Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kasya 11:24, 03 lip 2018

Anda napisał(a)
Oglaszam, ze podjelam wazna decyzje Abraham Darby to piekna roza, pieknie pachnie, ale u mnie zdrowa nie jest. W sumie to myslalam, ze juz jej to przeszlo i ze z roku na rok bedzie lepiej. Dwa lata bylo dobrze, nawet bardzo dobrze, a teraz znow ma rdze, ale tak mocno, jak jeszcze nigdy nie miala. Myslalam, ze to wina podkladki, bo po jej odrzuceniu bylo lepiej. Niestety, teraz jest znow gorzej. Zdecydowalam wiec, ze ja zastapie inna roza.

St. Cecilia w tym roku tez byla katastrofalna. Myslalam, ze rowniez jak Jude ma raka i ja wykopalam, ale nie. Korzenie i miejsce szczepienia byly w sumie ok. Moze troche male, ale nie wygladaly zle. Teraz na jej miejscu rosnie biala Scabiosa kaukaska.

Mam za maly ogrod na sentymenty, niestety.

Jak tylko skoncza sie upaly zamawiam nowe roze

ach z tymi chorobami...u mnie doktorek co roku lapal maczniaka
w tym roku ma rdze, pierwszy raz ja w sumie widze na rozy na zywo
no trudno
abraham nie ma rdzy za to kiepsko rosnie
Makao_J 11:49, 03 lip 2018

U mnie niektóre róże też przejawiają słabszą osobowość. Też chyba będę usuwać bo bez sensu. Jedną przesadziłam w suchsze miejsce i będę obserwować.
Takie życie. Nie wszystko możemy mieć takie ładne jak mają inni.
tulucy 23:19, 03 lip 2018

U mnie mączniak... Ale co tam, przetrzymam
Catalinasdiary 09:39, 04 lip 2018

Też mi mączniak złapał 2 róże, pryskałam OW i wczoraj znowu. Czy to coś da?
frezja 10:13, 04 lip 2018

Włączę się do dyskusji na temat chorób grzybowych. Zanim zaczęlam stosować opryski OW i HT był problem z mączniakiem na floksach i jedna starsza róża też ciągle łapała. Oprócz tego śliwa miała mnóstwo mszyc, że jak stanęłam pod nią to tak jakby deszcz kropił. W tym roku widzę dużą poprawę w tym względzie. Na floksach zero objawów, róża ma znikome a śliwa wolna od tego paskudztwa. Wniosek jest taki, że opryski mają moc. W tym sezonie trochę zaniedbałam tą czynność, ale już zaczynam działać z propionianem. Zioła też czekają. Polecam
Ewa777 22:17, 04 lip 2018

Znowu zachwycam się zdjęciami z ogrodu Nowe róże będą na pewno piękne i oryginalne Wiesz, że u mnie była pomyłka w zamówieniu w ubiegłym roku? Dopiero teraz to odkryłam. Zamiast Rosengrafin Marie Henriette dostałam dwie Herzogin Christiana.
Katkak 22:23, 04 lip 2018

Ewcia to Twoje oczko wodne jest fantastyczne. Wygląda jakbyś już dłuuugo je miała.
Kasia_CS 23:23, 04 lip 2018

u mnie chyba do wywalenia będzie jedna róża NN, ale nigdy nie zachwyciła mnie kwitnieniem - owszem ładny kolor kwiatów, ale ciągle patrzące w dół, a teraz coś choruje w dodatku.. LO też niestety kolejny raz zaatakowana - to chyba przędziorek, ale poczytałam co nieco i wygląda na to, że można działać jak z mszycami i spłukiwać roślinę strumieniem wody. Niestety nie psoaidam nic skutecznego na przędziorka, więc narazie będę próbowała ten wody. A martwi mnie stan LO, bo i sporo liści spadło i taka blada się zrobiła..
Gruszka_na_w... 23:38, 04 lip 2018

Ogród uczy pokory. Nawet przy najlepszych chęciach ogrodnika, profilaktyce i sadzeniu zgodnie ze sztuką potrafi pokazać figę z makiem. Masz dobre podejście. Takie, że nic na siłę i że wciąż szukasz tego, co będzie zdrowo rosło.
A ta stipa Algäu niesamowicie wielka jest. Pięknie wygląda.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
abiko 10:47, 05 lip 2018

Hmm rozstajesz się z różami u mnie chorują..ale jakoś nie chce ich wyrzucać, dziewczyny piszą wo HT i OW.. nie próbowałaś?
Zdjęcia jak zwykle śliczne W PL sucho.. penstemon jest o 50% mniejszy niż w roku ubiegłym.