Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Mój 4 arowy azyl... 22:47, 22 kwi 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzisiaj gościłam Basię - marba z mężem. Całe szczęście, że mogłam podzielić się nadwyżką pewnych roślin, bo wyrzucać na kompost szkoda.

Tych floksow Basia nie chciała

Wybrała takie

Basieńko, wybrałam te różowe floksy, bo ich prawie nie mam, za to tych błękitnych mam w nadmiarze. Cieszę się, że pomogłam oczyścić teren.
Dziękuję za dzisiejsze miłe spotkanie, mam nadzieję, że nie ostatnie w tym sezonie.
Bajkowy ogród Weroniki 23:27, 20 kwi 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Weronika jak Ty cos zapodasz to od kolorów w głowie zawsze sie zakręci. Cieszyniankę bardzo lubię.Buziaki.

Dzisiaj króluje biel, ale coś dorzucę z kolorków.

Niebieskie kwiatuszki a potem dekoracyjne duże liście bruner.

Las, a w nim migdałek.

Zaczynają floksy szydlaste, za tydzień zakwitną w pełni.

Najpiękniejszy mój czerwony pigwowiec,najczerwieńszy. W pąkach czerwone peonie.
Bylinowa łąka 23:20, 19 kwi 2018

Do góry
mira napisał(a)
Gosia obejrzałam Twoje floksy - mikruski muszą sobie poradzić - z pewnością się rozrosną. Chyba przy takich maluchach trzeba ostrożnie z nawożeniem.
Tak myślałam o gnojówce z pokrzyw ale też herbatka z kupy konia - w ub roku miałam i to jest mega azotowy pokarm dla roślin.

pozdrawiam

Mira, jak to się robi?
Jak stosuje?
Brzmi intrygująco
Bylinowa łąka 23:02, 19 kwi 2018

Do góry
Gosia obejrzałam Twoje floksy - mikruski muszą sobie poradzić - z pewnością się rozrosną. Chyba przy takich maluchach trzeba ostrożnie z nawożeniem.
Tak myślałam o gnojówce z pokrzyw ale też herbatka z kupy konia - w ub roku miałam i to jest mega azotowy pokarm dla roślin.

pozdrawiam
Skarbonkowy ogródek 14:34, 18 kwi 2018

Do góry
Dziewuszki, muszę się wytłumaczyć szybciutko ze mnie nie ma.

Zaczęłam od wczoraj nowa prace i choć siedzę przy komputerze to niestety czasu na zajrzenie na forum nie ma. Po pracy szybko coś zjeść i do ogrodu. Letnia pogoda się zrobiła wiec wszystko ruszyło i nie wyrabiam na zakrętach

Pytanie za 100 punktów Mam możliwość wzięcia (za przysłowiowe dziękuję) takiego

cisa. Musimy go dzisiaj wykopać i zabrać. Nie mam na niego ani planu ani przygotowanego miejsca. Brac i na szybcika miejsce wymyślać? Poradźcie proszę bo jak mam się szarpać z wykopaniem a on mi padnie to mnie mój eM ubije.

Magnolia wczoraj jeszcze w pakach a dzisiaj :

UrsaMaior napisał(a)

No to nie tajniacz się tak, tylko skrobnij czasem Ta moja żółto-biała to półkolista z kulkami bukszpanowym. Aktualnie ją przerabiam, buksy wyleciały, na ich miejsce wyszły kulki sosenkowe, evergoldy wyleciały, zastąpią je chyba bodziszki. Zostały białe jeżówki, Stelle, hakone, róże Pilgrim i kilka przetaczników/szałwii dla kontrastu. I dosadziłam morwę i białą magnolię. Bardzo lubię tę rabatę, ale faktycznie żółty jakoś mało popularny. A szkoda.

Odtajnię się, obiecuje
Widziałam te Twoje rewolucje ogródkowe i jestem pełna podziwu ze tak piękny ogród jeszcze zmieniasz.

Makusia napisał(a)
Asia co jak co, ale wybór to masz naprawdę spory. Ogrodnicze wyglądają na fajnie zaopatrzone.

Szkoda Martus ze za tym duzym wyborem nie idzie w parze gruby portfel A tak to tylko się irytuje

Kasia_CS napisał(a)
Ja z trawek jeszcze bym everillo zaproponowała - ona ładnie limonkow-żółta jest, lubi półcień a nawet zimą nie traci specjalnie na urodzie

Kasia, ta trawka cudna, cudniasta. Juz wiem czym podsadzę moje kulki

Toszka napisał(a)
Joasiu, Kasia ma rację - zapomniałam o Everillo. U ciebie będzie cudnie rósł i bez stresów, że przemarznie. to mój ulubiony carex.

Jedna moja uwaga. Ja bym zalecała umiar z żółtym. Wydaje mi się, że to powinna być dominująca biała rabata z dodatkiem żółtego. W takich proporcjach będzie niewymuszona elegancja. Jesli by zrobić w odwrotnych proporcjach to może być lekko "nadmiernie entuzjastycznie"

Pomimo pozorów białych kwiatów nie jest dużo, ale mozna coś wybrać

Veronicastrum virginicum Album - Przetacznikowiec wirginijski 'Album'

'Diamonds and Pearls' Astilbe, czyli tawułki
Tiarelle o białych jak mgła kwiatach
Białe napastnice
Floksy białe, serduszka "alba", verbena o białym kolorze

Toszko, trawka bardzo mi się podoba. Ona duza rośnie?

Co do kolorów na rabacie to właśnie myślałam żeby więcej białego było a żółty jako dodatek/ plama.
Astilbe urzekły mnie już kiedyś, mam na liście chciejstw.
Reszta tez cudna i bede szukac na nie miejsca ale nie wiem czy na tej rabacie.

Na razie mam problem z azalia bo nigdzie nie ma. Czym ew. zastąpić?

Kasia_CS napisał(a)
A może rutewka i swiecznica do przemyslenia? Rutewka biala jako cudna kwitnącamgielka, swiecznicw z kolei gdzieś na tyly można dac, bo wysokie i można stworzyć ciekawy kontrast kolorów liści i faktur

Kasiu, ta świecznica bardzo fajna. Podsunęłaś super pomysł.

Jak by to się komponowało?
Po prawej stronie duza kula bukszpanowa z rodzinka mniejszych podsadzonych everillo. Pod magnolia białe azalie w rozplenicy, po lewej stronie od magnolii 3- 4 mniejsze kulki z przodu podsadzone znowu everillo a na tyły świecznice albo naparstnice.
Czy za dużo wszystkiego?
Z Pszenicznej ... 09:11, 18 kwi 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Agato, bylinówka rośnie w siłę. Pięknie.
Tylko muszę Cię zmartwić, łubiny podżerają Ci opuchlaki. Wyjątkowo wredoty je lubią.

Gosia daj więcej informacji... bym wiedziała na przyszłość...
podżeraczy mam więcej - trzcinniki podżarte korzenie, ostróżki, floksy... koszmar w tym roku..
Skarbonkowy ogródek 00:56, 18 kwi 2018

Do góry
Joasiu, Kasia ma rację - zapomniałam o Everillo. U ciebie będzie cudnie rósł i bez stresów, że przemarznie. to mój ulubiony carex.

Jedna moja uwaga. Ja bym zalecała umiar z żółtym. Wydaje mi się, że to powinna być dominująca biała rabata z dodatkiem żółtego. W takich proporcjach będzie niewymuszona elegancja. Jesli by zrobić w odwrotnych proporcjach to może być lekko "nadmiernie entuzjastycznie"

Pomimo pozorów białych kwiatów nie jest dużo, ale mozna coś wybrać

Veronicastrum virginicum Album - Przetacznikowiec wirginijski 'Album'

'Diamonds and Pearls' Astilbe, czyli tawułki
Tiarelle o białych jak mgła kwiatach
Białe napastnice
Floksy białe, serduszka "alba", verbena o białym kolorze

Bylinowa łąka 20:58, 17 kwi 2018

Do góry
Uwielbiam floksy Mam ich kilkanaście i wciąż mi ich mało
Gutlandia 17:37, 17 kwi 2018

Do góry
Mam też białe floksy

A z płotu wyrosła mi szałwia.

I mam jeszcze jakiś majeranek lub oregano. Jak jest młode to listki ładnie pachną. Jest tego od groma. Prawie tyle samo co pędzi. Próbowałam wytępić ale w zeszłym roku niekoszone zakwitło na różowo i chyba mi się nawet podoba.
Wszystkiego po trochu 18:26, 16 kwi 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
I ja donoszę że floksy od ciebie ruszyły i mocno się rozrosły.

Mireczka jedziesz na targi do SP ?

Cieszę się że ruszyły, Ty chyba masz te jaskrawo różowe?
Ewa, jakie to targi i gdzie ? Co to SP ?
Bylinowa łąka 10:49, 16 kwi 2018

Do góry
Jakie obfite zakupy! Zrobi się kolorowo, jak te wszystkie floksy zakwitną w takiej masie.
Wszystkiego po trochu 07:37, 16 kwi 2018

Do góry
I ja donoszę że floksy od ciebie ruszyły i mocno się rozrosły.

Mireczka jedziesz na targi do SP ?
Wszystkiego po trochu 07:11, 16 kwi 2018

Do góry
katel napisał(a)

Mam tą przebarwiającą się na burgund i drugą różową , ruszyły też floksy od Ciebie

Kasiu, rutewka od Ciebie też ruszyła
Nasionka posiane, tylko hortensja Strong Annabelle po przycięciu wciąż się namyśla
Moje floksy też już idą
Księżycowy... 23:27, 15 kwi 2018

Do góry
Zawsze chciałam większy areał na rabaty bylinowe, ale jak patrzę na Twoje, to chyba moje mini mi wystarczą Wybrałaś już byliny do piwonii, ja praktycznie mam wiele roślin, które kwitną kolejno w czasie po piwoniach: złocienie, rozwary, floksy, róże przed nimi i za nimi, rutewki Delavaya, bardzo zadowolona jestem z białego ostrogowca. Ciekawa jestem Twoich wyborów.
Wszystkiego po trochu 22:21, 15 kwi 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Cieszę się, już tyle tych sadzonek rozesłałam, że nie pamiętam komu jaką, Ty chyba masz tę ciemną?

Mam tą przebarwiającą się na burgund i drugą różową , ruszyły też floksy od Ciebie
Księżycowy... 18:57, 15 kwi 2018

Do góry
bacowa napisał(a)

Też mialam problem co posadzić koło piwoni żeby tych liści nie było latem widać i posadziłam floksy.Jak kwitną piwonie to floksy są małe , a potem po przekwitnięciu piwoni floksy kwitną.

Wybrałam kilka bylin na piwoniową, będę sprawdzać efekt, ale zapewne w przyszłym roku dopiero.
Księżycowy... 23:18, 14 kwi 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Jakie trzy byliny dałabyś do piwonii, kwitnących w okresie lipiec-wrzesień? To jest moje pytanie.
.

Też mialam problem co posadzić koło piwoni żeby tych liści nie było latem widać i posadziłam floksy.Jak kwitną piwonie to floksy są małe , a potem po przekwitnięciu piwoni floksy kwitną.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:35, 13 kwi 2018

Do góry
KamilaM napisał(a)
iu jest 2 m. Z prawej strony jest cały rząd szmaragdów ponad 30 sztuk, trawa i kilWitam, chciałabym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy wejściu na posesję. Kiedyś rosły tam dwa szmaragdy i różowe floksy. Tuje wypadły, zostały trzy floksy, posadziłam tam też hortensję Limelight i kilka żurawek. Jak widać na zdjęciu przez większość roku jest tam nudno i pusto, jedynie w lato jest do przyjęcia. Zamarzyło mi się tam wysokie drzewo np Umbra taka szczepiona na ok. 2 m i nie wiem co dalej. Jest to strona północno-zachodnia, słońce tak już ok. 13 się pokazuje, ale jest wietrznie. Oczywiście mogę zlikwidować trawnik żeby to nie była tylko rabata pod płotem. Od bramki do tej tui co widać na zdjęcka hortensji.

Kamila, oglądaj, podglądaj to coś zawsze wpadnie. Np.u Ani https://www.ogrodowisko.pl/watek/6425-anna-i-ogrod?page=770
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 12 kwi 2018

Do góry
Witam, chciałabym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy wejściu na posesję. Kiedyś rosły tam dwa szmaragdy i różowe floksy. Tuje wypadły, zostały trzy floksy, posadziłam tam też hortensję Limelight i kilka żurawek. Jak widać na zdjęciu przez większość roku jest tam nudno i pusto, jedynie w lato jest do przyjęcia. Zamarzyło mi się tam wysokie drzewo np Umbra taka szczepiona na ok. 2 m i nie wiem co dalej. Jest to strona północno-zachodnia, słońce tak już ok. 13 się pokazuje, ale jest wietrznie. Oczywiście mogę zlikwidować trawnik żeby to nie była tylko rabata pod płotem. Od bramki do tej tui co widać na zdjęciu jest 2 m. Z prawej strony jest cały rząd szmaragdów ponad 30 sztuk, trawa i kilka hortensji.
Bylinowa łąka 19:04, 12 kwi 2018

Do góry
mira napisał(a)
Sporo zakupiłaś floksów, jakie były duże te sadzonki? uwielbiam floksy, a one uwielbiają jeść - jak się zadomowią to daj im coś typu herbataka z pokrzywy

pozdrawiam

Miro kupowałam w kapersach, w każdym był jeden przycięty badylek z korzonkami i jakimś już zaczątkiem zielonego. Korzonki nawet ładne. Niestety nie zrobiłam zdjęć po wyjęciu z opakowań.
Chodzi ci o taką rozcieńczoną gnojówkę z pokrzyw? Jeszcze nigdy nie robiłam, ale zamierzam w tym roku przetestować.
A floksy rosną.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies