Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród który stał się moją pasją 10:05, 14 lis 2018

Do góry
Karoandhergarden napisał(a)
I jeszcze jeden kolorowy widok ode mnie z ogrodu

Pięknie naturą malowany widoczek

Któregoś roku 7 grudnia( zimia nie była zmarznieta )jeszcze tulipany posadziłam. Wszystko było ok. Na wiosnę ładnie zakwitly
Ogród Muszelki 10:01, 14 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
U mnie dzisiaj przed furtką wygląda tak... Liście, listki, listeczki

Cudny widoczek. To się nadaje na obraz
Trawki też ładnie ci porosly. Ja też kilka ich w tym roku posadzilam
Zielona przestrzeń 09:52, 14 lis 2018

Do góry
A tego niestety nie udało mi się zrealizować
(Jak na razie ) Owe prace były zaplanowane na dzień dzisiejszy.

1. Dzisiaj miałam pojechać po resztę 'Smaragdów' i je tu posadzić...

2. No i została jeszcze część eMa - glebogryzowanie przy drzewkach i krzewach owocowych.

Moja ostoja 09:48, 14 lis 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Basiu, miskanty nie są eksansywne, bo nie tworzą podziemnych rozłogów. Rozrasta się tylko ich kępa. Im wyższe miskanty, tym masywniejsze kępy. Nie mam Gracilimusa, choć podoba się mi bardzo. Mam zebrinusa, też ponad 2 metrowego potwora. Za jego przeadzanie lub dzielenie sama osobiście się nie biorę. Do tego trzeba męskiej ręki. Rzeczywiście, czasem trzeba użyć siekiery
Zdaj się na eMa
Pozdrówka

Oj, nie wszystkie miskanty. Są takie, które tworzą podziemne rozłogi - np. cukrowy.
Tutaj 7-mio letni gracek czeka na podział (te dwie najwyższe kępy):
Zielona przestrzeń 09:47, 14 lis 2018

Do góry
U mnie dzisiaj niestety załamanie pogody Jest mokro i zimno, a jeszcze parę planów zostało mi do zrealizowania i myślałam, że dzisiaj dam radę Mówi się trudno...

W takim razie pokażę Wam w jaki sposób wykorzystałam ciepłe listopadowe dni

1. Obsadziłam skarpę pomiędzy chodnikiem, a ogrodzeniem Pomysł zaczerpnęłam od Oli - leona60 Ola, mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe
(Wiem, że szmata, ale tu musi być).

2. Z rabaty - koła wysadziłam różę i trzy żółte berberysy kolumnowe, a w ich miejsce posadziłam trzy trzmieliny na pniu i podsadziłam je dodatkowo, przekopanymi z innej rabaty, fioletowymi szałwiami

3. Posadziłam szpaler tui 'Smaragd', które będą odgradzać część użytkową Ta realizacja była czysto spontaniczna Skończyłam obsadzać skarpę, wsiadłam w auto, pojechałam do szkółki, wróciłam z tujami i je szybciutko posadziłam

4. Przesadziłam na nową rabatę wspomniane wcześniej: różę, trzy berberysy, klon 'Crimson Sentry' i klon 'Golden Glob'

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:44, 14 lis 2018

Do góry
Ela tak wyglądają wspomnienia ogrodowe

wiosna 2014

lato 2017

widać jak podrosły te dwa iglaki

to widok po prawej stronie w w 2014 był robiony na jesień

ale to ciężko czymś zastąpić

też Słowacja ale po zachodniej stronie Tatr
Rohacze - słowacka Orla Perć (mocno przesadzone twierdzenie)

ostatni rzut oka, jeszcze droga powrotna na parking i sporo km do Zakopanego
Ogród w Tarnowie 09:21, 14 lis 2018

Do góry
Richie napisał(a)
Ciepła pogoda dopisuje i kolory liści klonów też

Mam takie same mebelki, tylko czarne Śliczne zestawienie z listkami klonu. Mus spapugować
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:41, 14 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale cudnie masz
Ogród Basi 07:52, 14 lis 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)

Czy widzę kulkę z trzmieliny? Można tak? Teraz posadziłam obwódkę z trzmieliny, na próbę. A tu ci taka piękna kulka. Inspiracja

...uDany ogród 07:39, 14 lis 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zaskoczyły mnie skorki. Mamy powieszone pod okapem dachy, schowane za glicyniami 2 budki dla kopciuszków. One są półotwarte. Teraz rozgościły się w nich sikorki.

Kasiu u mnie w budkach na zmianę wróble, mazurki i sikorki. Cała reszta zbyt strachliwa. Jeszcze na wiosnę szpaki się wpychają
Teraz na wprost okna kuchennego podglądam życie sikorek bogatek. Modraszki nie miały z nimi szans, większy górą

Mglisty, wczorajszy poranek. Dzisiaj mokro i deszczowo, ewidentnie widać na horyzoncie zmianę pogody.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:27, 14 lis 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dziękuję. Fakt wielka ta twoja sosna. Widziałam .

A jabky ją trochę poprzcinac ?.
Tylko to trzeba kogoś bardzo sprawnego,żeby na drzewo wszedł .
I z drabiny jakiejś strażackiej też chyba. ..
To może nie warte zachodu. .

Ścinali te 2 drzewa specjaliści bo ta górna część była ogromna a działka jest mała więc nikt inny tego robić nie mógł.Poszło im gładko.teraz już nie chcę nic robić bo mam trochę cienia.a strachu że się złamie nie ma. .Ale co 2 lata kłopot z igłami ogromny bo każdą igłę trzeba zbierać ręcznie jak nie można dojść grabkami .:No i długo się rozkładają 2-3 lata.

Tu widać że są ścięte oczyszczone a na drugi dzień przyszła taka wichura a ja spokojnie stałam i patrzyłam co się dzieje .
Za drzwiami do ogrodu... 00:15, 14 lis 2018

Do góry
Właśnie zaczął padać deszcz,dla roślinek na zimę upragniony
Za drzwiami do ogrodu... 00:06, 14 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Uwielbiam te Twoje drzwi i biały płotek z pergolką

Też je uwielbiam
Ogród w Tarnowie 00:02, 14 lis 2018

Do góry
Richie napisał(a)
Wymieniłem część róż pnących na nowe.

znowu ?
i jaka zmiana na jasne, tą ostatnią mam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:30, 13 lis 2018

Do góry
Witam!
Mam niewydarzoną rabatę. Nie wiem co sobie myślałam jak ją tworzyłam... nie ważne, teraz mam motywację na zmiany! Dlatego zwracam się do Was z prośbą.
Załączam 'plan' i zdjecia poglądowe (nieaktualne, ale widać zarys i rozmach rabaty).
Mam naspujące rośliny:
-budleje
-hortensje ogrodowe i bukieowe
-ketmie
-liliowce
-lawendy
- okrywkowe: dąbrówki, bodziszki, trzmieliny
- żurawki
- byliny: pysznogóki, jeżówki, rudbekie, derenie, nachyłki, astry
Lubię styl niefromalny, wiejski. Marzyłam żeby zrobić coś bujnego i zachwycającego, formowane rośliny nie dla mnie.
Błagam!

PS: Do zmiany może być wszystko! Miło jakby się dało wykorzystać moje rośliny.
PS2: Darń jest zdjęta.
Ogród w Tarnowie 23:23, 13 lis 2018

Do góry
Dzisiaj kolejny ciepły dzień sprzyjał porządkowaniu i przygotowaniu ogrodu do zimy a przy okazji koszenia trawy znikneły opadłe liście

Pszczelarnia 23:22, 13 lis 2018

Do góry
April napisał(a)
Wojna postu z karnawałem to moja ulubiona płyta, też często słucham. Nawet na słuchawkach na bieżni, poza świetną treścią, ma dobry rytm

A facelię kiedy siałaś? Jak szybko wzeszła?
Ja na wiosnę muszę wysiać jakiś zielony nawóz żeby pod nowe rabaty było więcej papu. Muszę poczytać o tych poplonach i innych nawozach zielonych.

Pięknie masz, nawet późną jesienią Zmotywowałaś mnie swoimi pracami i przesadziłam jeszcze rododendrona

Facelię siał eM. jakoś na początku września. Ona szybko wschodzi.

Wiosną możesz wysiać facelię albo łubin, koniczynę. W zasadzie wszystko.

Motywuję się wciąż. Przede mną jeszcze wiele prac: coś wykopać, coś zakopać, polatać z grabiami, poobcinać to i owo i zaordynować kolejny (3 kompostownik).

Bo te nie są wystarczające:

Moja działka na Dębowym Lesie 23:16, 13 lis 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O ba, to niezła historię miałeś z kopaniem swojego stawu.
A jaki będzie staw.To już mąż ma się zająć.Ma nawet w planach zarybić, to chyba taki płytki nie będzie.
A jak o koparkach mowa.To takie zdjęcia z prac przy terenie znalazłam

A tu z jakimi drzewami musi sobie operator radzić.I wywozi na brzeg działki , na laki Sasiada działka też niedawno była tak robiona.A już ma trawkę na częsci dzialki
[

ciekawa jestem,czy jeszcze wtym roku mogę zasiać trawę ??
Prace jeszcze ileś dni zajmą .A tu idzie zimno.To nie wiem, czy siać ją potem ??
Czy na wiosnę ??

można
Moja działka na Dębowym Lesie 23:07, 13 lis 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Kiedy po zakupie działki operator koparki zapytał mnie; "no to jaki ma być ten staw, płytki czy głęboki?"
Odpowiedziałem: "aaa taki sobie, płytki, żeby woda była". Wykopał na głębokość 1 m.
Dość szybko najmowałem ponownie koparkę i kopałem głęboko: miejscami do 2 m. bo poprzedni się zamulił błyskawicznie. Woda się zbyt szybko nagrzewała i roślinność ( moczarka kanadyjska) momentalnie go opanowała.
Nie powtórz mojego błędu

O ba, to niezła historię miałeś z kopaniem swojego stawu.
A jaki będzie staw.To już mąż ma się zająć.Ma nawet w planach zarybić, to chyba taki płytki nie będzie.
A jak o koparkach mowa.To takie zdjęcia z prac przy terenie znalazłam

A tu z jakimi drzewami musi sobie operator radzić.I wywozi na brzeg działki , na laki Sasiada działka też niedawno była tak robiona.A już ma trawkę na częsci dzialki

Zdjęcia z telefonu. to nie najlepszej jakości.
Ale historyczne dla nas będą

ciekawa jestem,czy jeszcze wtym roku mogę zasiać trawę ??
Prace jeszcze ileś dni zajmą .A tu idzie zimno.To nie wiem, czy siać ją potem ??
Czy na wiosnę ??
Ogród w Tarnowie 23:01, 13 lis 2018

Do góry
Wymieniłem część róż pnących na nowe.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies