Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:23, 06 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)

A co sobie rapujesz?

Nie rapuję, bo nie umiem. Skłony zaś odstawiam i przysiady, co bardziej na gimnastykę wygląda niż rapowanie Zachodzę w głowę, że tak się kurzy, grafitowo-czarna podłoga w kuchni szybko blednie, musowo wycierać często bo siwa się robi. A ja w domu aż taką pedantką nie jestem, bardziej lubię sprzątanie w ogrodzie, do upadłego. Potem leżaczek albo ławka i gapienie się w wodę.

magdaw napisał(a)
Danusiu ,

Czy w skrajnym ryzyku (jest odwilż) mogę posadzić jeszcze do donicy tulipany i zadołować na wiosnę? Dopiero przyszły tuż przed mrozami nie zdążyłam... ja też już chcę wiosnę.

Tulipany powinny się przed zimą zakorzenić. Może zrobić tak?
wykopać dół, bo jak zmrozi, to nie wykopiesz.
Posadzić tulipany do donic i na 2 tyg. do ciepłego, znaczy normalnego garażu. Podlewać bo w suszy nie wypuszczą korzeni. Po 2 tyg. zadołować pod ziemią donice, bo mróz inicjuje kwitnienie. Bez mrozu nie zakwitną wiosną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:36, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Śpiewanie wzięło mnie , ponieważ wczoraj do pierwszej w nocy sprzątałam kuchnię, a potem snułam plany. Usiadłam na kanapie i myślałam sobie, patrząc na iskrzenie światełek choinki, która na życzenie Witka postoi do niedzieli.

Pudła różowe w białe groszki i czarne na nowe ozdoby nabyłam już.

Miewam podobnie Danuś jak mnie weźmie to mogę pół nocy.

Dałaś pomysł na pudła,różowe w białe groszki brzmi optymistycznie;
moje czarno-szare,ale ledwo pomieszczą nowe nabytki...jakoś nic nie ubywa z ich zawartości
z choinką też czekam do niedzieli i po raz pierwszy nie bardzo chcę ja rozbierać..czy to wina śniegu,który dopiero co się pokazał czy tego,że kalifornijka nie gubi igieł?

teraz nakupię hiacyntów i oby do wiosny

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:29, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To świerk serbski, myślę, że od tej ery stał się popularny w Polsce, bo byłam jego aktywną popularyzatorką. Każdy do tej pory sadził tuje i świerki kłujące

czy świerk serbski to to samo co syberyjski?
ostatnio pan leśniczy próbował mnie przekonać że nie istnieje takie drzewo jak świerk serbski
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:25, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Śpiewanie wzięło mnie , ponieważ wczoraj do pierwszej w nocy sprzątałam kuchnię...

A co sobie rapujesz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:21, 06 sty 2016

Do góry
Śpiewanie wzięło mnie , ponieważ wczoraj do pierwszej w nocy sprzątałam kuchnię, a potem snułam plany. Usiadłam na kanapie i myślałam sobie, patrząc na iskrzenie światełek choinki, która na życzenie Witka postoi do niedzieli.

Pudła różowe w białe groszki i czarne na nowe ozdoby nabyłam już.
Jeżówka - Echinacea 11:02, 06 sty 2016

Do góry
Wyjaśnię może bardziej przystępnie.

Mamy różne sposoby rozmnażania.

Rozmnażanie wegetatywne czyli bezpłciowe (podział, sadzonkowanie {pędu, liścia, korzenia}, szczepienie, odkłady, odrosty korzeniowe, a ostatnio metoda in vitro) zapewni nam powtórzenie cech rośliny matecznej. Roślina z takiego rozmnażania będzie wyglądała dokładnie tak samo, jak roślina z której część organów pobrano. Oczywiście tutaj może nastąpić mutacja genów, a co za tym idzie zmiana cech, ale to się tak często nie zdarza.

Np. powstają formy pstrokate, które potem się wegetatywnie rozmnaża, "czarcie miotły" z których "wychodzą" formy kompaktowe drzew iglastych i liściastych itp.

Rozmnażanie generatywne czyli płciowe (nasiona) nie zapewni nam tego, bo rośliny mogą się ze sobą krzyżować i tym sposobem powstają nowe odmiany. Gdy skrzyżuje się ze sobą dwie jeżówki o odmiennych cechach wyniki mogą nas mocno zaskoczyć

Dlatego, jeśli chcemy uzyskać dokładnie taką samą odmianę, o takim samym zestawie genów, rozmnażajmy wegetatywnie.
Sosna czarna "Oregon Green" 10:47, 06 sty 2016

Do góry
Poszukaj proszę ulubionego koloru igieł pośród sosen kolumnowych:

Link do zdjęć

Z zielonych polecam Pinus nigra 'Caprice'.
Z niebieskich Pinus sylvestris 'Fastigiata' i Pinus strobus 'Fastigiata'.

Efektowna jest też Pinus nigra 'Green Rocket'.

Z żółtych szukaj Pinus strobus 'Louie'.
Dereń biały - Cornus alba 10:45, 06 sty 2016

Do góry
Trawy, to jak sobie przypominam, to są miskanty 'Silberspinne", ale tak się niesamowicie rozrosły, że potem były przesadzane za derenie, bo je całkiem zasłoniły.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 10:42, 06 sty 2016

Do góry
Goldflame na pewno jest najciemniejsza, mnie się wydawało że najjaśniejsza jest Golden Princesse, ale mogę się mylić. Kup dwie i porównaj przez sezon, potem dokup resztę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:38, 06 sty 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba było podlać przed zimą, w czasie odwilży raczej gleba nie rozmarznie, więc lanie wody nic nie da. Chyba że odwilż będzie długotrwała.

podlewałam wg Twych wskazówek Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:56, 05 sty 2016

Do góry
Wiosna, cieplejszy wieje wiatr
Hahaha, śpiewam sobie.
Ogród Magdalenka 22:26, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przekopałam się wstecz Nacieszyłam oczy, pięknie masz, cudnie.
Elegancko, z umiarem, gustownie, zachwycająco. Śnieg spadł w dobrym czasie. u nas niestety goło i niewesoło. Ale cóż, czas przygotować się na wymianę jakby co i testowanie nowych nabytków trawiastych Mnie to wcale nie martwi, co ma być to będzie, co ma wymarznąć, jak zwykle dosadzę albo i nie. Teraz myślę o rewolucji i jej dokonam

Ooooooo NIE padne zaraz … Danusiu , czytam sobie Twoje słowa setny raz , to takie miłe …co ja bym bez TEGO forum zrobiła , ogródka by nie było, moich przyjaciółek kochanych by nie było , u Ciebie by mnie nie było ( a to było moje marzenie ) … nic by nie było …

ściskam Cię mocno i czekam na rewolucję, bo ona tuż tuż …

BUZIAK
Dereń biały - Cornus alba 21:55, 05 sty 2016

Do góry

Gardenarium napisał(a)
Znalazłam jeszcze inne ujęcia

Danusiu, proszę o informację, jakie trawy rosną przy tym dereniu? POsadziłabym podobne wokół moich krzewów. Mają dwa lata, porosły na 1,5 metra, ale zgodnie z instrukcjami ogolę je na wiosnę tak 20-30 centymetrów nad ziemią. Tak będzie dobrze? Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:53, 05 sty 2016

Do góry
Ja już właściwie nie myślę o zimie Piszę dwa artykuły do ważnych miesięczników wnętrzarskich, oba o wiośnie Żyję w takim razie już wiosną, oby szybko przyszła.

Projekty też już na wiosnę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:43, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ufff...zdążyłam

Każdy rok ogrodniczy u Ciebie jest wielką inspiracją
Jeżówka - Echinacea 20:33, 05 sty 2016

Do góry
Nie polecamy tutaj sklepów. Zobacz wiosną w tym co wisi u góry. gartenea.
KAMILowe krok po kroku 19:16, 05 sty 2016

Do góry
Wg mnie marnujesz trochę czasu i pieniędzy na te wysiewy. To aż w takiej skali nie jest potrzebne jeśli się nie ma szklarni. Za wcześnie, za słabe oświetlenie, rośliny wybiegną zgina albo zgniją. Albo mszyc dostaną.

Lepiej te pieniądze przeznaczyć na dwie torebki konkretnych nasion np. bylin a za resztę kupić konkretne kilka krzewów na wiosnę. Szkoda robić coś pod prąd skoro z góry skazane jest na niepowodzenie. W styczniu się tego nie robi w domu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:11, 05 sty 2016

Do góry
Nie istnieje ścisła zasada, wszystko zależy od umiejętności, talentu w komponowaniu rabat, wyczucia. Oczywiście od stylu ogrodu. Czy jest symetryczny czy nie. Jedni to mają od urodzenia, inni się nauczą, a jeszcze inni nigdy tego nie osiągną. To jak w każdym zawodzie "artystycznym" - bo za taki uważam projektanta ogrodów. Nie każdemu się uda skomponować piękną, albo idealną rabatę.

Może w przyszłości będę tego uczyć, zaproszę wtedy na wykłady połączone z bogatym archiwum zdjęciowym. Być może w realu będziemy się uczyć na żywym materiale komponowania rabat.

W jednym poście nie da się tego nauczyć ani wyjaśnić. Czasem studia to za mało. Czasem bez studiów ktoś to umie a inny może 10 lat studiować i nic z tego. Trzeba dużo oglądać pięknych ogrodów, wtedy człowiek wczuje się w to piękno jakie ma powstać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:07, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim? Dzika łąka - wieszczę

Może kiedyś i u mnie będzie dzika łąka na razie bedę oglądać Twoją podróż do ogrodu Pieta Oudolfa
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:04, 05 sty 2016

Do góry
Nie zdejmować, zostawić do wiosny. Kaptury zabezpieczają także rośliny zimozielone przed nadmiernym słońcem, które zimą jest szkodliwe. Kaptury pomogą.

Hortensje niezależnie od okrywania i odkrywania mogą przemarznąć, więc twoje ruchy nic tu nie pomogą,. Zakryłaś, owinęłaś? zostaw w spokoju do wiosny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies