Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:49, 09 kwi 2014

Do góry
monitka napisał(a)
Marzenko to czekam do piątku spokojnie wiem że teraz nie są tak bardzo atrakcyjne ale i tak ciekawość zżera Szukam takich które mogłabym uformować w kulkę na górze ale bida u nas straszna. Same maluchy albo takie żywopłotowe już podrośnięte. Jeszcze jedno miejsce mi zostało może tam znajdę odpowiednie a póki co będę się zachwycała Twoimi

Moniko buki teraz nieatrakcyjnie wyglądaja, są łyse, liście pojawią się za ok 2 tygodnie, wolniej rosna niż graby, dlatego trzeba kupować raczej podhodowane egzemplarze aby wyglądaly przyzwoicie. Moje na razie nie są ani przycięte ani uformowane. Gdy sie tylko troche ukorzenia moze będe je krzyżować, tylko jak pomyśle o 8 stelażach to mi się słabo robi.... Chyba, że jakieś linki im rozciagnę? W sobote wyrównam je na wysokość cięciem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:43, 09 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
tak pół na pół ... ... bo fiesz trochę się cieszę, żę jutro i pojutrze istnieje domniemanie spokoju dla moich zmysłów poznawczych ... Madżen ten stożek ... a za nim ta żółta magnolia (na którą się zafiksowałam ... no może nie konweniuje z zaplanowaną kolorystyką ale co ja zrobię, że tylko taką chcę ... ) ... już zrobiły swoje ... no a jeszcze dojdą róże ... austinki ... a w stópkach okrywowe ... o ile ich nie wyniosłaś gdzieś w afekcie ...
moje drugie ja trochę niezadowolone ... ono bardzo lubi zdjęcia tego ogrodu ... ono czeka na kolejne przemeblowanie i obrazy z bukami ... (może być z telefonu ... nie pora na kaprysy ) ...

co do sąsiadki ... no cóż ... jak lata temu oglądałam filmy o "pustynnych inaczej" cywilizacjach miast (poukładanych w skomputeryzowanych kostkach domach z trawnikiem i tują sztuczną zresztą ) to nawet nie przeszło mi przez myśl, że w tej ponurej rzeczywistości przyjdzie mi żyć ...
niestety ... no cóż ... ale są niedobitki co w szaleństwie liściaste sobie wsadzą ... są inni co dżem zrobią zupełnie niemodnie gar przypalając (o sobie ... tak o sobie piszę ... ) ...
a sąsiadka no pewnie na kawce nie będziecie ale niech no sobie ona zwizualizuje 8 drzewek mirabelek tuż pod granicą ... ha ... zaczyna się śniegiem z płatków w dzień taki jak dziś ... niebawem będą owoce ... potem te owoce spadowywują i tworzy się owocowe ... fermentujące błocko z rojem skrzydlatych ... pomijam, że to nawet nie mirabelki tylko coś mocno zdziczałego bo ja do zerówki chodziłam jak guguły z tych drzewek mniamałam ... a one wciąż są ... u sąsiadki ... chyba ich nie lubi bo 90 % gałęzi na jej areale wycięte ... za to sąsiadom (znaczy nam zostawione ... co za szczodrość ) ... w napełnionej połowie szklanki jest: wczorajszy piękny zapach i fakt, że za białym parawanem korony drzewek nie widzę wciąż zezującej pani zza firanki ... ... wolałabym buki ale liściastych na mojej ulicy siem nie lubi ...
a i owszem sensację zrobiły już brzozy na frontowej ... nie było takiego co by nas nie przestrzegał ... ... a jeszcze nic nie wiedzą o grabach ... zastanawiam się nad sfilmowaniem ... off camera 2015 moja ...

czekam na nową rabatę ... cała ...

Iza wspołczuję drzew sąsiadki... Ja moje buczki bedę wąziutko strzyc... A ponadto licze, ze tuje sąsiadów jeszcze podrosna, gdyz nie planuja ich ciac... Gdy dojda do 4 m chyba będę. Musiała interweniować...
Z magnoli polecilabym ci bardziej Suzan lub Nigre, uprzedzam ze yellow urosnie kiedys (to w perspektywie ok 5-7) lat w wielkie drzewo.
Hi hi wielkbicielka lisciastych brzozy, kto to widzial sadzic, skoro tak brudzą... A ja z iglakow to mam cisy i kosodrzewiny....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:40, 09 kwi 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

hahhaah a ja się wpatrywałam w ten róg i nic nie widziałam... potem doczytałam że czas przyszły użyłaś!!! zatem czekam dalej!

Nicole to zdjecie chyba sprzed dwóch lat.... w weekend będzie aktualizacja
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:30, 08 kwi 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

dziękuję za słowa otuchy i zrozumienia, dla mnie to ważne
Rabata nie jest wielka ma około 3 metrów szerokości i 5 długości (pi razy drzwi)
Chciałam zrobić obwódkę by zamknąć wszystko w ramach i jednocześnie nawiązać do obwódek w dalszej części ogrodu, jednocześnie wprowadzi porządek i łatwiej będzię skomponować środek. Na froncie nie mam kulek, mam trzy bukszpanowe stożki, kulki są z tyłu. W projekcie nie mam tam drzewa, mam kombinowaną obwódkę, kulki i dywan trzmieliny. Ale wtedy nie było jeszcze domu na przeciwko... i okazało się, że mamy okno w okno... muszę mieć drzewo, muszę inaczej się uduszę
Spodobały mi sie hortensje w takich bukszpanowych ramach na pintach stąd pomysł, vaniliki nawiązywały by też do tyłu domu, wiosną spomiędzy krzaków wyłaniałby się łan czosnków.
drzewo....tutaj jest kolejny problem bo jakie wybrać? formalne umbry czy poczochrane buki(zielone, czerwone, trikolor), a może graba?
ależ dylematy z powodu małej rabaty...

Lużna propozycja do przemyślenia:
- w zawijaskach wiśnie umbracullifera
-W srodku rabaty wieeeeelka kula bukszpnowa podsadzona kilkoma mniejszymi w róznych rozmiarach
- i mnóstwo trawek w śrdoku. Wiosną w tej rabacie czosnki, na brzegach krokusy, szafirki?
Na srodku ewentulenie kule i kwadraty z wczorajszej inspiracji Izy. ja bym zrobiła caloroczną geometryczną rabatę.

Na froncie nie sadż hortek, bo masz w innych częsciach ogrodu a zima nie dadzą urody rabacie forntowej.

Ale tak bym swoją skomponowala a. Ty tu rządzisz
Rododendronowy ogród II. 22:21, 08 kwi 2014

Do góry
Moja soulangina już przekwita, przyszłam pozachwycać się Twoją. A rh elite dopiero zaczyna neiśmiało otwierać pąki, mimo że za gabionami w cieniu rosnie calutki jest bordowy
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:10, 08 kwi 2014

Do góry
Hi hi teatrzyk cieni do zakątka japońskiego pasuje
buziaki, też sie narobiłam. I muszę sie pochwlaić, że po dwoch latach. M wymienił lampy podjazdowe... Z 3 szt na razie jedna działa... Jeszcze 4 lata i będzie komplet może sobie kiedyś teatrzyk cieni zrobię
Wpadnij na relację z przesadzania stozka teściowej.

Ps. Ostrokrzew o niebo lepiej wyglada, kolejne cięcie o zmroku
Ogród cioci 21:56, 08 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Matko kochana dlaczego wy nie śpicie o tej porze?

Obmyślamy nowe pomysły ogrodowe

Hi hi dzięki programowi naprawczemu można ogrod i forum ogarnąć
Co z tym ogródeczkiem począć 21:38, 08 kwi 2014

Do góry
I ja pomacham i spadam,, bo tu same baby
Moje trawki ledwie sie budzą a przecież u mnei wiosna na całego!
Miejsko & sielsko 21:31, 08 kwi 2014

Do góry
O matko myślałam, że z kilkadziesiąt ston będe miala zaleglości.... A tu cisza? Ewka chora jesteś??? Bo taka cisza u Ciebie w wątku nietypowa.
Opuchlaki 21:29, 08 kwi 2014

Do góry
Zbyszku czy gnojówka z wrotyczy śmierdzi?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:24, 08 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Dlaczego stożek przesadzałaś, bo przegapiłam chyba.

Bo nic nie pisałam ale mi nie konweniował.... Mial nieodpowiednie proporcje (wielkolud) w stosunku do tej wąskiej rabaty wzdłuż podjazdu
Był na tej rabacie (zdjecie jeszcze bez)

A jest w tym prawym kącie , przed nim są róze okrywowe, świeżo posadzona austinka William S. Oraz miniturowe rozplenice little bunny. Będzie zaslaniał drzwi garażowe sąsiada
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:20, 08 kwi 2014

Do góry
monitka napisał(a)
Madżenko mam nadzieję że jutro odsłona buków już na bank będzie bo moja ciekawość na mocną próbę wystawiona Ciekawi mnie ich pokrój żebym wiedziała czego mniej więcej mam szukać. Bo może nie dostrzegłam potencjału w tych co już widziałam.

Wyczytałam że będziesz przed hortki trawki dawała. Same trawki czy coś jeszcze? Mam Amazon Mist i planowałam dać je przed vanilki naprzemiennie z szałwią. Jak myślisz to dobry pomysł?

Monitko chyba, ze z komorki rano zrobie zdjęcie.... Bo potem w pracy do 20 a w czrek mam wyjazd służbowy. Cyba że poczekasz do piątku. W piątek odbieram buka przed ogrodzenie
Teraz buki nie są atrakcyjne...ale potencjał pokazują gdy wypuszczą teswoje piekne błyszczace liście.
Ja sadze trawki w incredibal, bo mnie drażni lysy plac na wprost miejsca gdzie parkuję auto pod wiatą. Gdy bede wracac z pracy o każdej pkrze roku ma byc pieknie
Ja bym pod wanili,i tylko dała trawy aby zimą było również ladnie. Szalwia niesty zimą nie zachwyca... Szalwie i przetaczniki wsadziłam pomiędzy kule bukszpanowe, polecam!
Ogród niby nowoczesny ale... 21:16, 08 kwi 2014

Do góry
Qurcze, że tego remmersa nie mogę sobie machnąć na olej...niesamowity efekty!
Ogród niby nowoczesny ale... 21:15, 08 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jak to się mało dzieje dechy pomalowane się kładzą a to bardzo dużo. Ojjj jak mnie ciekawość zżera jak to wszystko będzie wyglądać. Gabiony, białe deski... nie może być inaczej niż genialnie

Super będzie wyglądać, bez dwóch zdań!!!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:07, 08 kwi 2014

Do góry
Śliczne te Twoje amazon mist, klamka zapadła, nic innego w horti nie posadzę!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:05, 08 kwi 2014

Do góry
Tosia płot ma 1,5 metra ...widać ile większy jest sotożek wreszcie znakazł optymalne miejsce w ogrodzie i nie wygląda jak róża przy kożuchu. W sobotę go przystrzygę Niech no róze wkoło niego zakwitną
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:03, 08 kwi 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Pieknie wiosna hi hi hi asasiadka sie nie przejmuj możemy sadzić co chcemy

Ale ja na serio bede u niej zamiatać jeśli liscie będą do niej lecieć, oboecuję solennie na forum
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:02, 08 kwi 2014

Do góry
atena35 napisał(a)
Oglądałam "bonzaja" w nowej oprawie, wyczyny haczką za 12 zeta i piękne, piękne widoczki.
Marzenko podziwiam Twoją energię i pasję Jak nachodzi mnie leń - myślę o tobie i "cisnę" do ogrodu

Tosiu to mój sposób na stres ... Gdy pracuję w ogrodzie nie myślę o pracy rodzina szczęsliwa a ja spokojna. Terapeuta pewnie by mi wyjaśnił dlaczego taka energia mnie dopada w ogrodzie... Ale wolę sie do niego nie udawać i stosuję hortiterapię
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:00, 08 kwi 2014

Do góry
Kondzio z przykroscia stwierdzam, ze wole moje opuchlaki bardziej niż karczownika i nornice...
Ana - tatarak mam przy tarasie kuchennym , idealnie spełnia swoja role, ale jest lysy w srodku... A na tej rabacie srodek trawki bede widziala, zatem będzie amazon mist dzieki za pomoc
Kasiek Bawarska - to przemozny wplyw Danusi i forum. Ja też nie mialam tylu bukszpanów i cisow w planach. Gdy się naogladalam jak pieknie wygląda ogrod bukszpanowy od póznej jesieni do wczesnej wiosny , gdy wszystkie inne ogrody sa szare i smutne, od tego momentu sadze i sadzę zimozielone.
Pawlus - long trunk to placząca (pendula) odmiana doorenbos własnie. Obie piekne, dla mnie ladniejsze long trunk, ale trudniejsze w prowadzeniu, aby nie byly zbyt niskie. Nigdzie nie można ich kupic wysoko szczepionych...
Anetko u mnie mahonie rosna powoli, trzeci rok już są i nie byly ani razu przycinane, sięgają do kolan.... Być może wynika to z tego, ze rosną w najbardziej gliniastej cześci ogrodu. Na razie kwitną czesne tulipany i dlatego, że u nas wiosna jest juz od 8 lutego....
Sebciu - wiesz, że uwielbiam frosted. Tym razem potrzebuje takie fontannowe i z przyjemnoscią zaprzyjażnię się z amazon mist.
Grembosiu - nie pokazuję brzydkich i zabałaganionych zakątków...ale kilka jest. Jeden będzie w sobotę porządkowany przez M, wstawiamy nowe skrzynki na warzywa i sprzątamy bajzlownik
Tusiala - siedziałam wczoraj na kanapach przez 5 minut podziwiałam dzielo M w postaci prawie gotowego grilla. My kupujemy roślinki M'owie kosiarki i grille....
Irenko - ja nie przepadam za mahoniami, dlugo się u mnie aklimatyzowały, przypala je wiosenne słońce, słabo się rozrastają i są takie poczochrane... W tym roku po kwitnieniu bedzie cięcie na rownej wysokosci... Pachną zachwycająco ale pokrój przecietny. Dlatego dzisiaj bez wyrzutów sumienia przesadziłam dwie za stożek.... Tak sobie myśle może vertigo posadze przed płotem... Bo w ogrodzie nie mam miejsca.... Syp granulki na slimaki bo już wszystko zżerają....
Gabi - zatem będzie amazon, jeśli ją gdzieś znajdę....
Magda70 - bez pośpiechu z tym bonzajem magnoliowym, piękna też będzie gdy wypuści liście.
Nikita. - z ML i Gracillimusa do ozdoby rabat będziesz bardzo zadowlona, variegatusa nie mam. U nas też lało gdy kupiwałam dwa dodatkowe buki.... A teraz czekam na kolejną dostawę deszczu...
Ula - hi hi to rabata przy tarasie kucehnnym. Zawsze dyskutujemy nt widoku w czasie pracy w kuchni, to moj widok aktualnie dzieki bukszpanom przez cały rok zielony

Małgosiu, Renatko , Iza, Nicole. witajcie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:33, 08 kwi 2014

Do góry
A tę rabatę zostawiam sobie na weekend.... runianka out, carex morrowi in

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies