Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Basilikum 13:13, 19 lut 2019

Anda napisał(a)

Myszy polne

Cebulki te mniejsze też niektóre wykopały i ponadgryzały. I jeszcze tulipany, i orliki. Czosnków i narcyzów raczej nie lubią

i maja racje czosnek jest bleee no i cos trzeba zostawi na rabacie

piekne fotki ale te pierwsze kly ciesza

ja juz tez tne i wcina i przycinam sekator moj najlepszy kolega
inka74 13:17, 19 lut 2019

Sprawdzę prognozy, aby na minusie za dużo nie było w nocy i je machnę w weekend póki się nie obudziły.
Nie lubię zapachu aksamitek ;(((( aczkolwiek taka jasna kremowa jest ładna. Na razie mają kocimiętkę w nogach a po bokach mnóstwo czosnków. Mam nadzieję, ze operacja zostanie zakończona sukcesem i mimo wszystko ładnie w tym roku zakwitną. Jak nie to będzie okazja do zakupu nowych róż
abiko 13:56, 19 lut 2019

Ja też muszę posadzić różę w miejsce po róży. Co zrobić jak nie mam zapasu. Ale mi aksamitki nie przeszkadzają. Przecież nie trzeba ich wąchać
Tylko może uda mi się wymienić jej ziemię ile dam radę. Zobaczymy co wyjdzie.
Waclaw 21:29, 19 lut 2019

Anda napisał(a)

Potraktowalam to dobre slowo Wiedzialam, ze strace kwitnienie, ale no musialam go tak ciac. Kolejne sezony pewnie nie beda tak drastyczne. Bede to po prostu robic tak jak Ty

A czy zwykły, czarny bez też można tak ciąć? Ja mam dziko rosnący na działce. Nie formuję bo mam dużo miejsca. Kwiaty oszałamiająco pachną a kiście owoców są piękne. Jedno duże drzewo jesienią usunąłem bo zaczął schnąć i nieładnie wyglądał. Sporo samosiewów wycinam ale gdyby zacząć je formować ...?
Waclaw 21:34, 19 lut 2019

Anda napisał(a)
Ciemierniki obżarte, zakwitnie tylko jeden

U mnie ciemierniki podobnie wyglądają. Co zrobić aby wyglądały jak te w arboretum w Wojsławicach: dorodne olbrzymie kępy, całe w dużych kwiatach? Przecież ogrodnicy tam nie traktują ich jakoś specjalnie. Zbyt wiele roślin.
roma2 21:35, 19 lut 2019

Wacku, ja nie Ewa, ale powiem Ci, że te "zwykłe" bzy da sie formować i to bez większych problemów. Obok mojego domu rosnie taki na jednym grubym pniu jako małe drzewko. Pan, pod oknem którego rośnie bez mówił mi, że po prostu wycinał na bieżąco wszystki boczne gałązki. Teraz tylko formuje koronę. Ciacha, aż miło i błyskawicznie odrasta gęsta fryzura.
Mgduska 21:36, 19 lut 2019

Ciemierników i orlików najbardziej szkoda Wredne te myszy, a jeszcze podobno przez nie rośnie ilość kleszczy. Jeśli rok łaskawy dla myszy, to i kleszczy więcej, a i tak jest ich od zatrzęsienia!
Waclaw 21:38, 19 lut 2019

roma2 napisał(a)
Wacku, ja nie Ewa, ale powiem Ci, że te "zwykłe" bzy da sie formować i to bez większych problemów. Obok mojego domu rosnie taki na jednym grubym pniu jako małe drzewko. Pan, pod oknem którego rośnie bez mówił mi, że po prostu wycinał na bieżąco wszystki boczne gałązki. Teraz tylko formuje koronę. Ciacha, aż miło i błyskawicznie odrasta gęsta fryzura.

Dziękuję Roma
mira 22:11, 19 lut 2019

Anda napisał(a)

a tu co rośnie?

dzisiaj cięłam hortensje i się zastanawiałam dlaczego to robię skoro się je tnie w czasie jak kwitną krokusy - u mnie nie kwitną - taki mały ryzyk, za to róż nie tykam w lutym

doczytałam że myszy uwielbiają pąki ciemierników - przysmak
paniprzyroda 22:58, 19 lut 2019

Dlaczego te paskudy zjedzą zawsze to, na czym nam najbardziej zależy? U mnie nornice załatwiły kępkę błękitnych szafirków, wyjęłam zielone szczypiorki. Nie słyszałam, że hortensje się tnie, jak kwitną krokusy. Na szczęście kwitnie pięć sztuk żółciutkich słoneczek, tak że nie rozminęłam się za bardzo z terminem, bo pociachałam już wszystkie hortki