Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogrodowe skarby 14:36, 26 cze 2018

Do góry
Beatko, wstawiam trawki o które pytałam.To chyba nie stipa,przynajmniej wygląda trochę inaczej niż moje stipy Pony.
Mój ogród pod lasem 14:43, 25 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)
No mi też nic nie gra.Mam już jednego krwanika , Paprika chyba i on cały czas w kepie rośnie, zobaczę jak w kolejnych sezonach z nim będzie.
Chyba ta Teracote posadze pod trzcinnikami a w nogi te kosmosy. Jak kosmosy nie przeżyją zimy to podsadze stipa albo szalwia. Trudno, gdzieś muszę je ulokowac

Kosmosy raczej chyba jednoroczne są...
Ale z trzcinnikami ten krwawnik będzie ładnie wyglądał.
Co się martwisz przyszłym rokiem, sadź!
Ogrodowe skarby 11:14, 25 cze 2018

Do góry
Tess napisał(a)
To może być stipa.
A czemu ta hosta taka obsuszona?

Hosta wygląda tak prze słońce. Kiedyś rosła w cieniu olszyn jednak musiałam je ściąć ponieważ swoimi Szyszkami bardzo budziła placyk a zresztą spróchniała więc w porę została usunięta. Teraz hosta nie ma łatwo!
Ogrodowe skarby 10:18, 25 cze 2018

Do góry
To może być stipa.
A czemu ta hosta taka obsuszona?
Ogrodowe skarby 07:29, 25 cze 2018

Do góry
Anie a może to stipa ? wydaje mi się że któraś dziewczyna przywoziła Mam na zdjęciu stipę czy wasza wygląda tak samo ?

Mój ogród pod lasem 22:15, 24 cze 2018

Do góry
No mi też nic nie gra.Mam już jednego krwanika , Paprika chyba i on cały czas w kepie rośnie, zobaczę jak w kolejnych sezonach z nim będzie.
Chyba ta Teracote posadze pod trzcinnikami a w nogi te kosmosy. Jak kosmosy nie przeżyją zimy to podsadze stipa albo szalwia. Trudno, gdzieś muszę je ulokowac
Kwiaty we włosach 12:29, 24 cze 2018

Do góry
Witam w niedzielny pochmurny i zimny dzionek.

Budleja i zawilec z pierwszymi pąkami , a to sierpniowe kwiaty

scewola, dawno jej nie miałam

stipa

Tu ma być ogród :) 20:48, 22 cze 2018

Do góry
Fanie wygląda ta liatra i stipa ale również juka pasuje tymi strzelistymi kwiatami.
Na zielonej... trawce :) 20:13, 22 cze 2018

Do góry
Jedyna stipa który "wygląda"

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:38, 21 cze 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Stipa calamagrostis Algäu w takim stanie mogłaby dla mnie zostać aż do zimy

stipa trzcinnikowa ?
ja pierwsze slysze ...ale ladna jest owszem
Kuleczkowa trawka 15:55, 20 cze 2018

Do góry
Dam wam po hamulcach
Ponieważ ogrodem włada babcia, to proponuję robić rewolucję krok po kroku. Babcia jak zobaczy efekty to pozwoli na więcej nowości i będzie jeszcze po cichu dbać
Kuleczko, i tak z trawnikiem się narobisz...to nie będzie łatwa praca, ale da satysfakcję

Pod drzewami bym barwinka nie dawała. Gdzieś sobie rośnie, i niech tam zostanie. Konwalie jeśli gdzieś już sobie rosną to niech tak zostanie...to ten typ roślin co to łatwo posadzić, ale wyeksmitować...ho, ho...zwłaszcza jak wrosną w korzenie drzew. Rozłażą się okrutnie i krótko efekt dają. W kółka pod drzewami ja bym posadziła rośliny atrakcyjne, widoczne, robiące efekt...nowe dla babci Piszę to z autopsji z doświadczeń z teściem

Proponuję hosty średnie i małe, o liściach atrakcyjnych, kontrastowych dla zieleni drzew - czyli hosty biało-zielone, limonkowe, kopytnik, żurawki, trawki - carexy, hakonechloa...
Na miejsca słoneczne szałwia, perowskia niska (Little Spirit), stipa, liliowce Stella de Oro
To tak na szybko
Tyś nasza, warszawska, to i nadwyżki znajdą się na początek ogrodu
Teraz ważne byś dobroci zdobyła, bo bez poprawy gleby nie ma co szaleć.
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:17, 20 cze 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Ewunia
cudnie
ta stipa rzeczywiście piękna, taka inna

i róże z szałwią wyglądają obłędnie

Dzięki Kami
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:03, 20 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)
O rany, ta stipa jest obłędna! No piękna. Pierwszy raz ją widzę. Zimuje bezproblemowo, tzn. jaką ma strefę? Bo u Ciebie generalnie trochę cieplej niż u nas.

Prześliczne ujęcia bylinówki z szałwiami.

O warzywach się nie wypowiadam, bo to dla mnie jakaś egzotyka jest.

I nad bzem czarnym powzdychałam. Cały czas dumam gdzie go ulokować w ogrodzie, no po prostu go pożądam, ale jakoś nijak nie mogę go wpasować w koncepcje twórcze.

Wg sprzedawcy ta stipa zimuje miedzy -23 i -28 stopni. Strefa 5. Na Bawarii daje rade, wiec chyba nie powinno byc z nia az takiego problemu Lubi ziemie zasadowa i przepuszczalna.

Bez najlepiej na jakims jasnym tle, zeby go bylo widac
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:01, 20 cze 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Piękna stipa! I bez czarny mnie zachwycił!
W ogóle śliczne zakątki u Ciebie!

Dzieki
Ogród niby nowoczesny ale... 13:31, 20 cze 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
wooowww
Madzia ale masz wypas
kulki grabowe cudniaste!
i stipa iiii
wszystko
macham

iiii dziękuje
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:20, 20 cze 2018

Do góry
Ewunia
cudnie
ta stipa rzeczywiście piękna, taka inna

i róże z szałwią wyglądają obłędnie
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:35, 20 cze 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Tylko zwroc uwage, ze to Stipa calamagrostis Algäu. Tylko ta jest taka, prawie ze zimozielona. U mnie sie jeszcze nigdzie nie wysiala.

Niestety u nas nie przezimuje.. piszą że od -5 do -10.
Pony tez u mnie nie zimuje, a mam stosunkowo ciepło do reszty Polski.Jednak jako jednoroczna tez ma swój urok

Ożanka się faktycznie sieje

Dla mnie jednak zemstą jest fiołek.. są wszędzie i na każdej glebie. i bez gleby.. powoli dojrzewam do wytępienia go do zera.. po prostu nie ogarniam tej ilości we wszystkim..

Doświadczalnia bylinowo-różana 23:53, 19 cze 2018

Do góry
O rany, ta stipa jest obłędna! No piękna. Pierwszy raz ją widzę. Zimuje bezproblemowo, tzn. jaką ma strefę? Bo u Ciebie generalnie trochę cieplej niż u nas.

Prześliczne ujęcia bylinówki z szałwiami.

O warzywach się nie wypowiadam, bo to dla mnie jakaś egzotyka jest.

I nad bzem czarnym powzdychałam. Cały czas dumam gdzie go ulokować w ogrodzie, no po prostu go pożądam, ale jakoś nijak nie mogę go wpasować w koncepcje twórcze.
Doświadczalnia bylinowo-różana 23:33, 19 cze 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Wacku, ta stipe bardzo lubie, mimo, ze w pelni kwitnienia sie poklada. Musze ja zwiazac, a w przyszlym roku dac obrecz.

Ewa a jak zimuje ta stipa? Czy rozsiewa się jak pony tails? Ona ma grubsze kwiatostany?
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:25, 19 cze 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Tylko zwroc uwage, ze to Stipa calamagrostis Algäu. Tylko ta jest taka, prawie ze zimozielona. U mnie sie jeszcze nigdzie nie wysiala.

Zapisane wraz z fotografią.
Dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies