Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:30, 04 lip 2018

I trochę szerszych kadrów

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:40, 04 lip 2018

Moniś, skwarnie Znowu trzeba podlewać.

Zakątek miskantowy

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 22:45, 04 lip 2018

Oj trzeba podlewać bo susza, oj ciężko mają w tym roku posadzone nowe roślinki... cudne kadry, stipa jest the best, ma w sobie ten czar...
la_estrellita 22:45, 04 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gosiek, Raczej landszafcik

[...]

Dzisiaj zjedliśmy pierwsze tegoroczne jeżyny. Zrobiłam też mus jabłkowy metodą jangizacji. Powtórki nie będzie. Moje kubki smakowe przeżyły rozczarowanie.

Może być i landszafcik. Nie ważne jak zwał, ważne że śliczne.

Jabłka nie nadają się do janginizacji. Do tej metody dobre są soczyste owoce jagodowe czy wiśnie. Może gdybyś zrobiła odwrotnie i zjadła jabłka a jeżyny przerobiła na kompocik to wrażenia byłyby inne . A mus jabłkowy polecam robić tradycyjnie bez dodatku cukru za to z cynamonem i imbirem. Jeżeli jabłka są kwaśne to można dodać miodu. Lub też posolić mocniej, dodać sporo pieprzu i majeranku i będzie czym nadziewać kaczuchy na niedzielne obiady .
Johanka77 22:56, 04 lip 2018

A co tu się wylewa na trawnik?
Gruszka_na_w... 22:56, 04 lip 2018

la_estrellita napisał(a)

Jabłka nie nadają się do janginizacji. Do tej metody dobre są soczyste owoce jagodowe czy wiśnie. Może gdybyś zrobiła odwrotnie i zjadła jabłka a jeżyny przerobiła na kompocik to wrażenia byłyby inne . A mus jabłkowy polecam robić tradycyjnie bez dodatku cukru za to z cynamonem i imbirem. Jeżeli jabłka są kwaśne to można dodać miodu. Lub też posolić mocniej, dodać sporo pieprzu i majeranku i będzie czym nadziewać kaczuchy na niedzielne obiady .

Mus jabłkowy obowiązkowo z cynamonem i goździkami. Kaczkę jadamy średnio raz na 5 lat- wówczas nadziewam tak jak piszesz EMek zjadł te janginizowane jabłka ze smakiem- on wszystko mocno soli, więc był zadowolony.
Hmmm...bardziej się nastawiałam, że po tej janginizacji konsystencja przetworów będzie gęstawa. Kompocików już nie pijam. Jeżynek jest sporo. Zrobię w takim razie jeszcze jedno podejście.
Gruszka_na_w... 22:58, 04 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

A co tu się wylewa na trawnik?

Z lewej stipa, z prawej róże okrywowe Lovely Fairy.
paniprzyroda 23:10, 04 lip 2018

Szerokich kadrów nigdy dość A róża w pełni kwitnienia jeszcze, super wygląda.
la_estrellita 23:29, 04 lip 2018

Mus jabłkowy obowiązkowo z cynamonem i goździkami. Kaczkę jadamy średnio raz na 5 lat- wówczas nadziewam tak jak piszesz EMek zjadł te janginizowane jabłka ze smakiem- on wszystko mocno soli, więc był zadowolony.
Hmmm...bardziej się nastawiałam, że po tej janginizacji konsystencja przetworów będzie gęstawa. Kompocików już nie pijam. Jeżynek jest sporo. Zrobię w takim razie jeszcze jedno podejście.

Zrób, może tym razem się uda. Owoce układasz ciasno w słoiczku i dodajesz małą szczyptę soli. Jeżeli wybierzesz słoik litrowy to szczypta powinna być solidna. Pasteryzujesz i już. Lepiej dać mniej soli niż za dużo. Produkt końcowy to owce w soku własnym lub ich kawałki. Jeżeli chcesz zagęścić do należy dodać trochę pektyn lub agaru (żelatyna po zagotowaniu traci swoje właściwości) a owoce wcześniej rozdrobnić.
mikina34 10:14, 05 lip 2018

Nie chciałabyś oddać w adopcje tego zakątka No tak mnie urzeka za każdym razem ta ławeczka, że nie mogę przejść obojętnie... Jeszcze ta stipa tak się nachyla do różny jakby jej chciała coś szepnąć na uszko
No cudnie jest, nie ma co gadać