry to tu mi się podobają widać że jest życie choć wiem że właśnie powinno być posadzone

no ale parocję dostrzegłam jeszcze jej nie mam bo stale szukam miejsca

u Ciebie fajnie tam góruje

W kastrach leża lilie od ponad miesiąca do posadzenia Zgniją chyba

Parocji zrobię miejsce, wyciepie srebrnego świerka i jarzębinę i wszytko co tam ma posadzone i byle jakie już. Ten cały kąt do roboty już jest, po tylu latach tylko dziada z babą tam brak.. i przejścia tez już nie ma bo zarosło.

Parocja się zostanie i bez Mis Kim. Jodły chore i łyse z tyłu też do wywalenia... oj tylko kiedy ???? Tylko kim?? I co potem z tym zrobić? Na odpady zielone mam ograniczony limit.. nie mam gdzie tego się pozbyć.. Porażka.

Ogród Małej Mi 2017 20:35, 02 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ja potrzebuję 3 całych dni w każdym tygodniu do ogarnięcia ogrodu. I tu jest "pies pogrzebany". W tym roku chyba już nie wyjdę z pieleniem na prostą. O cięciu żywopłotów nawet nie piszę, bo już im darowałam.

Czasami tak jest.

Moim też darowałam ,ale chociaż to co najgorsze pasuje.. a czego to nie pasuje..

Na dzień dzisiejszy najpilniejsze to posadzić lilie wodne. I opryskać na ćmę.

Za to pomidory mam mega ekologiczne, zero nawozu i zero oprysków.. niczego nie dostały.. ani eko ani nie eko.. i jeszcze żyją, plony nie największe ale są W dodatku to są głównie siewki pomidorów co same się wysiały

Ogród Małej Mi 2017 08:21, 01 wrz 2019

Do góry
wiunia napisał(a)

Aniu kochana szalona dziewczyno uwielbiam Twój ogród i każde zdjęcie chłonę oczami jak balsam! To, że użyłam do określenia tego cudneg miejsca " sielsko" oznacza ,że kiedy oglądam Twoje fotki ( od siedmiu lat) mam poczucie przebywania w miejscach z bardzo pozytywną aurą. I nie ma to nic wspólnego z tym, czy sfotografowane miejsce jest bardziej czy mniej wycackane, ten ogród ma po prostu KLIMAT jaki kocham!

Wiuna... Ja chcę by mój ogród był sielski wiejski .. bo takie mi się podobają. Tylko u mnie ,zaczelo przeważać wiejski w negatywnym znaczeniu.
Wczoraj 12 godzin non stop bez przerw nawet na jedzenie walczyłam. I nie widząc co zrobione ..za to chłop zabronił pielenia i wycinki bo 2 razy musiał jeździć z odpadami. A to tylko fragment. Oczywiście plan był posadzić lilie wodne bo dostałam i od miesiąca lub więcej moczą się w kastrach i przyciąć trochę bukszpanów.. na bukszpany ostatni dzwonek a mi jeszcze zejdzie przy nich ci najmniej 2 bite dni. No i podewalam co najsuchsze..ale to już po ciemku. Zapomniałam i froncie. Tam trawy już uschły...
Aby ogarnąć ogród na jako tako potrzebuje minimum jednego dwóch dni w tygodniu .. i to perfekcji nie będzie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:41, 31 sie 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Tak jak lubię Zawsze musi coś kwitnąć
Ja w ogródku stawiam na kwiaty, więc zawsze coś kwitnie, właśnie nieśmiało powtarzają kwitnienie róże, a niedługo zakwitną lilie sadzone w lipcu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:28, 28 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Fajnie, że masz deszcz. U mnie nic a nic już od tygodnia.
Ogród jak zawsze piękny ,bogaty w kwitnienia i dekoracje.
Jeszcze liliowce cieszą.
Jezowki,lilie ,zawilce,trawy ,hortensje - piękności.
U mnie też jakieś pojedyncze liliowce jeszcze się pojawiają.
Dziś u nas już bardzo sucho, latam z wężem i podlewam. Róże powtarzają delikatnie kwitnienie, hortensje się przebarwiają, jeżówki też już jakieś takie byle jakie. Czyli mimo upału zbliża się ogrodowa jesień.

Zielony zakątek z Antonówką 21:25, 27 sie 2019

Do góry
Joku napisał(a)
Pistia i hiacynt nie przetrwają zimy. Można spróbować przezimować w domu, mnie się nie udało (oczko miałam dawno temu w innym ogrodzie). Lilie wodne zimowały bez problemu (moje oczko nie było głębokie, ok. 50 cm). Miałam też wywłócznika, bobrka, też zimowały bez problemu.

Bardzo Ci dziękuję Jolu za informacje Moje oczko ma gdzieś tak gł. 40-50 cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies