Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 19:11, 05 sty 2016

Nie istnieje ścisła zasada, wszystko zależy od umiejętności, talentu w komponowaniu rabat, wyczucia. Oczywiście od stylu ogrodu. Czy jest symetryczny czy nie. Jedni to mają od urodzenia, inni się nauczą, a jeszcze inni nigdy tego nie osiągną. To jak w każdym zawodzie "artystycznym" - bo za taki uważam projektanta ogrodów. Nie każdemu się uda skomponować piękną, albo idealną rabatę.

Może w przyszłości będę tego uczyć, zaproszę wtedy na wykłady połączone z bogatym archiwum zdjęciowym. Być może w realu będziemy się uczyć na żywym materiale komponowania rabat.

W jednym poście nie da się tego nauczyć ani wyjaśnić. Czasem studia to za mało. Czasem bez studiów ktoś to umie a inny może 10 lat studiować i nic z tego. Trzeba dużo oglądać pięknych ogrodów, wtedy człowiek wczuje się w to piękno jakie ma powstać

Instagram Ogrodowiska
Izabela36 11:41, 06 sty 2016

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bardzo bym prosiła o rozważenie nauki - wykładów dla innych własnię tego tematu, byc moze druga część Pani książki by o tym traktowała
Prosze jeszcze o podpowiedź :
- czy moge łączyć dwa style ogrodu np. w przedogródku, ogrodzie frontalnym inny a w ogrodzie własciwym inny?
- Czy moge zrobic tak że w jednym ogrodzie przedogródek ma rosliny posadzone liniowo - ale wytyczone rabaty wcale nie sa geometryczne, tylko nieregularne: a w ogrodzie własciwym rosliny będa posadzone po łukach i nie rzędowo?

Podsumowujac moje pytanie czy jeżeli zaczynam projektowac ogród w formach geometrycznych to mam cały projekt tak robić, czyli linie proste, rosliny w rzędach itp. a w ogrodzie o łagodnych liniach , sa rabaty łukowe, i rosliny posadzone sa łukowo. Czy ogólnie mozna to mieszać, wyglada to ładnie ale zrobić to z umiarem.

Pozdrawiam
Iza
Gardenarium 19:33, 06 sty 2016

- czy moge łączyć dwa style ogrodu np. w przedogródku, ogrodzie frontalnym inny a w ogrodzie właściwym inny?

Tak, można łączyć style, powinna być jednak jakaś myśl, motyw, kolor, coś co połączy ogród w jedną spójną całość

- Czy moge zrobic tak że w jednym ogrodzie przedogródek ma rosliny posadzone liniowo
- ale wytyczone rabaty wcale nie sa geometryczne, tylko nieregularne: a w ogrodzie własciwym rosliny będa posadzone po łukach i nie rzędowo?

Raczej rabaty linie proste, a w środku nie musi być prosto. Na odwrót widzę to gorzej

Podsumowujac moje pytanie czy jeżeli zaczynam projektowac ogród w formach geometrycznych to mam cały projekt tak robić, czyli linie proste, rosliny w rzędach itp. a w ogrodzie o łagodnych liniach , sa rabaty łukowe, i rosliny posadzone sa łukowo. Czy ogólnie mozna to mieszać, wyglada to ładnie ale zrobić to z umiarem.

Pierwsza wersja - rabaty geometryczne ale nasadzenia nie muszą być geometryczne,l choć pożądane są, ale nie muszą.

Rabaty łukowe a nasadzenia prosto? nie bardzo to widzę.

Musisz do mnie przyjechać na nauki. i warsztaty, ale najpierw muszę przygotować grunt na takie działania. Coraz bardziej o tym myślę.

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musiałabym cały wykład napisać, albo i książkę

Instagram Ogrodowiska
miskka 19:58, 06 sty 2016

Danusiu, książkę pisz I ruszaj na uczelnie z wykładami Lub szkolenia i warsztaty
Izabela36 20:03, 06 sty 2016

Dziekuje za wyjąsnienia. Dobrze ze można mieszać ze soba style ogrodowe - mam własnie taki projekt i chciałam to zrobic ale wolałam się upewnic od najlepszych.
Czy korzysta Pani z agrotkaniny, oraz siatki na krety?
I jeszcze takie pytanie techniczne - badajac ph gleby, na jakiej głebokosci pobieram próbke?
Mam do zaprojektowania skarpę 30m dł. i 2 m szerokosci. Kąt nachylenia 10% , klient nie chce geokrat bo to podwyższa koszty - zastanawiam sie czy jakakolwiek sciółka jest w stanie sie utrzymac? Czy lepiej zrezygnowac z kory a posadzic gęściej rosliny i czekac aż sie zadarnią?

Pozdrawiam Iza
Ewik 20:30, 06 sty 2016

miskka napisał(a)
Danusiu, książkę pisz I ruszaj na uczelnie z wykładami Lub szkolenia i warsztaty

Jestem ZA
marzena_p 19:32, 07 sty 2016

Mam wąski pasek do zagospodarowania .Podglądam Ogrodowisko podobają mi się wasze pomysły i chciałbym uzyskać podpowiedż od was. Co waszym zdaniem mogę posadzić za tawułką i berberysem .

.

Pożałowałam męża ,który męczy się kosząc ten pasek i na wiosnę planuję połączyć to z rabatą. długość ma 9-10 metrów szerokość 50-60 cm.Z jednej strony posadzona jest tawuła z drugiej berberys a po środku laurowiśnia .Berberys i tawułka będzie cięta w kulkę ,laurka może będzie wyższym krzewem.Proszę o wasze pomysły.
Gardenarium 15:35, 08 sty 2016

miskka napisał(a)

Prawda jest taka, miałam już wykłady na SGGW, ale ani grosza z tego nie dostałam, choć obiecali. Więc nie będę ruszała, bo altruistą aż takim nie jestem, jeśli ktoś bierze kasę za studia, a ja za friko ???Niee.

Co innego własne wykłady, gdzie sama decyduję o czasie i katedry i czasu mi nikt nie odbiera. Pracuję nad tym.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:42, 08 sty 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Mam wąski pasek do zagospodarowania .Podglądam Ogrodowisko podobają mi się wasze pomysły i chciałbym uzyskać podpowiedż od was. Co waszym zdaniem mogę posadzić za tawułką i berberysem .

.

Pożałowałam męża ,który męczy się kosząc ten pasek i na wiosnę planuję połączyć to z rabatą. długość ma 9-10 metrów szerokość 50-60 cm.Z jednej strony posadzona jest tawuła z drugiej berberys a po środku laurowiśnia .Berberys i tawułka będzie cięta w kulkę ,laurka może będzie wyższym krzewem.Proszę o wasze pomysły.

Jaki tu może być pomysł? Tylko jeden, czyli uproszczenie pielęgnacji trawnika i połączenie tej rabaty z kostką. Ale co by i nie mówić, nie projektuje się oderwanych części ogrodu ni z gruszki ni z pietruszki, tylko ma to być spójne z resztą ogrodu., Dlatego trudno o pomysły, jeśli nie wiadomo co i jak jest dalej. Pomysłów może być tysiąc, ale słuszny jest jeden. Albo wywalić tę rabatę albo ją połączyć.

A jak to się ma do całego ogrodu? nie wiem

Czy Twój problem to tylko wąski pasek do zagospodarowania, bo on "wiosny: nie czyni, a pewnie cały ogród Tym paskiem nie zrobisz w ogrodzie nic, a tylko możesz zacząć

Instagram Ogrodowiska
marzena_p 05:04, 09 sty 2016

Mój ogródek to takie pole doświadczalne. Są byliny, iglaki, kwiatki jednoroczne. Nie mam wciąż odwagi na swój wątek na forum. Tutaj myślałam posadzić róże, hortensje lub trawy ozdobne.