Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:45, 19 lut 2019

Do góry
Wklejam moje inspiracje
od Kapiasa

Coś w tym stylu bym chciała
Szmaragdowy Zakątek 21:37, 19 lut 2019

Do góry
Zakopane ma oscypki, Kraków ma obwarzanki, Poznań rogale a Kazimierz Dolny może pochwalić się kogutami prosto z pieca. Kazimierski kogut to bez wątpienia jeden z symboli tego malowniczego miasteczka.
Ja wybrałam sobie największego….
Mój ci on był !!!

Szmaragdowy Zakątek 21:35, 19 lut 2019

Do góry
Był też Korzeniowy Dół, czyli lessowy wąwóz z rosnącymi na skarpie drzewami z poskręcanymi korzeniami.

Przy wejściu do wąwozu znajduje się klimatyczna knajpka „Przystanek Korzeniowa” z regionalnymi potrawami. Mnie zaintrygowało menu, a zwłaszcza pieczony pipek, choć i szarpana świnka zasługiwała na zainteresowanie.

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:34, 19 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ciemierniki obżarte, zakwitnie tylko jeden

U mnie ciemierniki podobnie wyglądają. Co zrobić aby wyglądały jak te w arboretum w Wojsławicach: dorodne olbrzymie kępy, całe w dużych kwiatach? Przecież ogrodnicy tam nie traktują ich jakoś specjalnie. Zbyt wiele roślin.
Szmaragdowy Zakątek 21:31, 19 lut 2019

Do góry
Potem już był uroczy Kazimierz Dolny, ze swoim rynkiem słynącym z niezwykle ciekawej zabudowy i studnią z drewnianym dachem będącą symbolem Kazimierza.

Kościół Farny (pod który podobno miał zwyczaj podjeżdżać konno Daniel Olbrychski przebywający nieopodal w swojej letnie rezydencji|), ruiny zamku, dzwonnica, baszta i góra Trzech Krzyży na którą warto wejść mino okropnie stromego wejścia - widok ze szczytu jest po prostu bezcenny.

Szmaragdowy Zakątek 21:29, 19 lut 2019

Do góry
Pogoda wiosenna zachęca do wycieczek, więc na wycieczkę pojechałam. Tym razem na mapie palec zatrzymał się na Kazimierzu Dolnym. Nigdy tam nie byłam a zawsze chciałam zobaczyć to miasto artystów, malarzy, rzeźbiarzy i filmowców.
Po drodze „zahaczyłam” jeszcze o zamek w Janowcu. Zamek to za duże słowa …raczej ruiny zamku, ale warto zobaczyć te zabytkowe krużganki, dziedziniec i taras z widokiem na Małopolski Przełom Wisły.

Szmaragdowy Zakątek 21:26, 19 lut 2019

Do góry
Po za tym weekend był tak piękny, że musiałam pojechać do „szmaragdowego”. Słoneczko cudownie przygrzewało, że aż chciało się złapać za narzędzia i troszkę poogródkować. Ale połowa lutego czy to nie za wcześnie? Bardzo musiałam się kontrolować, żeby czegoś nie wyrwać, czegoś nie przyciąć, czegoś nie uporządkować….Przyroda powoli budzi się do życia i tylko patrzeć jak przyjdzie Pani Wiosna.

Zrobiłam przegląd pozimowy:
- jedna róża po zimie chyba się nie obudzi,
- trawnik totalnie zryty przez krety (chyba czas zakupić odpowiedni suplement diety dla czarnofuterkowców),
- niestety odnotowałam również straty w jednym z rododendronów (bardzo nie teges wygląda)
oraz pewne brązowienia w obwódce bukszpanowej (będzie mus wymienić kilka krzaczków)
- no i już tradycyjnie…mam basen w piwnicy
Szmaragdowy Zakątek 21:22, 19 lut 2019

Do góry
yolka - nie Jolu, z kalendarzem wszystko ok tylko monitor mi się zbuntował i strzelił focha. Podobno przestał być kompatybilny z moim komputerem, nie widział kabla łączącego czy coś takiego, ale po mojej delikatnej sugestii, że może zaraz wylecieć przez pobliskie okno a ja zamienię go wówczas na młodszy model...wszystko wróciło do normy.

Tak więc kalendarzyk wiosenny informuje, że do wiosny...
Mój ogrodowy pamiętnik 21:16, 19 lut 2019

Do góry
Na dowód, że nie ściemniam moje tulipany w ogrodzie - 2 sezony przed .

Tu narazie jest ściernisko... 21:16, 19 lut 2019

Do góry
Kochani proszę o radę w sprawie moich stip. Czy mam je przyciąć na krótko czy tylko trochę od góry? Czy tylko usunąć suche nitki?
Ogród Muszelki 21:13, 19 lut 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
a ja bylam w Toruniu ostatnio chyba z 30 lat temu i nie pamietam aniolow, pewnie ich nie bylo w takiej ilosci. Mam w Toruniu niewidoma kuzynke mojej mamy, poetke. I tak sobie od razu pomyslalam, ze szkoda, ze ona tych aniolow nie widzi. Torun lezy na mojej liscie miast do odwiedzenia w Pl, wiec moze kiedys bade te anioly podziwiac

„Dobrze widzi się tylko sercem”… może Kuzynka – poetka te anioły czuje…
Obecnie Toruń ma wiele do zaoferowania. To czyste, zadbane, pięknie odrestaurowane miasto. Ma klimat.
Wysuń je na początek swojej listy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:06, 19 lut 2019

Do góry

takie widły do buraków i ziemniaków znalazłam to sobie postawiłam

a tu strój w jakim malowałam w srodku gdy mi stopy zmarzły
w butach nie wchodziłam bo deski by tego dobrze nie zniosły, a na boso zimno było
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:04, 19 lut 2019

Do góry
robiłam roszady w dekoracjach dzisiaj docelowo macie powyżej, a tu próby

jeszcze musze te dekoracje ciut umyć, ale na razie czasy brak, może deszczyk będzie szybszy
Ogrodowo zakręcona. 21:03, 19 lut 2019

Do góry
Ewa, a co miałaś na myśli mówiąc: ,,przewietrzyć taras"?

Murek ma 120 cm wysokości.

Klon October Glory piekny, zwłaszcza po przebarwieniu, ale to ogromne drzewo. Pewnie będzie rosło więcej niż 10 lat, a dorasta do 10 m i 10 m rozpiętość korony.

Zdecydowanie byłby za blisko domu moim zdaniem chyba, że jestem w błędzie?

Taras z założenia ma być otoczony też jakby łukiem:

Tylko na tym łuku jest wąsko.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:01, 19 lut 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
krokusowa kepka tak od wczoraj urosla a ile pszczolek sobie na niej uzywalo

U Ciebie ciepło i wszystko szybciej niż u mnie
te krokusy tez mam to chyba vanguard - u mnie dopiero wyłażą nieśmiało

a rutewka to chyba nie jest bo one bardzo późno startują

otwarta furtka dobrze zrobi ogrodowi prace nabierają tempa że hej
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:54, 19 lut 2019

Do góry
A potem była próba z zasłonkami, jutro je podwiążę po bokach

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:51, 19 lut 2019

Do góry
kasiek napisał(a)

A nie - ja Ci nie wklejam koloru domku - on i tak ściemnieje pod wpływem słońca i myslę że do podobnego koloru Drzwi tu sa małe bo pojedyncze, więc ten brąz jest ok, a u Ciebie są podwójne i za dużo brązu by było.
Spodobała mi się donica podłużna pod oknem i te firanki w oknach

A kochana firanki to i ja dzisiaj założyłam, bo ścianę z drzwiami od środka pomalowałam dziś i jeszcze jedną boczną, została tylna już tylko

włala

po ciemku wieszane

i z zewnątrz
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 19 lut 2019

Do góry

po godzinie był taki

a jak wracałam do domu taki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:42, 19 lut 2019

Do góry
I nie do wiary bo dopiero połowa lutego minęła, a tu dżdżownice się obudziły i wyłażą z ziemi

i dzisiejsza pełnia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:37, 19 lut 2019

Do góry

jakaś zmutowana???

a potem był cichociemny, coś ostatnio się zakrada

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies