Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:20, 26 wrz 2017

Do góry
to już chyba ostatnie takie widoki

miskant Rosi

trzcinnik krótkowłosy

Działka prawie w Borach Tucholskich 23:23, 25 wrz 2017

Do góry
Jestem na twoim wątku na str. 756 masz proso rózgowate Squaw powiedz ile lat u ciebie to proso jest i gdzie rośnie w słońcu czy w półcieniu.

Dlaczego pytam mam 4 rodzaje pros 2 z nich to o liściach czerwonych np. proso Shenandoah i jak było mAŁE to liście miało czerwone czym większy krzak liście robią się zielone.

Ladny jest ten miskant Siux on wysoki jest ile jest u ciebie.
Ogródek Iwony II 22:34, 25 wrz 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Iwonka, Memory to baaardzo wysoki miskant, osiąga 2,5 metra. Gdzie przeczytałaś, że on nie rośnie wysoki? Jest piękny, ostatnio juz go miałam w łapkach, ale na szczęście rozsądek zwyciężył, bo na razie miejsca dla niego nie mam. Ale na pewno sobie kupię, kiedyś.
Podoba mi się nowa donica, że też mój eM nie ma zacięcia murarskiego, cegła tworzy fajny klimat w ogrodzie. Z lewej strony ławeczki masz jeszcze miejsce, coś tam planujesz? Może jakaś donica z roślinkami.

Aniu, na wątku "Anna i ogród" Ania pisała, że Memory nie jest wysoki. A on właśnie jest wysoki. Ale lubię, gdy jego kłosy widzę z okna kuchni. Choć dokońca nie wiem, czy będzie w tym miejscu. Niby mam tam miejsce dla niego, ale co będzie za kilka lat? Nie wiem, czy miejsca starczy ...
Co do miejsca przy ławeczce, perspektywa przekłamuje. Z obu stron są hortensje Limlight. Tylko na lewo mała jeszcze, bo z własnych sadzonek, ale potem już są większe.
Tu na fotce widać, jeszcze w trakcie prac...

Trudna rabata gabionowa 20:00, 25 wrz 2017

Do góry
Załączam plan nasadzeń rabaty lewej (przepraszam za jakość):

25- miskant
11- hortensja LL
7- berberys
24 rozplenica h.
8-bukszpany
22- trawa hakonechloe

Mężyk mi uświadomił, że gdy sąsiedzi kopali na 4-5 metrów w głąb jest glina.
Nie ma dokąd odprowadzić wody gdyż w okolicy nie ma żadnych zbiorników wodnych, kanalizacji także brak, żadnych rowów także U nas jest zrobione jakieś odwodnienie - rury drenażowe odprowadzają wodę na drogę.

Ostatnio,w zeszły wtorek ( deszcze ulewne chyba w całej Polsce) gdy lało dzień i noc, u nas w ogródku był basen. Na szczęście na rabatach woda nie stoi w ogóle, a nawet jeśli to szybciutko wsiąka.

Miskant - Miscanthus 18:34, 25 wrz 2017

Do góry
cyma2704 napisał(a)
Mirko ogród mi się prawie podoba, choć co roku trochę go przerabiam.
Miskant przy berberysie to Beauty Queen.
Oczywiście zapisałam, ale jednak wiosną przypomnij się.
No widzisz jak tobie się podoba to i nam na pewno też.Mnie już się podoba po fotkach które wstawiasz Dzięki przypomnę się .A ten wyżej to jaki?
Miskant - Miscanthus 17:48, 25 wrz 2017

Do góry
Mirko ogród mi się prawie podoba, choć co roku trochę go przerabiam.
Miskant przy berberysie to Beauty Queen.
Oczywiście zapisałam, ale jednak wiosną przypomnij się.
Do raju daleko - u Ewy 17:02, 25 wrz 2017

Do góry
Doczekałam się kwitnących trawek Tak kwitnie Miskant chiński "Silberfeder"

Miskant - Miscanthus 09:15, 25 wrz 2017

Do góry
cyma2704 napisał(a)
Mirko też mam takie trzy potwory z siewu.
Mają po 2,5 metra wysokości. Do tej pory nie udało mi się ich nazwać.

Kolejny miskant, który nigdy nie przemarzł i co roku rozrasta się bardzo. Uszczuplam kępę, ponieważ posadzony w zagęszczeniu pożera rośliny rosnące obok. Na początku miałam pięć, ale nie dawałam rady ich okiełznać, więc powędrowały do innych ogrodów.

Nie mam wątku, aparat słabiutki i tyle błędów popełniłam na początku, że naprawić będzie trudno.

Bez przesady z tymi błędami to przecież twój ogród i ty masz się w nim czuć dobrze nie inni A tego miskanta jak byś uszczuplała to pamiętaj o mnie Ładny ten miskant jak się nazywa?
Ogródek Iwony II 06:35, 25 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, u mnie taki jest. Ale widziałam, że trawy, które u mnie mają 150 cm wysokości, w innym ogrodzie rosną do 2 metrów.
Miskant Memory, czytałam, że nie jest wysoki, u mnie za to w pierwszym roku przerósł mnie o głowę.

W każdym ogrodzie roślinki inaczej rosną

Iwonka, Memory to baaardzo wysoki miskant, osiąga 2,5 metra. Gdzie przeczytałaś, że on nie rośnie wysoki? Jest piękny, ostatnio juz go miałam w łapkach, ale na szczęście rozsądek zwyciężył, bo na razie miejsca dla niego nie mam. Ale na pewno sobie kupię, kiedyś.
Podoba mi się nowa donica, że też mój eM nie ma zacięcia murarskiego, cegła tworzy fajny klimat w ogrodzie. Z lewej strony ławeczki masz jeszcze miejsce, coś tam planujesz? Może jakaś donica z roślinkami.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:56, 24 wrz 2017

Do góry
yolka napisał(a)

Dorotko zakupy dorodne, tej rozplenicy nam tony do podziału, szkoda że się nie zgadałyśmy, a nawet jesli wspomonałaś to z braku czasu przeglądam głównie obrazki. Kupiłaś też powojniki, a ja sią bałam że zbyt późno na nie - dziś robię zamówienie
Nic nie wspominałam, że chcę nabyć te rozplenice, zobaczyłam je u Lojalnej Joli i bardzo mi się spodobały.
Chciałabym nabyć jeszcze inne trawy np. rozplenicę Lady U, miskant Krater,Tatarak trawiasty "ogon",Miskant chiński 'Kleine Fontane'. Tylko ten ogródek nie chce już tego mieścić. Muszę coś wykopać, żeby nowe chciejstwo mogło zagościć w ogródku.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:26, 24 wrz 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Dla Eli .

Nie patrz na trawę bo niszczyłam wątrobowca.Z brzegu świeżo sadzone derenie i trawy . Sadziłam tuje co 80 cm razem wszystkie i widać jak rosną Jako pierwsza siedzi choina potem między tujami hortensje,Na wiosnę bo teraz mi szkoda chcę wyrównać żreby taki szpaler równy był od początku.Wyglądać to ma tak jak tamte z tyłu równo. A potem jak zrobię porządek ze szpalerem p-----porządek z całą trawą ,Mam zamiar przekopać całą trawę dookoła i siać na nowo.

Zawitka zrob z bliska fote a nie z odleglosci tak jakbys widzisla cala rabate z przodu. To co widze one sie normalnie rozwijaja sa takie przysadziste wyrosna. Moje sa u mnie te rowno uciete 6 lat a kupowalam ok 1,20 wysokie u Grabczewskich.
Szmaragd lubi slonce z kazdej strony. Nie lubi jak cos zaslania od razu brazowieje. I traci igly. Nie wiem czy to dobry pomysl aby horty rosly miedzy tujami. Horty je zaglusza albo odwrotnie.

Trawa miskant tez wysoka urosnie wedlug mnie jest tam maly odstep miedzy tujami hortami w jednym szeregu a trawa i dereniami.

Pamietaj, ze derenie rosna wysokie i szeroko chyba, ze bedziesz je ciela.

Podsyp wszystkie szmaragdy (choine tez mozesz) teraz nawozem jesiennym a na wiosne wiosennym.
Te cztery tuje najblizsze maja jasniejszy kolor moze to zludzenie - czegos im brakuje. Tylko i wylacznie podsyp nawozem jesiennym nie zawieta azotu.

Jak szeroka jest ta rabata. Czy tam jest slonce.
Moim zdaniem tam powinnas posadzic nizsze rosliny niz trawy i derenie.

Boje sie, ze te derenie i trawy zaglusza tuje i hortensje. Jakie to hortensje. Mam derenie i wiem jak rosna potrafia przerosnac nawet metr w ciagu roku jak rosna w dobrej ziemi.

Zrob najpierw fote.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:19, 23 wrz 2017

Do góry
Ania nie będę ściemniał widziałaś to wiesz, 190 trudno zamaskować i sekator nie pomoże

co nam tu jeszcze zostało jakaś sztabka złota i jakiś złocisty bursztyn
miskant Gold Bar................................................................................żywotnik Jantar

Miskant - Miscanthus 12:11, 23 wrz 2017

Do góry
Mirko też mam takie trzy potwory z siewu.
Mają po 2,5 metra wysokości. Do tej pory nie udało mi się ich nazwać.

Kolejny miskant, który nigdy nie przemarzł i co roku rozrasta się bardzo. Uszczuplam kępę, ponieważ posadzony w zagęszczeniu pożera rośliny rosnące obok. Na początku miałam pięć, ale nie dawałam rady ich okiełznać, więc powędrowały do innych ogrodów.

Nie mam wątku, aparat słabiutki i tyle błędów popełniłam na początku, że naprawić będzie trudno.
Ogródek Iwony II 21:19, 22 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
moim zdanie krótkowłosy też najpiękniejszy jaki on wysoki u Ciebie jest? z 1,5m ma? i rusza tak szybko jak wszystkie trzcinniki?

Aniu, u mnie taki jest. Ale widziałam, że trawy, które u mnie mają 150 cm wysokości, w innym ogrodzie rosną do 2 metrów.
Miskant Memory, czytałam, że nie jest wysoki, u mnie za to w pierwszym roku przerósł mnie o głowę.

W każdym ogrodzie roślinki inaczej rosną
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:52, 22 wrz 2017

Do góry
Kasya no proszę Cię na iglakach jeszcze mogę się skupić ale nasionka to masakra

proso rózgowate Squaw

miskant Siux
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:49, 22 wrz 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Kasya i to jest dobre pytanie, te są z siewu(tegoroczne) na opakowaniu pisało wieloletnie ale w jakiej strefie klimatycznej tego już nie dodali

miskant olbrzymi Luttum

aaa...
ale jesli siales z torebki to pewnie znasz nazwe
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:43, 22 wrz 2017

Do góry
Kasya i to jest dobre pytanie, te są z siewu(tegoroczne) na opakowaniu pisało wieloletnie ale w jakiej strefie klimatycznej tego już nie dodali

miskant olbrzymi Lottum
Miskant - Miscanthus 18:53, 22 wrz 2017

Do góry

miskant olbrzymi Lottum
Biało różowy ogród za płotem. 21:39, 21 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)

Aniu, ale masz wymagania

Spis roślin na rabacie:
1x buk Swat Marget
2x buk Daywck
5x hortensja Vanilla Fraise
3x róża Artemis
6x turzyca morovii Variegata
4x kocimiętka Walker's Low
4x jeżówka Buterfly Kiesses
3x jeżówka Milkshake
4x hakone Bezni Kaze
6x rozchodnik Matrona
3x Miskant Variegatus
4mb żywopłociky bukszpanowego
3mb żywopłociku cisowego
10x trzmielina Emerald Gaiety

Czosnki krzystzofa, tulipany, krokusy
Rozmieszczenie to już trudniej opisać, a wymiary to ok 3,2x11 metrów

czyli tu 2 buki a na przeciwko 3 graby a na wprost?
czym się kierowałes wybierając drzewa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies