- czy moge łączyć dwa style ogrodu np. w przedogródku, ogrodzie frontalnym inny a w ogrodzie właściwym inny?
Tak, można łączyć style, powinna być jednak jakaś myśl, motyw, kolor, coś co połączy ogród w jedną spójną całość
- Czy moge zrobic tak że w jednym ogrodzie przedogródek ma rosliny posadzone liniowo
- ale wytyczone rabaty wcale nie sa geometryczne, tylko nieregularne: a w ogrodzie własciwym rosliny będa posadzone po łukach i nie rzędowo?
Raczej rabaty linie proste, a w środku nie musi być prosto. Na odwrót widzę to gorzej
Podsumowujac moje pytanie czy jeżeli zaczynam projektowac ogród w formach geometrycznych to mam cały projekt tak robić, czyli linie proste, rosliny w rzędach itp. a w ogrodzie o łagodnych liniach , sa rabaty łukowe, i rosliny posadzone sa łukowo. Czy ogólnie mozna to mieszać, wyglada to ładnie ale zrobić to z umiarem.
Pierwsza wersja - rabaty geometryczne ale nasadzenia nie muszą być geometryczne,l choć pożądane są, ale nie muszą.
Rabaty łukowe a nasadzenia prosto? nie bardzo to widzę.
Musisz do mnie przyjechać na nauki. i warsztaty, ale najpierw muszę przygotować grunt na takie działania. Coraz bardziej o tym myślę.
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musiałabym cały wykład napisać, albo i książkę
Danusiu a czy może być nieogrzewany garaż bez okna? Bo do wyboru mam tylko jeszcze pomieszczenie gospodarcze temp ok 14 stopni ale też bez okna...
U mnie ma być teraz ok -1 w nocy do ok +4 w dzień
dziękuję M
Właśnie, bardzo się przyda …. moje już się nie mieszczą ,bokiem wychodzą młode sadzonki. Na wiosnę przesadzę do większych donic , choć w tych wyglądają dla mnie bardzo uroczo.
Świerk serbski (Picea omorika) jak najbardziej istnieje, pan leśniczy nie douczył się w szkole czy sam, a powinien. Troszkę wstyd. Zatrzymał się gdzieś...
Świerk syberyjski (Picea obovata) mało znany, w naturze rośnie na Syberii, w tajdze, u nas nielicznie występuje, a w ogrodach nikt go nie sadzi, bo wyrasta zbyt wielki.
Ja nie sadziłam w każdym razie. Nawet w szkółkach nie widziałam,bo kto by to kupił? Nikt. Więc nie produkują.
Faktem jest, że różni ludzie nie wiedzą, że są takie dwa gatunki, często je myląc z niewiedzy. Po amatorach można się tego spodziewać, ale po zawodowcu? Nie. Na all czy innych portalach często widzę takie oferty, gdzie sprzedający mylą te nazwy tak naprawdę nie wiedząc, co sprzedają.
Nie rapuję, bo nie umiem. Skłony zaś odstawiam i przysiady, co bardziej na gimnastykę wygląda niż rapowanie Zachodzę w głowę, że tak się kurzy, grafitowo-czarna podłoga w kuchni szybko blednie, musowo wycierać często bo siwa się robi. A ja w domu aż taką pedantką nie jestem, bardziej lubię sprzątanie w ogrodzie, do upadłego. Potem leżaczek albo ławka i gapienie się w wodę.
Tulipany powinny się przed zimą zakorzenić. Może zrobić tak?
wykopać dół, bo jak zmrozi, to nie wykopiesz.
Posadzić tulipany do donic i na 2 tyg. do ciepłego, znaczy normalnego garażu. Podlewać bo w suszy nie wypuszczą korzeni. Po 2 tyg. zadołować pod ziemią donice, bo mróz inicjuje kwitnienie. Bez mrozu nie zakwitną wiosną.
Miewam podobnie Danuś jak mnie weźmie to mogę pół nocy.
Dałaś pomysł na pudła,różowe w białe groszki brzmi optymistycznie;
moje czarno-szare,ale ledwo pomieszczą nowe nabytki...jakoś nic nie ubywa z ich zawartości
z choinką też czekam do niedzieli i po raz pierwszy nie bardzo chcę ja rozbierać..czy to wina śniegu,który dopiero co się pokazał czy tego,że kalifornijka nie gubi igieł?