Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

Nowa12 13:08, 03 sty 2019

dana1s napisał(a)

Ja na szkółking jeżdżę głównie z M, z chłopakami tylko wtedy jak obiecam obiad u Kapiasa, no ewentualnie lody
W Pisarzowicach zaglądam też do Kubiczka mam z tej szkółki większość ciekawych tawuł i sporo kalin.
W Betuli nie byłam, ale może zajrzę w tym sezonie. Tam za każdym zakrętem jest szkółka
Masz rację jakby to wszystko porównać to licho wypada reszta w porównaniu do tego zagłębia roślin.
Ibuki wystawiają się na giełdzie w Tychach, tam zaglądam
Giełda też ma czasami niezłą ofertę

Lubię wiśnie, są śliczne. Jak wybuduje dom to z przodu posadzę dwie Umbraculifera, są piękne
A ta znasz ?

wisnia Alba Plena

Jest piękna

O tak, ta Alba Plena mi się strasznie podoba. Masz ją już dużą, jak ci rośnie? Masz może jej zdjęcie w całej okazałości?
Mam jakąś słabość do takich białych kwiatuszków.

Na giełdę w Tychach też czasem wpadam ale zdecydowanie mogliby powiększyć tę część z roślinami do ogrodu. Bo jak na taką wielką giełdę to za duże to to nie jest.
Gdzie się nie obrócisz na południu tam szkółka. Bo przecież są jeszcze Dankowice. Tam też raz byłam.
U Kubiczka byłam raz ale wydawało mi się to takie malutkie. Zajrzę na dłużej następnym razem.

dana1s 13:29, 03 sty 2019

Nowa12 napisał(a)

O tak, ta Alba Plena mi się strasznie podoba. Masz ją już dużą, jak ci rośnie? Masz może jej zdjęcie w całej okazałości?
Mam jakąś słabość do takich białych kwiatuszków.

Na giełdę w Tychach też czasem wpadam ale zdecydowanie mogliby powiększyć tę część z roślinami do ogrodu. Bo jak na taką wielką giełdę to za duże to to nie jest.
Gdzie się nie obrócisz na południu tam szkółka. Bo przecież są jeszcze Dankowice. Tam też raz byłam.
U Kubiczka byłam raz ale wydawało mi się to takie malutkie. Zajrzę na dłużej następnym razem.

Moja sobie powoli rośnie dostałam mały patyczek, bez korzonka. Ukorzeniłam i teraz po dwóch latach jest taka

Na giełdzie czasami co się trafi, ale faktycznie głównie handlują ciętymi i sztucznymi kwiatami.
W Dankowicach nie byłam, zaraz zobaczę co to za szkółka.
Aldona40 13:39, 03 sty 2019

Ja też uwielbiam jeździć po szkółkach. Tam ładuję akumulatory
Do Kapiasa to mam daleko, bo 300 km, w Pisarzowicach jeszcze nie byłam, to nie tak daleko 70km to troszkę dalej niż mam do Wrocławia.

Moja córcia zeszłego roku w maju, była na wycieczce szkolnej w arboretum w Wojsławicach ( była zachwycona widokami ).

Kupiła mi magnolie i rododendrona i cały czas w autobusie się stresowała czy mi się spodobają, i są śliczne

W maju jest tam cudnie, bo wtedy piękny pokaz dają wszelakie różaneczniki

Najwyższy czas tam się wybrać

Aldona

dana1s 14:38, 03 sty 2019

Aldona40 napisał(a)
Ja też uwielbiam jeździć po szkółkach. Tam ładuję akumulatory
Do Kapiasa to mam daleko, bo 300 km, w Pisarzowicach jeszcze nie byłam, to nie tak daleko 70km to troszkę dalej niż mam do Wrocławia.

Moja córcia zeszłego roku w maju, była na wycieczce szkolnej w arboretum w Wojsławicach ( była zachwycona widokami ).

Kupiła mi magnolie i rododendrona i cały czas w autobusie się stresowała czy mi się spodobają, i są śliczne

W maju jest tam cudnie, bo wtedy piękny pokaz dają wszelakie różaneczniki

Najwyższy czas tam się wybrać

Aldona

O tak to mnie też relaksuje, a mojego M wyszczupla szczególnie portfel...hahaha
Ja mam dość blisko do obydwu i z reguły jadę jednego dnia w obydwa miejsca.
No to się Córcia postarała, jakie to miłe jak dzieci myślą o rodzicach
Mój Duży jak był w Anglii to dziennie przysyłał mi fotki ogrodów, aż się jego koledzy dziwili po co robi zdjęcia. A z podróży przywiózł mi mosiężną osłonę do kominka, porcelanowy pojemnik na tosty i cudownego dziadka do orzechów. Musiałabyś widzieć miny jego towarzyszy. Bezcenne
Zapraszam na Śląsk!
W Wojsławicach nie byłam, ale plan już kiedyś był może się wybierzemy...

A ja się rozpływałam po takich zdjęciach, muszę to kiedyś sama zobaczyć

Aldona40 15:35, 03 sty 2019

Jak to dobrze że w tych trudnych czasem są jeszcze dzieci co myślą o swoich rodzicach.

Ach, te cudownie kwitnące krzewy muszę na nich bardziej się skupić
Też uwielbiam biel w ogrodzie, a mam jej zdecydowanie za mało. Ale za to mam super ściągę z Twojego ogrodu Danuś

sylwia_slomc... 17:38, 03 sty 2019

Danuś a w Pisarzowicach byłaś w obu ogrodach? Starym prywatnym i w nowym?Mnie się ten stary podobał o wiele bardziej niż nowy
vts 17:59, 03 sty 2019

Danusiu, systematycznie zaglądam. Czytam że jesteście na zakupach, szkółkach i wymianie uwag na temat najpiękniejszych roślin. Wiele z Was mieszka w rejonie gdzie są renomowane szkółki i piękne ogrody. W wielu przypadkach macie ułatwione atrakcyjne zdobycze.
Zdradź jak katalogujesz swoje rośliny, jaki masz system; zeszyt, lista telefonu, pliki w kompie? Nie mogę sobie z tym poradzić, ciągle mam bałagan.
W Nowym Roku życzę Ci zdrowia i realizacji wszystkich ogrodowych marzeń.
Lila
Basilikum 18:10, 03 sty 2019

Do Wojslowic warto pojechc o kazdej porze. Nie bylam nigdy w maju a zawsze mi sie podobalo

ja tez juz mysle powoli o zakupach a tym czasem wyslalismy zamowienie na nasionka
dana1s 21:25, 03 sty 2019

Aldona40 napisał(a)
Jak to dobrze że w tych trudnych czasem są jeszcze dzieci co myślą o swoich rodzicach.

Ach, te cudownie kwitnące krzewy muszę na nich bardziej się skupić
Też uwielbiam biel w ogrodzie, a mam jej zdecydowanie za mało. Ale za to mam super ściągę z Twojego ogrodu Danuś

Masz rację to wielkie szczęście, takie uczucia w rodzinie

Krzewy kwitnące to moja wielka pasja, szczególnie te biało kwitnące. Jednak fiolety i róże też są mile widziane w moim ogrodzie
Ciekawa jestem co sobie zapisałaś

Bardzo lubie czeremchy

gosika67 21:27, 03 sty 2019

Kaliny piękne mają kwiaty a zapach czeremchy uwielbiam. Jak zwykle fotki godne podziwu.