Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:28, 09 sty 2019

Do góry

Dzieki za szybka odpowiedz. Bylam pewna ze to drzewko na tym zdjeciu to Royal Burgundy

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:30, 09 sty 2019

Do góry
Hakone Aureola przed kulami całe zasypane

Molinia Variegata jeszcze stoi

Kosodrzewiny a traw nie widać

Kuleczki ach...

Śnieg nadal pada i jutro jeszcze podają....aż się boję odwilzy...

Pozdrawiam ciepło wszystkich zaglądających
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:19, 09 sty 2019

Do góry
Lubię te suche hortki zimą

Dwrenie też uwielbiam zimą

Hakone ledwie widać,tyle śniegu...

Sara
W ogródku emerytki 17:14, 09 sty 2019

Do góry
A tu pod śniegiem żarnowiec i berberys.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:13, 09 sty 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Powoli mobilizuje się do cięcia. W ubiegłym sezonie było tyle.

Też nas to czeka, a jeszcze nawet ciąć nie zaczęłam
U mnie tego zajęcia o wiele więcej, ale to chłopaki tym mieleniem się zajmują, ja tnęW tym sezonie z racji tego, że jeszcze nagrania przed marcem mam mieć to nie wiem kiedy się z tym uporam, no bo jak bajzel w ogrodzie robić do kamery, a tych gałęzi u nas to są sterty na boisko chłopaków znoszone, a po zmieleniu rozwożone po ogrodzie
W ogródku emerytki 17:12, 09 sty 2019

Do góry
Witaj Elu po długiej nieobecności / tęskniłam /
U mnie sypie i topi się, też na plusie.
Jeszcze trochę śniegu, a na ostatnim zdjęciu pięknie "dostroił " choinkę z gałęzi derenia.
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:11, 09 sty 2019

Do góry
Zgrabna jodełka

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:05, 09 sty 2019

Do góry
Dosypało i u mnie
Najbardziej ucieszona nasza sunia Sara

Kuleczki z czapeczkami

Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:02, 09 sty 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:00, 09 sty 2019

Do góry
Balea napisał(a)
Witam,

mam pytanie. Przejzalam niemal twoj caly watek, i zauwazylam, ze masz Wisnie Royal Burgudy.
Ja tez ja na wiosne sadzialam i nie jestem za bardzo z niej zadowolona, bo od czerwca do konca pazdziernika ma bardzo ciemne, az czarne liscie a mi bardzo na bordowych zalezalo :-/

Zastanawiam sie teraz, czy nie wymienic Royal Burgundy na Nigre, bo z tego co widze, to Nigra ma o wiele jasniejsze liscie.

I czy mozesz to potwierdzic? Lub moze moj royal burgundy jest jakis chory?

pozdrawiam
Balea

Masz na myśli pewnie śliwy wiśniowe. Royal Burgundy u mnie nie ma.
W początkach ogrodowania posadziłam dwie nieszczepione śliwy wiśniowe Woody.

Potem dokupiłam dwie szczepione Pissardi.

Obie maja liście raczej brązowobordowe, w słońcu jaśniejsze, w cieniu ciemniejące.

Wszystkie te bordowolistne śliwy mają raczej zbliżony odcień liści. On się trochę zmienia w trakcie sezonu.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:57, 09 sty 2019

Do góry
Anulka, Johanka, Agata, Dorka- bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i życzenia .
Pierwszy raz chyba cieszę się, że jest zima. Nie mam kompletnie czasu, strach pomyśleć co by to było gdyby była już wiosna... .
Cebulek wciąż nie posadziłam.
Ale dziś na szybko cyknęłam kilka zdjęć frontu komórką. Ogród w śniegu prezentuje się całkiem nieźle .

Ogród z rzeźbą 16:35, 09 sty 2019

Do góry
Zana napisał(a)

A co to to takie kamienne coś? Poidełko? Śliczne .
Ogród potrzebny... „na już” ;) 16:26, 09 sty 2019

Do góry
Temat: trawnik.
Wracając do naszych doświadczalnych poletek trawnikowych...
Testowaliśmy trzy mieszanki trawy. Różni producenci i mieszanki z różnym przeznaczeniem:
1. uniwersalna - Link klik
2. sportowa - Link klik
3. elite/exclusor - Link klik

Na tamten moment było to robione raczej na zasadzie „a żeby było już choć trochę zielonego”.
Trawę przycinaliśmy nożycami do trawy i dbaliśmy o każde poletko jak o najbardziej reprezentacyjny trawnik
Dwie pierwsze mieszanki były na wygląd prawie nie do odróżnienia. Obie bardzo szybko wzeszły, ale też (po ok. pół roku) duża ilość źdźbeł traw zaczęła jakby podsychać. Trzecia mieszanka bardzo różniła się od wcześniejszych. Jej kiełkowanie było wyraźnie wolniejsze, a trawki zdecydowanie cieńsze, delikatniejsze, ale mocno trzymające pion. Odbiegała też jaśniejszym odcieniem zieleni.
Po obserwacjach i przeczytaniu wątku trawnikowego, decyzja była łatwa.
Wybraliśmy mieszankę nr 3, która po dwóch sezonach jest miękkim, zielonym dywanem.
Tylko Ci, którzy widzieli nasze poczynania ogrodowe, wiedzą, że jest to trawnik z siewu - cała reszta i tak w to nie wierzy
Oczywiście trawnik wymaga w trakcie sezonu mnóstwa zabiegów i co chyba najważniejsze, systematyczności. Pochłania też zdecydowanie więcej czasu niż pielęgnacja rabat, ale warto.

W pierwszym sezonie wyglądał:

W drugim:

Dla porównania sąsiadujący trawnik z mieszanki nr 1 po dwóch sezonach.
Bardzo dużo trawy zamarło - były to chyba gatunki jednoroczne.

Paprocie ogrodowe 16:20, 09 sty 2019

Do góry
Witam. Proszę o identyfikację paproci ze zdjęć. Czy to jest Pióropusznik strusi, przed którym ostrzegacie,że jest ekspansywny? Przyglądam się różnym zdjęciom, ale nie umiem go rozszyfrować.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:26, 09 sty 2019

Do góry
Powoli mobilizuje się do cięcia. W ubiegłym sezonie było tyle.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:21, 09 sty 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Haniu, czy jak posadziłam drzewka owocowe jesienią to też powinnam je pobielić? Pamiętam, że pisałaś coś o bieleniu drzewek w styczniu. Średnica pnia drzewek jest niewielka, jakieś 2 cm.

Spróbuj w nowym sezonie podlewać pomidory, ogórki i cukinie mocno rozcieńczonym mlekiem.
Swoje drzewka bieliłam od maleńkości. Możesz też do ochrony pnia wykorzystać takie plastikowe ruloniki do nabycie w sklepie ogrodniczym. Stosuje się je jako ochronę pni przed zającami, ale zwykle są jasne i mogą zadziałać jako ochrona przed nagrzewaniem.
osłonki
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:03, 09 sty 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Powiem, że to jak długo są, zależy od nasłonecznienia, one lubią słońce i do cięcia, jeśli co jakiś czas skracasz w celu zagęszczenia, non stop te listki wypuszcza. U mnie o dziwo teraz w styczniu nawet są, ale zima u mnie żadna, buro, leje, zawieje, coś mini śniegiem sypnie i leje.
Tych na pniu nie mam, za wcześnie ścięłam, przyszedł mróz i je załatwił i tez jakiś szkodnik zaatakował. Dlatego jeśli zdecydujesz się na te na pniu, lepiej je do gruntu sadź, a na zimę najwyżej górę okryjesz.
Wrócę jeszcze do tych na pniu lub raczej sama je sobie wyhoduję.
Serdecznie dziękuję za życzenia i też je odwzajemniam, niech się darzy Tobie w 2019

a tu foto z dziś.... 6.01.2019, głogownik Red Robin

Dziekuje bardzo za nowe zdjecia.
Szkoda, ze te na pniu nie przezyly.

Moje beda w gruncie trzymane i w polsloncu.

A zapytam jeszcze tak. Jak bys miala wybrac miedzy red robinem a laurowisnia, to co bys wziela?
Jakos nie moge sie zdecydowac, bo laurowisnie caucasica juz mam i chcialabym cos innego, ale nie jestem pewna, czy red robin, w sesonie kiedy nie ma czerwonych lisci, jest tak samo ladny jak laurowisnia.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:47, 09 sty 2019

Do góry

dopiero teraz widzę, że grill na zimę nie schowany
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:44, 09 sty 2019

Do góry
Kurcze z każdym zakątkiem ogrodu, każdą dekoracją wiąże się masa wspomnień

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:41, 09 sty 2019

Do góry

kapliczkę zawiało

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies