Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 10:31, 14 lut 2019

Szczęśliwych i zakochanych Walentynek dla wszystkich !!!

Nikita 10:33, 14 lut 2019

I jeszcze ludowe przysłowie na dziś:
14 luty - Jak Walenty nie poleje, to na wiosnę masz nadzieję.

U nas dziś nie pada !!!! Hurra !!! Słoneczko świeci i 6 stopni na plusie.
Kokesz 12:15, 14 lut 2019

A gdzie są te murale bo w marcu będę w Łodzi na szkoleniu to chętnie zobaczę
Nikita 20:26, 14 lut 2019

Kokesz – Reniu, pokazane przeze mnie murale zobaczysz w Pabianicach. Jeśli chodzi o Łódź to polecam wycieczkę szlakiem łódzkich murali. W załączniku gotowy przewodnik:

https://niezlasztuka.net/o-sztuce/lodzkie-murale-ciekawostki-interaktywna-mapa-murali/

Gdybyś miała więcej czasu to zapraszam do Pabianic, osobiście oprowadzę Cię po naszych muralach z finiszem wycieczki w jakiejś przyjemnej kawiarni. Jakby coś to daj znać.
yolka 18:13, 18 lut 2019

Piękne murale. Kalendarzyk wiosenny się zaciął?
Nikita 21:22, 19 lut 2019

yolka - nie Jolu, z kalendarzem wszystko ok tylko monitor mi się zbuntował i strzelił focha. Podobno przestał być kompatybilny z moim komputerem, nie widział kabla łączącego czy coś takiego, ale po mojej delikatnej sugestii, że może zaraz wylecieć przez pobliskie okno a ja zamienię go wówczas na młodszy model...wszystko wróciło do normy.

Tak więc kalendarzyk wiosenny informuje, że do wiosny...
Nikita 21:26, 19 lut 2019

Po za tym weekend był tak piękny, że musiałam pojechać do „szmaragdowego”. Słoneczko cudownie przygrzewało, że aż chciało się złapać za narzędzia i troszkę poogródkować. Ale połowa lutego czy to nie za wcześnie? Bardzo musiałam się kontrolować, żeby czegoś nie wyrwać, czegoś nie przyciąć, czegoś nie uporządkować….Przyroda powoli budzi się do życia i tylko patrzeć jak przyjdzie Pani Wiosna.

Zrobiłam przegląd pozimowy:
- jedna róża po zimie chyba się nie obudzi,
- trawnik totalnie zryty przez krety (chyba czas zakupić odpowiedni suplement diety dla czarnofuterkowców),
- niestety odnotowałam również straty w jednym z rododendronów (bardzo nie teges wygląda)
oraz pewne brązowienia w obwódce bukszpanowej (będzie mus wymienić kilka krzaczków)
- no i już tradycyjnie…mam basen w piwnicy
Nikita 21:29, 19 lut 2019

Pogoda wiosenna zachęca do wycieczek, więc na wycieczkę pojechałam. Tym razem na mapie palec zatrzymał się na Kazimierzu Dolnym. Nigdy tam nie byłam a zawsze chciałam zobaczyć to miasto artystów, malarzy, rzeźbiarzy i filmowców.
Po drodze „zahaczyłam” jeszcze o zamek w Janowcu. Zamek to za duże słowa …raczej ruiny zamku, ale warto zobaczyć te zabytkowe krużganki, dziedziniec i taras z widokiem na Małopolski Przełom Wisły.

Nikita 21:31, 19 lut 2019

Potem już był uroczy Kazimierz Dolny, ze swoim rynkiem słynącym z niezwykle ciekawej zabudowy i studnią z drewnianym dachem będącą symbolem Kazimierza.

Kościół Farny (pod który podobno miał zwyczaj podjeżdżać konno Daniel Olbrychski przebywający nieopodal w swojej letnie rezydencji|), ruiny zamku, dzwonnica, baszta i góra Trzech Krzyży na którą warto wejść mino okropnie stromego wejścia - widok ze szczytu jest po prostu bezcenny.

Nikita 21:35, 19 lut 2019

Był też Korzeniowy Dół, czyli lessowy wąwóz z rosnącymi na skarpie drzewami z poskręcanymi korzeniami.

Przy wejściu do wąwozu znajduje się klimatyczna knajpka „Przystanek Korzeniowa” z regionalnymi potrawami. Mnie zaintrygowało menu, a zwłaszcza pieczony pipek, choć i szarpana świnka zasługiwała na zainteresowanie.