Basieńko, wybrałam te różowe floksy, bo ich prawie nie mam, za to tych błękitnych mam w nadmiarze. Cieszę się, że pomogłam oczyścić teren.
Dziękuję za dzisiejsze miłe spotkanie, mam nadzieję, że nie ostatnie w tym sezonie.
Dzisiaj króluje biel, ale coś dorzucę z kolorków.
Niebieskie kwiatuszki a potem dekoracyjne duże liście bruner.
Las, a w nim migdałek.
Zaczynają floksy szydlaste, za tydzień zakwitną w pełni.
Najpiękniejszy mój czerwony pigwowiec,najczerwieńszy. W pąkach czerwone peonie.
Gosia obejrzałam Twoje floksy - mikruski muszą sobie poradzić - z pewnością się rozrosną. Chyba przy takich maluchach trzeba ostrożnie z nawożeniem.
Tak myślałam o gnojówce z pokrzyw ale też herbatka z kupy konia - w ub roku miałam i to jest mega azotowy pokarm dla roślin.
Dziewuszki, muszę się wytłumaczyć szybciutko ze mnie nie ma.
Zaczęłam od wczoraj nowa prace i choć siedzę przy komputerze to niestety czasu na zajrzenie na forum nie ma. Po pracy szybko coś zjeść i do ogrodu. Letnia pogoda się zrobiła wiec wszystko ruszyło i nie wyrabiam na zakrętach
Pytanie za 100 punktów Mam możliwość wzięcia (za przysłowiowe dziękuję) takiego
cisa. Musimy go dzisiaj wykopać i zabrać. Nie mam na niego ani planu ani przygotowanego miejsca. Brac i na szybcika miejsce wymyślać? Poradźcie proszę bo jak mam się szarpać z wykopaniem a on mi padnie to mnie mój eM ubije.
Magnolia wczoraj jeszcze w pakach a dzisiaj :
Odtajnię się, obiecuje
Widziałam te Twoje rewolucje ogródkowe i jestem pełna podziwu ze tak piękny ogród jeszcze zmieniasz.
Szkoda Martus ze za tym duzym wyborem nie idzie w parze gruby portfel A tak to tylko się irytuje
Kasia, ta trawka cudna, cudniasta. Juz wiem czym podsadzę moje kulki
Toszko, trawka bardzo mi się podoba. Ona duza rośnie?
Co do kolorów na rabacie to właśnie myślałam żeby więcej białego było a żółty jako dodatek/ plama.
Astilbe urzekły mnie już kiedyś, mam na liście chciejstw.
Reszta tez cudna i bede szukac na nie miejsca ale nie wiem czy na tej rabacie.
Na razie mam problem z azalia bo nigdzie nie ma. Czym ew. zastąpić?
Kasiu, ta świecznica bardzo fajna. Podsunęłaś super pomysł.
Jak by to się komponowało?
Po prawej stronie duza kula bukszpanowa z rodzinka mniejszych podsadzonych everillo. Pod magnolia białe azalie w rozplenicy, po lewej stronie od magnolii 3- 4 mniejsze kulki z przodu podsadzone znowu everillo a na tyły świecznice albo naparstnice.
Czy za dużo wszystkiego?
Gosia daj więcej informacji... bym wiedziała na przyszłość...
podżeraczy mam więcej - trzcinniki podżarte korzenie, ostróżki, floksy... koszmar w tym roku..
Joasiu, Kasia ma rację - zapomniałam o Everillo. U ciebie będzie cudnie rósł i bez stresów, że przemarznie. to mój ulubiony carex.
Jedna moja uwaga. Ja bym zalecała umiar z żółtym. Wydaje mi się, że to powinna być dominująca biała rabata z dodatkiem żółtego. W takich proporcjach będzie niewymuszona elegancja. Jesli by zrobić w odwrotnych proporcjach to może być lekko "nadmiernie entuzjastycznie"
Pomimo pozorów białych kwiatów nie jest dużo, ale mozna coś wybrać
Veronicastrum virginicum Album - Przetacznikowiec wirginijski 'Album'
'Diamonds and Pearls' Astilbe, czyli tawułki
Tiarelle o białych jak mgła kwiatach
Białe napastnice
Floksy białe, serduszka "alba", verbena o białym kolorze
I mam jeszcze jakiś majeranek lub oregano. Jak jest młode to listki ładnie pachną. Jest tego od groma. Prawie tyle samo co pędzi. Próbowałam wytępić ale w zeszłym roku niekoszone zakwitło na różowo i chyba mi się nawet podoba.
Zawsze chciałam większy areał na rabaty bylinowe, ale jak patrzę na Twoje, to chyba moje mini mi wystarczą Wybrałaś już byliny do piwonii, ja praktycznie mam wiele roślin, które kwitną kolejno w czasie po piwoniach: złocienie, rozwary, floksy, róże przed nimi i za nimi, rutewki Delavaya, bardzo zadowolona jestem z białego ostrogowca. Ciekawa jestem Twoich wyborów.
Też mialam problem co posadzić koło piwoni żeby tych liści nie było latem widać i posadziłam floksy.Jak kwitną piwonie to floksy są małe , a potem po przekwitnięciu piwoni floksy kwitną.
Witam, chciałabym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy wejściu na posesję. Kiedyś rosły tam dwa szmaragdy i różowe floksy. Tuje wypadły, zostały trzy floksy, posadziłam tam też hortensję Limelight i kilka żurawek. Jak widać na zdjęciu przez większość roku jest tam nudno i pusto, jedynie w lato jest do przyjęcia. Zamarzyło mi się tam wysokie drzewo np Umbra taka szczepiona na ok. 2 m i nie wiem co dalej. Jest to strona północno-zachodnia, słońce tak już ok. 13 się pokazuje, ale jest wietrznie. Oczywiście mogę zlikwidować trawnik żeby to nie była tylko rabata pod płotem. Od bramki do tej tui co widać na zdjęciu jest 2 m. Z prawej strony jest cały rząd szmaragdów ponad 30 sztuk, trawa i kilka hortensji.
Miro kupowałam w kapersach, w każdym był jeden przycięty badylek z korzonkami i jakimś już zaczątkiem zielonego. Korzonki nawet ładne. Niestety nie zrobiłam zdjęć po wyjęciu z opakowań.
Chodzi ci o taką rozcieńczoną gnojówkę z pokrzyw? Jeszcze nigdy nie robiłam, ale zamierzam w tym roku przetestować.
A floksy rosną.