Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

Aldona40 11:03, 03 sty 2019

Danusiu kaliny piękne.
Już wcześniej przeglądając. Twój wątek zapisałam sobie ich nazwy, które muszą u mnie zagościć ( nie tylko kaliny, bo wiele innych roślinek jeszcze sobie spisałam) Taka mała ściąga, no może nie taka mała Ja mam tylko kalinę Roseum, ale malutka jest, bo była posadzona blisko dużej jodły, i tam wcale nie rosła, ale już ją przesadziłam i chyba znowu nie tam gdzie powinnambo za blisko cyprysa i żywotnika ( na wiosnę znowu chyba będę musiała ją przesadzić) ale ja tak mam, że czasami latam po całym ogrodzie i nie wiem gdzie to wsadzić żeby to miało ręce i nogi

Dzięki Tobie Danusiu poznałam inne kaliny i jeszcze wiele innych śliczności.

Pozdrawiam Aldona
Pszczelarnia 11:13, 03 sty 2019

dana1s napisał(a)

Agniesiu uwielbiam mój mały świat
Tam czuję, że żyję. wszystkie smutki mijają i dostaje taką dawkę energii, że mogę góry przenosić
To moje miejsce na świecie!
Kaliny są jak najbardziej warte tego, żeby zaprosić je do ogrodu. U mnie w najbardziej suchym miejscu rośnie Kalina Burkwooda Ann Russell. Liście ładne skórzaste, ciemne. Kwiaty biało-różowe pachnące, kształtne. Zwarta w pokroju , ładnie przyrasta. No same zalety

Muszę obiecać sobie poprawę względem tej kaliny u mnie i przesadzić ją w lepsze miejsce. To będzie moje postanowienie noworoczne.
dana1s 11:15, 03 sty 2019

Nowa12 napisał(a)
Szczepka nie znam. Dzięki za informację.
Wczoraj na necie znalazłam jeszcze Kostkę w Chudowie. Tam też nie byłam.
W zeszłym roku zajechaliśmy jeszcze do Parku Roślin w Bąkowie. Odleglość podobna jak do Kapiasa.

Szczepek może nie duży, ale ma ciekawe okazy.
O Kostce nie pisałam, bo byłam tam raz i więcej nie pojadę, same drzewka w zasadzie i to w kiepskiej formie, ceny wysokie...
Tego Bąkowa nie znam...warto?
W necie oglądam obrazy i wygląda ciekawie
Dla mnie najlepsza wycieczka to Pisarzowice i po drodze Kapias

dana1s 11:38, 03 sty 2019

Aldona40 napisał(a)
Danusiu kaliny piękne.
Już wcześniej przeglądając. Twój wątek zapisałam sobie ich nazwy, które muszą u mnie zagościć ( nie tylko kaliny, bo wiele innych roślinek jeszcze sobie spisałam) Taka mała ściąga, no może nie taka mała Ja mam tylko kalinę Roseum, ale malutka jest, bo była posadzona blisko dużej jodły, i tam wcale nie rosła, ale już ją przesadziłam i chyba znowu nie tam gdzie powinnambo za blisko cyprysa i żywotnika ( na wiosnę znowu chyba będę musiała ją przesadzić) ale ja tak mam, że czasami latam po całym ogrodzie i nie wiem gdzie to wsadzić żeby to miało ręce i nogi

Dzięki Tobie Danusiu poznałam inne kaliny i jeszcze wiele innych śliczności.

Pozdrawiam Aldona

Aldonko ja uwielbiam kaliny, ale nie tylko. Kocham tez tawuły, są takie różnorodne. Chyba najbardziej lubię kwitnące drzewa i krzewy. Oczywiście byliny też bardzo lubię. W ogóle kocham naturę i wszystko co żyje !
Roseum w zasadzie rośnie wszędzie mam 5 sztuk jedne w słońcu inne w cieniu i rosną jak szalone
Może wystarczy ją odżywić i zostawić w spokoju. Ja dwa razy w sezonie nawożę cały ogród. Zwykle na początku azofoską, a później gnojówką z kurzaka.

Tawuła thunberga Ogon

dana1s 11:41, 03 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Muszę obiecać sobie poprawę względem tej kaliny u mnie i przesadzić ją w lepsze miejsce. To będzie moje postanowienie noworoczne.

Ewuniu warto o nią zadbać, jest cudowna
ja mam mnóstwo postanowień noworocznych, najchętniej już zaczęłabym je wdrażać w życie, ale na podwórku zrobiło się całkiem biało
Musimy poczekać

Wiśnia Kojou-no-mai

Nowa12 12:05, 03 sty 2019

dana1s napisał(a)

Szczepek może nie duży, ale ma ciekawe okazy.
O Kostce nie pisałam, bo byłam tam raz i więcej nie pojadę, same drzewka w zasadzie i to w kiepskiej formie, ceny wysokie...
Tego Bąkowa nie znam...warto?
W necie oglądam obrazy i wygląda ciekawie
Dla mnie najlepsza wycieczka to Pisarzowice i po drodze Kapias

Dla mnie też to są najlepsze wycieczki. Dla mojej rodziny - niestety już nie . Ale i tak ze 2-3 razy w roku ich wyciągnę.
Kapias, potem IBUKI Janowice (pozachwycać się klonami palmowymi i kwitnącymi dereniami Kousa) a potem Pisarzowice (Pudełek i Pudełko).
Tam jest jeszcze jakaś po drodze z Pisarzowic w stronę Bielska szkółka z drzewkami "Betula" ale nie byłam tam jeszcze. Ty może byłaś?

A jeżeli chodzi o Park Roślin to dość duża i zadbana szkółka (kawy niestety tam się nie wypije ). Roślin mają sporo. Ja tam tylko kupiłam trzmielinę oskrzydloną ale nie nastawiałam się wtedy na zakupy. Byliśmy po drodze.

Jak dla mnie i tak jak się wszystko porówna do Kapiasa i Pisarzowic to wypada blado .

Pewnie w innych częściach kraju jest więcej takich fajnych miejsc. U nas mam wrażenie że trochę deficyt jest szkółek a jak już to małe.
Nowa12 12:11, 03 sty 2019

dana1s napisał(a)

Ewuniu warto o nią zadbać, jest cudowna
ja mam mnóstwo postanowień noworocznych, najchętniej już zaczęłabym je wdrażać w życie, ale na podwórku zrobiło się całkiem biało
Musimy poczekać

Wiśnia Kojou-no-mai

Tę wiśnię - też mam. Fajna, taka delikatna. I te pokrzywione pędy .
Mogłaby rosnąć trochę szybciej bo u mnie jeszcze mała.
Ale się rozpisałam na Twoim wątku .
AgataM 12:14, 03 sty 2019

Myślałam, że ta fotka jest z Twojego ogrodu
dana1s 12:30, 03 sty 2019

Nowa12 napisał(a)

Dla mnie też to są najlepsze wycieczki. Dla mojej rodziny - niestety już nie . Ale i tak ze 2-3 razy w roku ich wyciągnę.
Kapias, potem IBUKI Janowice (pozachwycać się klonami palmowymi i kwitnącymi dereniami Kousa) a potem Pisarzowice (Pudełek i Pudełko).
Tam jest jeszcze jakaś po drodze z Pisarzowic w stronę Bielska szkółka z drzewkami "Betula" ale nie byłam tam jeszcze. Ty może byłaś?

A jeżeli chodzi o Park Roślin to dość duża i zadbana szkółka (kawy niestety tam się nie wypije ). Roślin mają sporo. Ja tam tylko kupiłam trzmielinę oskrzydloną ale nie nastawiałam się wtedy na zakupy. Byliśmy po drodze.

Jak dla mnie i tak jak się wszystko porówna do Kapiasa i Pisarzowic to wypada blado .

Pewnie w innych częściach kraju jest więcej takich fajnych miejsc. U nas mam wrażenie że trochę deficyt jest szkółek a jak już to małe.

Ja na szkółking jeżdżę głównie z M, z chłopakami tylko wtedy jak obiecam obiad u Kapiasa, no ewentualnie lody
W Pisarzowicach zaglądam też do Kubiczka mam z tej szkółki większość ciekawych tawuł i sporo kalin.
W Betuli nie byłam, ale może zajrzę w tym sezonie. Tam za każdym zakrętem jest szkółka
Masz rację jakby to wszystko porównać to licho wypada reszta w porównaniu do tego zagłębia roślin.
Ibuki wystawiają się na giełdzie w Tychach, tam zaglądam
Giełda też ma czasami niezłą ofertę

Nowa12 napisał(a)

Tę wiśnię - też mam. Fajna, taka delikatna. I te pokrzywione pędy .
Mogłaby rosnąć trochę szybciej bo u mnie jeszcze mała.
Ale się rozpisałam na Twoim wątku .

Lubię wiśnie, są śliczne. Jak wybuduje dom to z przodu posadzę dwie Umbraculifera, są piękne
A ta znasz ?

wisnia Alba Plena

Jest piękna
dana1s 12:33, 03 sty 2019

AgataM napisał(a)

Myślałam, że ta fotka jest z Twojego ogrodu

Aguś no niestety nie, ale bardzo lubię tą część ogrodu Kapiasa
Mogłabym ją do siebie przenieść
Chciałabym iść w tym kierunku, ale ewidentnie zbaczam z tej drogi i idę swoją