Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Od nowa ... na przekór wszystkim 09:34, 14 sie 2015

Do góry
Jestem taka zarobiona, że nie mam czasu na forum, jeszcze kilka dni i młyn minie

Wczoraj całe popołudnie tyrałam przygotowując teren pod trawnik, niestety nie u siebie Siostra męża poprosiła mnie o pomoc, a ja do takich prac pierwsza, więc swoje plany w odstawkę i do szpadla Narobiliśmy się pożądnie, ale efekt juz widać. Nowy domek, kostka ułożona tylko trawnika brakowało, jak ja uwielbiam takie akcje no i na koniec po ciężkiej pracy było piweczko, aż musiałam kierowcę wzywać, aby mnie i moje auto odtransportować do domu
Jak zagospodarować miejsce po basenie? 23:35, 13 sie 2015

Do góry
Placyk wysyp grysem granitowym albo małymi otoczakami, będzie prost do zrobienia i tańsze niż kostka.
Ogród Mirelli 11:21, 13 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Kostka się położyła?
Trawy posadzone?

U mnie rozchodniki powoli zaczynają kwiaty pokazywać
pozdrawiam

Kostka w trakcie, trawy jeszcze czekają, muszę domówic kilka.Pan Trawka przy zamówieniu dodał jedną gratis i tak mi się spodoba, że zamówię
Ogród Mirelli 11:12, 13 sie 2015

Do góry
Kostka się położyła?
Trawy posadzone?

U mnie rozchodniki powoli zaczynają kwiaty pokazywać
pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:25, 12 sie 2015

Do góry
Myślałem, że rzucę dobry pomysł ze stipą ale nie wiedziałem, że tam cień
Hahaha co do deszczu to u mnie miało padać w nocy i w dzień, no i był deszcz 3 krople na m^2 i koniec. Ekstra nie?

Teraz postaram się coś powiedzieć co do zdjęć. Czuję, że się rozpiszę

Zdjęcie 1
Myślę, że kostka będzie dobrym pomysłem. Jesteś królem żurawek więc dodałbym jakąś limonkową plamkę jako jaśniejszy akcent

Zdjecie2
To jest super miejsce, myślę że jedna z najlepszych rabat na ogrodowisku

Skalniaczek
Rewolucja całej rabaty, czy tylko kawałka z rojnikami i innymi takimi?
Chyba bym przesunął rozchodnik bardziej na środek, do tego trawki. Tak mi się wydaje że będzie fajnie, no oczywiście inne rośliny też muszą być ale nie widziałem rabaty na żywo tylko ze zdjęć.
Ta część której dawno nie pokazywales wygląda na takie zaciszne miejsce. Tylko usiąść i wypić kawkę, no jednak przy tej pogodzie to lepiej coś schłodzonego xD

Basen wygląda na duży, tak jak napisałeś, dobre miejsce na upalne dni.

Ale mnie wzięło na pisanie
Nie mogę tak szaleć, chyba
Ogrodowe skarby 05:56, 11 sie 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Wiedziałam wiedziałam że super wyjdzie Domek przeszedł super metamorfozę

Dziękuję Anetko

sylwia_slomczewska napisał(a)
Widać, że masz oko i rękę do roślin i żadnej pomocy nie potrzebowałaś, super to wszystko, widać też, ze przy domu ogród ma zupełnie inny charakter niż nad rowem.
A ja zapytam z innej beczki, czy wokół opaski z kostki daliście obrzeże, albo krawężnik, bo nie widać co ma chronić kostkę przed rozjeżdżaniem się i na czym była układana na suchej zaprawie czy na samym piasku? Jeśli na piasku to mrówki wcześniej czy później wyniosą i kostka zacznie się zapadać.
M robi w takiej i podobnej branży stąd wiem.

Dziękuję przy domu ogród faktycznie mam całkiem inny charakter niż nad strumykiem.
Podobają mi się ogrody wiejskie ale te eleganckie i bez przepychu roślin też!!! Postanowiłam połączyć to co lubię no i wyszło 2 w 1
Działkę mam szeroką więc mogłam sobie na to pozwolić .
Kostkę układał M na suchej zaprawie a na brzegi położone są ekobordy . Tylko tam gdzie jest kamień z glinką zabezpieczony jest krawężnikami .

Marga napisał(a)

Baaaardzo jestem zainteresowana Niech tylko te upały miną, bo nie da się żyć. Nawet samochód odmówił mi posłuszeństwa Już się nie mogę doczekać kiedy odwiedzę słynny "ogród z rowem".

Ok jesteśmy umówione!
Szkółka jest 4 km ode mnie więc grzech jak byś nie zajechała
Zapraszam

Ogrodowe skarby 23:49, 10 sie 2015

Do góry
Widać, że masz oko i rękę do roślin i żadnej pomocy nie potrzebowałaś, super to wszystko, widać też, ze przy domu ogród ma zupełnie inny charakter niż nad rowem.
A ja zapytam z innej beczki, czy wokół opaski z kostki daliście obrzeże, albo krawężnik, bo nie widać co ma chronić kostkę przed rozjeżdżaniem się i na czym była układana na suchej zaprawie czy na samym piasku? Jeśli na piasku to mrówki wcześniej czy później wyniosą i kostka zacznie się zapadać.
M robi w takiej i podobnej branży stąd wiem.
Malutki pod lasem 22:30, 10 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Podoba mi się kostka u sąsiadów Ani. Czy może ktoś zna producenta i model?

Nie mam pojęcia co to za kostka niestety, nie pomogę.
Malutki pod lasem 18:08, 10 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Poszłam dla niezdecydowanych zrobić zdjęcie katalpy sąsiadów.

Całkiem ładna ta katalpa u sąsiadów. Ja mam 5 pod blokiem i faktycznie jeszcze w maju nie mają liści. Za to bardzo intrygują ludzi, którzy często przystają i zastanawiają się co ta za drzewo i dlaczego ma strąki. Moje dzieci robią z nich szable.
Najsłynniejszą katalpę na O. ma chyba Mała Mi. Była nawet w TV i Maja sie nad nią rozwodziła

Podoba mi się kostka u sąsiadów Ani. Czy może ktoś zna producenta i model?
Ogród na wzgórzu :) 11:02, 08 sie 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Hej Ateno
odwiedzam i ja- masz piękny wielki teren i już całkiem ogarnięty. Nic tylko przyjmować gratulacje. Teraz przed Tobą miłe decyzje doboru roślin. Zachwyca mnie twój taras - jego plan, markiza, kostka- wszystko perfekcyjnie dopasowane. Aż się prosi o ogniste czerwienie w ogrodzie
W którymś ogrodzie Moi jest taka wielka działka z kwietną łąką, którą kosi się kosą tylko raz w roku. Pięknie to wygląda.
Czekam i ja na zdjęcia nowe.
Pozdrawiam i będę zaglądać

Witam Cię Kasiu w moich skromnych progach
bardzo dziękuję za miłe słowa. Wiesz że te czerwienie dały mi do myślenia nie ukrywam że próbuję wzorować się na jednej z realizacji Danusinych którą podstawiłam sobie jako taki szkielet nasadzeń i są tam po części czerwienie (berberysy, klon palmowy, begonie). Jednak póki co idzie mi to mozolnie bo nie wszystko mogłam dostać tak od ręki i bywają w nasadzeniach "dziury" a poza tym wiele roślin mam maleńkich i efektu jeszcze nie ma.
Ale zapraszam do siebie częściej.
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 15:09, 07 sie 2015

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Ekspresowo odpisuje że w altanie będzie kostka barwy jesieni bo nam została Po za tym cudnie w twoim ogrodzie

Dzięki za info z kosteczką będzie super!
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 13:33, 07 sie 2015

Do góry
Witajcie Kochani
Upragniony finisz brudnych robót i "nadejszla chwila" aby zająć się roślinnością wkoło mojego domku. Nie ukrywam ze jestem totalnym laikiem w kwestii roślinności i planowania zieleni, ale szybko się uczę i myślę ze z Wasza pomocą jakiś plan ogrodu/zieleni wstępny przynajmniej uda mis ie stworzyć. Planowałam powierzyć to profesjonalistom, ale życie zweryfikowało moje plany finansowe i niestety to ja będę głównym ogrodnikiem w mojej zieleni....
Liczę na Waszą pomoc w kwestii doboru roślin, gdyż dopiero teraz i na tym forum uczę się nazw i wyglądu roślin. Zatem przejdźmy do sedna....
Działka na której ciągle jeszcze budujemy nasz dom ma ok 1000 m kw.
28 m szerokości, 35 długości. Gleby raczej piaszczyste, wierzchnia warstwa na ok 50 cm to nawieziona ziemia (leśna - była bardzo tłusta). Region centralna Polska - okolice Kielc. Strony świata obrazuje jedno ze zdjęć.

Tutaj rozplanowana kostka i tak jest ułożona ostatecznie:

Lifting starego ogródka 20:33, 06 sie 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)

Permanentny cień tam masz ???

Buziole

Elu, cień tam jest cały boży dzień, niestety. Kostka jest tam pociągnięta do samego muru, więc musi być w donicy to coś :/
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 16:33, 06 sie 2015

Do góry
Ekspresowo odpisuje że w altanie będzie kostka barwy jesieni bo nam została Po za tym cudnie w twoim ogrodzie
Ogród tworzony z pasją 14:36, 06 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Do naszego wchodzi 20 000 litrow wody,ale jest naprawde wystarczajacy.
A kostka jest najlepszym i najpraktyczniejszym rozwiazaniem

Wow, to olbrzymi Do mojego wchodzi 16 000 litrów, dobrze, że mam podlicznik ogrodowy i nie płacę za ścieki z niego
Też myślę o jakimś podłożu w przyszłym roku pod niego i chyba wybetonuję kółko
Ja wylewam wodę we wrześniu bezpośrednio na podwórko, trawa ładnie rośnie, pod roślinki też czasem poleci i nic im nie jest
Ogród tworzony z pasją 13:18, 06 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)
no właśnie, też mam teraz piasek i do tej pory to najlepsze rozwiązanie, ale tak jak mówisz trzeba równać, wcześniej miałam stare dywany, ha ha , potem styropian-porażka. Kostka będzie najlepszym rozwiązaniem, w przyszłym roku planuję zakup większego

Do naszego wchodzi 20 000 litrow wody,ale jest naprawde wystarczajacy.
A kostka jest najlepszym i najpraktyczniejszym rozwiazaniem
Ogród tworzony z pasją 13:11, 06 sie 2015

Do góry
no właśnie, też mam teraz piasek i do tej pory to najlepsze rozwiązanie, ale tak jak mówisz trzeba równać, wcześniej miałam stare dywany, ha ha , potem styropian-porażka. Kostka będzie najlepszym rozwiązaniem, w przyszłym roku planuję zakup większego
Mój mały zakątek :D 21:42, 04 sie 2015

Do góry
Zaczynam układać chodnik, dzisiaj pozyskałem płyty chodnikowe betonowe z innego chodnika. Pozyskane płyty zostaną wykorzystane do kontynuacji chodnika pod domem. Czyli dzisiaj musiałem rozebrać jeden chodnik płyty zastąpić kostka brukowa która i tak nigdzie nie byłaby użyta, a w tamtym miejscu akurat może być bo jest to kawałek chodnika pod stodołą, więc hak będzie odbierał wyglądem od tego pod domem to nic. Jutro wstawię fotki jak wygląd ta kostka. Jednak mam mały problem. Chodnik pod domem ten który będę teraz robił jest bardzo pochylony, ponieważ między początkiem, a końcem jest 19 cm różnicy na długości ok 8m. Chcę teraz wyrównać ten spadek i brzeg wejściem zrobić stopień. Mój problem polega na tym, że obrzeża betonowe ma 20 cm wysokości, chociaż mogę kupić taki co ma 25cm. Wiadomo, że będę układał je na zaprawę, tylko czy to Noe za mało te 6 cm zagłębienia? Pomyślałem o tym żeby przemierzać każde obrzeże w połowie długości i włożyć śrubę taką do drewna, one mają tylko taki łepek więc nic by nie wystawało. Drugi koniec śruby zatopiłbym w zaprawie więc by trochę trzymało bardziej. Jednak nadal nie wiem czy to dobry pomysł. Ale żem się rozpisał mogę zrobić rysunek obrazujące ten problem
Ogrodowe skarby 12:33, 04 sie 2015

Do góry
Po przerwie jestem
Kostka ułożona ,na rabatach żwirek ( na razie bez roślin) kamień rozsypany po podwórzu.....i burza w głowie co dalej ???

Rzadko proszę o pomoc ale w tym przypadku muszę bo jakoś nie wiem co posadzić tutaj na rabacie .
Rabata ma być ze żwirkiem, wystawa północna.
Nie chcę zasłonić okna !! jest to miejsce przy "tarasie" Zastanawiam się nad połączeniem tej rabaty z tą która już istnieje . Za domem jeszcze nic konkretnego nie rośnie. Zaczynam obsadzanie w okół domu
Wymiary 1,10m X 6m
Jeśli ktoś coś na ten temat to ja chętnie poczytam

Daleka droga do ogrodu....... 07:46, 02 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Do walki z perzem polecam widły amerykańskie i dokładnie wybranie każdego maleńkiego kłącza, z którego, jesli pozostawisz odrośnie momentalnie. Widły amerykańskie są najlepszym przyjacielem ogrodniczek. Randaup wyrzuć - dwa tygodnie karencji to mało.... lat wielu trzeba, by gleba wyzbyła się toksyn. Już zdrowszy jest preparat do oprysku na jednoliścienne. I wbrew reklamie wspomnianego powyżej skuteczniejszy.

Paulina dobrze radzi - rób rabata po rabacie wg wcześniejszego planu. Zacznij od żywopłotu - masz wokół pola to osłoni przed wiatrami, przed śniegiem, nada intymności ogrodowi.
Może mozna by trochę kostki usunąć pod ogrodzeniem... będziesz mogła posadzić żywopłot. Nie będziesz pierwsza na forum co to kostkę usuwała Kostka położona jest praktycznie, ale nie dla ogrodu

Witaj Toszka. Na szczęście ten wąski pasek to tylko przy dodatkowym podjeździe na 2 metry długości. Dalej juz kostki nie ma więc i nie ma większego problemu. Zawsze to miejsce może przełamać monotonię szpaleru tui , które mimo, że passe i tak u mnie zagoszczą bo są zimozielone. A w walve z perzem chyba punkt dla mnie. Wyciagałam i wyciagałam a to co odrsta to jakis jeden samotnik na metr kwadratowy, podchodzę i delikatnie wyrywam chwasta .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies