Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 12:10, 02 cze 2018

Wani napisał(a)
Asiu pozwolę sobie zapytać u Ciebie. Czy mogę pomidorowe poletko wysypać korą? Chwasty chcą nas zjeść....Zaraz będę musiała zmienić nazwę wątku na Poparzeni pokrzywami.... :/ Nie dam rady pielić wszystkiego

Pomidorowe poletko najlepiej ściółkować skoszona trawą. Zostawić trzeba tylko kółeczko wokół łodygi, żeby woda z podlewania nie spływała po sianku. Skoszona trawa to w mniej wyeksponowanych miejscach świetna ściółka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anitka 23:39, 02 cze 2018

makadamia napisał(a)
Podsumowując:

nadal widać trend powrotu do natury - roślinność ma jak najbardziej imitować środowisko naturalne (i nie jest to powielanie stylu Oudolfa); mimo inspiracji różnymi środowiskami, w tym dwoma brytyjskimi - na żadnym z ogrodów nie ma ani kawałeczka trawnika!
nie ma też minimalistycznych nasadzeń, strzyżonych grabów itp. jeśli są jakieś topiary, to schowane w bujnej roślinności;
byliny nadal trzymają się mocno - sposób ich sadzenia to wyższa szkoła jazdy, bo zdecydowanie nie widzę tutaj stosowania "dekalogu Danusi": sadzenia ograniczonej ilości gatunków, w dużej ilości sztuk, z zachowaniem wyraźnego kontrastu faktur i kolorów; Na CHFS rośliny są posadzone swobodnie, bardzo wymieszane, a nie w geometrycznie wyznaczonych im miejscach;

widać tendencję do "oddania kontroli"

ponieważ ja lubię busz, to w większości tegoroczne ogrody mi się podobają, ale wielbicielki porządku i minimalizmu po raz kolejny raczej nie zdnajdą dla siebie wielu inspiracji

Dziękuje za podsumowanie i opisy tegorocznych ogródków. Ja lubię taki busz kontrolowany bardzo i staram się troszkę do siebie przemycić, ale ciężko jest to naśladować, bo z tego co widać byliny są wsadzane małe, a przecież z czasem niektóre bardzo się rozrastają na szerokość i większe plamy tworzą, np rodgresje, bodziszki czy irysy. A w tych ogrodach pokazowych prawie zawsze tylko 2-3 pędy mają.
Ale niektóre zestawienia można przenieść do siebie.
Na pewno kolejny ogród jak bym robiła to byłby taki mniej kontrolowany
Wani 09:09, 03 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pomidorowe poletko najlepiej ściółkować skoszona trawą. Zostawić trzeba tylko kółeczko wokół łodygi, żeby woda z podlewania nie spływała po sianku. Skoszona trawa to w mniej wyeksponowanych miejscach świetna ściółka.

Dziękuję Niestety chwilowo deficyt trawy u mnie, dlatego pytam o korę
makadamia 10:03, 04 cze 2018

Magda70 napisał(a)

zgadzam się w 100% !
a najgorsze jest to, że mi się to co raz bardziej podoba

oj tak
z tym właśnie jest najgorzej: jak Ci się coś odwiedzi. nie że brzydkie czy niefunkcjonalne, tylko po prostu coś innego byś chciała
makadamia 10:05, 04 cze 2018

Wani napisał(a)

Dziękuję Niestety chwilowo deficyt trawy u mnie, dlatego pytam o korę

już wyczytałam, że Ci Toszka napisała o tym
makadamia 10:09, 04 cze 2018

Anitka napisał(a)

Dziękuje za podsumowanie i opisy tegorocznych ogródków. Ja lubię taki busz kontrolowany bardzo i staram się troszkę do siebie przemycić, ale ciężko jest to naśladować, bo z tego co widać byliny są wsadzane małe, a przecież z czasem niektóre bardzo się rozrastają na szerokość i większe plamy tworzą, np rodgresje, bodziszki czy irysy. A w tych ogrodach pokazowych prawie zawsze tylko 2-3 pędy mają.
Ale niektóre zestawienia można przenieść do siebie.
Na pewno kolejny ogród jak bym robiła to byłby taki mniej kontrolowany

Do CHFS rośliny są specjalnie hodowane i wybierane tylko najlepsze egzemplarze, żeby na dzień obchodu jury były idealne.

Oprócz tego co napisałaś, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że nasadzenia są projektowane pod kątem jednego dnia w roku. A my nasze ogrody musimy planować na cały rok. Dlatego, jeśli ktoś chce nasadzenia naturalne, to nieustająco polecam nauki śp. Johna Brookesa.
makadamia 11:14, 04 cze 2018

to co, parę zdjęć by się przydało no nie?

ostatnio ta mała była ostro ćwiczona, to dla odmiany dzisiaj ta duża

na jesieni będą tam jeszcze porządki ale nie tak duże jakby się wydawało:
na pewno na przodzie rabaty znajdą się (naprzemiennymi plamami) rozchodniki z tą różową szałwią, co teraz na środku kwitnie, rogownica powoli będzie znikać;
na środku trzeba będzie zrobić więcej miejsca dla kocimiętek, piwonie kupię lepsze i posadzę w dwóch plamach, a nie jednej dużej, zobaczymy jak będzie z łubinami i irysami;
na tyle rabaty nie wiem co miskantami: trzeci rok tam rosną, a ciągle słabo (czerwiec już się zaczął a ich ciągle nie widać zza piwonii); ograniczę łapiące mączniaka floksy a na ich miejsce dosadzę chyba przetacznikowca alba (to ta najwyższa w tej chwili bylina), kępa co prawda słabo przyrasta ale może to i dobrze; są tam jeszcze przetaczniki wysokie od Toszki i rutewka delawaya ale jeszcze niewidoczne;
zestawienie pod bukszpanem bergenia-silver sceptre-przywrotnik alpejski powędruje w inne miejsce, bo jest ładne ale tu nie pasuje
makadamia 11:19, 04 cze 2018

i takie tam:

anbu 11:30, 04 cze 2018

makadamia napisał(a)

Wszystkie ujęcia mi się podobają ale to wyjątkowo
Asiu piszesz, że jesienią będziesz robiła porządki na rabatach Napisz proszę w jakich miesiącach jesiennych dzielisz byliny
Toszka 11:31, 04 cze 2018

A weź ty te miskanty zacznij podlewać - połóż codziennie węża na mały strumień i 15min codziennie każda kępa musi dostać picia. To samo przetaczniki te wysokie - u mnie biorą się za kwitnienie (i to swawolna siewka w cieniu!).
W tą spiekotę bez podlewania to ani rusz.

Ostatnio pewna dobra dusza zwróciła mi uwagę, że w ogrodach w "projektowaniu" a i owszem, planuje i sadzi się na potęgę, ale i sucho w tychże ogrodach jest aż strach. No i dyskutowaliśmy o pieniądzach wydawanych na nowe rosliny kosztem pieniędzy wydawanych na wodę...

powiem ci, że akurat rogownica wprowadza na tej rabacie dużo jasnego światła...ja osobiście mam już dość rogownicy, ale może czyściec wełnisty?

Aniu, w sierpniu dzieli się byliny. Dzięki temu maja czas na ukorzenienie się.