Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 23:00, 13 lis 2018

Do góry
I Poppy miałam pokazać nawierzchnie i takie tam dylematy "rodzielnikowe" (kora versus gleba i ścieżki).

Między skrzyniami, kora na gołej glebie

Ścieżka przy warzywniku: trociny dosypywane co roku na wiosnę

W dawnym zielniku (obecnie różanka "w procesie") granit z wysypiska (kiedyś może będzie cegła dla ujednolicenia, materiał jest, trzeba wykonać)

W warzywniku centralnie cegła

Z drugiego boku warzywnika, trociny a jako obramienie dębowe łaty będą

Oddzielenie zielnika z glebą od ścieżki z korą, ekobord. Nie podoba mi się i już żałuję, że go dałam.

A tutaj między trawą a korą. Wokoło budki pszczelarskiej. Dobrze się będzie kosiło i nie trzeba "kancikować" (mam nadzieję); jeszcze nie skończony.

Tutaj modrzewiowa belka, leży od 2012

Pszczelarnia 22:41, 13 lis 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Rozstałam się ze swoimi dereniami, za mały ogród, ale jakimś "cudem" mam z nich sadzonki
Czy zakup gadżetów ogrodowych w sobotę też zaliczysz do świątecznych? Jeśli tak, to też zrobiłam sobie prezent z okazji Święta

Oczywiście. U mnie przez moment było mroźno ale tylko w aranżacji (tym razem żeliwo):

Pszczelarnia 22:40, 13 lis 2018

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
I ja zwróciłam uwagę na dereniowe pędy, pięknie wyglądają. Żałuję, że u mnie derenie nie rosną za dobrze, sucho mam.
Listopadowy sad magiczny. Niestety, nie mogę się pozachwycać deszczową jesienią, u mnie wcale nie pada, beznadzieja.
Zauważyłam też śliczny, cynowy (chyba) świecznik. A glinianą szyszkę gdzie zdobyłaś?

U nas też susza okrutna. I nie widać deszczu na horyzoncie a już przymrozki.

A przecież mam do przesadzenia jeszcze jedno drzewko.

Tak to cyna.

Szyszka na PW.

Pszczelarnia 22:36, 13 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Cudna istotnie

Miałam Ci pokazać cisy. A więc

Repandensy mocno cięte na początku, mocne osobniki. Nie mają lekko, gleba jest wypłukiwana na tej stromiźmie.

Elegantissimy

Przy tych powinnam popracować nad cięciem, czym mają być i jak je prowadzić (niestety stoi w nich pergola).

Jeszcze mam Aurea Decora i Hoseri, David i Semperaurea ale nie mam zdjęć - jak trzeba zrobię.

Pszczelarnia 22:14, 13 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudna Twoja dereniowa

Bez dereni nie wyobrażam sobie mojego ogrodu. Jaśminowce, derenie, kaliny, bzy i żylistki oraz irgi to moje ulubione krzaki. I hortensje.

Kwitnie bodziszek 'Rozanne'.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:13, 13 lis 2018

Do góry
Witam,może coś doradzicie .Chciałabym zakryć kosze na śmieci,nie wiem co mogłabym tam posadzić, żeby dało radę rosnąć pod orzechem włoskim.Fajnie się tam odpoczywa w cieniu na ławeczce,ale denerwuje mnie ten widok koszów.
Pszczelarnia 22:10, 13 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A tutaj już jesiennie na całego. Do wzorowości to jeszcze długa droga.

Czemu my nigdy nie umiemy docenić tego co mamy i samych siebie? Dla innych Jesteś wzorem i Twój ogród też
Pszczelarnia 22:07, 13 lis 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Wzorowo jak zwykle
A do tego tyle kwiatów... inny klimat

A tutaj już jesiennie na całego. Do wzorowości to jeszcze długa droga.

Ogród pod akacjami 22:02, 13 lis 2018

Do góry
Przesyłam trochę lata

Pozdrawiam
Pszczelarnia 21:59, 13 lis 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Lubię facelię w ogrodzie, czasem wysiewa się tu i tam ale zawsze jest pożądana, na równi z owadami cieszę się nią, choć różne mamy do niej podejście. Stoliczek dyniowy za zamgloną szybą przyciąga wzrok, o tej porze roku szklarenka marzy mi się, potem niekoniecznie.
Swego czasu lubiłam ubarwiać wątek poezją, teraz mam wrażenie, że macochą mu jestem.

A czemu szklarenka potem już niekoniecznie?

Listopadowo

Pszczelarnia 21:56, 13 lis 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Witam się z Tobą i pięknym ogrodem. Na razie spaceruje i podziwiam, aluminiowych po kilku stronach bardzo mi się podoba.

Witaj. Nasza wiekowa strażniczka na powitanie.

Pszczelarnia 21:51, 13 lis 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Derenie i mnie zachwyciły.Zawsze jestem na bieżąco choc nie pisze.

Uściski.

Pszczelarnia 21:50, 13 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny prezent sobie sprawiłaś.
Bardzo udane jest to zestawienie cisów z dereniami.
Jak Ty to robisz, ze masz jeszcze w ogrodzie owady? U mnie już od dłuższego czasu ich nie widzę. Pewnie to kwestia braku nektaru i pyłku.
A facelię bardzo lubię, kiedy się niechcący wysieje na rabatach. Ona dobrze wygląda w łanach i pojedynczo. Do ogrodu bylinowego akuratna.

Kiedyś ta rabata była tak bardzo musztardowo-sracz....wata. Bo rosną tam cisy żółte kolumnowe i inne żółte niekolumnowe. Podsadziłam ją więc (rabatę) miejscami cisem zielonym Repandens i jednym, co ma być figurą geometryczną. Dołożyłam bergenie i złotliny oraz żywokost, jak też jakąś paskowaną turzycę, Red Barony i carex montana oraz obiedki. I jest to udana kompilacja.

Co do owadów, mam pasiekę. Ale fakt są, jeszcze nie śpią. Wyobraź sobie, że z jarmużu zebrałam teraz stada gąsienic motylich. Chyba coś jest w tym, że mogą się jeszcze wzmocnić przed zimą i ciepło słoneczne im sprzyja.

Repandens

Dwa ogrody 21:34, 13 lis 2018

Do góry
Mam nadzieję, że c i s będzie rósł, dziękuję Wam
Dodam, że wczoraj przesadziłam jeszcze dwie małe kule cisowe, jak dodam kule bukszpanowe, to mam całkiem nową rabatę.
Zabrałam także z przechowalnika osiem sztuk cisów ukorzenionych przeze mnie kilka lat temu, wyrosły szczuplaki wysokie aż wreszcie znalazłam dla nich miejsce w nowym. Teraz tylko przytnę i niech nabierają ciała
a dziś zaczęła się długo oczekiwana akcja
przed thują po prawej miejsce po wykopanym cisie

Pszczelarnia 21:33, 13 lis 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dereniowa jest prześliczna, ta oliwka z fioletem - bajka. Czy to Cornus alba Kesselringii? A oliwka to? Jak często je tniesz?

Agnieszko, na tej rabacie nie ma c. alba Kesselringii - jest na innej (zrobię mu sesję). Słońce trochę przekłamało, to kolor ciemnobordowy - cornus alba ale gatunku. Rośnie tam też c. alba 'Sibirica' i jeszcze jeden c. alba - nie pamiętam tak na szybko. A ten oliwkowy to chyba 'Flaviramea'. Piszę chyba, bo mam 2 odmiany tam z żółtymi pędami, jedna żółta - żołta a druga żółto-zielona (oliwkowa właśnie). I nie wiem, jak się nazywają.

Derenie białe tnę co 4 lata do ziemi. Mam je od 2002.
Tych żółtopędowych nie ma potrzeby tak ciąć, bo nie tracą ani pokroju, ani nie są wybujałe, ani nie tracą żółtego koloru a nie mają takiej siły regeneracji (kiedyś jednego przycięłam i nie miał tej witalności jak alba, żeby odbudować się w jeden sezon).

Hotel dla owadów 21:30, 13 lis 2018

Do góry
Taki 'domek' widziałam w ogródkach działkowych w Genewie, miał dużo ponad 2,5m
Osiedlowy ogródek 21:22, 13 lis 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)

Przed lawendą posadziłam seslerię jesienną z tyłu wysokie żółte liliowce.
Przed nią będą na wiosną tulipany a później chyba jeżówki?

Jesli chcesz cos zoltego przed lawendami to daj narcyzy i zolte, niskie jezowki Cleopatra lub Golden Skipper
Do raju daleko - u Ewy 21:22, 13 lis 2018

Do góry
bql3 napisał(a)

podoba mi się ta fotka - bardzo klimatyczne ujęcie

Dzięki za pochwały
Pszczelarnia 21:19, 13 lis 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Dereniowa zachwyca - również porządek wokół niej Ja w poniedziałek sprzątałem część liści spod nich i już nawet zdążyły się częściowo rozłożyć - z takimi roślinami aż chce się współpracować

Sebuś, porządek? Masz na myśli brak liści? Halny wiejący ostatnio non stop rozwiał. Ale fakt wypieliłam przed rozłożeniem obornika.

Moja ostoja 21:07, 13 lis 2018

Do góry
Niedługo przyjdzie mróz...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies