Jestem na twoim wątku na str. 756 masz proso rózgowate Squaw powiedz ile lat u ciebie to proso jest i gdzie rośnie w słońcu czy w półcieniu.
Dlaczego pytam mam 4 rodzaje pros 2 z nich to o liściach czerwonych np. proso Shenandoah i jak było mAŁE to liście miało czerwone czym większy krzak liście robią się zielone.
Ladny jest ten miskant Siux on wysoki jest ile jest u ciebie.
Aniu, na wątku "Anna i ogród" Ania pisała, że Memory nie jest wysoki. A on właśnie jest wysoki. Ale lubię, gdy jego kłosy widzę z okna kuchni. Choć dokońca nie wiem, czy będzie w tym miejscu. Niby mam tam miejsce dla niego, ale co będzie za kilka lat? Nie wiem, czy miejsca starczy ...
Co do miejsca przy ławeczce, perspektywa przekłamuje. Z obu stron są hortensje Limlight. Tylko na lewo mała jeszcze, bo z własnych sadzonek, ale potem już są większe.
Tu na fotce widać, jeszcze w trakcie prac...
Mężyk mi uświadomił, że gdy sąsiedzi kopali na 4-5 metrów w głąb jest glina.
Nie ma dokąd odprowadzić wody gdyż w okolicy nie ma żadnych zbiorników wodnych, kanalizacji także brak, żadnych rowów także U nas jest zrobione jakieś odwodnienie - rury drenażowe odprowadzają wodę na drogę.
Ostatnio,w zeszły wtorek ( deszcze ulewne chyba w całej Polsce) gdy lało dzień i noc, u nas w ogródku był basen. Na szczęście na rabatach woda nie stoi w ogóle, a nawet jeśli to szybciutko wsiąka.
Mirko ogród mi się prawie podoba, choć co roku trochę go przerabiam.
Miskant przy berberysie to Beauty Queen.
Oczywiście zapisałam, ale jednak wiosną przypomnij się.
Bez przesady z tymi błędami to przecież twój ogród i ty masz się w nim czuć dobrze nie inni A tego miskanta jak byś uszczuplała to pamiętaj o mnie Ładny ten miskant jak się nazywa?
Iwonka, Memory to baaardzo wysoki miskant, osiąga 2,5 metra. Gdzie przeczytałaś, że on nie rośnie wysoki? Jest piękny, ostatnio juz go miałam w łapkach, ale na szczęście rozsądek zwyciężył, bo na razie miejsca dla niego nie mam. Ale na pewno sobie kupię, kiedyś.
Podoba mi się nowa donica, że też mój eM nie ma zacięcia murarskiego, cegła tworzy fajny klimat w ogrodzie. Z lewej strony ławeczki masz jeszcze miejsce, coś tam planujesz? Może jakaś donica z roślinkami.
Nic nie wspominałam, że chcę nabyć te rozplenice, zobaczyłam je u Lojalnej Joli i bardzo mi się spodobały.
Chciałabym nabyć jeszcze inne trawy np. rozplenicę Lady U, miskant Krater,Tatarak trawiasty "ogon",Miskant chiński 'Kleine Fontane'. Tylko ten ogródek nie chce już tego mieścić. Muszę coś wykopać, żeby nowe chciejstwo mogło zagościć w ogródku.
Zawitka zrob z bliska fote a nie z odleglosci tak jakbys widzisla cala rabate z przodu. To co widze one sie normalnie rozwijaja sa takie przysadziste wyrosna. Moje sa u mnie te rowno uciete 6 lat a kupowalam ok 1,20 wysokie u Grabczewskich.
Szmaragd lubi slonce z kazdej strony. Nie lubi jak cos zaslania od razu brazowieje. I traci igly. Nie wiem czy to dobry pomysl aby horty rosly miedzy tujami. Horty je zaglusza albo odwrotnie.
Trawa miskant tez wysoka urosnie wedlug mnie jest tam maly odstep miedzy tujami hortami w jednym szeregu a trawa i dereniami.
Pamietaj, ze derenie rosna wysokie i szeroko chyba, ze bedziesz je ciela.
Podsyp wszystkie szmaragdy (choine tez mozesz) teraz nawozem jesiennym a na wiosne wiosennym.
Te cztery tuje najblizsze maja jasniejszy kolor moze to zludzenie - czegos im brakuje. Tylko i wylacznie podsyp nawozem jesiennym nie zawieta azotu.
Jak szeroka jest ta rabata. Czy tam jest slonce.
Moim zdaniem tam powinnas posadzic nizsze rosliny niz trawy i derenie.
Boje sie, ze te derenie i trawy zaglusza tuje i hortensje. Jakie to hortensje. Mam derenie i wiem jak rosna potrafia przerosnac nawet metr w ciagu roku jak rosna w dobrej ziemi.
Ania nie będę ściemniał widziałaś to wiesz, 190 trudno zamaskować i sekator nie pomoże
co nam tu jeszcze zostało jakaś sztabka złota i jakiś złocisty bursztyn
miskant Gold Bar................................................................................żywotnik Jantar
Mirko też mam takie trzy potwory z siewu.
Mają po 2,5 metra wysokości. Do tej pory nie udało mi się ich nazwać.
Kolejny miskant, który nigdy nie przemarzł i co roku rozrasta się bardzo. Uszczuplam kępę, ponieważ posadzony w zagęszczeniu pożera rośliny rosnące obok. Na początku miałam pięć, ale nie dawałam rady ich okiełznać, więc powędrowały do innych ogrodów.
Nie mam wątku, aparat słabiutki i tyle błędów popełniłam na początku, że naprawić będzie trudno.
Aniu, u mnie taki jest. Ale widziałam, że trawy, które u mnie mają 150 cm wysokości, w innym ogrodzie rosną do 2 metrów.
Miskant Memory, czytałam, że nie jest wysoki, u mnie za to w pierwszym roku przerósł mnie o głowę.
W każdym ogrodzie roślinki inaczej rosną